Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na srndaća

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na srndaća
Nikola Vojinovic
 Zato sam i stavio "propadne" propadne samo neciji trud i rad, samo to treba neko da shvati...
Priroda, kerovi i lov!

arsa

Nikola Vojinovic kaže:

arsa kaže:
Vlado clanove upravnog odbora biramo mi lovci po sekcijama , oni su tamo da rade za dobrobit nas koji smo ih i glasali. Drugacije nece moci. LU zivi od nasih clanarina,dozvola i odstrela. Sasvim pristojno zaradjuju a mi smo zadovoljni uslovima. Nemaju potrebe za nekom enormnom zaradom(mislim na Udruzenje) a i mi to nebismo voleli,jer gde su velike pare tu je i LOVOkradja(citaj-kradja love). Za sada funkcionisemo lepo...Bravo 2

Prava stvar!

Imam primer nekih LU iz okoline koje npr. ne dozvoljavaju svojim lovcima lov jarebice, dok je dozvoljen komercijalni lov! Po meni uvek treba ispostovati lovca - clana, koji je tu prisutan 365 dana u godini, brine, hrani i cuva divljac, na taj nacin ga odvracas od krivolova i dajes mu volju i zelju za radom!

Znam neka LU gde im godisnje "propadne" 20 i nesto srndaca za komercijalni lov, tj. ne naplate ih nikako, a kada bi ih ponudili svojim clanovima ili domacim lovcima za neke "razumne" pare, svakako bi naplatili bar nesto! Jer uvek je bolji vrabac u ruci, nego golub na grani!

Bravo Nidzo i Zoki to je i moje razmisljenje. Malo boli kad iznosis so,lucerku,kukuruz cele zime ,unistavas predatore i pravis ceke a neki Spanac dodje i "pocisti" teren ko metlom za debele pare, koje uzgred receno zavrse ko zna gde Angry

Ja se divim kolegama iz Vojvodine i zao mi ih je u isto vreme jer znam koliko truda i rada oni ulazu u loiste a neki sve to...Confused
lovac Joca i Luka srbijalov

arsa
 Veceras osmatranje i u dvogledu se naslo 25 grla,od toga 10-ak srndaca a jedan me je ostavio bez daha!!!(nazalost aparat los i slikano kroz dvogled)

imageshack.us/a/img46/1290/dscn2691h.jpg

Sve jedno sam presrecan jer su trofeji prelepi ove godine
(blaga zima cini mi se)Odobreno

fotolovac
 Možete napraviti, posebnu temu "berza odstrela" sa ponudom stndaća u novoj lovnoj sezoni i telefonima za kontakt, to bi bilo korisno društvima koja žele da zarade koji dinar, a i lovcima koji bi lakše i bez posrednika nalazili sebi lovinu.
Šta mislite?

SUMO
 Mislimo da ce ove godine toga biti koliko hoces, a para najmanje !

nenadx
 Spomenuste ranije lovu,oko odstrela srneće divljači,...a izgleda da ni tu nema puno evrića,kako se misli...što potvrđuje sledeća analiza : Imajući u vidu da ekonomski efekti zavise od brojnih uzgojno eksploatacionih parametara koji se mogu pomerati u određenim biološki prihvatljivim granicama, cilj ovog rada je sagledavanje uticaja promena pojedinih determinanti uzgoja na ekonomske efekte gazdovanja srnece divljači. Istraživanje je zasnovano na organizacijsko-ekonomskim modelima koji su proistekli iz trogodišnje analize gazdovanja srneće divljači u lovištu .... Pri tom, uvažena je okolnost da su u strukturi odstrela lovci turisti, loveći srndaće trofejne vrednosti od 50 do 114,99 poena, u 2003/4 godini sudelovali sa 48%; u 2004/5 sa 62 posto a u 2005/6 godini sa 33%. Odnosno, da su ostatak izlova (gde dominiraju srne i lanad) obavile stručne službe i članovi lovačkog udruženja "Mića Popović ". Troškovi proizvodnje srneće divljači su obračunati na osnovu informacija iz knjigovodstvene evidencija i finansijskih iskaza L U. Kalkulativnim postupkom, iz ukupne mase troškova, izdvojeni su troškovi direktno vezani za srneću divljač.
Elementi / Godine- 2003/4 2004/5 2005/6 Prosek
Prolećna brojnost 625 .700. 596. 640
Prirast (broj) 156. 175. 149. 160
Brojnost pred lov 781. 875. 745. 800
.......
Vrednost odstrela (Evra) 3 984 6 587 2 941 4 504
Troškovi proizvodnje (Ev) 3 729 5 696 2 921 4 115
Dobit (Evra) 255. 891 20. 389
Eto vidite kolika je dobit-u ovoj zemlji se ništa ne isplati,kada se lepo sskocka.
Dobar pogodak

kelt
 hehe vazno da na kraju bude pozitivna nula hehe. knjigovodje su uvek bili careviDragoljupe
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

fotolovac

SUMO kaže:
Mislimo da ce ove godine toga biti koliko hoces, a para najmanje !

Još ako kupim novi foto aparat, mogu da se slikam.... ;)

Stvarno ima svačega, uglavnom preteruju sa cenama, pa naplate i pranje Lade Nive od blata...

