Na temi "LSV" imaju moje kolege iz LU "Srem" kako se troše i za čega njihovi novci. Za kupovinu novih "Škoda" za LSV, a vi gospodo iz LU "Srem", LU "Kulina" i LU "Jamena" samo plaćajte članarine da bi se debeli gusani vozali, a vama bacali prašinu u oči kako je to nužno i neophodno.
Vi ste dobili 400, odnosno 200 fazančića jer ste bili obuhvaćeni poplavama, a oni su dobili novu "Škodu Octaviou" jer eto brinu za vas, ne znaju kako će vas u polovnom automobilu obilaziti i agitovati da im i dalje plaćate članarinu.
Plaćajte, samo plaćate, a lovišta vam poluprazna!!!
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Ne znam da li vam se nekada dogodilo da kada treba da idete na posao/školu/fakultet ne možete da se probudite, a kada se radi o nekom "važnom" događaju ( namerno stavljam navodnike jer je to često neki beznačajni događaj ) skačete iz kreveta i pre nego što vam budilnik/hladna kofa vode/veker/žena/deca/zvono vašega mobilnoga aparata/ označi da je vreme za ustanak.
E pa meni se to proteklih 10-ak dana nešto redovno događalo, da se teško budim, ne mogu da se probudim, uspavljujem se pa umalno kasnim na posao...dok nisam rešio da budem paparazzo lovac u jednom lovu, ali ne bilo kakvom nego gostinjskom lovu koji lovci LD "Šid" organizuju svake godine za svoje prijatelje i goste u šumi "Cerije" na samoj hrvatskoj granici.
S obzirom da je moj status u LU "Srem" u mirujućem stanju, da ove godine nisam plaćao članarinu, razmišljao sam da li da idem ili ne, ali sam ipak prelomio, i mislim da mi, kako će se kasnije pokazati, neće u opšte biti žao zbog te odluke.
Čak šta više, da nisam otišao pokajao bi se garantovano, jer odavno nije bilo ovakvog lova na prostorima ove sekcije. Moj otac, koji nas je kasnije po povratku posetio sa mojim sinom, rekao mi je da se ne seća da je u Šidu prošlo ovako dobro u šumi "Cerije".
Po meni to je rezultat dobrog i domaćinskog odnosa lovaca u Šidu prema toj maloj šumi ( 350Ha ) ali i dobrog odnosa između uprave naše sekcijei uprave LU "Srem" jer su odnosi u poslednje vreme krenuli jednom lepom uzlaznom putanjom zbog čega mi je iskreno drago.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Dakle(m) budim ti se ja tako bez pomoći gore navedenih "pomagala" skačem iz kreveta, bauljam po kuhinji i pripremam jutarnju ka(h)vicu, gledajući kroz obližnji prozor kroz mrak ne mogavši da razaznam kakvo je vreme napolju u smislu +- stepeni Celzijusovih.
Lagano srčem moju kaficu i slušam muzikicu a potom oblačenje i izlazak napolje. Šok. Jutarnji "-" me vraća u realnost i trk po flašu vode jer znam šta me kod kola čeka. I dok ja zalivam kola flašom vode da ih odmrznem, vidim da je nebo vedro, i da će biti lep dan. Prohladan ali lep i vedar bez padavina, pa se ipak radujem tome.
Obavezna oprema svakog lovca: reflektujući prsluk, dva para čizama, jedne gumene a druge Planikine G(v)ojzerijce pa kako se pokaže, rukavice, gumirana jakna-vetrovka koja će se pokazati kao mudar izbor. U jednom džepu "brica", lep rad, prava lovačka što mi posle reče jedan čovek...u drugi džep moje današnje/jučerašnje oružije - NIKON COOLPIX L25...i dok se verni konjić Fiat Stilo lagano zagreva da možeš da mu prebroji taktove njegovog JTD motora ubacujem sve u gepek i put pod noge.
