Slavo nisu samo kod tebe takvi lovci i uprava,zato se radujem novom zakonu i novoj organizaciji...Upravnik u mom bivsem LU tvrdi da ko uzme lovnu kartu bez clanstva u lu moze da lovi samo u komercijalnom lovu jer to "komercijalna lovna karta".A o svemu ovom sto se pise po forumu veliku vecinu lovaca ne zanima,njima je vazno da se puca i krka....ali hvala bogu ne jos zadugo.
Slavo, ako svi ljudi koji imaju znanja a naročito volje da doprinesu razvoju lovstva, dignu ruke od svega, rezultat će biti uništena lovišta bez divljači.
Tvom znanju i volji niko dobronameran ne može zameriti. Ti nisi zalutao u ovu priču i sa pravom si tu. Nemoj da odustaješ i nastavi sa radom radi budućnosti naše dece. Da njima ostavimo bar ono što smo zatekli od naših predaka.
Možda bi morao da promeniš način rada. Izgleda da se u današnje vreme iskrenost, neposrednost i poštenje, ne smatraju vrednostima. Mnoge, istina o njima boli i izaziva kontraefekte. Ponekad moraš biti licemeran i neiskren, kako bi došao do pravog rezultata.
Vrlo malo ljudi je u današnje vreme glupo i zatucano. Godinama su navikli da neko drugi razmišlja i radi umesto njih. Nisu svesni da je to davno prošlo vreme i da komunizma više nema. Ne može se za ljude sa visokim obrazovanjem i zvanjem diplomiranih pravnika, ekonomista, inžinjera, doktora, profesora....... reći da su zatucani i glupi. Iz kog razloga su neaktivni i dozvoljavaju da njima rukovode pojedinci nižih intelektualnih vrednosti, je pitanje za psihoanalizu.
Nadji načina da neposredno informišeš većinu članova tvoje sekcije i udruženja u celini. To se može učiniti u narednom periodu do početka lovne sezone. Pročitaj im sve zakonske i podzakonske odredbe. Ukoliko im nisu jasne, daj i odgovarajuća objašnjenja. Daj im vremena da se i sami uvere u ispravnost tvojih razmišljanja. Uputi ih na zvanične web sajtove ministarstva, LSS. Uputi ih i na sajtove lovačkih foruma, koji im mogu poslužiti i za edukaciju. Na kraju zatraži od većine članova sekcije ili udruženja odgovor na pitanje: da li su spremni da i u narednom periodu gazduju lovištem u skladu sa svim zakonom predvidjenim obavezama i odgovornostima.
Ukoliko i u ovom slučaju nema rezultata i ne dobiješ potrebnu podršku, onda nam u skoroj budućnosti nema spasa.
Slavo nisi jedini prema kome se tako odnose. I mene pojedinci (manji broj) iz mog udruženja DRŽE ZA BUDALU. Meni to ne smeta, ukoliko to njima pričinjava neko zadovoljstvo. Znaju oni da ja samo ISTERUJEM ZLO A UTERUJEM DOBRO.
lala kaze: Treba sve ljude koji hoće i znaju da rade, isterati iz lovstva, a ovim mudroserima sa Srbijalov foruma oduzeti tastaturu, da ne remete davno uspostavljene odnose i kvare idiličnu atmosferu, svojim razmišljanjima i upisima.
lala kaze:
Treba sve ljude koji hoće i znaju da rade, isterati iz lovstva, a ovim mudroserima sa Srbijalov foruma oduzeti tastaturu, da ne remete davno uspostavljene odnose i kvare idiličnu atmosferu, svojim razmišljanjima i upisima.
ka bi mi samo objasnio na koga se ovo odnosi??
Pa da ja probam prijatelju. Mudroseri smo svi mi odavde koji smo svo vreme od nastanka ovoga foruma isticali probleme u lovstvu, ukazivali na pogrešne poteze, na lopovluke, marifetluke, "vertikale", K(a)omore, lopove iz LSS i LSV, razne hohštaplere kojima je funkcija i ono što ide uz nju važnije od lovaca i dobrobiti lovstva...i da ne nabrajam dalje jer mi je udarila pena na usta i pritisak skočio na 200.
Dakle ništa negativno nije Lala pomislio nego je to više se izrazio pesnički da ne kažem metaforično.
Lala pesnik, ja emotivac, kuda ide ova zemlja ...
I da samo dodam, to je izraz koji smo, ako se ne varam, a Lala će potvrditi ili opovrgnuti, dobili od "visokoumnih glava" iz LSV, "stručnjaka za lov i lovstvo", "velikana našeg lova", "krema srpskog lovstva"...itd.
