Kundak
|
slavisa1205 |
Objavljen 12.02.2012. 09:37
|

Član

Upisa: 55
Pristupio: 08.03.2011. 16:33
|
Gde se mozek kupiti tung i tru-oil u Srbiji? |
|
|
|
Boban |
Objavljen 12.02.2012. 10:10
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Samo fik i gotovo,Rodjo svaka cas na lociranju.Pravi si nema sta.B)
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 12.02.2012. 19:48
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
E ovako prijatelji .... Pre nauljivanja, potrebno je pripremiti kundak, na taj nacin sto se u vrelu vodu potopi peskir i onda se njime obavije kundak(naravno odvojen od baskule )i ostavi se da tako odstoji 8 do 10 minuta,posle toga skida se peskir a kundak se ostavi da se susi ali ne blizu izvora toplote ili na promaji da zbog naglog susenja nebi doslo do pucanja drveta.Nakon susenja na kundaku ce se podici presecena strukturna vlakna drveta koja skidamo smirglom ali ne krupnom jer se upravo smirglanjem kidaju ta vlakna u drvetu.U zavisnosti od kvaliteta drveta ovaj postupak se ponavlja 3X.Pozeljno je da se trece odnosno zavrsno smirglanje obavi smirglom krupnoce 500 do 800. Posle ove radnje kundak je spreman za tretman lanenim uljem. |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 18.02.2012. 19:09
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Danas sam kupio ovaj kundak za 1000din

|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.02.2012. 19:41
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nije loše urađen i lepo izgleda (za te pare). Ali ovo je prerađeni kundak od M48, a oni svi imaju jednu manu. Kad se prerade budu prekratki za strelce prosečne fizičke građe i visine. Na njih je potrebno montirati dosta deblju gumu da bi se dobilo na dužini.
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 19.02.2012. 08:39
|

Lovčina

|
Imam kundak na karabinu koj je kraci 2-3cm od ovog na slici a pri tom nema ni obrazlinu ni rukohvat,ocu reci jos je losiji ali ga ne bih menjao ni za jedan drugi sve dok me sluzi i mislim da je to stvar navike za nas prosecne strelce bez obzira na gradju pa cak mislim zbog optike da je bolji kraci kundak a za ozbiljne strelce (profesionalce) verujem da duzi odgovarajuci kundak puno utice na preciznost i brzinu pucanja,ovaj kundak iako je puno lepsi necu ga montirati u skorije vreme,neka ga ima jer za te pare sigurno nema bolji covek mi je rekao da je ovo fabricki kundak pa bih voleo da cujem vase misljenje,vidi se da nije nosen i da ima malo silikona po rubovima gde lezi cev....poz.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 19.02.2012. 10:42
|

Veteran

Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
aca81 kaže:
Imam kundak na karabinu koj je kraci 2-3cm od ovog na slici a pri tom nema ni obrazlinu ni rukohvat,ocu reci jos je losiji ali ga ne bih menjao ni za jedan drugi sve dok me sluzi i mislim da je to stvar navike za nas prosecne strelce bez obzira na gradju pa cak mislim zbog optike da je bolji kraci kundak a za ozbiljne strelce (profesionalce) verujem da duzi odgovarajuci kundak puno utice na preciznost i brzinu pucanja,ovaj kundak iako je puno lepsi necu ga montirati u skorije vreme,neka ga ima jer za te pare sigurno nema bolji  covek mi je rekao da je ovo fabricki kundak pa bih voleo da cujem vase misljenje,vidi se da nije nosen i da ima malo silikona po rubovima gde lezi cev....poz.
kolega moj ti je savet da taj silikon polako skines jer je to nekada davno remontni zavod u cacku pokusao da ulije izmedju cevi i drveta neznam sta su pokusavali ali obavezno ga skini pozdrav
najbolja je ona puska koja se non stop kvari
|
|
|
|
270 |
Objavljen 19.02.2012. 10:43
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
To jeste fabricki kundak nastao preradom originalnog vojnog M48 a za lovacke karabine M48 preduzeca RTZ Cacak koji su u stvari prerada istoimene vojne puske.
Tragovi silikona koje na njemu vidis znace da je taj kundak bio montiran u ovoj fabrici na pusku a silikon je sluzio za popunu vece praznine izmedju cevi i kundaka koja se ne vidi kod vojne puske jer je kod nje iznad cevi montirana drvena obloga.
U sustini to je preradjen kundak od M48 gde se preradom malo sta moze bitno izmeniti osim sto se bitnije moze uticati na duzinu kundaka produzavanjem uz pomoc raznih nastavaka i amortizera.
I vazna napomena, takav kundak je imao moj prijatelj i zbog debelog sloja laka a kako nije cekiran pri kisi i vlaznom vremenu klizi iz ruku kao da drzis sapun. Ako nista drugo matiraj bar taj debeli sloj laka! |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 19.02.2012. 12:16
|

