Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kundak

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kundak
Lala
 Vidim ja da me prizivate, pa reko' da nije opet utrčao na teren neki novi Vlade špicovac! Grin
Samo vi zezajte... a na kafu i piće niko ne zove?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

sasa1204
 Zna li neko ko radi i koliko košta izrada samo podkundaka za IZ27 em, zanima me cist orah bez gavura? Odgovara mi okolina Jagodine, Kragujevac...

sasa1204
 bez gravura ;)

ohotnik

sasa1204 kaže:
Zna li neko ko radi i koliko košta izrada samo podkundaka za IZ27 em, zanima me cist orah bez gavura? Odgovara mi okolina Jagodine, Kragujevac...
40 eur Zikica Knic

SUMO
 Najbolji izbor - Zikica.

064 264 64 00

sasa1204
 Hvala puno.

Brka bez brkova
 majstor Filka iz KG 034 312 431 mislim da je on jeftiniji a dobar je ,stari majstor

sasa1204
 Hvala brko Odobreno provericu.

alex
 Malo pre sam kupio stitnik za rame sto se montira na kraj kundaka. 900din. U subotu montiram i u nedelju idemo malo na d.patke da isprobamo kako sam namontirao
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

Joe the hunter
 Vidim da mnoge kolege pa cak i neki koji se bave izradom kundaka pogresno nazivaju odredjene vrste kundaka.NE POSTOJI nemacki i bavarski kundak nego nemacka i bavarska obrazina.U osnovi postoje 4 vrste kundaka: STANDARDNI (ili ravan) i moze biti bez ili sa nemackom ili bavarskom obrazinom, zatim tip zvani SVINJSKA LEDJA (sweinricken) i obavezno su sa nemackim ili bavarskim obrazinom, tip MONTE KARLO sa monte karlom obrazinom(moze biti bez obrazine kod sportskih sacmarica) i ENGLESKI kundak bez obrazine.Ravan kundak bez obrazine najcesce je na lovackim puskama dok su svinjska ledja i monte kalo namenjeni iskljucivo karabinima ili kombinovanim puskama.Engleski kundak je namenjen samo sacmaricama i to u glavnom polozatama.To su jednostavno pravila usvojena u oruzarskoj industriji i svako prekrstavanje samo bi dovodilo do zabune.Dobar pogled

STANDARNI KUNDAK SA NEMACKOM OBRAZINOM

Joe the hunter
 STANDARNI KUNDAK SA BAVARSKOM OBRAZINOM

Joe the hunter
 SVINJSKA LEDJA SA NEMACKOM OBRAZINOM

Joe the hunter
 SVINJSKA LEDJA SA BAVARSKOM OBRAZINOM

Joe the hunter
 MONTE KARLO kundak

PEZ
 Kolega Joe svaka cast Odobreno da se vidi ko je koji tip kundaka. I jeste bavarska obrazina a ne bavarski kundak!Stari

Joe the hunter
 Ma ajde molim te slusam tu neke nazovi majstore kako nude usluge a nemaju pojma kako se koji kundak zove te mogu da zamislim kakva vesla od oraha prave.

PEZ

Joe the hunter kaže:
Ma ajde molim te slusam tu neke nazovi majstore kako nude usluge a nemaju pojma kako se koji kundak zove te mogu da zamislim kakva vesla od oraha prave.

Confused

Tipovi kundaka i namena

ENGLESKI KUNDAK
Ugradjuje se iskljucivo na lovackim sacmaricama.Pri gadjanju puskom koja ima ovakav tip kundaka,teoretski se moze ocekivati brze "dupliranje" buduci da saka koja obuhvata vrat kundaka, lakse i brze , sklizne niz njega a prst se brze nadje na drugom obaracu.

STANDARDNI KUNDAK (kao sa Joeve prve slike ali bez obrazine)
Ovaj tip kundaka namenjen je sacmaricama ali i karabinima kojima se nece pucati koriscenjem ON.
Prednost u odnosu na engleski kundak je u tome sto ruka ugodnije i cvrsce steze vrat kundaka pa je i gadjanje sigurnije.

