kalibar 16
|
Podunavac |
Objavljen 24.03.2013. 18:51
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
DakiNS kaže:
klaja kaže:
Imam dve puske u kalibru 16,prvu sam nasledio od tate a drugu sam ja kupio. Sa tim kalibrom sam potpuno zadovoljan i nisam primetio da je 12-zica puno superniornija u odnosu na 16. Sa dobrim odabirom municije i navike na samu tu municiju zavrsava svaki lov. Verovatno cu u buducnosti kupiti i 12-ticu ali za sada ostajem veran 16-tici.
Da Klajo kod tebe 16-ica ni malo ne zaostaje za 12-icom - jednako dobro promašiš 
Ne bi hteo da ispadne da branim Klaju zato što mi je burazer. Sa novom položarom El faesan koju je kupio u Srbiji ima problema prilikom gađanja, ali sa svojom Tatrom koju je nasledio od ćaleta (mog teče) retko kad mu se desi da promaši. Iako nemam ništa protiv kalibra 16, koji sam i sam posedovao, smatram da je ipak realno malo inferiorniji u odnosu na kalibre 12/70 (76) i 20/76 i da će ako se ovaj trend nastavi (a lako moguće da hoće) postepeno pasti u zaborav, kao i mnogi dobri kalibri pre njega. Još dugo godina neće prestati proizvodnja municije, ali hoće oružja, i municija neće biti unapređivana u odnosu na tehnološki napredak, i sam izbor municije će biti sve slabiji.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 24.03.2013. 19:13
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
DakiNS kaže:
Za godinu dve će ponovo promovisati kalibar 16 i svi svetski značajni lovci i fabrike će da pišu kako je to jedini i neprevaziđen kalibar. Reklama je čudo , a i trgovina.

...
jes' inferiJoran je 
Kakvi li su ovi naši lovci, naročito starija ekipa, kad tolike godine uspešno love sa tako inferiornim kalibrom?!? Od prepelice do zeca, pataka ... i DS!!!
Ma mora da su i više nego odlični!! Šta bi tek radEli da imaDu ove mangumove kalibrove  
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 24.03.2013. 19:27
|

Stari član

Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Kolega Podunavac veoma cenim vase misljenje i znanje o oruzju koje se vidi da posedujete ali nije realno porediti kalibre jer je svaki nasao svoje mesto u lovu. Razlika izmedju kal.16 i kal.12 u standardnim punjenima patrona je zanemarljiva. Izvedeni test: puca se silueta zeca od balistickog gela, udaljenost mislim da je 50m, puca se iz punog coka, punjenja patrona 12/70 32gr , 16/70 28gr , 20/70 26 gr ,promer sacme 3.5mm, svi patroni imaju isti tip casice. Cilj testa je utvrdjivanje da li svi kalibri mogu isporuciti dovoljan broj kuglica i energije za siguran odstrel zeca na udaljenosti od 50m (detalje koliko kuglica je isporuceno ne mogu da se setim) no jedini je kal,12 isporucio dovoljan broj kuglica koji je dovoljan da odstreli zeca na 50m padanjem u sok, sledeci je bio kal.16 na 48m isporucuje dovolajan broj kuglica i na kraju kal.20 na 45m isporucuje dovoljan broj kuglica za odstrel zeca. Nastavicu pisanje posle sada moram da idem..... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.03.2013. 19:29
|

