|
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
| krilas |
Objavljen 17.04.2019. 10:22
|

Veteran

Upisa: 629
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Dobar dan kolege. Evo najnovijih vesti iz Branicevskog okruga a povodom ovog zakona. Upravo sam saznao da za ona lica koja do sada nisu izvrsila "preregistraciju" oruzja za licnu bezbednost odnosno pistolja i revolvera, se trazi potvrda od streljackog udruzenja da bi se mogla izvrsiti ista. Jer u suprotnom moraju se "podneti dokazi" o ugrozenoj bezbednosti, sto je nemoguca misija i u 99% slucajeva rezultira oduzimanjem istog. Sta vise, posto za ona lica koja su to ranije obavila kada nije trazena potvrda o ugrozenosti bezbednosti ili clanstvo u streljackom udruzenju, prica se da ce po isteku produzenog roka za "preregistraciju", biti izvrsena "revizija" svih vec izdatih oruznih listova za licnu bezednost, gde ce se traziti i ovo sto traze sada! Zakljucak izvedite sami!
|
| |
|
|
| vajsmiler |
Objavljen 21.04.2019. 18:56
|

Član

Upisa: 56
Pristupio: 17.10.2015. 22:58
|
Od skoro se u Americi u prodavnicama Cabela's mogu kupiti polovne Zastavine lovačke puške M75, M80, kao i polovni karabini, po ceni između 200 i 350 dolara, zavisno od stanja, tako da ako se pitate gde završavaju predate i oduzete puške, eto vam odgovora.
Zec, lisica, jarebica, divlja patka, prepelica, a i golub, i grlica, i po koja komšinica...
|
| |
|
|
| @andjelkovic |
Objavljen 22.04.2019. 10:03
|

Član

Upisa: 108
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
Kolege nije to ništa čudno. Jednom prilikom gledam nekakv klip na Youtub-u, neki amerikanac priča nešto o Zastavinim pištoljima, tačnje o M-57 ( ili što bi prost narod rekao tetejac ). I tom prilikom otvara zeleni vojnički sanduk, pun pištolja uredno naslaganih, koji mi je odmah upao u oko jer je boja, dizajn, i slovne oznake klasičan municijski sanduk iz JNA ( slovna oznaka za municiju obeležena žutim slovima što je po pravilu obeležavanja municijskih spremišta iz JNA latinicom na srpsko-hrvackom ). Međutim na bočnoj strani vojničkog sanduka na kome su bila slovne oznake municije stajao je natpis crnim markerom PS Čukarica
Pa sad vi vidite 
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 24.05.2019. 12:35
|

Veteran

|
1 Administrator / Zakonodavstvo / Odg: Nacrt Zakona o oružju i municiji
poslato: danas u 11:31:42
Započeo oscar - Poslednja poruka Gotlib
Kolege dobar dan,
Da li se nekom od vas desilo da su mu sad pri novoj registraciji oruzja oduzeli pistolj?
Otac kada je podnosio zahtev za ponovnu registraciju oruzja morao je da napise, tj. obrazlozi zasta ce mu pistolj.
Na kraju mu nisu dali dozvolu za isti, te mora da ga vrati. Isti taj pistolj ima legalno 30 godina u nazad, uz to nikad nije osudjivan niti se vodi postupak protiv njega, ni prekrsajno ni krivicno.
Da ironija bude veca, lovacku pusku i karabin su mu regularno odobrili tj registrovali.
Ko je ovde lud i imate li savet sta uraditi? Sad je vise princip bitan, tj nepravda nego realna potreba za tim pistoljem. U pitanju je opstina Cukarica.
Hvala
Pozdrav,
Odgovor | Odgovori sa citatom | Obavesti me pri odgovoru
|
| |
|
|
| coolerns |
Objavljen 24.05.2019. 14:39
|

Član

Upisa: 57
Pristupio: 03.07.2015. 19:25
|
Kolega sve zavisi od situacije i "situacije".
Da li je i sta otac prilozio kao razlog? Da li im je dao potvrdu o clanstvu u streljackom klubu? Da li je ostavljena opcija da se dodatno prilozi neka potvrda ili je stvar gotova i dobio je resenje da otudji pistolj?
Najveci problem je sto oni i dalje imaju to diskreciono pravo da nekome odobre ili ne posedovanje oruzja i to bez da daju bilo kakav razlog ili obrazlozenje svoje odluke. Tako da najbezbolnije je ako "poznajete" nekoga u sup-u da to preko njega resite.
Ako je odluka konacna i ne mozete vise uticati na istu, jedina opcija je pisanje zalbe ministarstvu, cini mi se da je bio i neki rok u kome se mora pisati, ali koliko sam cuo to skoro nikada nije reseno u korist stranke. Meni takodje nije uspelo.
Poslednje resenje, ako je u pitanju stvar principa a tu Vas u potpunosti razumem, je kao sto sam ja uradio prepisati oruzje na clana porodice ili prijatelja kome verujete i sacekati sretnija vremena ali nikako im oruzje ne bih "predao" da ne kazem poklonio.
U svakom slucaju neka je sa srecom kolega,
Pozdrav |
| |
|
|
| tomo vrbas |
Objavljen 24.05.2019. 16:04
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ovo je sad jako veliki problem kod nas u nasem mup-u vise ne rade odobrenja za pistolje nego salju u NS i oni u 90% slucajeva odbijaju.Pitam za oca kaze mi kolega cisto sumnjam da ce mu odobriti iako od 1991g ima pistolj i jos je lovac.Na zalost pistolj koji je on te godine platio 1900dm sada ne moze da proda ni za 50evra,a da ga pokloni drzavi je sramota.Mada neka to ce im se obiti o glavu videcete kako ce vracati te dozvole kad se u poresku kasu ne bude vise slivale pare od poreza na pistolje. |
| |
|
|
| AcaNik |
Objavljen 24.05.2019. 17:57
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
У пореску касу и не треба да се сливају паре од пореза на оружја за личну безбедност већ од извоза оружја!
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
| |
|
|
| zex66 |
Objavljen 24.05.2019. 19:56
|