Naravno, ne može se a i nije bezbedno slikati iz kola, jerbo se možete slupati, pa iz tog razloga iz tog nekog perioda od 10-ak minuta nema ni slika, ali kada sam došao u Lovačku kuću Šid krećem na posao.
ficha007 priložio:
I dok "zora rudi" i prvi zraci sunca se promaljaju na Istoku ( a neće valjda na trulom Zapadu )...hmmm da vidiš ti to i Sunce zna gde treba da izađe, i njemu je mio taj Istok... ( pesnička sloboda ).
Elem, dok sunce izlazi, bratija se pojavljuje u raznim "agregatnim" stanjima u zavisnosti od toga kako je provela prethodnu noć. Tina dva primerka odgovornih i radnih ptica su ova dvojica mojih drugara. Bata Karan i čika Obrad koji mi je nešto ukrstio očima jerbo je imao burnu kafansku noć.
ficha007 priložio:
I dok ja uredno dočekujem goste i domaće, broj im se lagano uvećava i meni je iskreno drago zbog toga. Dan najavljuje da će biti prelep, a broj ljudi koji konstantno dolaze ukazuje da će nas biti dosta, pa mi je opet drago jer smo skoro pričali o tome kako bi bilo dobro da dođe dosta ljudi da bi se što kvalitetnije zatvorila flanka prema R. Hrvatskoj i onemogućila divljač da "prebegne" u R. Hrvatsku. S obzirom da je doručak pripremljen, ljudi po dolasku odlaze kod upravnice da daju svoje podatke i da budu upisani, kako bi se papirologija obavila što brže i efikasnije i kako se ne bi gubilo vreme, a potom uz kuvani "šumadijski čaj" i po koju domaću ljutu, ogrejani i osokoljeni izlaze na lagani jutarnji minus kako bi na obližnjem ražnju ispekli po komad carskog mesa, pojeli malo švargle i kobasice koji su za doručak posluženi.
ficha007 priložio:
Po broju ljudi u dvorištu videlo se da će ovaj lov biti za pamćenje, a i samom meni je bilo drago da sam video neke drage prijatelje koje dugo nisam video a koji su se pojavili u lovu.
Ono što je po meni bitno je da su svi, ali svi lovci doneli reflektujuće prsluke i bili su sa vidnim obeležijima, što će se iz kasnijih slika iz šume videti da može da bude od ključnog značaja.
E onda je usledio jedan mali šok - ukupno je bilo za lov prijavljeno 107 lovaca!!!!
Domaćin je računao sa cifrom oko 80-ak domaćih i lovaca gostiju, ali se pojavilo daleko više naših kolega, što je bilo izuzetno - neki stariji lovci ne pamte da ih je ovoliko nekada bilo u zajedničkom lovu, ali i odgovorno jer se 107 ljudi "pod cevima" našlo u šumi. Kada znate da je bili sigurno pola i više od polovine lovaca pod karabinima, oprez je morao biti stalno na umu svima.
O tome je svim lovcima skrenuta pažnja na početku samog lova od strane upravnice i uprave društva.
ficha007 priložio:
Tu bih želeo da pohvalim brzinu i odgovornost ljudi iz uprave LU "Srem" koji su pored toga što su bili donatori za meso za ovaj događaj, pokazali i maksimalnu kooperativnost oko brzog upisa lovaca i njihove evidencije, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi se maksimalno iskoristio dan pred nama.
Gostiju je bilo puno. Iz damskog lovačkog kluba "Artemida" došla je G-đa Tamara, došli su ljudi iz Užica, Obrovca, iz okolnih sela šidske opštine naši drugari lovci tamnošnjih sekcija, bilo je i ljudi članova LU "Kulina", naših pobratima iz Savinog Sela ( G-din Šoškić )...
