Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LD "Jelen" Bačka Palanka

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LD "Jelen" Bačka Palanka
Lala
 Mislim da je ovo malo kreativno tumačenje zakona, Savobp, ali pošto nije u mom LD, onda neću da puno filozofiram. Samo da kažem, da ni jedan 'kontrolor' ili kako god nazvali neko fizičko lice, NE SME po zakonu da legitimiše ili traži bilo kakva druga dokumenta od bilo koga drugog.
Pa i oko ovlašćenja lovočuvara u zakonu o divljači i lovstvu se digla prašina, da ima prevelika ovlašćenja, koja zadiru u policijske nadležnosti, a kamoli 'kontrolori' koji su volonteri-fizička lica.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DakiNS

Lala kaže:
Mislim da je ovo malo kreativno tumačenje zakona, Savobp, ali pošto nije u mom LD, onda neću da puno filozofiram. Samo da kažem, da ni jedan 'kontrolor' ili kako god nazvali neko fizičko lice, NE SME po zakonu da legitimiše ili traži bilo kakva druga dokumenta od bilo koga drugog.
Pa i oko ovlašćenja lovočuvara u zakonu o divljači i lovstvu se digla prašina, da ima prevelika ovlašćenja, koja zadiru u policijske nadležnosti, a kamoli 'kontrolori' koji su volonteri-fizička lica.
Po meni on može biti samo špija i tužibaba,u lovište ne sme nositi oružije,kera jedino telefon, a jadna mu majka kad naleti na bagru
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

zoranp
 Svako služba koju neko obavlja mora imati svoja prava i obeze koja moraju biti uredno propisana od strane onoga ko tu službu i postavlja. Znači "kontrolor lova" ( šta god da to značilo) mora biti jasno definisan u smislu koja su njegova ovlaštenja, svrha njegovog rada i zakonska regulativa svega toga u pozadini, bez toga to zvanje ništa ne znači!! S druge strane postavlja se čitav niz pitanja npr. ko to može biti, po kojim kriterijumima se određuje to zvanje, po kojem zakonu se takva ovlašćenja daju nekome, itd.itd...prema tome kolega Savo mislim da nemože to ići po principu ja to podržavam ili ne podržavam, nego mora ići po principu jeli to može ili nemože po zakonu i po statutu!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

savo bp
 U Zakonu se nigde ne spominje nikakav drugi vid čuvanja osim lovočuvarske službe.U članu 56 stoji da "ministar bliže propisuje način organizovanja lovočuvarske službe". U članu 58 jasno su napisana ovlašćenja lovočuvara- radi se o zakonu o lovu idivljači. MI smo tražili tumačenje od LSV kada su u pitanju kontrolori i oni su nam rekli da je to u redu tj. da nema smetnji da se organizuje takav način kontrole.

Lala
 Znam to, Savo, ali koja su ovlašćenja tih 'kontrolora'? Šta je njihov delokrug rada? Na osnovu kog propisa će vršiti 'kontrolu'? Da li imaju pravo da legitimišu ljude, i traže dokumente na uvid, i na osnovu čega to smeju da rade? Da li tokom vršenja 'kontrole' smeju da nose oružje? Kakav je predvidjen postupak u slučaju da vide nezakonite radnje u lovištu?
Ima tu puno pitanja. Ovlašćenja lovočuvara su predvidjena zakonom. Način organizovanja propisuje ministar pravilnikom.
Ako je LSV rekao da je to u redu, da li ti smatraš da je LSV taj, koji odredjuje da li je nešto u redu ili nije, da li je po zakonu ili nije? A šta ako se desi neki problem, pa se neko pozove na to 'rekli mi ljudi da tako može', da li to može dabude opravdanje? Da li LSV ima ovlašćenje da tumači zakon, onako kako oni misle da treba da se tumači, ili su možda dobili takvo tumačenje od nadležnih? LSV može da da svoje mišljenje, koje nije obavezujuće. Obavezujuće je ono što piše u zakonu. Tumačenje zakona ste trebali da tražite od nadležnih državnih organa (inspekcija, sekretarijat, uprava za šume itd.). I u tumačenju mora da stoji na osnovu kog člana kojeg zakona nešto može ili ne može. Logika da nešto može, zato što nije striktno zabranjeno, ne pije vodu. Precizno je navedeno, ko može da kontroliše lov i dokumenta: to mogu da rade samo lica ovlašćena po zakonu - vodje grupe lovaca, lovočuvari, upravnici lovišta, i inspekcijske službe. Naravno, i policija.
Rekao sam da neću da komentarišem, jer nije u mom LU, ali me opet 'navučete' da pišem.

