Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
Planinko011
 Kad sam napisao da nas ima za Marakanu nisam mislio da stvarno zakupljujemo stadion.
Mislio sam da legalno prijavimo skup u vise gradova recimo istoga dana i u isto vreme sa formulisanim stavovima oko oruzja i lova i da pokazemo da smo znacajna interesna grupacija kao Svabe onomad.
Da zapusimo vise usta i ovima koji divljac nisu videli a uzimaju lovu za monitoringe, labaratoringe, plagijaranje stranih naucnih istrazivanja....i glume narikace nad sudbinom divljaci.
Znaci ili u tri grada ili u svim gradovima preko 50 hiljada stanovnika da bi ljudima smanjili troskove puta.
Legalan i miran zbor a mozemo i da se prosetamo samo da se ne drzimo za ruke.

SharpShooterSer
 moje misljenje je da parcijalno okupljanje ne bi imalo dovoljno efekta (najsveziji primer 1 od 5). Lala sto kaze logisticki da se svi okupimo na jednom mestu, to je nocna mora koja kosta mnooogo.
razdvajanje naos/lss mi kao ideja mi je neshvatljiva. mozda zato sto sam i lovac i strelac. da se razumemo, nema ljubavi, nema opsteg dobra, nema niceg drugog stoje trajno, jedino trajno i snazno je interes. u datoj situaciji i lss i naos imaju zajednicki interes - promena zakona na bolje. price "nas ne trebaju da interesuju kratke cevi" je nonsens kolege. ono sto tisti vlasnike kratkih cevi, jednog dana moze da muci i nas koji ih nemamo, vec samo duge (porez, osnova za drzanje...), tako da, u istom smo cabru. u celoj prici moramo da nastupamo zajedno. em imamo svi zajednicki interes, em nas je u tom slucaju daleko vise od 70.000. plus prijatelji i familija.
akciju potpisivanja peticije, sto rece Lala, treba sprovesti pocetkom lovne sezone, kada lovci masovno i idu u udruzenja. ili podeliti vodjama sekcija ili grupovodjama tekst peticije i papir za potpisivanje, sveko moze da odvoji par sati da zavrsi tu obavezu (ja medju prvima). takodje, streljacke orgnizacije i klubove treba ukljuciti u pricu obavezno (sto preko naos, sto direktno preko licnih poznanstava).
potpisom nista ne rizikujemo. i bas me interesuje, cega da se plasimo? i kao pojedinci? ko sme i moze da nas uzme na zub zbog tako necega? pa zbog tog stava danas imamo sluzbenike koje mi placamo, a pred kojima treba "da klecimo"? sto bi klinci rekli "presli smo igricu". krajnje je vreme da se uzobiljimo, i da zajedno (iskljucivo zbog identicnog interesa) sprovedemo ovo do kraja. setite se nekih situacija iz proslosti, kada zbog masovnosti, drzava jednostavno morala da izadje ljudima u susret i prilagodi propise (npr preregistracija vozila sa cg tablicama). ako neko smatra da gresim, molim da argumentovano to obrazlozi.
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44

Planinko011
 Ukucajte jagd protest i pogledajte slike.

Ako to mi Srbi uspemo onda ce promisliti svi kojima nasi glasovi trebaju.

Opozicioni protesti su nesto drugo i nije tema da se napada vlast vec da kazemo "mi lovci smo tu vekovima i ostacemo tu, trebamo i korisni smo ovoj drzavi i bez nas divljaci ne bi ni bilo.
Lepo bi bilo sto masovnije okupljanje a ko ne moze jednom u zivotu da za svoj hobi i ljubav ode do Beograda, Novog Sada iili Nisa i ne treba da bude ispostovan.
Jedan nacin borbe ne iskljucuje drugi.

