Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kundak

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kundak
PEZ

stojkuki kaže:
Dajte ljudi budite ozbiljni ... Kakva je to magija ... Staljati drvo anaerobne uslove, prepune kiselna i bakterija, ... Pa to ne bidne dobro nikako. Mozda pre 100 godina kada nasi stari nisu mali drugi nacin da konzerviraju drvo. Poenta je bila udaviti zizak i upariti ga. Susenje, parenje ... Danas se to radi u susarama, a za izradu kundaka se ne uzima drvo sa zizkom, ... Osim kod nekih majstoja ... Mislim, ... Koliko sam cuo .... Prica se ...

Smeko

Kolega stojkuki slazem se sa tobom da ovaj proces(postupak) u danasnjim uslovima deluje neozbiljno i odbojno ali je cinjenica da se "nekada" tako radilo i to rekao bih "uspesno".Mozda upravo te kiseline i bakterije daju drvetu zastitu.

Max011
 Ih sunce ti žarko , nema boljeg načina da iksan napravi brestovu srčanicu za gumarabu nego da se turi u stajnjak ...pa se ondak sa čela turi gvojzena uzengija za obrtnjak ...nego mene kad puče onomad čatlov puče i srčanica da nije bilo skakavaca na kojčnici ode sve u mater Grin
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

duskov
 Zapravo,nakon ovih upisa shvatio sam prvu čiwenicu da korijen od oraha sušim u profesionalnoj sušari. Molim vas koji o ovoj temi znate da mi objasnite-dalji postupak!

stojkuki

Max011 kaže:
Ih sunce ti žarko , nema boljeg načina da iksan napravi brestovu srčanicu za gumarabu nego da se turi u stajnjak ...pa se ondak sa čela turi gvojzena uzengija za obrtnjak ...nego mene kad puče onomad čatlov puče i srčanica da nije bilo skakavaca na kojčnici ode sve u mater Grin

Jes, ... i meni isto ..... jos mi i crkla songlica fur gevezle i stekovana cajzla sa alitudama, a onda mi se iskrivi rajber i morao sam da idem da mi razrade ahti tudli mudli. Sve u svemu najbaaahhhh ko zuti ....

Hajde bre ljudi, i nasi stari su volovima orali njive ...

Max011
 Hehe Grin izgleda šašavo ali stvarno se radi o postupku izrade zakrivljene drvene grede SRČANICE koja spaja prednji i zadnji deo zaprežnih kola sa gumenim točkovima tzv gumarabe...a ni šinske taljige nisu bile ništa preterano drugačije sem drvenih točkova sa paocima gde je na točak navučena metalna traka zanitovana kovačkim varom Grin
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

PEZ
 Da se vratimo temi,evo slike kundaka za zastavinu bokericu koji je u fazi nauljivanja.

duskov
 Napravio sam čitav plan. Imam mušteriju i za drvo iznad zemlje a na jesen počinje iskopavanje, sječa i sušenje. Dalje, moram da se čujem sa nekim stručnjakom koji zna dalji postupak.

Vasojevic
 Da li neko od kolega zna, na koju se debljinu reze daska za izradu kundaka..
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

Podunavac
 Mislim da debljina talpe za kundake treba da bude 10 cm.
Tri prsta 2Kolce

Uca
 Nema potrebe da se seče na 10cm već najviše na 8. Ta debljina je dovoljna da se kundak obradi sa zakrivljenjem u jednu stranu i obrazinom. Nego, moj savet je da se ne upuštaš u samostalno rezanje drveta već se posavetuj sa nekim puškarom koji radi kundake. Onće ti najbolje odrediti da li ćeš drvo rezati uzduž ili popreko jer ne dobijaš istu šaru sa ovim ili onim rezanjem. Prepusti taj deo posla stručnom licu. Znam da posle sečenja treba talpe osušiti u sušari kako bi se proces malo ubrzao, a najbolje je da to bude prirodno sušenje koje traje poprilično dugo. A i tu ima neka caka oko procentavlage u drvetu. Nije to baš jednostavno kao što mi smatramo. I ja sam imao ideju da sam probam oko izrade kundaka pa sam odustao kad sam kod svog druga puškara video koliki je proces obrade, ukopavanja, grubog šmirglanja, finog šmirglanja, bajcovanja,....

stojkuki
 Ajd sad malo pojasnjenje, kako se sece uzduz i popreko za kundake? Tu mi nesto nije jasno, kako to popreko ????

Podunavac
 Verovatno u odnosu na godove. Da se trupac (ili deo iz korena) seče po dužini ili po širini. A što se tiče prirodnog sušenae talpi, potrebna je jedna godina po centimetru debljine. Znači ako je talpa debela 8 cm, sušenje prirodnim putem traje 8 godina. Koliko se suše u sušari nije mi poznato.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 dovoljna debljina talpe je 6cm, a ako se nece raditi obrazina na kundaku onda je sasvim dovoljno i 5cm. prirodno susenje je 1cm godisnje mada moze lepo i brzo da se osusi i u susari,ali isto posle treba drvo da odlezi neki period. i ja planiram jedan orah da iskopavam i to kostunac u dosta kamenitom tlu. deblo mu je u precniku oko 80cm i star je preko 100jare
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Vasojevic
 Kolege,neko je posjekao dva ogromna oraha na jedno metar i po od zemlje.Onda je utovarnom ih pocupao iz zemlje i ostavio ih tako pored rijeke,na selu dje mi je imovina. Sad,mogu da ih gurnem u Lim,a mogu.....ajd rekoh da pitam...
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjaceStari

stojkuki
 Cek malo koliko ja znam sece se samo uzduz, odnosno da linije prate smer kundaka u suprotnom em ne bi postojala nikakva sara em bi bio podlozan tome da se rascveta ... I krivljenju. Kakva je sad to prica o poprecnom secenju, nema toga koliko ja znam ...

Podunavac
 Mislim da može da se seče i po dužini i po širini, pošto je drvo kompaktno i ne verujem da bi došlo do nekog odvajanja. Naravno ako je širina dovoljno velika za potrebne komade talpi. A šare postoje kako god da se seče samo im je oblik drugačiji. A možda i nisam u pravu, ovo bi trebao da razjasni neki majstor kundačar.
Tri prsta 2Kolce

nemeza
 [img width=480 height=640]http://img840.imageshack.us/img840/1452/img5771h.jpg[/img]

nemeza
 [img width=500 height=375]http://img26.imageshack.us/img26/5541/img5770n.jpg[/img]

[img width=500 height=375]http://img577.imageshack.us/img577/4066/img5769rb.jpg[/img]

[img width=500 height=375]http://img840.imageshack.us/img840/2117/img5772m.jpg[/img]

nemeza
 Za sečenje po širini trebao bi prečnik preko 1 metra sudeći po slikama. Bye

DakiNS
 Ova poslednja mi se posebno dopadaOdobreno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Plastični kundak PUŠKARSKA RADIONICA 9 12.03.2011. 01:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,575,235 posete www.srbijalov.com