Mislim da je izraz koristio naš Gos'n Po'precednik, čovek koga ja neizmerno cenim, poštujem i obožavam, čovek kome za života treba napraviti spomenik kao najsvetlijem uzoru srBskog lovstva, ili beše vojVođanskog....
A pozdrav i za njega , koji je uvek tu negde, na marginama, siva eminencija LSV.
P.S vidi ga Zoki kakav je
lala kaze:
Treba sve ljude koji hoće i znaju da rade, isterati iz lovstva, a ovim mudroserima sa Srbijalov foruma oduzeti tastaturu, da ne remete davno uspostavljene odnose i kvare idiličnu atmosferu, svojim razmišljanjima i upisima.
ka bi mi samo objasnio na koga se ovo odnosi??
Kada sam pominjao one koji znaju i hoće da rade, mislio sam na Slavu, i ljude slične njemu, koji su na žalost u manjini.
Kada sam pominjao mudrosere, Punisher ti je objasnio. U tu grupu mudrosera sa ponosom ubrajam i sebe lično.
Nisi razumeo ironiju u upisu.
pa cekaj malo,koliko ja vidim po Slavinom upisu,80% je protiv njega u njegovoj sekciji,100 % je cela plana protiv njega koliko sam ja razumeo,pa da sam na njegovom mestu ne bi iso na sledecu sednicu,a Slavo da ti kazem malo si preterao sa upisom, ovaj tvoj drug Ljubisa ce sigurno ovo da ostampa pa ces da dobijes jos vise neprijatelja,trazis samog djavola da ti drma fotelju covece !!! a ovo za mudrosere bogami ja tu ne spadam sustinu sam razumeo mada ne bi trebalo da se dicite time,svako ima prava na svoje misljenje a sto se tice rada u sekcijama tu mozemo samo da zapusimo usta ako nismo u vecini sto je u vecini realnost!!! POZDRAV
Aca Velika Plana kaže:
pa cekaj malo,koliko ja vidim po Slavinom upisu,80% je protiv njega u njegovoj sekciji,100 % je cela plana protiv njega koliko sam ja razumeo,pa da sam na njegovom mestu ne bi iso na sledecu sednicu,a Slavo da ti kazem malo si preterao sa upisom, ovaj tvoj drug Ljubisa ce sigurno ovo da ostampa pa ces da dobijes jos vise neprijatelja,trazis samog djavola da ti drma fotelju covece !!! a ovo za mudrosere bogami ja tu ne spadam sustinu sam razumeo mada ne bi trebalo da se dicite time,svako ima prava na svoje misljenje a sto se tice rada u sekcijama tu mozemo samo da zapusimo usta ako nismo u vecini sto je u vecini realnost!!! POZDRAV
Ja sam jedino razumeo, da ti nisi ništa razumeo, a kamoli suštinu. I mislim da nema nade za tebe, da ćeš u dogledno vreme nešto razumeti.
Za časnu titulu 'mudrosera sa Srbijalov' ti nedostaje znanja i iskustva (doduše, precizno rečeno, naziv za ovo pisanje je 'serendanje po internetu', autor izraza je čovek iz vrha lovstva Srbije).
Koliko ja znam Slavu, mora da se živ ojeo izmedju nogu, zbog fotelje!
Možda sam ja malo priglup, ali ovu misao 'a sto se tice rada u sekcijama tu mozemo samo da zapusimo usta ako nismo u vecini sto je u vecini realnost!!!' bih voleo da malo potkrepiš činjenicama, ako ih ima. Slavin učinak sam video svojim očima, može samo da mu se skine kapa, za rad i trud, a i za rezultate rada.
Molio bih te, takodje, pošto kažeš da znaš raspoloženja ljudi u Plani (100% ljudi je protiv Slave) (?!?), da navedeš svoje uspehe, ali da ne izostaviš pucanje u srnu nekih lovaca iz drugih sekcija, tokom hajke na šakala u Starom Selu!
Aco, čoveče, ima jedna odlična izreka: 'zašto roniš, kad ti se dupe vidi?'.
slavaplana kaže:
Veceras je na sednici U.O.u Plani predsednik sekcije Plana Misa doneo ostampan upis od 23.11.od 12:37min gde ja tvrdim da lovci Velike Plane nerade nista a da je radim kao konj a da se drugi kite tudjim perjem!!Cak su se Djura i Misa naljutili na mene jer ja kako kazu cepam ovo udruzenje i ako to hocu da javno kazem !!!
Kad sam video ostampan papir sa foruma pomislih evo i ovi moji krenuli kao u B.Palanci kod Sremca!!!!
