Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja
Nikola
 Puska je veoma laka,laksa je nego danasnje puske u kalibru 20...da ne smominjem 16 ili 12..;)

Podunavac
 Ako piše na puški Fabrique Nationale, onda je to FN Herstal, čuvena Belgijska fabrika oružja. Oznaka Krupp na cevi znači da je njihov čelik (Kruppov) koji je veoma poznat i kvalitetan. To što su cevi tanke može da bude iz dva razloga. Prvi da je puška rađena za municiju na crni barut, a drugi da je rađena za municiju na bezdimni barut ali da je toliko korištena da su se usta cevi istrošila od upotrebe.
Tri prsta 2Kolce

Nikola

Podunavac kaže:
Ako piše na puški Fabrique Nationale, onda je to FN Herstal, čuvena Belgijska fabrika oružja. Oznaka Krupp na cevi znači da je njihov čelik (Kruppov) koji je veoma poznat i kvalitetan. To što su cevi tanke može da bude iz dva razloga. Prvi da je puška rađena za municiju na crni barut, a drugi da je rađena za municiju na bezdimni barut ali da je toliko korištena da su se usta cevi istrošila od upotrebe.

Da na puski to pise i neshto sto sam zaboravio da kazem jeste da na cijevi pise Flussstahl,puska nije radjena za crni barut,a i rekli su mi da su cijevi bile takve kada je kupljena..U svakom slucaju hvala puno.iveli 3 Smile

klaja
 Proverio sam kod drugara..puska je proizvedena u Njemackoj 30- tih godina,veoma je lagana i cevi su tako radjene tanke. Jedino su kod njega cevi duzine 76cm.Puska je do 1941 g pripadala nekom svapskom bogatasu u jednom banatskom selu.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Predator
 Koju municiju preporučujete u ovom kalibru? Uskoro bi trebalo da stigne tatina Zastavina položara sa podmlađivanja, pa sam u dilemi čim da je probam. Neću neko jače punjenje (B&P, RC) jer su cijevi dobrano stanjene prilikom uklanjanja rđe i kojekakvih gluposti. Mislio sam kupiti kutiju M90 (vjerovatno šestice, probaću koji put vabiti lisicu), ali nisam siguran da li su im punjenja išta slabija od Italijana. 

Sasvim prirodno

aleksa
 Predator,nema razloga da izbegavas B&P i RC u kalibru 16 jer su punjenja standardna,a municija odlicna.

klaja
 Predator,ja koristim Nobel Sport speed i municija je odlična,veoma brza. Kutija je oko 1200 din.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Lala

Nikola kaže:
Da na puski to pise i neshto sto sam zaboravio da kazem jeste da na cijevi pise Flussstahl,puska nije radjena za crni barut,a i rekli su mi da su cijevi bile takve kada je kupljena.

Fluss stahl znači, u slobodnom prevodu, liveni čelik, ili meki čelik, koji je radio Krupp. Reč je o vrlo kvalitetnom čeliku.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Nikola

klaja kaže:
Predator,ja koristim Nobel Sport speed i municija je odlična,veoma brza. Kutija je oko 1200 din.

Nobel sport speed se ne proizvodi u kalibru 16.Proizvode se smi standard i hunting s4.Smile

klaja

Nikola kaže:

klaja kaže:

Nobel sport speed se ne proizvodi u kalibru 16.Proizvode se smi standard i hunting s4.Smile

Večeras slikam i postavim sliku,pucam ga već unazad tri godine. Kupujem u N.Sadu u prodavnici champion.

stojkuki
 Istini za volju, sad pogledah njihov sajt i .... nema ... u kalibru 16 ima samo ta dva pomenuta metka SMI standard i hunting S4.
Hm .....

klaja

stojkuki kaže:
Istini za volju, sad pogledah njihov sajt i .... nema ... u kalibru 16 ima samo ta dva pomenuta metka SMI standard i hunting S4.
Hm .....

