Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čokovi na sačmaricama

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čokovi na sačmaricama
Podunavac
 Dragane desna cev je polu čok, a leva pun čok.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

dragand kaže:
Imam djedovu Rusku orozaru 16/70 1974 proizvedena. Puska je starija pa se dobro ne vidi ali i ja se ne razumijem u cokove bas najbolje moze li mi neko reci ako vidi na ovoj slici koje cokove ima puska?

http://i46.tinypi...0uyc1.jpg?

admini nemojte obrisati link molim vas ne reklamiram stranicu samo sam uploadovao sliku lakse mi je ovdje. hvala

Bye
Podunavac ti već dade odgovor ...
samo bih dodao, četvorocifren broj
0872 - avgust 1972god. a 74 verovatno kupljena pa ...
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

dragand
 hvala podunavac samo jedno pitanje iz leve ne smem pucati samce ako sam vas razumeo? kupio sam neke rio 25 gr pa bih probao da vidim kako puca Smile

btw canis ja mislim da si u pravu dosta je stara puska ja uskoro kupujem sebi novu a ovu ostavljam za uspomenu.

Podunavac

dragand kaže:
hvala podunavac samo jedno pitanje iz leve ne smem pucati samce ako sam vas razumeo? kupio sam neke rio 25 gr pa bih probao da vidim kako puca Smile

btw canis ja mislim da si u pravu dosta je stara puska ja uskoro kupujem sebi novu a ovu ostavljam za uspomenu.

Pretpostavljam da pod samce podrazumevaš jedinačnu kuglu. Savremene kugle se mogu ispaljivati iz cevi sa punim čokom, zbog toga što na sebi imaju rebra koja se skidaju prilikom prolaska kroz čok. Ali ipak nije preporučljivo, pogotovo za starije puške. Iz nje možeš da ispaljuješ sve potkalibarne projektile bez rizika. Vodi računa koju municiju koristiš, jer ti je puška tormentovana na 700 ATM, što je 709 bara. Izbegavaj municiju na kojoj piše MAX 1050 BAR.
Tri prsta 2Kolce

dragand
 hvala ti puno nisam znao sta to znaci 700 ATM video sam na cevi da pisu ovakve oznake u kb ne znam ni to sta znaci ? Confused

http://i47.tinypi...912m3o.jpg

270
 Teško da ćeš za cal. 16 i naći municiju na kojoj piše MAX 1050 bar.
I koliko ja znam tvoja puška je atestirana na 1000 ATM. Oznaka na cevi označava da je puška namenjena za korišćenje municije koja razvija pritiske do 700 ATM (bar. i ATM su toliko slične jedinice po vrednosti da ne moraju da se prevode jedne u druge)!
Kod starijih ruskih pušaka oznake na cevi idu ovim redom:
TOZ: cal. 12. 650ATM; cal. 16 700ATM; cal. 20 750ATM. A atestirane su na sledeće pritiske: cal. 12 950ATM; cal. 16 1000ATM; cal. 20 1050ATM.
Kod IJ su i oznake na cevi i izvršena tormentacija za 100ATM veće!
Kad na patronu piše max. 1050 bara ne znači da razvija te pritiske pa ima onih sa tom oznakom koji su deklarisani na 740 bara pa ista nije preporučljiva za npr. TOZ 34 koja je označena za municiju do 650ATM ali zato može bez problema u staru IJ koja je u cal. 12 označena za municiju do 750ATM! Ali ima onih koji su deklarisani na 850 bar pa to nije baš preporučljivo, neće puška da se raspadne ali utiče na trajnost puške! Na žalost na kutijama ovih patrona u naj većem broju slučaja ne piše na koje pritiske su deklarisani osim upozorenja da imaju povećane od standardnih odnosno MAX 1050 bara a podaci o deklarisanim pritiscima moraju se potražiti od proizvođača!
U ostalom povećani pritisci po pravilu loše utiču na ravnomernost posipa pa se može desiti da ova municija praktično daje slabije rezultate od standardne!
Ako se koristi u standardnim puškama treba je ređe koristii i samo onu za koju pored oznake povišenog pritiska (MAX 1050 bara) znamo i na koje pritiske je od strane proizvođača deklarisana!