Član

Upisa: 67
Pristupio: 16.02.2011. 16:33
|
coolerns kaže:
... jedina opcija je pisanje zalbe ministarstvu, cini mi se da je bio i neki rok u kome se mora pisati, ali koliko sam cuo to skoro nikada nije reseno u korist stranke. Meni takodje nije uspelo....
Moram da iznesem svoje iskustvo. U dva navrata sam pisao žalbu ministru ( jednom za sebe jer mi je odbijen zahtev za nabavku MK puške, drugi put drugaru jer su mu oduzeta tri pištolja registrovana na C kategoriju) oba puta je žalba rešena povoljno po mene ( i drugara ). Meni je odobrena nabavka MK puške a drugaru je vraćeno oružje. Nemojte odustajati.
Inače ne volim "burazerske" metode i veze. Nikoga ne poznajem u MUP-u a i da poznajem ne bih im se obraćao da mi rešavaju pravni problem, kad već postoje i funkcionišu regularne metode. Razume se da žalba treba da bude pravno osnovana a ne obično kmečanje. |
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 25.05.2019. 09:30
|

Veteran

|
^ Kolega, ne znam o kakvom "kmecanju" ti govoris. Ovde se radi ne vise o "preregistraciji" vec registrovanog, sto ce reci kupljenog sa odobrenjem tog istog MUP-a, vec o reviziji, odnosno ponovnom izdavanju odobrenja za vec odobrenog oruzja! U novom ZOM-u toga nema nigde napisanog. I nema tu nekog velikog filozofiranja, lekarski pregled uredan, svi uslovi (ostali) ispunjeni, zasto onda trazenje "opravdanog razloga" ? Jos jednom se potvrdjuju sumnje sa pocetka diskusije na ovu temu, da je osnovni razlog (samo kamufliran novim zakonom) razoruzanje gradjana ! I pride jos malo cerupanje (finansijsko). Sve si paltio i uradio, al baja kaze e pa nemoze ! Ajde sada silni pobornici i branioci NAOS-a, i sv ostali koji su sve ovo vreme trvrdili kako imaju lepu i korektnu saradnju sa MUP-om da ce ZOM da se koriguje, sta sad imate da kazete ???
|
| |
|
|
| sasaruma |
Objavljen 26.05.2019. 11:15
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|
Kada se zavrsi preregistracija oruzja u martu 2020te, krece revizija kratkih cevi koje su preregistovane DO SADA,PO UREDBI MUPA koja je tiho stupila na snagu pre mesec d ana. Sto znaci da ce vlasnik pistolja morati priloziti clansku kartu streljackog drustva ili dokaz da mu je ugrozena bezbednost. E ja se sada pitam da li je opasniji pistolj od LK I da li su karabini sledeci na tapetu. |
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 26.05.2019. 12:01
|

Veteran

|
Najblaze receno, postajemo banana drzava, odnosno kolonija i robovi, onako mirno i cutke. Kao da se to sve desava nekom drugom a ne nama.
|
| |
|
|
| neca90 |
Objavljen 26.05.2019. 15:26
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
sasaruma kaže:
Kada se zavrsi preregistracija oruzja u martu 2020te, krece revizija kratkih cevi koje su preregistovane DO SADA,PO UREDBI MUPA koja je tiho stupila na snagu pre mesec d ana. Sto znaci da ce vlasnik pistolja morati priloziti clansku kartu streljackog drustva ili dokaz da mu je ugrozena bezbednost. E ja se sada pitam da li je opasniji pistolj od LK I da li su karabini sledeci na tapetu.
Да ли то значи да неко ко је пре годину или две једном приложио уверење о активном чланству или доказао угроженост безбедности након марта 2020-е морати поново да доноси уверење о активном чланству и да диктира изјаву на записник? |
| |
|
|
| sasaruma |
Objavljen 26.05.2019. 18:25
|

