Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Univerzalni kalibar kod karabina

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Univerzalni kalibar kod karabina
ssekir75
 није. м48 има цепанку од кундака који је (бар мени) јако незгодан. кратак и бежи из руке. зато се и рита ко магаре. са добрим кундаком је исти механизам пуно мирнији. са друге стране, тоза,иако је лак, је мирнији од оригиналног м48. (да напоменем да углавном пуцам крушик стандард, па је могуће да је зато мирнији)

углавном, ово је само мој субјективни осећај. може бити да би ми незгодан кундак сачмарице оставио отисак још јачег трзаја Confused
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

davidovic6
 Ni sam nisam pametan gde da svrstam ovo moje pitanje, pa se nadam da nisam promašio temu
Obzirom da sam pazario M70 30-06, M48 8x57 (remontovani) i da imam S55 cal 12. šta biste mi predložili sledeće da kupim.
Inače obožavam oružje i zato ga kupujem a i lovac sam. Pozdrav

DakiNS
 Lista je malo poduža. Ne reče kolega šta hoćeš da kupiš da li karabin ili sačmaru, za kakavu divljač ti treba oružije. Ovako će svako da ti predloži ono što sam želi da kupi.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

mb-bb
 Bas sve to sto rece kolega Daki, ali ako volis oruzje i lov a i zavisi na kakvom terenu lovis mozda da razmislis o nekoj kombinaciji...Bye
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...

canis aureus

davidovic6 kaže:
Ni sam nisam pametan gde da svrstam ovo moje pitanje, pa se nadam da nisam promašio temu
Obzirom da sam pazario M70 30-06, M48 8x57 (remontovani) i da imam S55 cal 12. šta biste mi predložili sledeće da kupim.
Inače obožavam oružje i zato ga kupujem a i lovac sam. Pozdrav

... sve pohvale za 8-TREXa Bravo 2
a nit imadeš 9xšesetdva, aj ova dva su ti "teškaši" pa ... ali ti nemaš ni dvačetirtri winčesterov Confused
Mis'im ne moraš ti al ipak razmisli o tome Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Ako planiraš karabin onda još 243 Win. Premda ni 223 Rem. ili 22-250 Rem. nije loš izbor. A ako misliš na sačmaricu onda jednu položaru u kalibru 20/76 magnum.
Tri prsta 2Kolce

davidovic6
 Hvala kolege na savetima. Razmisljacu u tom smeru. Mada sam mislio i neki driling za svoju kolekciju. Mislim da moze da uleti za 1500. neki 7x65R/12(16)/12(16).
srbijalov

DakiNS

davidovic6 kaže:
Hvala kolege na savetima. Razmisljacu u tom smeru. Mada sam mislio i neki driling za svoju kolekciju. Mislim da moze da uleti za 1500. neki 7x65R/12(16)/12(16).
srbijalov

Jaooo

Kolega ne žuri , da se ne dovedeš u situaciju da shvatiš da imaš gomilu gvožđurije , sa kojojm ne znaš šta ćeš. Prvo sagledaj realno situaciju , znači realne potrebe, osim ako ne prelaziš u kolekcionare. I sam sam bio neko vreme u situaciji da imam pedesetak cevki koje sam nakon par godina bukvalo podelio jer mi je tada bilo preveliko opterećenje održavanje istog, a prodati sam mogao u bescenje. Lovac 3
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ssekir75
 ако мене питаш, једна лепа петлара у 16 (небитно чије производње, да не испадне да наврћем воду на своју воденицу) и супер брно комбинирка 12/7х65р. карабин у 7мм (небитна дужина чауре, мада х64 лепше звучи) би био одлична замена за ту "сировину" од 3006.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

AcaNik
 Узми к'о човек бокерицу у калибру 28 или .410 ;)

ssekir75
 већ има бокерицу, на реду је положара у правом ловачком калибру 16 ;)

pavikpavlovic

ssekir75 kaže:
ако мене питаш, једна лепа петлара у 16 (небитно чије производње, да не испадне да наврћем воду на своју воденицу) и супер брно комбинирка 12/7х65р. карабин у 7мм (небитна дужина чауре, мада х64 лепше звучи) би био одлична замена за ту "сировину" од 3006.

"Sirovinu"?! Da li se dragi kolega ova vasa konstatacija zasniva na nekim cinjenicama? Moje misljenje je da ste upotrebili jako tesku rec za jako dobar kalibar.

sheytan
 Ja mislim da se uvazeni kolega ssekir chak preblago odrazio! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac

sheytan kaže:
Ja mislim da se uvazeni kolega ssekir chak preblago odrazio! Stari

I to kaže čovek koji je do nedavno imao brutalni 300 WM. Provokator! A sad ima neki fensi 270 Win. kojem pojedinci pridaju mistične moći kao Ekskaliburu.Grin
Bata Šeki što lepo ne priznaš da je 30-06 Spr. zlatna sredina i odličan kalibar. Pa ću možda jednom da ti dam da opališ par metaka iz mog karabina.Grin
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Ma, shta se ti, bato, meshash! Pusti da lozimo omladinu lechka! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

ssekir75

pavikpavlovic kaže:

ssekir75 kaže:

"Sirovinu"?! Da li se dragi kolega ova vasa konstatacija zasniva na nekim cinjenicama? Moje misljenje je da ste upotrebili jako tesku rec za jako dobar kalibar.