srle1976
 pomoc prijatelja. imam pusku iz 27 e 16/70 mislim da je 76-77 godiste, nepromenjivi cokovi, predpostavljam da je kombinacija pun i polu cok. interesujeme da li neko zna koja je cev pun a koja polu cok. unapred zahvalan

PEZ

srle1976 kaže:
pomoc prijatelja. imam pusku iz 27 e 16/70 mislim da je 76-77 godiste, nepromenjivi cokovi, predpostavljam da je kombinacija pun i polu cok. interesujeme da li neko zna koja je cev pun a koja polu cok. unapred zahvalan

prijatelju, "nepromenljivi cokovi" moze se i tako raci mada je u oruzarskom svetu prihvacen izraz "fiksni cokovi"...

Sto se cokiranosti tvoje puske tice u pravu si cokirana je punim cokom gornja cev i polu cokom donja cev.
Dobar poglediveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

srle1976
 pez prijatelju veliko ti hvala na pomoci.
ZivioRodjo

Stefanj
 I ja posedujem pusku indenticnu kao kolega srle isto sa fiksnim cokovima i u cal.16, ali mene interesuje kolike pritiske moze da izdrzi.?
Bye

Stefanj
 Izvinjavam se zaboravio sam da napomenem da je puska oko 80 godista.
Bye

Sniper Hunter

Lovac zauvek kaže:
I ja posedujem pusku indenticnu kao kolega srle isto sa fiksnim cokovima i u cal.16, ali mene interesuje kolike pritiske moze da izdrzi.?

Podatke o tormentaciji imaš na cevima od puške iveli

srle1976
 sniper da li je to sto pise kod mene br. 1121 na obe cevi?

Podunavac

Lovac zauvek kaže:

Stara vrednost srednjeg Pmax. za kalibar 16 je po C.I.P. normama bila 680 bara. Što znači da tvoja municija bez problema može da koristi svu municiju koja postiže pritisak do 780 bara, pošto je dozvoljeno odstupanje do 15%, a tormentaciona municija postiže minimum 30% veće pritiske od propisanih. Ne verujem da se za kalibar 16 proizvodi municija koja postiže pritisak veći od 750 bara.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

srle1976 kaže:

Nije sigurno. Oznaka za tormentaciju na IŽ puški treba da bude 650 MPa ili 750 MPa.
Tri prsta 2Kolce

tomo vrbas
 Jedno pitanje konacno mi je dedina puska stigla u posed radi se o Monte Karlo polozari 12cal e sada na cevima pise 18 leva i 17,5 desna cev i jos pise na obe cevi no bullet sto me jako buni?Confused

sheytan
 Kod tih starijih je redovno pisalo neshto tako, ili slichno - "no ball", ne setjam se najbolje, ali to znachi da NIJE ZA QGLU POONOG PRECHNIKA(kalibra, tj. dooshe cevi)... Sve savremene qgle bi mogle da se pucaU! Smile

Ako su te pomenute cifre prechnici chokova na najuzem mestu(na ustima cevi), a ako uzmemo da je dusha cevi cca. 18.4, to bi bilo neshto kao Desna - 1/4, Leva - 3/4, + - , el da? Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

tomo vrbas
 Seki hvala Odobreno na pomoci i objasnjenju!

sheytan
 SLUZIMO NARODU! Tri prsta

iveli 3

Kake su cevke iznootri?
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac

Podunavac kaže:

srle1976 kaže:

Nije sigurno. Oznaka za tormentaciju na IŽ puški treba da bude 650 MPa ili 750 MPa.

Sad vidim da sam stavio jednu nulu viška. Ako je označeno u MPa onda je 65 ili 75, a ako je oznaženo u barima onda je 650 ili 750 bara.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Preticanje pri gađanju sačmaricama LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 117 22.10.2012. 23:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,618,161 posete www.srbijalov.com