Lovčina

|
To što pojedinci uspešno love sa kalibrom 16 kao i sa ostalim kalibrima, ne znači da kalibar 16 nije inferioran u usporedbi sa kalibrima 12/70, 12/76 i 20/76. A realno gledano jeste. Ne toliko po upotrebnoj vrednosti na terenu na razumnim daljinama, koliko po količini sačme i početnim brzinama. Dok za kalibre 12/70, 12/76 i 20/76 ima gomila municije sa poboljšanim balističkim karakteristikama, za kalibar 16 je taj napredak stopiran zbog propisanih pritisaka od strane C.I.P.-a. Iako lično smatram sve te Magnum verzije nepotrebnim i preteranim, mnogi lovci (naročito mlađe generacije) ih favorizuju, i kalibar 16 sve više pada u zaborav, sviđalo se to nama ili ne. Ako se ovakav negativan trend prema kalibru 16 nastavi, definitivno će ili biti ugašen ili će biti doveden na nivo egzotike. Ovo nije moje lično mišljenje, pošto sam i sam bio zadovoljan kalibrom 16, nego je realna stvarnost. Iako mnogi još uvek uspešno koriste kalibar 16 i nameravaju da ga koriste i dalje, tržište se oslanja na većinu, koja mu trenutno nije naklonjena. Nažalost ovo je činjenica na koju mi ne možemo da utičemo. Ako kalibar 16 nestane iz velikoserijske proizvodnje neće biti prvi kalibar koji je bio dobar a da je njegova proizvodnja ugašena zbog nedovoljne potražnje na tržištu.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 24.03.2013. 19:46
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
heeheh
razlika u gram dva sačme pa tolika inferiJornos', ta mante se!
tako bijade i 9,3x62(74R) bačen u prikrajak zbog ultramegagiga mangumova a sadE se pojavi na velika vrata i uz sve hvale ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.03.2013. 20:17
|

Lovčina

|
Razlika u par (i ne samo par) grama sačme i u nekoliko desetina metara brzine nije baš zanemariva (zavisi od divljači i distance). K'o što već rekoh nije to moje mišljenje niti volja, ali realno gledano kalibar 16 odumire. Dali će se vratiti na svetsku scenu ili ne, to će vreme pokazati. Kalibar 9,3X62 nije imao pravog naslednika (osima 9,3X64 koji nije bio najbolje prihvaćen) pa je posle malog zatišja doživeo "come back". Kalibar 16 ima dva veoma opasna "protivnika" u kalibrima 12/70 (76) i 20/76 pa je veliko pitanje dali će uspeti da se izbori sa njima. Ja mu ne želim propast, čak šta više želim mu oporavak. Ali ne pita se mene, kao ni većinu lovaca u Srbiji. Odlučiće većina kao i u svemu ostalom. Ako ne bude dovoljno potencijalnih korisnika na globalnom nivou loše mu se piše.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 24.03.2013. 21:07
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Nažalost sve je tako burazer kako si napisao. Čitao sam da niko više ne proizvodi puške u kal.16,čak sam se i sam uverio pre par godina kada sam hteo da kupim novu sačmaru.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 24.03.2013. 22:42
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ako ti je za utehu proizvodi iž, gledo sam onomad iž 43 u 16 i mnogo je bolje odradjena od iste u kalibru 12. u smislu udobnija je.
nekako mislim da 16 ipak neće izumreti. jeste zapostavljena reklamom o ultra-super-de luxe magnumima, ali i to će jednog dana prestati. zasitiće se tržište. i šta onda? eto 16ice opet. "car franja je lovio njome!" je jedan od mogućih reklamnih slogana. a i da budemo iskreni, pa koliko je divljači poobarano njome, od čavke pa do medveda? ili je ta starija divljač bila mekanija, ili su starije generacije bili bolji strelci ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 24.03.2013. 23:32
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
ne znam mene je malo strah zbog tog kalibra dali ce postojati uopste za 30 godina ili ne za sada dvanestice ima najvise na trzistu i najbolji izbor municije, ovi mladji lovci me ubedjuju i kazu prodaj te sesnestice i kupi dvanesticu za neku godinu neces moci metak da kupis , mene je zbog toga dosta strah sta vi islite ??
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 24.03.2013. 23:55
|

