Kundak
|
PEZ |
Objavljen 16.05.2012. 12:03
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
stojkuki kaže:
Dajte ljudi budite ozbiljni ... Kakva je to magija ... Staljati drvo anaerobne uslove, prepune kiselna i bakterija, ... Pa to ne bidne dobro nikako. Mozda pre 100 godina kada nasi stari nisu mali drugi nacin da konzerviraju drvo. Poenta je bila udaviti zizak i upariti ga. Susenje, parenje ... Danas se to radi u susarama, a za izradu kundaka se ne uzima drvo sa zizkom, ... Osim kod nekih majstoja ... Mislim, ... Koliko sam cuo .... Prica se ...

Kolega stojkuki slazem se sa tobom da ovaj proces(postupak) u danasnjim uslovima deluje neozbiljno i odbojno ali je cinjenica da se "nekada" tako radilo i to rekao bih "uspesno".Mozda upravo te kiseline i bakterije daju drvetu zastitu. |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 16.05.2012. 12:21
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Ih sunce ti žarko , nema boljeg načina da iksan napravi brestovu srčanicu za gumarabu nego da se turi u stajnjak ...pa se ondak sa čela turi gvojzena uzengija za obrtnjak ...nego mene kad puče onomad čatlov puče i srčanica da nije bilo skakavaca na kojčnici ode sve u mater
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 16.05.2012. 12:28
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Zapravo,nakon ovih upisa shvatio sam prvu čiwenicu da korijen od oraha sušim u profesionalnoj sušari. Molim vas koji o ovoj temi znate da mi objasnite-dalji postupak! |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 16.05.2012. 12:46
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Max011 kaže:
Ih sunce ti žarko , nema boljeg načina da iksan napravi brestovu srčanicu za gumarabu nego da se turi u stajnjak ...pa se ondak sa čela turi gvojzena uzengija za obrtnjak ...nego mene kad puče onomad čatlov puče i srčanica da nije bilo skakavaca na kojčnici ode sve u mater 
Jes, ... i meni isto ..... jos mi i crkla songlica fur gevezle i stekovana cajzla sa alitudama, a onda mi se iskrivi rajber i morao sam da idem da mi razrade ahti tudli mudli. Sve u svemu najbaaahhhh ko zuti ....
Hajde bre ljudi, i nasi stari su volovima orali njive ... |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 16.05.2012. 13:05
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Hehe izgleda šašavo ali stvarno se radi o postupku izrade zakrivljene drvene grede SRČANICE koja spaja prednji i zadnji deo zaprežnih kola sa gumenim točkovima tzv gumarabe...a ni šinske taljige nisu bile ništa preterano drugačije sem drvenih točkova sa paocima gde je na točak navučena metalna traka zanitovana kovačkim varom
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 16.05.2012. 14:34
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Da se vratimo temi,evo slike kundaka za zastavinu bokericu koji je u fazi nauljivanja. |
|
|
|
duskov |
Objavljen 16.05.2012. 18:19
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Napravio sam čitav plan. Imam mušteriju i za drvo iznad zemlje a na jesen počinje iskopavanje, sječa i sušenje. Dalje, moram da se čujem sa nekim stručnjakom koji zna dalji postupak. |
|
|
|
Vasojevic |
Objavljen 18.05.2012. 18:55
|

Član

Upisa: 130
Pristupio: 19.07.2011. 19:30
|
Da li neko od kolega zna, na koju se debljinu reze daska za izradu kundaka..
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjace 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 19.05.2012. 01:34
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mislim da debljina talpe za kundake treba da bude 10 cm.
|
|
|
|
Uca |
Objavljen 19.05.2012. 19:53
|