Zoran Zoli
 U nasem lovistu godisnji odstrel srndaca se krece od 17 do 20 komada , nisam siguran da ima trofejnih grla mozda do 100 poena . U nekim delovima lovista ima malo srnece divljaci a u pojedinim cak ih je i previse . Trofejna vrednost je slaba i nista se ne radi na poboljsanju . Jedan svez primer , u delu naseg revira pratim redovno stanje srnece divljaci i stanje je sledece-u jednom delu povrsine od oko 15 ha ima 17 komada srnece divljaci od toga je 7 srndaca , 5 srna , 5 proslogodisnjih lanadi . Od srndaca jedino 2 komada malo nesto vrede ostalo teski skartovi , sta ciniti da se poboljsa trofejna vrednost svi znamo , ali izgleda da oni koji bi trebalo da znaju kako se to radi ili ih ne zanima a mozda i stvarno ne poseduju to znanje .Cry
srbijalov

DakiNS
 A ko vam je upravnik LU i ko vam pravi plan gazdovanja?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Zoran Zoli
 Upravnika je Mile Cuk , a sto se tice plana gazdovanja mislim da ga pravi LSS . Mislim da je tako posto smo clanovi velikog LSS .Cry
srbijalov

Zoran Zoli
 Cak sta vise nisam siguran da je to konacna cifra srnece divljaci u tom delu zato sto sam bio fokusiran na ovu ciljnu grupu tako da nisam obracao paznju na mogucnost postojanja jos nekog grla . Confused
srbijalov

DakiNS

Zoran Zoli kaže:
Upravnika je Mile Cuk , a sto se tice plana gazdovanja mislim da ga pravi LSS . Mislim da je tako posto smo clanovi velikog LSS .Cry

Po tvom opisu rezultati su očaravajući , verovatno je i to obuhvaćeno " naučnim radovima" vrednim desetak milionaSad
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Zoran Zoli
 Pa rezultati su plod naseg rada , truda , iznosenje hrane i cuvanje od postenih lovaca No no no . A sto se tice naucnog rada on je kao Bin Laden svi znaju da postoji ali niko ne zna kako izgleda .Confused
srbijalov

nenadx
 Zorane Zoli,nešto tu nije u redu,ili su ukucani pogrešni podacia ako su tačni to govori da vam je stanište loše,ili gazdujete loše.(što govori ta koncetracija na maloj površini-zimi)....
Planovi su moguće urađeni površno-po automatizmu na osnovu priložene dokumentacije,što nije pametno.ma ko da je radio,ali budimo realni-oni se trebaju I sprovesti, a eto lovci ih neznaju I pored zainteresovanosti.
Dobar pogodak

laki lov
 Moje LU, "Karadjordje" iz Topole, po GPGL planira da ostreli 90 muskih grla (srndaca), 20 srndaca ce se ostreliti u komercijalnom lovu, a 70 ce ostreliti clanovi udruzenja.... Komercijalni lov pocinje 16 APRILA, a lovna sezona za clanove ce poceti KRAJEM MAJA..... pozz
laki lovac

arsa
 Laki lov , ako nije tajna koliko grla srnece divljaci imate i na kojoj povrsini?
Hvala unazad hehe (unapred) ...Odobreno

laki lov
 Površina: 24.643 ha
Lovna površina: 17.384 ha

Populacija srneća divljač je 800 grla...

Planirani odstrel: 90 srndaća, 90 srna, 40 lanadi.. ukupno 220 grla godisnje...
laki lovac

arsa
 Nase loviste- L.U.Levac Rekovac ima povrsinu od 15.031 ha od toga lovna iznosi 13.277 ha.
Populacija srnece divljaci iznosi 600 grla a za odstrel imamo ove sezone 45 za clanove i 2 za komercijalu. Pocev od 2009 godine kada smo imali za odstrel 32 komada svake godine se broj povecavao za po 5 komada, ali nikako da se stigne do famoznih 10% koji su trebali da se postignu jos trece godine od izrade plana. Nebi bio problem ni u cemu da se kod nas lov ne zavrsi za dva vikenda. 70-90 lovaca koji love srndaca ispucaju to za tili cas a od broja odstreljenih bar 50% nije bilo za odstrel. To mi strasno smeta jer necu da me neko dovodi u situaciju da moram da pucam na bilo sta jer eto zatvaranja lova za tili cas.

Ponovo kazem da je sreca to sto su svi srndaci za clanove ali me taj broj buni. Inace fond od 600 grla je smesan i nestvaran , samo kod mene na teritoriji jednog sela (a to je 7-8% terena) ima preko 100 grla... Ako imate neko objasnjenje koje bi pomoglo da shvatim situaciju izvolte...Confused

laki lov
 Arso, kod nas je slicna situacija, i mi zavrsimo lov za tri vikenda... Ali mogu se pohvaliti da smo znatno popravili situaciju sto se tice "pogresnog ostrela"... Na kraju svake sezone mi organizujemo ocenjivanje svih trofeja, to naravno rade strucna lic... Tad se tacno vidi koja grla su pogresno ostreljena... Odluka udruzenja je da lovac koji dve godine za redom ostreli grlo koje nije bilo za ostrel trecu godinu dobija zabranu lova na srndaca.... Tako da vecina lovaca vodi racuna na sta puca... Od 90 srndaca ostreljenih predhodne godina, 12% je bilo pogresan ostrel... tj oko 10 grla, sta nije tako strasno... pozz
laki lovac

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Galerija abnormalnih srndaća GALERIJA TROFEJA I UMETNIČKIH DELA 86 13.02.2017. 20:42
Rast, razvoj i deformacije parogova srndaća STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 12.05.2014. 18:46
Lov srndaća vabljenjem LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 13 31.10.2013. 12:50
OSPORAVANJE SA ILI BEZ ARGUMENATA TROFEJA SRNDAĆA ODSTRELJENOG U SRPSKOM KRSTURU 2009. GODINE STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 18 07.10.2011. 21:50
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,634,909 posete www.srbijalov.com