Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
xlr 5

dragand kaže:
Evo i ja planiram uskoro jedan karabin uzeti do nekih 500 eura za srnecu divljac, lisicu i nekad divlju svinju ako idem u goste negde. Neko da predlozi nesto? Smile
8*57 pa da te bog vidi jeftin pouzdan za sve sto si naveo Pozz
JelenLisica

Cvele
 Za DS kol'ko ja znam ne sme biti precnik manji od 7mm...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Neca92
 Zabrane u korišćenju oružja i municije
Član 77.
Zabranjeno je loviti:
1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g Chut
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

PEZ

xlr 5 kaže:

dragand kaže:
Evo i ja planiram uskoro jedan karabin uzeti do nekih 500 eura za srnecu divljac, lisicu i nekad divlju svinju ako idem u goste negde. Neko da predlozi nesto? Smile
8*57 pa da te bog vidi jeftin pouzdan za sve sto si naveo Pozz

Bravo 2Odobreno
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

sheytan
 Omladinci(Cvele i Neco), ja vas uputih, a vi pazljivo chitajte i googlajte, da prostite... (npr., koliki je kalibar u mm municije cal. 270w? ;) )
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Neca92

sheytan kaže:
Omladinci(Cvele i Neco), ja vas uputih, a vi pazljivo chitajte i googlajte, da prostite... (npr., koliki je kalibar u mm municije cal. 270w? ;) )

Nisi razumeo moj upis kako treba... Hteo sam da kazem da je dozovoljen, jer je podmadak neke vrste (u ovom slucaju DS) ista ta vrsta, tako da je cal 270win ustavri dozvoljen za lov DS. Klasicna rupa u zakonu, odnosno nedefinisan/nedorecen zakon, kao i mnogi drugi...
Sto se diametra 270win tice, nailazio sam na razne podatke, tako da ne znam koji je tacno.
Na wikipediji pise 6.9x62mm, a nailazio sam na podatke 6,85x64,3mm sa zrnom precnika 7.03mm... Ja merio nisam, pa ne mogu da tvrdim sta je, kako je i koliko, ali sustina cele price je da je dozvoljen za lov divljih svinja... toliko...

sheytan
 Odlichno je chicha tebe razoomeo, zato te i prozivam, jer nisi u pravu! Grin

0.277 x 25.4mm = 7.0358mm...

Zakljuchak: zaboravi podmladak, 270w je dozvoljen i za DS-ovce, i za s rozi! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270
 Da završimo sa dilemom jednom za svagda.
sve mere cal. 270 win. u inch. i mm
klikni na sliku za veći format.
270 priložio:
270-win-kaliberhist.jpg

If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

ficha007
 Ljudi čitajte pravilno šta je napisano - lovačkom municijom ispod 7mm, a po tome je 270 dozvoljen jer mu je kao što je naveo kolega 270 prečnik zrna veći od 7mm - dakle dozvoljen je jer zakon govori o kalibru lovačkog zrna a ne oružija.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA

"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )

Neca92

sheytan kaže:
Odlichno je chicha tebe razoomeo, zato te i prozivam, jer nisi u pravu! Grin

0.277 x 25.4mm = 7.0358mm...

Zakljuchak: zaboravi podmladak, 270w je dozvoljen i za DS-ovce, i za s rozi! Grin

Nisam u pravu jer sam rek'o da je dozvoljen za lov ds? Grin To je bila sustina mog pisanja... Smile A za dijametar nisam bio siguran jer sam nailazio na razlicite podatke, a nisam citao neku verodostojnu literaturu da bi mogao da budem siguran da je tako...

p.s. Sta je u ovom slucaju 0.277, a sta 25,4mm?

sheytan
 AJDE DA GA MERIMO!!! Stari

Stidljiv

edit: Neco, googlajutji mozesh natji da je prechnik zrna metka 270w 0.277", tj. INCHA, a inch je tih nekih 25.4mm... Pa babe x zabe, i eto rezooltata(od preko 7mm! Grin )...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Neca92
 Evo, po ovoj slici koju postavi kolega 270 ispade da ni ti, chicha-Shey, nisi u pravu... Confused Grin Nije 7.0358mm, vec 7,06mm Chut ;)

sheytan
 Nisam, bitno da ste vi omladinci u pravu! Smeko

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

270
 Na slici su date maksimalne mere i po CIP-u i po SAAMI-u tako da je chicha-Shey ipak u pravu!

Neca92
 Sve sto sam ja rek'o je da je dozvoljen za lov ds, u delove milimetra namerno, bas zbog ovakvih i slicnih situacija namerno nisam hteo da ulazim. Do sad sam nasao, cini mi se, 3-4 razlicita podatka. Ne znam koji je tacan, pa zato i ne komentarisem...
A generalno sam primetio da imas nesto protiv nas omladinaca, ali stvarno ne znam sta...ali nema veze, nije bitno. Pozz iveli

270
 Neco, Neco... nema chicha-Shey ništa ni protiv tebe niti protiv mlađih, sve ovo su zakuvali raniji tumači zakona vatajući se za mere susednih polja cevi za oznaku kalibra a što je bio način određivanja kalibra iz vremena pušaka na crni barut koji je u 90% sveta napušten.
I ako sam ljubitelj cal. 270W. nikad ga mladom lovcu ne bih preporucio za lov DS. Za mladog lovca koji tek stiče iskustva (a i za dobar deo starijih i iskusnijih) za lov DS 8x57IS je MAJKA.
Probao sam mnogo toga i opet ga imam u svom arsenalu i imaću ga uvek do kraja moje lovačke karijere.
Pozz...Bye