HVALA SVIMA NA PAZNJI I STAMPAJ LJUBISA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Znači počeli su da prave i tvoja sabrana dela???
Dobrodošao u klub!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Aco ja znam da cu loviti i kad clanarina bude 500 eura sto se nece zabaviti budi siguran !Kad ne budem mogao okacicu pusku o klin i gledati slike iz lovova u kojima sam bio i rado se secati tih uspomena!!
Poenta mog upisa je da ovde u Plani ,Starom Selu ima malo ljudi sa kojima moze da se radii koji razumeju sadasnju situaciju koja ce biti prelomna za mnoga udruzenja!!!!
Nisam bitan ja i moja fotelja verujmi!!!Lovilo se u Starom Selu i pre i posle mene ce sigurno samo je bitno kuda i sta se radi sa parama i kako se ulazu i trose!!!Usto je volonterski rad i stalno nesto dajes iz svog dzepa a neko te zeza i ne radi nista!!!!!Ja sam bar probao nesto da promenim da li sam uspeo vreme ce pokazati ali cinjenica je da sam u manjini po svojim razmisljanjima i idejama NAZALOST!!!!
Sam znas koliko se ovi u Plani nagrdise od rada i kako rade tako i love ako kupe divljac u toj lovnoj godini!!!!Mali teren ,puno lovaca i lovi se stalno!!!Postojala je jedna ideja umnih Planjana da ce se Planjansko loviste rasteretiti ako 50 lovaca udruzenje i Donic prebaci u Staro Selo a 30 u Livadicu sto je i bilo pocetno koskanje i neslaganje na tako nesto u samom startu!!Ja da radim a gosti svake nedelje neko drugi da dodje i lovi!!!NEMA SANSE!Tebi ne trebam da pricam kad jos puno ljudi ne zna da je auto put granica lovnih podrucja u nasem lovistu??????!!!!
Sinoc slusam kako dodela lovista nece biti do 2016 god dok nama traje lovna osnova!!!!Ne zna niko nista a nece da slusaju sta ce se na brzinu desiti tako da polovina nece biti spremna za tako nesto!!!!!
Videces kolika ce i kod tebe i kod mene da bude clanarina !!!!
Aca Velika Plana kaže:
Ja sam jedino razumeo, da ti nisi ništa razumeo, a kamoli suštinu. I mislim da nema nade za tebe, da ćeš u dogledno vreme nešto razumeti.
Za časnu titulu 'mudrosera sa Srbijalov' ti nedostaje znanja i iskustva (doduše, precizno rečeno, naziv za ovo pisanje je 'serendanje po internetu', autor izraza je čovek iz vrha lovstva Srbije).
Koliko ja znam Slavu, mora da se živ ojeo izmedju nogu, zbog fotelje!
Možda sam ja malo priglup, ali ovu misao 'a sto se tice rada u sekcijama tu mozemo samo da zapusimo usta ako nismo u vecini sto je u vecini realnost!!!' bih voleo da malo potkrepiš činjenicama, ako ih ima. Slavin učinak sam video svojim očima, može samo da mu se skine kapa, za rad i trud, a i za rezultate rada.
Molio bih te, takodje, pošto kažeš da znaš raspoloženja ljudi u Plani (100% ljudi je protiv Slave) (?!?), da navedeš svoje uspehe, ali da ne izostaviš pucanje u srnu nekih lovaca iz drugih sekcija, tokom hajke na šakala u Starom Selu!
Aco, čoveče, ima jedna odlična izreka: 'zašto roniš, kad ti se dupe vidi?'.
pa ovako da krenem kad si vec poceo sa mudrovanjem
,prvo:ucestvovao sam u svim akcijama koje postoje u lovstvu u mom udruzenju a i u bivsem (slavinom) od svoje 7 godine iliti 1 razreda osnovne! (kad bese to bi bog te! ima jedno 15 godina) nijednu Akciju nisam propustio osim jedne jedine gde sam imao smrtni slucaj u svojoj porodici!,
drugo: funkcije u lovu nisam hteo da se latim jer nemam strpljena kada vidim nekog majmuna kada lovi koke a kamoli kada bije srne i zeca kada se ne lovi sto je kod nas uveliko slucaj,
trece: Slava ce da ti najbolje objasni situaciju nasih nazovi kolega mesarosa koji vole da love srnu cim ih vide,
cetvrto: znanje za serendanje po internetu iam al da ga delim sa tobom necu,
peto: situaciju u Slavinom udruzenju znam 100 puta bolje nego ti jer znam svakog lovca u Plani ponaosob,
sesto: sustinu tvog upisa shvatio je svaki lovac nego sam hteo da tacno kazes na koga mislis
e sedmo i zadnje malo smanji tenziju svojim upisima a ovo zadnje cu ti oprostim svako sledece ti vracam! budi mi pozdravljen i nadam se da sam lepo objasnio sve!
