Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dobar nož

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dobar nož
Nex357
 Samo da kazem da je Goranov noz prosao sve testove :-)

pa i onaj hmmm ja bi ga reko picanski kad noz ide kroz papir od pocetka ostrice do vrha pravo kroz papir , nije dovoljno da sece papir i da seta kroz njega to je oznaka zapravo vrlo ostre ali NESIMETRICNE ostrice , cak i taj test je odradio besprekorno.

Jedino onaj pomenuti vrh od Skagela se prilikom testova (mada istini za volju nenamerno sam uzeo dasku koju Goran susi vec 5 godina od kruske za drske ,jes tvrdo drvo :-)) je prijavio minimalno odstupanje ,pa je Goran odradio vrh po mojoj ideji , jos u toku testova :-) i odradio je posle SVE bez problema :-)

Elem sto sam ga vise maltretiro , bio mi je nekako drazi , pa kad je prosao sve testove ,reko sam sebi ... alal vera ,eto nek ide i jedan testirani u muzej , ako neko pocne nesto ,skinem njega sa zida pa vidi sam , probaj :-)

Evo i par slika sa testa , ko pazljivo zagleda vidi se skagelov vrh na njemu :-) na predhodnim slikama na bilijarskom stolu je sa mojim (preradjenim) vrhom :-)

veliki pozdrav
Nex357 priložio:
01092012925.jpg

I tako ...

Nex357
 kontrola vrha ...
Nex357 priložio:
01092012929.jpg

I tako ...

Nex357
 i dalje testiramo vrh ..
Nex357 priložio:
01092012930.jpg

I tako ...

Nex357
 E ovde me dusa bolela,,,ali ili sve il nista :-)
Nex357 priložio:
01092012933.jpg

I tako ...

Nex357
 i na kraju ... ostade citav i spreman za dalje radne zadatke :-)
Nex357 priložio:
01092012935.jpg

I tako ...

Nex357
 Pozdrav drustvo :-)

Da predstavim i noz Gospodina Petra Topoljskog ... celik je 1.4043 a drska je jelenska kost , u principu ovo jeste predstavnik nozeva kakve pravi gosn.Topoljski , skladnih linija , univerzalnog lovackog oblika ostrice i lepo napasovana ostrica sa krivinom drske ..

medjutim ono sto mi upada u oci , pogotovo kad se uporedi sa nekoliko puta jeftinijim nozevima od Gorana, a i vidljivo je na slici je zavrsna obrada seciva gde politura nije uradjena do kraja , secivo takodje nije naostreno tj nema sekundarnu ostricu (sto i ne mora da bude minus , a i nije neuobicajeno kod vitrinskih primeraka ) , vrlo vidljivi tragovi lepljenja kod prednjeg balcaka s unutrasnje strane ?

i na kraju ono sto mi u stvari najvise smeta je vidljiva pukotina koja ide celom drskom i preko cele gravure , na zapadu se takve drske skartiraju i ne nude se na prodaju , osim ako pukotine nisu od starta uklopljenje u gravuru , sto pokazuje umetnicku crtu graver majstora ... na zalost ova pukotina nije uklopljena , vec ide celom duzinom preko gravure i bukvalno unistava finu i gracilnu gravuru gosn.topoljskog , sto navodi na pomisao da se javila tokom rada ili posle izrade ...

kako bilo da bilo, suma sumarum, da nije muzeja realno nikad ne bih dao 200 eura za takav noz ..

Slika noza ...
Nex357 priložio:
02092012074.jpg

I tako ...

Nex357
 i slika drske gde se lepo vidi ono sto sam napomenuo kod prednjeg balcaka i ruzna pukotina ...
Nex357 priložio:
02092012076.jpg

I tako ...

Nex357
 I na kraju Nemezina kreacija ,

koja je uslovno odradjena i po nekim mojim idejam (msm na konveks brusenje) pa mi je tim i draza :-) posto je Nemeza vec predstavio noz , samo da napomenem moje utiske :-) elem mozda moja ideja za konveks nije bila najbolja ideja s obzirom na 4 mm debljine , mada je to otvorilo noz prema univerzalnom koriscenju , a takodje mozda nije bila dobra ideja da Nemeza pravi drsku prema njegovoj ruci , hehe ali i to otvara nove mogucnosti za normalnog korisnika npr dvostruki hvat noza :-D

Inace Nemeza insistira na radnim i upotrebnim nozevima , pa je namerno stao kod 800 smirgle da bi jos jednom podvuko da njegovi nozevi ne idu u vitrinu nego na teren Smile inace vidi se skola Gosn.topoljskog pa je ostrica upasovana i skladna sa drskom (bez obzira na mere ) a i balcak i kapica su fenomenalno napasovani na rog ...

Sve u svemu lep , skladan , i oznacava osnovnu ideju nozara koji ga je pravio ... sto mi i treba za muzej ...

jos jednom hvala Nemeza
Nex357 priložio:
02092012048.jpg

I tako ...

Nex357
 slika je odpozadi,gde se lepo vidi super pasovanje poklopca sa rogom ...
Nex357 priložio:
02092012049.jpg

I tako ...

Nex357
 Eto to bi bilo to ,ajde da cujem vase komentare ...