Lovčina

|
Zašto prodavanje,uvek će se naći municije a imamo Kelta i Sniper huntera pa neka prošire proizvodnju.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.03.2013. 00:07
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
klaja kaže:
Nažalost sve je tako burazer kako si napisao. Čitao sam da niko više ne proizvodi puške u kal.16,čak sam se i sam uverio pre par godina kada sam hteo da kupim novu sačmaru.
Proizvode klajo i te kako.
F.A.I.R. Jubilee Rizzinijeva bokerica pa Fausti Stefano modeli Albion bok, pa polozara DEA koja se po kataloskim podacima ne pravi u 12 kal. pa prelepa orozara Noblesse
www.faustistefano...
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.03.2013. 00:13
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
pavlepavlaka kaže:
ne znam mene je malo strah zbog tog kalibra dali ce postojati uopste za 30 godina ili ne za sada dvanestice ima najvise na trzistu i najbolji izbor municije, ovi mladji lovci me ubedjuju i kazu prodaj te sesnestice i kupi dvanesticu za neku godinu neces moci metak da kupis , mene je zbog toga dosta strah sta vi islite ??
Nemoj da te bude strah. Kakva je situacija za 30 godina mnogih od nas više neće biti , a ti ćeš pričati deci i objasniti im da na kompjuterskim igricama nije sve izmišljeno i da su nekada postojale u šumi slobodne divlje životinje koje su lovci lovili !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 25.03.2013. 00:54
|

Stari član

|
Podunavac kal.16 je zapostavljen iskljucivo od strane proizvodjaca jer u realnosti proizvodnje tj povecanja proizvoda kao i prodaje novih proizvoda kal. 16 je samo smetnja na koji nacin: Imamo proizvod sa kojim se bez problema obuhvata skoro svaki lov koji je dozvoljen sacmarom, onda ostali proizvodi pocinju da nemaju smisla za potrosaca, zapostavljanjem kal.16 dobila se odlicna razlika izmedju jakog(kal.12) i lakog kalibra (kal.20) , verujem da je i tebi posto imas kal.12 sledeca opcija za kupovinu kal.20 kao laganiju pusku za duze setnje i td??? Da se nastavilo sa razvitkom kal.16 kalibar 20 skoro da bi bio apsolutno zapostavljen i onog trenutka kada marketing dozivi maksimum, prodaja kalibra 20 pocne da stagnira tog trenutka ce proizvodjaci biti primorani da izbace novi proizvod koji ce biti super extra najbolji,zasto?? jer je to njihov posao i od toga zive. Nemoj da poredimo puske za onim dodatnim /76 pricamo o /70 i tu je moje iskustvo pokazalo da je 12/70 to sto jeste i definitivno je iznad 16/70 ali zato 20/70 ne moze da pridje,zasto? Zato sto pucamo guske kraj morave na -15, visina negde oko 40m drug sa 12/70 i ja sa 16/70 obaramo ali zato treci kolega puca 20/70 ali njegove nesto odlaze,probali svi iz iste puske ali iz nekog razloga jednostavno nece. Razlike u pocetnim brzinama mislim da tu nemamo sta da pricamo a znamo da sve sto je oko 400m/s je apsolutno ok,slazes se?? Da zakljucim slazem se sa tobom da je kal.16 zapostavljen po meni nepravedno no tako je kako je, da li mislim da ce ga proizvodjaci vratiti na trziste mislim da ce morati pre ili kasnije. I jos nesto imam vise vrsta oruzja u kal.16 i kal.12 tako da nisam zaludjenik za 16 vec sam vremenom uvideo da je sasvim i apsolutno savrsen za lov sitne divljaci. |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 25.03.2013. 00:59
|