NEMACKI KUNDAK
Nemacki kundak je modifikacija standardnog kundaka i od njega se razlikuje po elipsastoj obrazini, koja koristi pri gadjanju nepokretnih ciljeva.Ugradjuje se na sacmarice i na karabine. (ovde se mozemo sloziti da je u stvari samo obrazina Nemacka, ali nebitno)

SVINJSKA LEDJA
Ovaj tip kundaka takodje ima pistoljski rukohvat i nemacku (elipsastu) obrazinu no njegova gornja linija (greben) je ravna (paralelna sa osom cevi) pa je ovaj tip kundaka pogodniji za gadjanje sa ON. Prepoznaje se po grebenu koji pada zadnjom trecinom. Koristi se kod kombinovanih pusaka i karabina.

MONTE KARLO (sa i bez obrazine)
Ovaj tip kundaka bez obrazine upotrebljava se kod karabina i sportskih sacmarica (trap) kao i kod vazdusnih i malokalibarskih pusaka.
Sa obrazinom i ravnom (skoro) gornjom linijom cine ga idealnim za karabine kojima ce se pucati preko ON, pogotovo kod pusaka kojima ce se pucati na vece daljine. Ovakav kundak je moguce videti i na specijalizovanim samaricama.

BAVARSKI KUNDAK
Ovo je u stvari kundak Svinjska ledja samo sto se od njega razlikuje po obliku obrazine pa opet mozemo reci da je obrazina bavarska a ne kundak.Ugradjuje se na karabinima i kombinovanom oruzju.

Joe the hunter

pez kaže:

Joe the hunter kaže:

Confused

Tipovi kundaka i namena

ENGLESKI KUNDAK
Ugradjuje se iskljucivo na lovackim sacmaricama.Pri gadjanju puskom koja ima ovakav tip kundaka,teoretski se moze ocekivati brze "dupliranje" buduci da saka koja obuhvata vrat kundaka, lakse i brze , sklizne niz njega a prst se brze nadje na drugom obaracu.

STANDARDNI KUNDAK (kao sa Joeve prve slike ali bez obrazine)
Ovaj tip kundaka namenjen je sacmaricama ali i karabinima kojima se nece pucati koriscenjem ON.
Prednost u odnosu na engleski kundak je u tome sto ruka ugodnije i cvrsce steze vrat kundaka pa je i gadjanje sigurnije.

NEMACKI KUNDAK
Nemacki kundak je modifikacija standardnog kundaka i od njega se razlikuje po elipsastoj obrazini, koja koristi pri gadjanju nepokretnih ciljeva.Ugradjuje se na sacmarice i na karabine. (ovde se mozemo sloziti da je u stvari samo obrazina Nemacka, ali nebitno)

SVINJSKA LEDJA
Ovaj tip kundaka takodje ima pistoljski rukohvat i nemacku (elipsastu) obrazinu no njegova gornja linija (greben) je ravna (paralelna sa osom cevi) pa je ovaj tip kundaka pogodniji za gadjanje sa ON. Prepoznaje se po grebenu koji pada zadnjom trecinom. Koristi se kod kombinovanih pusaka i karabina.

MONTE KARLO (sa i bez obrazine)
Ovaj tip kundaka bez obrazine upotrebljava se kod karabina i sportskih sacmarica (trap) kao i kod vazdusnih i malokalibarskih pusaka.
Sa obrazinom i ravnom (skoro) gornjom linijom cine ga idealnim za karabine kojima ce se pucati preko ON, pogotovo kod pusaka kojima ce se pucati na vece daljine. Ovakav kundak je moguce videti i na specijalizovanim samaricama.

BAVARSKI KUNDAK
Ovo je u stvari kundak Svinjska ledja samo sto se od njega razlikuje po obliku obrazine pa opet mozemo reci da je obrazina bavarska a ne kundak.Ugradjuje se na karabinima i kombinovanom oruzju.

Tako je kolega ,kazi im da nauce nestoOdobreno

SUMO

SUMO kaže:
Ne znam ko je pravio intervju, ali nebitno.
Ja sam cvrsto resio da promenim majstora i od sada koristim model....valjda mu bi ime labud.

pita kolega Joe kakva li vesla prave?
pa ovakvaGrin

PEZ
 Verovatno je ime dobio po tome sto moras dobrano da istegnes vrat prilikom nisanjenja kroz ON.Grin

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Plastični kundak PUŠKARSKA RADIONICA 9 12.03.2011. 01:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,693,927 posete www.srbijalov.com