I jos vise molba da mi preporucite nozare iz vaseg okruzenja ,koji po vasem misljenju iz ovog ili onog razloga zasluzuju da im se noz nadje u muzeju Srpskih nozeva ...

veliki pozdrav za sve na forumu :-)
I tako ...

Max011
 img706.imageshack.us/img706/9190/img201209101137.jpg

img269.imageshack.us/img269/8461/img201209101671.jpg

Nova futrola za stari nož rad majstora http://www.borkok...
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Max011
 img38.imageshack.us/img38/8923/borkoknivesfutrola1.jpg

img805.imageshack.us/img805/917/img20120911466251.jpg

Još jedna prinova rad majstora Borka
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

ivan djordjevic
 Evo prvo resih da postavim "miroljubiviji" avatar,a i primereniji temi,a onda da postavim slike novih radova.Pohvale ,kritike i zajedljivi komentari pozeljni i dobrodosli.
i50.tinypic.com/wunnee.jpg
i47.tinypic.com/n1t3ya.jpg
i45.tinypic.com/2nu6493.jpg
i47.tinypic.com/24ovng7.jpg
i45.tinypic.com/33vosra.jpg
i46.tinypic.com/11h70w2.jpg
i49.tinypic.com/33ll3sh.jpg

duskov
 Cijena ovih noževa?
Sjajni su!
Interesuje me dužina 180-240mm.

Podunavac
 Lepi noževi Ivane.Bravo 2 Dali su ovo damaskus čelici ili je šara postignuta pomoću neke kiseline? I ako jesu damaskus kolika im je tvrdoća?
Tri prsta 2Kolce

ivan djordjevic
 Damaskus je samo ovaj sa crvenkastom drskom,to je "chain saw"tj.damaskus od lanca od motorne testere.Inace svi damaskusi se tretiraju kiselinom posle poliranja da bi se istakla "sara"koja nastaje zbog koriscenja dve ili vise vrsta celika.Sara na ostalim nozevima nije damaskus vec su to tragovi kovanja koje ja delimicno ostavljam na svakom nozu kao znak da je noz kovan.Pozdrav.

canis aureus
 NexE braćela, odlično predstavljanje i prikazano testiranje OdobrenoBravo 2
Vrlo interesantno i zanimljivo.
Koliko me je prijatno iznenadio kvalitet Goranovih noževaBravo 2 još mnogo više me je razočarao prikazani "rad" mnogo poznatijeg i hvaljenijeg Topoljskog od koga se očekivalo prilično više za tako visoke cene Sad...
Želim ti puno sreće u daljoj potrazi "srpskih oštrica" za tvoj muzej a na ovoj temi, koliko vidimo, imaćeš još dobrih majstora toga zanata koje ćeš posetiti ...

-Ivane sve pohvale za izgled pretstavljenih noževa Bravo 2
može li koja informacija o materijalima, drvetu i tako to?

-MaxO moj dobri odličan izbor! Verujem da je kvalitet na nivoJu Selja
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

beca
 Lepi radovi Ivane, video sam ih uzivo tako da mogu puno vise da kazem. Osim lepog dizajna nozevi su veoma upotrebljivi, ostri, lepo leze u ruci jer imaju svi povece udobne drske i sto je po meni najbitnije izradeni su tradicionalno kovanjem.
Sta da kazem, samo napred zelim ti jos puno puno dobrih
nozeva.

Nex, hvala na ovom lepom predstavljanju mojih radova, mogu slobodno da kazem da je pravo zadovoljstvo raditi za nekog ko se razume u nozeve.
Izvini sto odmah nisam komentarisao malo mi je neprijatno odavno me niko nije ovoliko nahvalio.
Drago mi je da ti se svidaju nozevi i da smo se uglavnom razumeli u svemu. Pozdrav

DakiNS
 prvi mi je jako zapao za oko ovaj damaskus , prvo zbog oblika , drugo jer odavno priželjkujem nešto takvo a i po mom ukusu nekako je najkompletniji što ne znači da su drugi noževi loši.Nego prosto ovaj je za mene pravi.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ivan djordjevic
 Hvala ljudi,drago mi je da vam se svidjaju.Materijal nozeva je AISI 52100 (celik za kuglicne lezajeve),osim kod noza sa crvenkastom drskom ,njegovo secivo je iskovano od lanca od motorne testere.Inace 52100 je alatni celik koji je veoma tvrd,dugo drzi ostricu ali zavisno od termicke obrade zna da bude i prilicno krt.Sto se tice normalne upotrebe u lovu zadovoljava sve zahteve.Materijal od lanca za motorke je nesto meksi ali i zilaviji.
Drvo na damaskusu je meni nepoznato africko drvo (ovo je prirodna boja drveta),na "skineru " sa crnom drskom drvo je "crni hrast" star nekoliko hiljada godina,dok je na "skandiju"drska od zilista oraha koji je "paren".Pozdrav.ikaPS.Na preostala dva noza drska je jelenski rog.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Dobar puškar PUŠKARSKA RADIONICA 646 15.03.2018. 10:32
Dobar pogled!!! SVAŠTARA 46 10.04.2015. 19:54
Dobar Pogled LOVAČKE NOVINE 30 28.01.2011. 08:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,383,892 posete www.srbijalov.com