Stari član

|
neca90 kaže:
sasaruma kaže:
Kada se zavrsi preregistracija oruzja u martu 2020te, krece revizija kratkih cevi koje su preregistovane DO SADA,PO UREDBI MUPA koja je tiho stupila na snagu pre mesec d ana. Sto znaci da ce vlasnik pistolja morati priloziti clansku kartu streljackog drustva ili dokaz da mu je ugrozena bezbednost. E ja se sada pitam da li je opasniji pistolj od LK I da li su karabini sledeci na tapetu.
Да ли то значи да неко ко је пре годину или две једном приложио уверење о активном чланству или доказао угроженост безбедности након марта 2020-е морати поново да доноси уверење о активном чланству и да диктира изјаву на записник? ne,samo oruzje koje je ponovo preregistrovano za licnu bezbednost |
| |
|
|
| neca90 |
Objavljen 26.05.2019. 19:49
|

Veteran

Upisa: 531
Pristupio: 02.10.2010. 18:30
|
Ако је неко, рецимо, 2016, 2017. или 2018. заменио папирни за пластични оружни лист за пиштољ или револвер, и притом приложио уверење о активном чланству или доказао да му је безбедност угрожена, да ли ће после марта 2019. тај биометријски оружни лист бити предмет ревизије коју помињеш или неће? То те питам. |
| |
|
|
| sasaruma |
Objavljen 26.05.2019. 22:34
|

Stari član

|
neca90 kaže:
Ако је неко, рецимо, 2016, 2017. или 2018. заменио папирни за пластични оружни лист за пиштољ или револвер, и притом приложио уверење о активном чланству или доказао да му је безбедност угрожена, да ли ће после марта 2019. тај биометријски оружни лист бити предмет ревизије коју помињеш или неће? То те питам. ne |
| |
|
|
| tomo vrbas |
Objavljen 27.05.2019. 01:26
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Pa gde je sada taj veliki NAOS koji se istinski borio za sve vlasnike vatrenog oruzija?Verovatno se negde ugradio u celokupnu pricu razoruzavanja pa ih sada bolu noge za nas naivne i lakoverne koji smo krisom gajili neku nadu da je njihova borba istinska i patriotska. |
| |
|
|
| Planinko011 |
Objavljen 27.05.2019. 10:36
|

Lovčina

Upisa: 1059
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Meni to postavljenje uslova za posedovanje oruzja opravdanjem da vam je ugrozena bezbednost nije normalno. Time vi u sustini upravo pokazujete da ste neki polukriminalac, prevarant koga neko juri da ubije.
Ako neko juri da vas ubije onda treba da vam daju pratnju policije i cuvanje kuce.
Ako recimo imate menjacnicu ili transportujete kes i to ima nacina kako se regulise.
Zar njima nije dosta da ste obuceni, zdrastveno i psihicki pregledani, neosudjivani da vas puste na miru da posedujete i cak i da nosite oruzje u prilikama kada ocenite da bi vam dalo malo vise sigurnosti.
Na primer bili ste sa porodicom u poseti negde u Srbiji, vracate su u vecernjim casovima kroz neku pustahiju od planine i desi vam se da iscepate gumu ili kvar kola.
Zar vam ne bi pistolj dao jednu sigurnost da ne ne moze da se zaustavi automobil pun pijanih kabadahija koji su resili malo da se izivljavaju na nekom jer eto sarm kod devojaka nije prosao a lokalne siledzije ne smeju da diraju?
Za NAOS ne znam, mislim da treba da postoji jedna organizacija koja bi objedinila i strelce i strelicare i lovce ali bi mi lovci prvo trebali da pogledamo u svoje dvoriste i da vidimo sta LSS na tom polju se uzdrzavao da uradi sa nas 70-80 hiljada iza sebe, pa tek onda da se bavimo drugima koji bi se nabili u tri autobusa. |
| |
|
|
| Lala |
Objavljen 27.05.2019. 16:05
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
LSS je pre par meseci uspeo da izdejstvuje da bude uključen u radnu grupu za izmenu Zakona o oružju. Očekujem da će to uključivanje lovaca malo pokrenuti rad na izmenama. Nije problem samo taj 'opravdani razlog', ima u ZOM još dosta stvari koje bi trebalo menjati.
Ne zaboravite da je u radni tekst izmena ZOM uključen i jedan deo naših primedbi i predloga za izmene.
Glavu gore, moramo se boriti za svoje interese, niko nam neće na tacni ništa dati dok mi to na zatražimo, naravno uz opravdane argumente.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
| |
|
|
| krilas |
Objavljen 27.05.2019. 20:47
|

Veteran

|
Nema od toga nista...To je samo hvatanje magle.
|
| |
|
|
| mihailo |
Objavljen 29.05.2019. 00:46
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Da ce i izmenjen zakon ostati maglovit u to sam skoro sasvim siguran.
Magla i zamagljivanje je u genima pravnika.
ZOM je bitan za lovacku populaciju al jos je bitni ZOL,tu bi trebali svi ovi silni savezi nesto da pokrenu.Samo izmene ZOM-a bez izmena ZOL-a jesu napredak,al polovican.Prioritet za saveze sto se tice zakonske regulative bi trebao da bude ZOL! |
| |
|