Član

Upisa: 74
Pristupio: 26.09.2011. 20:10
|
Nema potrebe da se seče na 10cm već najviše na 8. Ta debljina je dovoljna da se kundak obradi sa zakrivljenjem u jednu stranu i obrazinom. Nego, moj savet je da se ne upuštaš u samostalno rezanje drveta već se posavetuj sa nekim puškarom koji radi kundake. Onće ti najbolje odrediti da li ćeš drvo rezati uzduž ili popreko jer ne dobijaš istu šaru sa ovim ili onim rezanjem. Prepusti taj deo posla stručnom licu. Znam da posle sečenja treba talpe osušiti u sušari kako bi se proces malo ubrzao, a najbolje je da to bude prirodno sušenje koje traje poprilično dugo. A i tu ima neka caka oko procentavlage u drvetu. Nije to baš jednostavno kao što mi smatramo. I ja sam imao ideju da sam probam oko izrade kundaka pa sam odustao kad sam kod svog druga puškara video koliki je proces obrade, ukopavanja, grubog šmirglanja, finog šmirglanja, bajcovanja,.... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 19.05.2012. 20:23
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Ajd sad malo pojasnjenje, kako se sece uzduz i popreko za kundake? Tu mi nesto nije jasno, kako to popreko ???? |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 19.05.2012. 20:52
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Verovatno u odnosu na godove. Da se trupac (ili deo iz korena) seče po dužini ili po širini. A što se tiče prirodnog sušenae talpi, potrebna je jedna godina po centimetru debljine. Znači ako je talpa debela 8 cm, sušenje prirodnim putem traje 8 godina. Koliko se suše u sušari nije mi poznato.
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 19.05.2012. 23:02
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
dovoljna debljina talpe je 6cm, a ako se nece raditi obrazina na kundaku onda je sasvim dovoljno i 5cm. prirodno susenje je 1cm godisnje mada moze lepo i brzo da se osusi i u susari,ali isto posle treba drvo da odlezi neki period. i ja planiram jedan orah da iskopavam i to kostunac u dosta kamenitom tlu. deblo mu je u precniku oko 80cm i star je preko 100jare
|
|
|
|
Vasojevic |
Objavljen 20.05.2012. 00:37
|

Član

Upisa: 130
Pristupio: 19.07.2011. 19:30
|
Kolege,neko je posjekao dva ogromna oraha na jedno metar i po od zemlje.Onda je utovarnom ih pocupao iz zemlje i ostavio ih tako pored rijeke,na selu dje mi je imovina. Sad,mogu da ih gurnem u Lim,a mogu.....ajd rekoh da pitam...
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjace 
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 20.05.2012. 06:09
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Cek malo koliko ja znam sece se samo uzduz, odnosno da linije prate smer kundaka u suprotnom em ne bi postojala nikakva sara em bi bio podlozan tome da se rascveta ... I krivljenju. Kakva je sad to prica o poprecnom secenju, nema toga koliko ja znam ... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 20.05.2012. 14:46
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mislim da može da se seče i po dužini i po širini, pošto je drvo kompaktno i ne verujem da bi došlo do nekog odvajanja. Naravno ako je širina dovoljno velika za potrebne komade talpi. A šare postoje kako god da se seče samo im je oblik drugačiji. A možda i nisam u pravu, ovo bi trebao da razjasni neki majstor kundačar.
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 20.05.2012. 16:54
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
[img width=480 height=640]http://img840.imageshack.us/img840/1452/img5771h.jpg[/img] |
|
|
|
nemeza |
Objavljen 20.05.2012. 16:57
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
[img width=500 height=375]http://img26.imageshack.us/img26/5541/img5770n.jpg[/img]
[img width=500 height=375]http://img577.imageshack.us/img577/4066/img5769rb.jpg[/img]
[img width=500 height=375]http://img840.imageshack.us/img840/2117/img5772m.jpg[/img] |
|
|
|
nemeza |
Objavljen 20.05.2012. 17:00
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Za sečenje po širini trebao bi prečnik preko 1 metra sudeći po slikama.  |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 20.05.2012. 18:03
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ova poslednja mi se posebno dopada
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|