Lalo nadam se da su clanovi ovog foruma skupili bar 3-5 razumnih predloga prihvatljivih za vlast a LSS i NAOS nek smisle jos 10 pa eto boljitka.
Ja imam dve kratke cevi i upravo gledam od kog deteta cu sta otkinuti da platim porez a to da li ce sutra poceti da i lovcima prave problem za duge cevi upravo zavisi od toga koliko cemo pokazati da smo brojni, vidljivi i slozni u svojim stavovima.

coolerns
 Ja sam vlasnik i dugih i kratkih cevi i zaista mi ne ide u glavu logika kojom se neke od kolega ovde vode. Nisam clan NAOS-a, niti ih podrzavam niti cu to ciniti dokle god ne vidim dokaz da isti zasta radi u korist vlasnika oruzja. Medjutim, na stranu sa tim, muka svih vlasnika oruzja u Srbiji (nebitno kog tipa) je ista ili veoma slicna a isto vazi i za ciljeve kada su izmene zakona u pitanju. S' tim u vezi zaista ne vidim kakvog dobra bi donelo deljenje i odbacivanje podrske sportskih drustava i ostalih vlasnika koji nisu lovci. Naprotiv podela bi nas samo ucinila slabijim i omogucila politicarima da nas lakse ignorisu i manipulisu.
Kako ja vidim tri najveca problema trenutno vazeceg zakona jesu:
1. diskreciono pravo
2. opravdan razlog
3. porez na oruzje
Sve ostalo je manje bitno ili kako Lala rece kozmetika.
1. Diskreciono pravo mup-a podjednako pogadja lovce kao i ostale vlasnike
2. Opravdan razlog takodje pogadja lovce jer sta ce oni koji prestanu sa lovom ali ne bi da se odreknu svog oruzje, ili sta je sa naslednicima koji ne love ali zele da zadrze oruzje koje ima emotivnu vrednost
3. Porez na oruzje ne pogadja lovce, za sada. Ali ako se ne podrzimo oko toga ko vam garantuje da ga sutra nece uvesti i za lovce?

Zbog svega toga drage kolege, mozemo da se slozimo ili ne slozimo oko NAOS-a ali molim Vas hajde da se ne delimo izmedju sebe.

Lala
 Nisam ljubitelj bilo kakvog masovnog okupljanja, dernjave, parola i sličnih stvari, jer osim 5. oktobra sve drugo je bilo manje-više jalovo. Kada su protesti odredjenih grupa ljudi /lovci, zemljoradnici, studenti, prosvetari.../, uvek se nadje neka politička grupacija koja gleda da iz protesta nezadovoljnih ljudi šibicarski izvuče političku korist. Kladim se da bi se nešto slično desilo i kada bi nekom zaista palo na pamet da krene sa organizovanjem nekih protesta.

Mislim da je potpisivanje peticije po lovačkim organizacijama, ali i na drugim mestima, najefikasniji način da se zadati cilj od 30.000 ili više potpisa zaista i prikupi u propisanom roku. Sve drugo bi bilo samo rasipanje energije i tankih lovačkih materijalnih resursa i trošenje vremena na uzaludan posao. Treba iskoristiti insitucionalnu mogućnost da se peticijom reši problem, a protesti, šetnje ili nešto slično nisu institucionalna sredstva za ostvarenje cilja. Te proteste neko bi mogao 'ladno da zabrani, jer moraju biti najavljeni, mora biti organizovana redarska služba, treba obezbediti logistiku /ozvučenje npr., pa bina.../, mora da se angažuju pripadnici MUP na praćenju okupljanja, pa dežurna lekarska ekipa, mora da se obezbedi neki prostor /trg, ulica.../. Nije to baš tako jednostavno u stilu 'ajd se nadjemo pa da se bunimo'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

davorcalic
 Ček sad malo i ja sam sad zbunjen.... a gde je logika ovde: "nepodržavamo NAOS dok nevidimo rezultate"- pa kad NAOS napravi rezultat onda nema dalje, cilj je postignut- pa podrži ga sad kad mu najviše trebaš.... savetovao sam lovce (koji možda nemaju kratke cevi) da se odlepe od NAOSA koji im toliko smeta i nek se onda okrenu LSS... pa ovde je bilo svega i svačega napisanog o NAOSU...

I na kraju opet nisam siguran, pa pitam LOVCE , koga želite da vas zastupa u promenama zakona ?
1.NAOS,
2.LSS,
3.ZAJEDNO NAOS I LSS
4. nema četvrtog, a nema ni petog itd....a sam se zakon neće menjati...

Strelci (evo ja sam jedan od osnivača sportskog udruženja "streljačka družina Planteks 1981", budući operativni trener streljaštva, član UO i naravno da ćemo biti članovi SSV,SSS i NAOSA ali nećemo LSS... pitanje za strelce, koga bi želeli da vidite kao zastupniuka u promenama ZOM-a?
1. samo NAOS,
2. samo LSS,
3.zajedno NAOS I LSS
4. nema četvrtog, a nema ni petog itd....a sam se zakon neće menjati...