Aco: ako nećeš da deliš ništa od svog prebogatog opusa znanja ovde, sa mnom ili nekim drugim, šta ćeš onda ovde na forumu?
Ako poznaješ lovce lično u tvojoj sekciji ili LU, da li to znači da poznaješ i lovstvo? Ako učestvuješ u radnim akcijama, da li to znači da razumeš sistem lovstva, naročito ovaj novi, po novom ZODL? Mislim da je odgovor na oba ova pitanja 'NE'.
Za ovo 'majmun koji lovi koke': imaj u vidu, da ima dosta lovišta, u kojima se pucaju i koke, naročito u onim lovištima u kojima se unosi puno fazana iz uzgoja, a gde nema 'divljaka' (odnos polova fazana unetih u lovište bude uvek 50:50 ili približno tome). Tako je u dosta lovišta u Vojvodini, pa i u mom lovištu! Ako smo svi iz mog LU po tvojim rečima 'majmuni koji love koke', onda si ti dečko zakucan u svom neznanju, i ne vidiš dalje od svog dvorišta. Razmisli samo koliko si lovaca uvredio ovim epitetom 'majmuni'. To više govori o tebi, nego o onima koje si tako nazvao, izmedju ostalih i mene.
Eto, ja ću tebi da oprostim što si napisao sve to, a i ovo sedmo i zadnje, pa nauči kako se razgovara sa starijim kolegama, i kolegama uopšte. Dva puta si već bio banovan ovde, ako se dobro sećam, treći put će ti biti zaista zadnji.
Slavi ne treba advokat, i neću da mu ja izigravam nekog dušebrižnika. Ako dobro sabiram, ti imaš negde oko 22-23 godine, pa ti na mladost računam da ti je brži jezik od pameti. Ako je 100% lovaca protiv Slave, da li to znači da si i ti? I stvarno, šta bi sa onom srnom koja je upucana zimus u hajki na šakala?
Savet br.1: uvek prvo pročitaj 2 puta nešto što napišeš, i probaj da svoj upis čitaš nekim drugim očima.
Savet br.2: napravi lepo neki svoj lovački forum, pa tamo prosipaj svoje bisere.
DakiNS kaže:
Pade mi na pamet Nikola simić u Tesnoj koži kada kaže.-" Da li si ti jutros nešto pio ili si stalno tako lood"
jbs li ga ako se na mene odnosi vecina koja me zna zna da volim da popijem posle lova domace crno,a dal sam lud bre jbs li ga opet kolko znam to mi baba prica od malih nogu kolko drzim pusku u ruku! xaxaxa
,prvo:ucestvovao sam u svim akcijama koje postoje u lovstvu u mom udruzenju a i u bivsem (slavinom) od svoje 7 godine iliti 1 razreda osnovne! (kad bese to bi bog te! Hmmm ima jedno 15 godina) nijednu Akciju nisam propustio osim jedne jedine gde sam imao smrtni slucaj u svojoj porodici!,
###### 7+15? ako se nevaram 22 svaka cast kolega tako mlad, a tako perspektivan
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Sta ce mo sa ocekivanim visokim clanarinama u gotovo svim udruzenjima!!Batalite akcije Mene , Acu i ostalo!!!!Sta ce mo od 1.4.2012godkad bude 25% lovaca manje po udruzenjima??
Lala kaže:
Aco: ako nećeš da deliš ništa od svog prebogatog opusa znanja ovde, sa mnom ili nekim drugim, šta ćeš onda ovde na forumu?
Ako poznaješ lovce lično u tvojoj sekciji ili LU, da li to znači da poznaješ i lovstvo? Ako učestvuješ u radnim akcijama, da li to znači da razumeš sistem lovstva, naročito ovaj novi, po novom ZODL? Mislim da je odgovor na oba ova pitanja 'NE'.
Za ovo 'majmun koji lovi koke': imaj u vidu, da ima dosta lovišta, u kojima se pucaju i koke, naročito u onim lovištima u kojima se unosi puno fazana iz uzgoja, a gde nema 'divljaka' (odnos polova fazana unetih u lovište bude uvek 50:50 ili približno tome). Tako je u dosta lovišta u Vojvodini, pa i u mom lovištu! Ako smo svi iz mog LU po tvojim rečima 'majmuni koji love koke', onda si ti dečko zakucan u svom neznanju, i ne vidiš dalje od svog dvorišta. Razmisli samo koliko si lovaca uvredio ovim epitetom 'majmuni'. To više govori o tebi, nego o onima koje si tako nazvao, izmedju ostalih i mene.