Bio je pozvan i Kum Vujica, ali se srećom nije odazvao pozivu jerbo bi samo pokvario svojim prisustvom ovakvo jedno druženje, a možda bi ga neko od prisutnih mogao nešto nezgodno i priupitati, pa koveli bolje da ne izaziva Đavola
Elem, koga nema b(r)ez njega se može
Brzo i efikasno su ljudi podeljeni po principu - domaći lovac domaćin uzima grupu ljudi koji su prozvani i vodi ih sa sobom ka prevozu.
ficha007 priložio:
Lovci su podeljeni u grupe, potovareni u dve traktorske prikolice i nekoliko džipova i lagano se krenulo ka mestima organizovanim za pogon i dočeke. Po prvi put bilo je dosta lovaca u pogonu, pa je flanka prema R. Hrvatskoj bila uredno zatvorena.
Ovo je slika razmeštanja pogona duž linije početka, pa s obzirom da sam bio u pogonu, reših da kao i svaki paparazzo lovac idem srednjom prosekom i fotkam događaje iz lova.
ficha007 priložio:
Ne mogu da ovom prilikom ne pohvalim i dobre pse koji su bili sa nama i njihove vlasnike, kolege lovce iz susednih sekcija, a koji su puno doprineli ovom lovu i bili spremni da uskoče kao ispomoć.
Svaka čast kolege.
ficha007 priložio:
Krećemo. Lagano, i uz konstantno dozivanje, zajedno sa upravnicom i lovočuvarem koji stalno proverava svoju levu i desnu stranu i tera da se ravnaju prema njemu, kreće se u lov.
Ja lagano pešačim srednjom prosekom i osmatram okolinu ispred i oko sebe. Savršen dan za lov i ovoliko lovaca.
ficha007 priložio:
Reflektujući prsluk. MUST HAVE oprema za svakog lovca. Ne kapa, ne neke našivke...isključivo prsluk a Boga mi i jakna. Da bih ilustrovao o čemu se radi evo par slika lovca u šumi, u gušti, ali i udaljenog od mene kako bi se stekla predstava koliko možemo biti udaljeni jedni od drugih a da se ipak vidimo u budemo bezbedni u lovu.
ficha007 priložio:
Ovde ispred se vidi upravnica i grupa lovaca na jednoj od proseka koliko su vidljivi u daljini. Do tog momenta kada se izašlo na srednju proseku bilo je par pucnjeva i dojava da su se d. svinje navodno nekako provukle nazad u odnosu na pogon.
ficha007 priložio:
Na slici su upravnica, lovočuvar i koleginica "revijalac" kao i ja kojoj se u jednom momentu dogodila jedna čudna situacija kada smo se kretali srednjom prosekom.
Naime, ona je bila nešto malo ispred mene jer sam ja tog momenta pričao sa upravnicom, kada je lovočuvar viknuo: "Pazi srna!". Ja sam pogledao desno od mene i video kako jedna preplašena srna koju su psi podigli trči u punoj brzini prema centralnoj proseci, da bi već sledećeg momenta protrčala tik ispred iznenađene devojke, bukvalno ispred njenih nogu da sam ja imao utisak da je koraknula samo još jedan korak, i ako je ona stala momentalno kada je čula lovočuvara, da bi je srna bukvalno pregazila.
Stvarno nestvaran događaj. Pored ove u šumi je viđeno mnoštvo grla srneće divljači pa smo komentarisali sa upravnicom kako je prehrana započeta pre par godina dala rezultate pored konstantnog iznošenja vode u "Cerije".
ficha007 priložio:
Ono na čemu bi trebalo po meni poraditi su LTO po šumi koji bi trebalo da se dorade u nekom narednom periodu, jer su neki od njih urađeni pre više od 10-ak godina i došao je red na njihove popravke i zamene sa novim. U svakom slučaju bitan segment lovstva koji iziskuje stalno angažovanje lovaca, pored prehrane divljači.
ficha007 priložio:
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?