Ajde,izvolite kolege lovci i kolege lovci/strelci... pa kad budem video za šta ste glasali nastavićemo priču o logici....
Žena mi Makedonka....ena Shock

Planinko011
 Pa ja sam za opciju 3 plus Streljacki savez Srbije uz misljenje Saveza za letece mete ili kako se zove plus IPSC ako vec nisu clanice NAOSa.
Podrska nije bezuslovna a rezultat ce se videti nadam se uskoro.
Da nije mi jasan stav ne NAOS a nema neko drugi za kratke cevi.
Normalno je da lovce predstavlja LSS a ostali kako god.
Sto je najgore nas kolega mi je dao pre 3-4 godine pristupnicu NAOSu a ja ne znam da li sam je potpisao a smatrao sam da je to dobro ako nam ne nameste nekog Trockog kako se zvase u filmu Profesionalac tj vise Trojanca

Vi stalno povezujete zbor lovaca sa nekim demonstracijama ia ja bi samo voleo da budem deo slike u kome ce se videti koliko bas je i da smo korisni clanovi drustva.

A mi imamo hronican problem sa svim vlastima i partijama i svima njima treba prezentovati 150 - 200 hiljada glasova lovaca, strelaca i ljubitelja oruzja.

neca90
 Не улазећи сада толико у питање НАОС-а, јер о томе сам већ писао, морам овде да приметим једну негативну тенденцију, додуше, од стране мањег броја појединаца, али опет... а та тенденција изгледа овако: ми смо ловци и нас занимају само ловачке пушке и карабини, а пиштољи и револвери нас не интересују, јер то није ловачко оружје!

Људи!

То вам је исто као да седите с неким у чамцу, ви са леве стране, он с десне, десна страна почне да пушта воду а ви кажете: "Ух, добро је, рупа није на мојој страни чамца!"... а то што ће лева страна потонути врло брзо након десне, нема везе... Е, тако је некако и овде. Ако буде било забрањено цивилима да поседују пиштоље и револвере, било de jure, било de facto, било оба два, уопште није далеко тренутак када ће карабини доћи на ред за забрану! И онда ће изговор да буде: "Ево, погледајте Грчку, она је чланица Европске Уније па је забранила карабине", а то што у једној Бугарској или Чешкој које су такође чланице ЕУ грађани могу да за појасом носе пиштоље и револвере, наравно, то нико неће помињати!

Многи ловци као власници дугих цеви су у исто време љубитељи и власници кратких цеви. Ако је подобан да поседује дугу цев, зашто да не поседује и кратку? Јер кратка цев није ловачко оружје? Није, па шта? Ни до 2016. није била, па се сасвим легално поседовала а кривична дела учињена пиштољима и револверима у легалном власништву су била и остала на нивоу статистичке грешке!

Тако да она прича о рупи на чамцу не би била доследно примењена и у овом случају сматрам да је дужност сваког ко се искрено бори за либерализацију Закона о оружју и муницији да свим снагама истрајава на томе да услови за набавку дугих и кратких цеви из категорије Б морају бити исти, дакле, без "(не)оправданих разлога"!

Још једна ствар. Приметио сам да се овде пуно инсистира на томе да се укине дискреционо право полиције у погледу издавања дозвола. Па шта хоћете, можда да судови издају одобрење за набавку уместо полиције, шта? Ако се деси да неко можда и направи неку брљотину, јавност неће да притиска оног ко му је дао лекарско уверење, већ оног ко му је дао дозволу! А то је полиција! Према томе, нема разлога за толиким гардом и толиком аверзијом према дискреционом праву полиције! Па ако баш хоћете да се не лажемо, свако од нас зна неког ко легално поседује оружје, а можда и није баш за њега по менталном склопу.... Један савестан грађанин уопште нема разлога да се боји дискреционог права полиције!.Оно на шта треба обратити сву пажњу јесте то да се укине "оправдани разлог" као формални услов за набавку све врсте оружја и да услови за набавку дугих и кратких цеви буду идентични! Кад би се то постигло, све друго бисмо лако, јер све друго је мање - више козметика, а ово је суштина!

ssekir75
 људи, лепо је то да се организује ловачки протест, али од тога у земљи сврбији нема ништа. први разлог је прилично прост - паре. други разлог је време. неко помиње почетак сезоне, неко крај. у оба случаја пиши пропало, у највеће су пољски радови, а немој да се лажемо, добар део ловаца су људи пољоделци. трећи разлог такође ниј за потцењивање, а то је животна доб. нажалост, велики број ловаца су старији људи, којима није баш до акања до бг-а, нс-а, ниша или крагујевца. а да се прави посебно по градовима нема смисла.