Lovčina

|
Hvala na savetima B)
DOBAR POGLED
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 20.02.2012. 14:40
|

Lovčina

|
Ne slazem se sa tim da su dimenzije kundaka stvar navike bez obzira na gradju strelca.Tacno je da se ovo vise primecuje kod sacmarica ali i kod karabina dolazi do izrazaja, recimo, u lovu DS pogonom kada divljac u punom trku pretrcava uske proseke.Jedan stariji lovac od koga sam dosta toga naucio o lovu i oruzju kaze za kundak " Neka je napravljen i od kukuruzovine samo da je po meri ." |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 20.02.2012. 15:49
|

Lovčina

|
Verovatno da je u pravu jer se ranije lovilo mehanickim nisanima i bilo je bitno da dobro udje kundak u rame zbog brzine nisanjenja i preciznosti ali u danasnje vreme pored silnih optika i brzih nisana ka sto je crvena tacka mislim da kundak nije vise toliko bitan
DOBAR POGLED
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 20.02.2012. 17:32
|

Veteran

|
pez kaže:
Ne slazem se sa tim da su dimenzije kundaka stvar navike bez obzira na gradju strelca.Tacno je da se ovo vise primecuje kod sacmarica ali i kod karabina dolazi do izrazaja, recimo, u lovu DS pogonom kada divljac u punom trku pretrcava uske proseke.Jedan stariji lovac od koga sam dosta toga naucio o lovu i oruzju kaze za kundak " Neka je napravljen i od kukuruzovine samo da je po meri ."
kolega ti si malo pomesao procitaj malo po ovom forumu za kundak je ispricano dosta prica ali kolega 270 je rekao da je kundak previse kratak i da moze da se dodaju razne gume jer u svetu postoje neke osnovne mere po koima se prave seriski kundaci e sad vecina nas lovaca trazimo savrsenstvo da kundak lezi idealno da je duzina perfektna ovo je standardan kundak koi je radjen za vojnu pusku pa zamisli kad bi radili kundak za svkog vojnika pojedinacno ali ovakav kakav je on ubija e sad dali ce se lovac privici na kundak ili kundak prema lovcu to odlucuje debljina novcanika pozdrav
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 20.02.2012. 20:46
|

Lovčina

|
Kolega sjeftic neznam sta sam to pomesao.Izneo sam svoje misljenje i stojim iza toga da svaki lovac na svom oruzju treba da ima kundak radjen po njegovim telesnim merama.Naravno da sve to kosta ali slozices se kundak se ne pravi svake godine.
Mozda sam pogresio sto u prethodnom postu nisam napomenuo da se nisam slozio sa postom kolege aca81 pa si ti razumeo da se ne slazem sa 270.Pozdrav |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 20.02.2012. 21:33
|