Nisam gledao njihov sajt ali na patronu pise speed u šta sam se stvarno uverio a sačma je 4mm.Prodavac mi je rekao da je brza municija i veruj mi stvarno nije pogresio. Ali da ne bude sumljivo moje pisanje slikam večeras pa stavljam sliku.

vlada lovac
 Neki italijanski proizvodjaci municije (B&P, RC, NSI) su radili po narudzbini odredjenu kolicinu municije narucenu od strane nasih uvoznika, obicno se radilo o granulaciji 3,5mm 4,2mm i krupnijoj, inace je ta granulacija kod nas dosta korscena i trazena, a oni je nemaju u standardnoj ponudi na svom sajtu

canis aureus

vlada lovac kaže:
Neki italijanski proizvodjaci municije (B&P, RC, NSI) su radili po narudzbini odredjenu kolicinu municije narucenu od strane nasih uvoznika, obicno se radilo o granulaciji 3,5mm 4,2mm i krupnijoj, inace je ta granulacija kod nas dosta korscena i trazena, a oni je nemaju u standardnoj ponudi na svom sajtu

Yes
Jes' vala i ja tako čuo!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

klaja
 i39.tinypic.com/35ncz7p.jpg
i40.tinypic.com/1z5q9s9.jpg
i44.tinypic.com/343p4wg.jpg

Evo i slika koje sam obecao. U medjuvremenu mi crkao komp pa saljem od necaka. Van teme

Momci tema je Puške sačmarice cal 16 ,o municiji ima posebna tema tako da ne bi bilo loše da nastavite pisanje tamo
http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ead_id=219
Srbijalov Admin Tim!

klaja
 Oket. Nema problema,čim sredim komp prebacit ću slike na drugu temu jer sa mob.nije moguće.

javor
 Za kalibar 16 imam samo riječi hvale.Stvar je u tome da su naši lovci (barem u mom kraju) imali isključivo sačmarice u tom kalibru i odstreljivali su sve od ptice do svinje.Pogotovo su bile zastupljene ruske kokotare u tom kalibru.Zašto je danas taj kalibar sve manje zastupljen nije mi jasno..
Lisica

ciciban
 lovio sam cal.12,pa cal.16,pa 12 i evo vraćam se na 16.
Pohvale i za jedan i za drugi ,ali kalbar 12 je dominatniji .
Dosta dugo je na sceni tako da je sebi omogučio pod varijante u cal.12/76 i 12/89 čime je skoro potpuno potisnuo cal.10.
cal.16 vodi se pored 12 i 20 kao jedan od tri standardna kalibra za veći deo ljubitelja lova ( isključujući USA );)
Ni jedan od ta tri kalibra neće biti "izbrisani",dvanestica će uvek biti prisutna a 16 i 20 će menjati mesta za poziciju broj 2.
Nekada su 16 lovili mlađi lovci dok su stariji polagali nadu u dvanesticu i neku kuglicu više,danas se odprilike okrenulo.
Sve u svemu prednost cal.12, 16 za merak ,20 samo kao "druga puška". ;)

kelt
 Kalibar16se odavno neopravdano zapostavlja. po meni taj kalibar je mozda i bolji nego 12 za lov zeca i pernate divljaci osim gusaka. to ce biti definitivno jedan od sledecih kalibara u mom arse]nalu. do sad sam pucao iskljucivo 12 zbog punjenja jer ima daleko veci izbor caura i ostalih komponenti ali polako se snadbevam i sa matrijalima za 16 Confused. neka tamo neopravdano zapostavjena petlarica jedva ceka da dode u prave rukeElmer
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Sniper Hunter
 Ja sam se već snabdeo sa 3 puške u cal 16 položara toz 63 ,brno ZH i IŽ 27 ,jedna obarača i promenljivi čokovi ,materijal za punjenje imam tako da kod mene taj kalibar neće izumreti sigurno!Dobar kalibar ,ko što reče kolega kelt za sve vrste sitne divljači ,osim gusaka mada i tu nađoh neke korpice za 34g sačme još ako je tvrđa.....može svašta da se iskombinuje .

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
TRAŽIM-NUDIM POSAO U OBLASTI LOVSTVA, ŠUMARSTVA, VETERINE SVAŠTARA 45 01.03.2023. 14:51
Sabatti kombinovane lovačke puške KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 16 07.03.2022. 23:10
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
Hajke, lovačke manifestacije, pozivi, obaveštenja, iskustva i utisci SVAŠTARA 1096 20.02.2020. 12:07
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,566,097 posete www.srbijalov.com