ово са петицијом је добра ствар и по мени вреди покушати. није никакав проблем да се сазове уо лу и поделе папири председницима, а да они после покупе потписе од чланова, или одреде неког да то одради уместо њих.

треће, нисам члан наоса нити имам контакт са њима, али у овој ситуацији требало би у борбу укључити и црног ђавола, само да се истера циљ. не видим зашто би нам наос, какав год да је, био непријатељ. исту муку муче ко и ми. но не чујем стрељачки савез србије. постоје ли они уопште?

оно што ми никако није јасно (мада не знам, можда је и предложено) јесте зашто није предложено класификовање пиштоља као ловачког оружја за самилосни хитац. добар део ловаца има и пиштоље, чак многи су их и купили управо у ту намену док је то могло. колико пратим хрвате, код њих је тако решено, па у лов можете носити пиштољ. ако и пиштољ и сачмарица и карабин могу бити спортско оружје, што не би пиштољ могао бити ловачки?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

davorcalic

coolerns kaže:

Ja sam vlasnik i dugih i kratkih cevi i zaista mi ne ide u glavu logika kojom se neke od kolega ovde vode. Nisam clan NAOS-a, niti ih podrzavam niti cu to ciniti dokle god ne vidim dokaz da isti zasta radi u korist vlasnika oruzja. Medjutim, na stranu sa tim, muka svih vlasnika oruzja u Srbiji (nebitno kog tipa) je ista ili veoma slicna a isto vazi i za ciljeve kada su izmene zakona u pitanju. S' tim u vezi zaista ne vidim kakvog dobra bi donelo deljenje i odbacivanje podrske sportskih drustava i ostalih vlasnika koji nisu lovci. Naprotiv podela bi nas samo ucinila slabijim i omogucila politicarima da nas lakse ignorisu i manipulisu.
Kako ja vidim tri najveca problema trenutno vazeceg zakona jesu:
1. diskreciono pravo
2. opravdan razlog
3. porez na oruzje
Sve ostalo je manje bitno ili kako Lala rece kozmetika.
1. Diskreciono pravo mup-a podjednako pogadja lovce kao i ostale vlasnike
2. Opravdan razlog takodje pogadja lovce jer sta ce oni koji prestanu sa lovom ali ne bi da se odreknu svog oruzje, ili sta je sa naslednicima koji ne love ali zele da zadrze oruzje koje ima emotivnu vrednost
3. Porez na oruzje ne pogadja lovce, za sada. Ali ako se ne podrzimo oko toga ko vam garantuje da ga sutra nece uvesti i za lovce?

Zbog svega toga drage kolege, mozemo da se slozimo ili ne slozimo oko NAOS-a ali molim Vas hajde da se ne delimo izmedju sebe.

Koje podele? Nepodržavaš NAOS a vidiš dobro u podršci sportskih društava i vlasnika oružja koji nisu lovci- jel misliš da će svi oni zajedno (svi predstavnici SD i svi vlasnici oružja koji nisu lovci) da idu kod ministra da traže promene zakona ili će ići samo Naos i Lss....
Pitam te i molim da mi odgovoriš- ko predstavlja sportska društava i vlasnike oružja u radnoj grupi koja pregovara o izmenama ZOM-a? i na koji način oni mogu da pruže podršku u pregovorima i kome da pružaju podršku?

Ti kao građanin (recimo nisi lovac niti strelac) hoćeš da kupiš pištolj,zakon se promenio kako smo hteli, u redu, evo ti, idi kupi ga sa ličnom kartom, ti si dobar i pošten čovek kao i ja ...
A malo li je budala i ludaka u Srbiji, šta ćemo sa njima. i njima važi isti zakon? Aaaa, postoji lekarski... Ja ušao kod psihologa, čučno, ispružio ruku i kažiprstom dodirnuo nos... pitala me je: jel sve u redu, ja rekao jeste i doviđenja.....
Kolega, stvar nije samo u te tri stvari, stvar je i u ODGOVORNOM VLASNIŠTVU ORUŽJA...
Da bi ukinuo diskreciono pravo i opravdan razlog moraš sprovesti i mnogo oštriju kaznenu politiku...