Veteran

Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Pošto sam rešio da nabavim u što skorije vreme još jednu sačmaricu i to dvocevku u kalibru manjem od 12, kalibri 16 i 20 podjednako dolaze u obzir. Mislim da nema potrebe ni po kojem pitanju pa ni ovom slušati druge, kopirati već samo sebe i svoje iskustvo.
Ako imaš pušku u kalibru 16/70 i u svakom pogledu ti odgovara, prodati je zbog municije je glupost jer još uvek ima sasvim dovoljno municije da se sve što je dozvoljeno može uspešno loviti.
A ako jednog dana nestane municije, lako je zameniti 16-icu nekom 12-icom ili 20-icom koja je još elegantnija i lepša a sa promenljivim čokovima i modernom municijom čak i prevazilazi mogućnosti kalibra 16. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 25.03.2013. 01:15
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Miroslaw kaže:
Podunavac kal.16 je zapostavljen iskljucivo od strane proizvodjaca jer u realnosti proizvodnje tj povecanja proizvoda kao i prodaje novih proizvoda kal. 16 je samo smetnja na koji nacin: Imamo proizvod sa kojim se bez problema obuhvata skoro svaki lov koji je dozvoljen sacmarom, onda ostali proizvodi pocinju da nemaju smisla za potrosaca, zapostavljanjem kal.16 dobila se odlicna razlika izmedju jakog(kal.12) i lakog kalibra (kal.20) , verujem da je i tebi posto imas kal.12 sledeca opcija za kupovinu kal.20 kao laganiju pusku za duze setnje i td??? Da se nastavilo sa razvitkom kal.16 kalibar 20 skoro da bi bio apsolutno zapostavljen i onog trenutka kada marketing dozivi maksimum, prodaja kalibra 20 pocne da stagnira tog trenutka ce proizvodjaci biti primorani da izbace novi proizvod koji ce biti super extra najbolji,zasto?? jer je to njihov posao i od toga zive. Nemoj da poredimo puske za onim dodatnim /76 pricamo o /70 i tu je moje iskustvo pokazalo da je 12/70 to sto jeste i definitivno je iznad 16/70 ali zato 20/70 ne moze da pridje,zasto? Zato sto pucamo guske kraj morave na -15, visina negde oko 40m drug sa 12/70 i ja sa 16/70 obaramo ali zato treci kolega puca 20/70 ali njegove nesto odlaze,probali svi iz iste puske ali iz nekog razloga jednostavno nece. Razlike u pocetnim brzinama mislim da tu nemamo sta da pricamo a znamo da sve sto je oko 400m/s je apsolutno ok,slazes se?? Da zakljucim slazem se sa tobom da je kal.16 zapostavljen po meni nepravedno no tako je kako je, da li mislim da ce ga proizvodjaci vratiti na trziste mislim da ce morati pre ili kasnije. I jos nesto imam vise vrsta oruzja u kal.16 i kal.12 tako da nisam zaludjenik za 16 vec sam vremenom uvideo da je sasvim i apsolutno savrsen za lov sitne divljaci.

P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 25.03.2013. 01:28
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
e lepo, 12icu sam nabavio, da imam cime u lov. sledeca je toz 63 samo za merak. bas 63 bas zato sto je 16 (a i najlepasa puska po meni). 20icu necu da kupim nikad iz principa.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 25.03.2013. 05:57
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
klaja kaže:
Zašto prodavanje,uvek će se naći municije a imamo Kelta i Sniper huntera pa neka prošire proizvodnju.
Proširili bi mi produkciju ali se smanjuje izbor komponenti za cal 16 ,sve je manji izbor korpica i čepova ,a bogami i čaura .....
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 25.03.2013. 09:51
|

Lovčina

|
Nisam od onih što često menjaju vrstu patrone tako da pucam isključivo dva do tri proizvodjača. Na prvom mestu je Nobel sport pa za njim mirage a od kugli isključivo Belot a podkalibarne naše gold i silver. Ne brinem da nece biti municije blizoj buducnosti,smanjit ce se ponuda pa cemo se i mi prilagodjavati. A najbitnija je stvar da se lovišta i fond divljači oporavi a za municiju cemo se snaci.
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 25.03.2013. 11:16
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
ja sam u subotu bas bio u lovackoj prodavnici i ima bas dosta municuje za kalibar 16to su krusik,belon,rio,rc,remington,B&P,tornado i jos neke koje sam zaboravio ali i krusik ima dobar izbor municije http://www.krusik...bar_16.htm
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 25.03.2013. 12:09
|

Stari član

|
Generalno zavisimo od trgovaca i njihove poslovnosti sto se tice izbora municije. Ja imam srece i kod mene ima bas dobar izbor za kal.16. |
|
|