Veteran

|
pez kaže:
Kolega sjeftic neznam sta sam to pomesao.Izneo sam svoje misljenje i stojim iza toga da svaki lovac na svom oruzju treba da ima kundak radjen po njegovim telesnim merama.Naravno da sve to kosta ali slozices se kundak se ne pravi svake godine.
Mozda sam pogresio sto u prethodnom postu nisam napomenuo da se nisam slozio sa postom kolege aca81 pa si ti razumeo da se ne slazem sa 270.Pozdrav
okej ako ti kazes tako samo mi reci koi to majstor kundacar kad odes kod njega meri ti visinu metrom pa tezinu pa duzinu vrata pa sirinu sake pa razmak izmedju prstiju pa obim glave pa ugao pod koim pucas ja mislim nijedan nego kad odes on da par kundaka ti probas i kazes sugestiju malo nizi ili malo veci ugao ili nesto sto ti se ne svidja a kolega pez veruj mi te mere postoje evo kolega 270 je bio kod mene pa moze da posvedoci kundak koi je radjen za mene a ja sam nizi od njega za nekih tridesetak cm. i sitniji duplo ali kad kundak stavi u zgib ramena on mu lezi iako majstor nije uzimao mere mozda sam sad otvorio pandorinu kutiju videcemo
ps. ali kolega i ja se slazem da svaki lovac treba da ima kundak po svoim merama
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.02.2012. 22:01
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
aca81 kaže:
Verovatno da je u pravu jer se ranije lovilo mehanickim nisanima i bilo je bitno da dobro udje kundak u rame zbog brzine nisanjenja i preciznosti ali u danasnje vreme pored silnih optika i brzih nisana ka sto je crvena tacka mislim da kundak nije vise toliko bitan 
Kolega kod upotrebe optike je veoma bitno da su dimenzije kundaka odgovarajuće strelcu. Kad se puška digne u zgib ramena okular treba da je u visini oka a isto tako i da je eye relief (odstojanje oka od okulara) na određenoj distanci. Ako ovo nije u skladu sa fizičkim proporcijama strelca, onda se vrat i glava drže u neprirodnom položaju što otežava nišanjenje.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 20.02.2012. 22:03
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Ne brinite se za kundake ,kupite pušku sa ovakvim nedovršenim kundakom i onda ga dorađujete po vašim meramaB)

a onda kod gravera da dovrši gravure po vašem ukusu (klikaj za veću sliku2x)
|
|
|
|
apinest |
Objavljen 20.02.2012. 23:33
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 02.06.2011. 18:28
|
sjeftic kaže:
...evo kolega 270 je bio kod mene pa moze da posvedoci kundak koi je radjen za mene a ja sam nizi od njega za nekih tridesetak cm. i sitniji duplo...
U yebote! Ivice, kakav je Titan kolega 270 kada si ti sa svojih 2 metra visine i 130 kg mišića (bez "hlebčića" na stomaku) toliko minijaturan spram njega?!?
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 20.02.2012. 23:41
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
aca81 kaže:
Kolega kod upotrebe optike je veoma bitno da su dimenzije kundaka odgovarajuće strelcu. Kad se puška digne u zgib ramena okular treba da je u visini oka a isto tako i da je eye relief (odstojanje oka od okulara) na određenoj distanci. Ako ovo nije u skladu sa fizičkim proporcijama strelca, onda se vrat i glava drže u neprirodnom položaju što otežava nišanjenje.
pa da.....zato sam i kazao da mi je kraci vise odgovarao zbog optike a sada imam red dot i sasvim mi je svejedno da li mi je duzi ili kraci 5cm stvarno mislim da je to vise pitanje navike i vezbe za nas lovce nego neko pravilo B) e sad kad promasim onda mi je i kundak kratak i red dot mi magli,tvrd mi obarac,nije upucan tom municijom.....
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 20.02.2012. 23:42
|

Lovčina

|
Sniper Hunter kaže:
Ne brinite se za kundake ,kupite pušku sa ovakvim nedovršenim kundakom i onda ga dorađujete po vašim meramaB)
a onda kod gravera da dovrši gravure po vašem ukusu (klikaj za veću sliku2x)
ja ovde ne bi nista dirao
DOBAR POGLED
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 21.02.2012. 01:56
|

Lovčina

|
Kolega sjeftic svaki ozbiljniji majstor kundacar bi trebao da kad odes kod njega uzme bar tri osnovne mere a to su:
duzina podlaktice- odredjuje duzinu kundaka
duzina vrata-odredjuje nagib kundaka
sirina grudi-odredjuje bocnu zakrivljenost kundaka tj. otklon
E sad imas raznih majstora neko radi ovako neko onako ali su ove tri stavke osnovni ,da kazem, parametri koji definisu kundak.Nemoj pogresno da me shvatis ne zelim da pametujem ja samo iznosim svoje misljenje i mislim da tu nema niceg loseg,ako ima, recite, povlacim se.
p.s. Znam da mere postoje upotrebljavam ih cesto |
|
|