Niko se ne deli - čitaj upise sa ove teme od početka problema sa zakonom i videćeš da se sve svodi na "krivicu NAOSA za loš zakon jer se nisu oglasili u skupštini - inače da jesu ne bi se doneo ovakav zakon...." ...budalaština...a niko ne spominje tadašnji Lss i "divan evropski zakon".... krivimo druge a ne vidimo sebe....

davorcalic

neca90 kaže:

Не улазећи сада толико у питање НАОС-а, јер о томе сам већ писао, морам овде да приметим једну негативну тенденцију, додуше, од стране мањег броја појединаца, али опет... а та тенденција изгледа овако: ми смо ловци и нас занимају само ловачке пушке и карабини, а пиштољи и револвери нас не интересују, јер то није ловачко оружје!

Људи!

То вам је исто као да седите с неким у чамцу, ви са леве стране, он с десне, десна страна почне да пушта воду а ви кажете: "Ух, добро је, рупа није на мојој страни чамца!"... а то што ће лева страна потонути врло брзо након десне, нема везе... Е, тако је некако и овде. Ако буде било забрањено цивилима да поседују пиштоље и револвере, било de jure, било de facto, било оба два, уопште није далеко тренутак када ће карабини доћи на ред за забрану! И онда ће изговор да буде: "Ево, погледајте Грчку, она је чланица Европске Уније па је забранила карабине", а то што у једној Бугарској или Чешкој које су такође чланице ЕУ грађани могу да за појасом носе пиштоље и револвере, наравно, то нико неће помињати!

Многи ловци као власници дугих цеви су у исто време љубитељи и власници кратких цеви. Ако је подобан да поседује дугу цев, зашто да не поседује и кратку? Јер кратка цев није ловачко оружје? Није, па шта? Ни до 2016. није била, па се сасвим легално поседовала а кривична дела учињена пиштољима и револверима у легалном власништву су била и остала на нивоу статистичке грешке!

Тако да она прича о рупи на чамцу не би била доследно примењена и у овом случају сматрам да је дужност сваког ко се искрено бори за либерализацију Закона о оружју и муницији да свим снагама истрајава на томе да услови за набавку дугих и кратких цеви из категорије Б морају бити исти, дакле, без "(не)оправданих разлога"!

Још једна ствар. Приметио сам да се овде пуно инсистира на томе да се укине дискреционо право полиције у погледу издавања дозвола. Па шта хоћете, можда да судови издају одобрење за набавку уместо полиције, шта? Ако се деси да неко можда и направи неку брљотину, јавност неће да притиска оног ко му је дао лекарско уверење, већ оног ко му је дао дозволу! А то је полиција! Према томе, нема разлога за толиким гардом и толиком аверзијом према дискреционом праву полиције! Па ако баш хоћете да се не лажемо, свако од нас зна неког ко легално поседује оружје, а можда и није баш за њега по менталном склопу.... Један савестан грађанин уопште нема разлога да се боји дискреционог права полиције!.Оно на шта треба обратити сву пажњу јесте то да се укине "оправдани разлог" као формални услов за набавку све врсте оружја и да услови за набавку дугих и кратких цеви буду идентични! Кад би се то постигло, све друго бисмо лако, јер све друго је мање - више козметика, а ово је суштина!

Neco, koga vidiš kao zastupnika svih nas koji imamo oružje? Koga ti podržavaš da u tvoje ime pregovara sa nadležnima?

Pišeš, da se ukine opravdan razlog a ja te pitam a ko će da ga ukine?
Nesviđa ti se Naos a hoćeš da ti Lss možda omogući liberalizaciju ZOM-a? trećeg nema.....
Neco, brate moj, možeš biti i lovac i ljubitelj kratkih cevki u isto vreme samo neće te vodovod zastupati, ni mene ni tebe...