упореди ефекте 7х57 или 7х64 са "сировином" и све ће ти се касти само. није све у бруталној сили коју амеркењци тако волУ

pavikpavlovic

ssekir75 kaže:

pavikpavlovic kaže:

ssekir75 kaže:

упореди ефекте 7х57 или 7х64 са "сировином" и све ће ти се касти само. није све у бруталној сили коју амеркењци тако волУ

Efekte na cemu? Efekat svakog metka zavisi od mnogo faktora. Svaki kalibar je dobar na svoj nacin i za odredjenu namenu. Balistika je vrlo kompleksna nauka i ja smatram da niko od nas nije dovoljno kompetentan da tako kvalifikuje kalibar na kome je radio veliko broj strucnih ljudi iz te oblasti. Sto se tice kalibra 30.06 ili po nasem 7.62x63mm, on spada u grupu srednjih ( "univerzalnih" ) kalibara i meni je u toj grupi najbolji, ali to nikako ne diskvalifikuje ostale kalibre iz te grupe. Sve u svemu nama losih metaka ima samo losih strelaca.

Podunavac

sheytan kaže:
Ma, shta se ti, bato, meshash! Pusti da lozimo omladinu lechka! Grin

Pa i ja sam omladinac. Imam 21 godinu. Po drugi put.Grin
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

pavikpavlovic kaže:

ssekir75 kaže:

pavikpavlovic kaže:

ssekir75 kaže:

Efekte na cemu? Efekat svakog metka zavisi od mnogo faktora. Svaki kalibar je dobar na svoj nacin i za odredjenu namenu. Balistika je vrlo kompleksna nauka i ja smatram da niko od nas nije dovoljno kompetentan da tako kvalifikuje kalibar na kome je radio veliko broj strucnih ljudi iz te oblasti. Sto se tice kalibra 30.06 ili po nasem 7.62x63mm, on spada u grupu srednjih ( "univerzalnih" ) kalibara i meni je u toj grupi najbolji, ali to nikako ne diskvalifikuje ostale kalibre iz te grupe. Sve u svemu nama losih metaka ima samo losih strelaca.

... vel'kuuu ulogu ima konJstrukcija zrnaca da ne kažem tvrdoća istiju. Tako da u zavisnos' od zrnaca 7x57 može bit' destruktivniji od "siledžijU" , a da čisto spomenemO i daljinu na koju se gađŽa i živina koja se gadŽa ... (nekako bi radije na veliki veprovi und jeleni pon'o "siledžiju" negoli 7x57 a opet na srndaći i njine ženke radije sa 7x57 i tako u krug ... a da moŽu oba za sve te situVacije moŽu sigurno! ... a i nekako men' je omiljeniji baš taj 7x57 Stidljiv )
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Strsljen
 "Univerzalni kalibar kod karabina" To jos nije pronadjeno i ne postoji!
Postoje samo neki pokusaji ali to nije urodilo plodom!

Kako neki kalibar moze biti univerzalan ako se karabinom lovi od Lisice do Evropskog Jelena?

Sta se desava sa putanjon zrna ako naprimer kalibar .30-06 upucamo na 100m najtezim zrnom od 14grama a krenemo u lov na lisice i ponesemo najlakse mislim da je kod kalibra .30-06 8,5grama dali nam je karabin upucan? i sta ce se desavati prilikom nisanjenja i povlacenja obaraca doci ce do prebacivanja.

Da bi taj Kalibar nazvali Univerzalnim morali bi posedovati Tri brzo skidajuce montaze i tri opticka nisana upucana na tri razlicite tezine zrna najlakse srednje i naj teze,e sad posto smo upoznati da neki nizerazredni opticki nisani su u cenovnom rangu zastavinog M70 pitanje je dali bi se takva vinansiska avantura isplatila sve radi samog opravdanog naziva ja imam univerzalni kalibar.
Dali se isplati prepucavati vise puta godicnje jednu optiku na prelaz sa jedne tezine zrna na drugu i koliko se takva radnja isplati najmanje 5 Metka + potrazivanje strelista gde se takva rdnja obavlja.
Znaci da potvrdimo UNIVERZALNI KALIBAR NE POSTOJI!
"Kad se rodimo tad placemo ,jer smo na veliku pozornicu Budala krocili!" V.S.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
kalibar 16 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 323 19.07.2017. 19:47
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,567,892 posete www.srbijalov.com