Eto, ja ću tebi da oprostim što si napisao sve to, a i ovo sedmo i zadnje, pa nauči kako se razgovara sa starijim kolegama, i kolegama uopšte. Dva puta si već bio banovan ovde, ako se dobro sećam, treći put će ti biti zaista zadnji.
Slavi ne treba advokat, i neću da mu ja izigravam nekog dušebrižnika. Ako dobro sabiram, ti imaš negde oko 22-23 godine, pa ti na mladost računam da ti je brži jezik od pameti. Ako je 100% lovaca protiv Slave, da li to znači da si i ti? I stvarno, šta bi sa onom srnom koja je upucana zimus u hajki na šakala?
Savet: uvek prvo pročitaj 2 puta nešto što napišeš, i probaj da svoj upis čitaš nekim drugim očima.
Pravo pitanje odgovor je ovaj: Ne delim znanje sa nekima ko jedva ceka da zatvori upis ili ga obrise,drugo pitanje:za lovstvo znam a i verujem da sam dosta naucio od starijih kolega sa tim od mog DEDE koji je lovac 45 godina ,OCA koji je lovac 28 godina zato ne moram da pricam dalje,drugo Slava je u svom udruzenju a ja sam u mom,Slava je u udruzenju Pomoravlje Velika Plana a ja sam u Udruzenju VOZD-LOV Rakinac,do prosle godine sam lovio kod Slave u udruzenju a zimus sam se prebacio kod mene! drugo ne poredi Vojvodinu i Centralnu Srbiju,kod mene se KOKE NE LOVE!! i licno u moju grupu ne volim te lovce!! lepo sabiras imam 23 godine,jezik mi nije brzi od pameti,ja znam kako se razgovara sa kolegama samo sto nekada ,"mora da se udari kontra",a to koliko sam puta banovan vidim da brojis a i vidim da jedva cekate da me se otarasite,ne bunim se samo sto je po vas lose to,srna nije nadjena izgrednik ne sme da se javi a GOSN PRESEDNICI su to zataskali,da sam ja vido hajka bi garant bila prekinuta sa dolaskom milicije a na toj hajci je prekrseno jedno 3 pravila pa cik kazi ti ako znas koja su posto si bio na hajci.
Akomislis na mene Aco ja sam to saznao iz upisa LIMUNA sa utiscima sa hajke koji stoje jos na toj temi Hajka u Velikoj Plani!!Od one guzve nisam imao vremena ni da jedem a kamoli da se raspitujem sta se desavalo!!Ljudi su me trazili ,pricali samnom i nisam stigao ni svima da se javim!!!!Nemam razlog da bilo sta zataskavam ali srnu nismonasli i posle dva dana potrage jer je pao visok sneg ako se secas !!To nije tema i to je proslo!!!!
kelt kaže:
,prvo:ucestvovao sam u svim akcijama koje postoje u lovstvu u mom udruzenju a i u bivsem (slavinom) od svoje 7 godine iliti 1 razreda osnovne! (kad bese to bi bog te! Hmmm ima jedno 15 godina) nijednu Akciju nisam propustio osim jedne jedine gde sam imao smrtni slucaj u svojoj porodici!,
###### 7+15? ako se nevaram 22 svaka cast kolega tako mlad, a tako perspektivan
ex da su mi 22 23 godine sam kolega napunio 9 decembra.
slavaplana kaže:
Akomislis na mene Aco ja sam to saznao iz upisa LIMUNA sa utiscima sa hajke koji stoje jos na toj temi Hajka u Velikoj Plani!!Od one guzve nisam imao vremena ni da jedem a kamoli da se raspitujem sta se desavalo!!Ljudi su me trazili ,pricali samnom i nisam stigao ni svima da se javim!!!!Nemam razlog da bilo sta zataskavam ali srnu nismonasli i posle dva dana potrage jer je pao visok sneg ako se secas !!To nije tema i to je proslo!!!!
Znam ne moras me podsecati,trebali ste lepo da istresete gace svima koji su bili tamo pa da se vidi ko je puco,a kako kaze moj cenjeni presednik udruzenja "DA GA ****M KOJ JE NISMO NASLI NISTA SEM TRAGA A DA GA TRAZIM NEMA KAKO KO ZNA KO JE PUCO! " ejj jel ovo nesto pametno receno???
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?