Bilo je ovde pisano kako je Naos u počecima izjavljivao kako nema veze sa lovački oružjem i lovcima i da zastupaju samo strelce, jel tako a ti si upravo sad napisao ovo: морам овде да приметим једну негативну тенденцију, додуше, од стране мањег броја појединаца, али опет... а та тенденција изгледа овако: ми смо ловци и нас занимају само ловачке пушке и карабини, а пиштољи и револвери нас не интересују, јер то није ловачко оружје!

neco citiram te: tако да она прича о рупи на чамцу не би била доследно примењена и у овом случају сматрам да је дужност сваког ко се искрено бори за либерализацију Закона о оружју и муницији да свим снагама истрајава на томе да услови за набавку дугих и кратких цеви из категорије Б морају бити исти, дакле, без "(не)оправданих разлога"!
A ko se to lažno bori? ako je interes Naosa i Lss isti, ako ti kažeš da smo u istom čamcu onda borba nije lažna, logički nemože da bude.... Neco, lovci, strelci i građani /vlasnici oružja nemaju nikog drugog osim Naosa i Lss-a da ih predstavlja u borbi za liberalizaciju ZOM-a...

mihailo
 Cemu bilo kakva peticija?
Zahtevi lovacu su artikulisani kroz LSS.Snaga LSS dolazi iz clanstva.LSS je reprezent lovackih interesa a samim clanstvom je potpisana svaka peticija!!
Vidim da se pominje diskreciono pravo pa ga neke kolege brane.....cemu diskrecija,cemu veo tajne??
Ako neko ne ispunjava uslove to treba u obrazlozenju i napisati pa neka podnosioc zahteva zna zasto je odbijen.Kada je nesto javno nema mesta sumnji al ima mesta zalbi ko smatra da je ostecen.
OPRAVDANI RAZLOG,ovde je potrebna kozmeticka promena tj. brisanje reci OPRAVDANI.
Skupovi,protesti itd sve je to gubljenje vremena sa velikom mogucnoscu politizacije sto nikako nije dobro.
Ako se zeli napraviti pritisak onda je mnogo efektnije uciniti to preko medija koji imaju najvecu gledanost.Konstantni mediski nastupi mogu uciniti mnogo vise nego bilo sta drugo.
Opciju mediskih TV nastupa treba razmotriti i pokrenuti.

coolerns
 @davorcalic

Kolega kada kazem da ne podrzavam NAOS to ne znaci istog momenta da sam protiv njih. Jednostavno kada se uverim da iskreno rade u korist svih vlasnika oruzja tog momenta ce dobiti i moj glas i pare za clanarinu. A morate priznati da je njihov sveukupan dosadasnji rad u najmanju ruku diskutabilan. U svakom slucaju za sada se uzdrzavam od pljuvanja a i doslo je takvo vreme da, kao sto kolega ssekir75 rece, podrzacu i crnog djavola samo da se istera zajednicki cilj.

Sto se tice ukidanja opravdanog razloga jednostavno ako smo bili u stanju da iskopiramo raznorazne ogranicavajuce zakone i regulative "razvijenih" zemalja pa moze onda valjda da se iskopira i nesto sto ide u nasu korist? A dobar deo zemalja(ne sve naravno) ima zakone po kojima se gradjanima garantuje izdavanje dozvole ako ispunjavaju zakonske uslove (punoletni, mentalno zdravi, nekaznjavani) bez posebnog razloga ili diskrecionog prava da te odbiju.

A sto se podela tice reci cu samo kratko, zasmetao mi je tvoj upis na prethodnoj strani, kao i par slicnih (na svu srecu retkih) koji parafraziracu... pozivaju na fokus na lss i lovacke zahteve uz ignorisanje ostalih vlasnika sto dugog sto kratkog oruzja. Verujem da na ovom forumu ima velikog broja vlasnika i kratkog oruzja i zbog toga mislim da treba diskutovati o svim faktorima/ucesnicima u ovoj borbi za liberalizaciju ZOM-a. A ako sam pogresno razumeo tvoj upis unapred se izvinjavam.