PEZ

270 kaže:
Neco, Neco... nema chicha-Shey ništa ni protiv tebe niti protiv mlađih, sve ovo su zakuvali raniji tumači zakona vatajući se za mere susednih polja cevi za oznaku kalibra a što je bio način određivanja kalibra iz vremena pušaka na crni barut koji je u 90% sveta napušten.
I ako sam ljubitelj cal. 270W. nikad ga mladom lovcu ne bih preporucio za lov DS. Za mladog lovca koji tek stiče iskustva (a i za dobar deo starijih i iskusnijih) za lov DS 8x57IS je MAJKA.
Probao sam mnogo toga i opet ga imam u svom arsenalu i imaću ga uvek do kraja moje lovačke karijere.
Pozz...Bye

Nece da mozeNo no no Kalibar oruzja nikad i nigde nije bio definisan kao mera izmedju dva susedna polja u cevi, SUPROTNA polja su u pitanju.iveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

sheytan

Neca92 kaže:
Sve sto sam ja rek'o je da je dozvoljen za lov ds, u delove milimetra namerno, bas zbog ovakvih i slicnih situacija namerno nisam hteo da ulazim. Do sad sam nasao, cini mi se, 3-4 razlicita podatka. Ne znam koji je tacan, pa zato i ne komentarisem...
A generalno sam primetio da imas nesto protiv nas omladinaca, ali stvarno ne znam sta...ali nema veze, nije bitno. Pozz iveli

Neco, sokole, kao shto kolega 270(poznatiji kao 8x57 Grin ) reche, nemam nishta protiv vas omladinaca, ali imam protiv vashih ISTRCHAVANJA, jer nedovoljno vladate materijom. Nisi dovoljno istrazio, pa josh se vatash za ilustraciju kolege 270, da pokazesh da chicha nije u pravu... A chicha lovi od godine tvog rodjenja, a prouchava baljistiq josh i dooze! Qquuuu! Grin

Nisam hteo nishta loshe da kazem, ako si tako doziveo, ja se i tebi i kolegi Cveletu izvinjavam! Ali, namera mi je bila najdrugarskija, verujte! Odobreno

Drugo, da pojasnim "nesretjnu" terminologiju zakonodavca. Ovakvim formulisanjem chlana 77. na relativno jednostavan nachin su UVELI NEPRAVEDNO ZABRANJEN KALIBAR ZA LOV DS i S ROZI, ali je ta formulacija prilichno rogobatna. Zashto? Pa, zato shto NE POSTOJI QLIBER DZEBANE ZA ZLJEBLJENO ORUZJE!!! Postoji prechnik zrna, a QLIBER je razmak izmedju DVA NASPRAMNA POLJA! Stari Ali, OK, ko pazljivo prochita ovaj chlan, postaje jasno da misle da je dozvoljen lov DS i S ROZI dzebanom chije zrno ima prechnik vetji od 7mm... I ja sam takvim definisanjem zadovoljan, u odnosu na prethodni zakon, gde realno NIJE BILO DOZVOLJENO LOVITI DS I S ROZI sa "nejakim" 270w...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac

270 kaže:

Kolega nisi u pravu. Kalibar jeste promer cevi između dva polja. I to nikako nije napušten način merenja. Za primer samo kalibri 30-06 Spr. (7,62 mm) i 223 Rem. (5,56 mm) koji su konstruisani u doba kada je crni barut već odavno bio izbačen iz upotrebe, a zvanična oznaka im označava upravo promer između polja. Što se tiče kalibra 270 Win. sam proizvođač mu je dao oznaku koja iznosi 6,858 mm što mu i jeste promer između polja.
Međutim činjenica jeste da pojedini proizvođači svoje kalibre označavaju po promeru cevi između dva žleba ili prečniku zrna.
Problem u zakonu RS jeste što su se bazirali na promer zrna, što je pogrešno i napušteno svuda u evropi. Bitna je težina zrna i kinetička energija. A najbolji primer ove greške je poređenje kalibara 6,5x68 i 7,62x39. Ovaj prvi je daleko superiorniji po svim parametrima iako je daleko manjeg kalibra.
Tri prsta 2Kolce

PEZ

Podunavac kaže:

Problem u zakonu RS jeste što su se bazirali na promer zrna, što je pogrešno i napušteno svuda u evropi.

Podunavac da su se bazirali na promer zrna .270 bi bio iznad 7mm samim tim dozvoljen za lov DS.
Sve mi se cini da se u RS slepo drze nekih teorija iz posleratnog doba gde se jedino znalo za 7,9 i jos poneke kalibre vojnog naoruzanja.
Mosljenja sam da definicija kalibra, kako je znamo, u danasnje se vreme ne moze uzeti zdravo za gotovo jer postoje kalibri koji pored istog precnika zrna a samim tim i istog razmaka polja u cevi nisu ni po cemu vise slicni.
P.S.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,632,849 posete www.srbijalov.com