SharpShooterSer
 Diskreciono pravo treba svakako izbaciti iz price - sto kaze kolega coolerns, ukoliko pojedinac ispunjava zakonske uslove - nekaznjavan, lekarsko uverenje, punoletan - izdaje se dozvola, i posle prvog izdavanja, zasto ici svaki put kroz istu proceduru u nabavku (msm ako si valjao za jednu cev zasto ne valjas za 101?) posto ukoliko se nesto od pomenutih uslova promeni, zdravstvena ustanova obavestava mup, ili mup obavestava sam sebe, i oruzje je baj baj. a diskreciono pravo, ostavlja toliko prostora za zloupotrebu da je to strasno. i mnogo je zloupotrebljavano u proslosti.
kratke cevi - u nekim drzavama je obaveno nositi ih u lov zbog samilosnog hica, i to je nesto sto bi i ovde trebalo da se dozvoli.
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44

davorcalic
 Kolega Coolerns nema potrebe da se izvinjavaš jel si sasvim u pravu što se tiče mog ranijeg upisa... To sam napisao a nisam se ne slažem sa sopstvenim upisom a napisao tako iz sledećeg razloga:
Lovci su imali predsednika Lss koji je bio i narodni poslanik pa je ćutao i još govorio da je to divan evropski zakon i nije mi bilo jasno zašto krive Naos i samo Naos za bilo šta.... zato sam im napisao da se razdvoje od Naosa i okrenu kritici tadašnjag rukovodstva Lss... samo zato sam tako pisao...

Zakon deli (indirektno) tri grupe fizičkih lica na : lovce, sportske strelce i građane. Evo objasniću... Lovci za nabavku dostavljaju potvrdu da ispunjavaju uslove za lovnu kartu, strelci da su članovi sportskog udruženja i to je jedina razlika u nabavci a "građani" su njaviše pogođeni ovim zakonom nit su lovci nit su sportisti i skoro je nemoguće da nabave oružje jer im treba opravdan razlog...
ukinuti diskreciono pravo je mač sa dve oštrice-ukinuti ga ali povećati kaznenu politiku je već nešto drugo... Opravdan razlog je veći problem... U pravu je Mihajlo, samo Razlog u proformi koji ne utiče na ishod odobrenja nabavke.... Porez ukinuti momentalno!!!!

Prijatelji moji, suzdržite se kritika, dajte da ih podržimo i "crnog đavola" ako treba što reče ssekir...
Vlast je naumila da donese ovakav zakon i donela ga i džabe naos i lss i anđeli i đavoli... nije postojalo ništa na ovom svetu da ih zaustavi u tome...

neca90
 Господо, хајде да се разумемо једну ствар: не може се Законом о оружју укинути порез на оружје! Порез на оружје регулише Закон о порезима на употребу, држање и ношење добара!

Наравно, сви смо сагласни око тога да га треба укинути, али, хајде да будемо начисто око једне ствари: порез на оружје се не може укинути Законом о оружју, јер га исти ни не регулише! Имајте то на уму.

davorcalic
 Neco znam ja to...
Ljudi su i pre ovog zakona vraćali/predavali/prodavali oružje samo zbog poreza, sad i oni koji su ga plaćali moraju da vrate/predaju ili prodaju jer nemaju opravdan razlog za držanje istog...
Besmislen je i u najmanju ruku visok...

neca90
 Сагласни смо, Даворе, око тога и да је бесмислен, и да је висок, него само кажем да је у контексту ЗОМ-а сувишно говорити о порезу на оружје! 😉

davorcalic
 Apsolutno, moj "izlet"....

Planinko011
 E kad bi ovo postigli i rekli da cemo podrzati one koji stvarno liberalizuju ZOM za one koji nemaju krivicni dosije i zdravi su mentalno, svaka partija bi razmislila o nama kao potencijalnim glasacima.

https://imgur.com...

I jos jednom znaci Zbor ili Sabor lovaca sa nasim zahtevima mozda i za sledeci Sajam u NS, a ne demonstracije protiv vlasti kao opozicija jer smo onda arhineprijatelji svake vlasti pa za njih jos naoruzani.

Mislim da ta peticija moze ali ako vec imamo LSS u pregovorima nije neophodna za vlast koja zeli da prihvati normalan i argumentovan zahtev.

Sto se tice kratkih cevi moze se ici sa predlogom da se revolver i pistolj uvedu u lov krupne divljaci za samilosan hitac ali i kod potrage za ranjenim divljim svinjama jer u gustisu nema nista od podizanja puske i nisanjenja.
Meni bi bilo drago da vrate na staro i da dozvola za drzanje bude i za nosenje oruzja, ne mora kao Dzon Vejn ali ne vidim potrebu za ogranicavanjem ako vec ispunjavas uslove za pravo na oruzje.

To bi bilo to pa cu upise prebaciti na druge teme.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,690,883 posete www.srbijalov.com