Cadara
 Lovočuvari volonteri su ukinuti, to je objavljeno i na sajtu LSS-a i LSS je poslao dopis svim lovačkim udruženjima da lovočuvarske legitimacije lovočuvara volontera stave van snage.
Ja sam bio lovočuvar volonter i imao sam legitimaciju koju sam morao kao i svi ostali volonteri da vratim u LU.
Ako pravilnikom o lovočuvarskoj službi bude negde pomenuto da korisnik lovišta pored profesionalne službe može da ima i određen broj lovočuvara volontera tada će se sigurno na tom pitanju nešto uraditi, dok ne izađe taj pravilnik sada je ovakvo stanje.
Konkretno nama su lovišta ostala praktično na izvolte. Mi sada na sastancima većamo šta uraditi, organizovati grupe 3-4 lovca u patrole i dežurstva, bez oružja sa dvogledima, mobilnim telefonima, baterijskim lampama i terenskim vozilom i sumnjive na 92.
Jedino moguće rešenje.
Jer trenutno imamo 1 lovočuvara na ogromnom prostranstvu.
Uglavnom prvo zvati 92 i dati izveštaj o konkretnim počiniocima ako se primete a posle lovočuvara da izađe na teren. Takođe lovočuvar kada obilazi lovište obavezno pozove lovnika i predsednika lovnog revira (društva) i organizuje se 2-3 lovca da idu sa njime u obilazak terenskim vozilom.

Lala
 Cadara, ovde nije reč o lovočuvarima volonterima, ovde je reč o nekim ljudima koji imaju naziv 'kontrolori'.
Volonteri jesu ukinuti, kako si rekao, i ja mislim da to nije baš najbolje rešenje.

Cadara
 prvi put u životu čujem taj termin ''kontrolor lova''.

Lala
 Nisi jedini koji to prvi put čuje. Eno ima na sajtu LD Jelen B.Palanka, piše 'kontrolori'.

LU Aleksandrovo
 No coment. Kod njih je sve posebno. Polu koment. Ajd sad skok za vrat.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

Lala
 Ma nema skakanja za vrat, samo treba lepo pročitati šta piše u propisima, i pridržavati se toga. Ja mislim da je rukovodstvo tog LD pogrešilo, i da bi trebalo da isprave grešku, i ne mislim ništa više ili manje od toga. I napisao sam zašto tako mislim.
Druga je stvar, da li se to nekom dopada ili ne, tu sam nemoćan.

LU Aleksandrovo
 Tako nekako, jel banatski, odma svrstavanje, najlakše, najefikasnije.

Samo sam želeo da kažem da pravda u često slučajeva ne rešava probleme, jer se bavi prošlošču, ona upravo u većini slučajeva rastrojava društvo, jer se jedni stavljaju na stranu jednih a jedni na stranu drugih, ko robija taj robiaj, onaj ubi 9 ljudi pravda mu odrezala, a svi mi treba da smo srećni, jer je pravda dostižna, svi koji su mogli ranije uticati na dešavanje sada nisu krivi, sada su porota, baš lepo od nas Srba, jer se ništa bolje od nas ni ne može očekivati.

Lala
 Moje mišljenje je samo moje, i nikog ne obavezuje, a forum je mesto na kojem se mišljenja sučeljavaju.
Pravda, tačno je, bavi se prošlošću, onim šta je i kako uradjeno, a zakoni se bave sadašnjošću, onim šta i kako treba da se uradi.
Ne svrstavam se ja, Cuciću ni na čiju stranu, diskutujem o temi, i iznosim svoje mišljenje o tome. A ti iznosiš, kanda, svoje mišljenje o meni GrinVan teme

Tačno mi dodje neki put, da otvorim iz šale temu 'Lala, lik i delo', ala bi tu bilo komentara ROFL

LU Aleksandrovo
 Jok Banaćanin, ti nisi iz ove priče, veruj mi sigurno, na tebi je samo da brišeš kad to budeš smatro da treba.
P.S.

I da tebe nema odavno bi i ja odlepršo.

Lala

LU Aleksandrovo kaže:
Jok Banaćanin, ti nisi iz ove priče, veruj mi sigurno, na tebi je samo da brišeš kad to budeš smatro da treba.
P.S.

I da tebe nema odavno bi i ja odlepršo.

Da mene nema, davno bi i ja odlepršo Grin

Lala
 Sad ću malo da okrpim ove palančane, tema je o njihovom LU, a mi koji nismo iz Palanke, se raspisali, dok oni mudro ćute! Ubace 1 upis, pa ih nema, dok mi ovde glodjemo temu.
Idem ja malo da se posvetim sam sebi, dok još imam kome! Grin

LU Aleksandrovo
 Nemoj samo mnogo Bačvani su zdravo osetljivi.

zoranp
 Nema se tu šta puno raspravljati drage kolege...sve je jasno ko dan!!! Naime da bi nešto bilo organizovano to treba da bude i pravilima odnosno nekim zakonskim ili normativnom aktom i regulisano. i to je to..." kontrolori lova" koji su postavljeni po principu "nigde nepiše da nemože, što znači da može " su dokaz da jedan um koji je i obučavao većinu tiih istih kontrolora još uvek vlada i nameće neku "nevidljivu presiju" ..što je najgore tu i dalje niko nestaje na kraj tome, a posebno me vređa što Savo kao bivši predsednik nevidi u tome ništa loše!!!Cry ...opet kažem i pitam ko su ti ljudi, koja su ima ovlaštenja i na osnovu kojih predispozicija su dobili ta tkz. zvanja????!!!! ...ja znam kolega Savo, a verujem da i ti znaš, pa me zato takva lagodna ravnodušnost i iznenađuje kod tebe kao čoveka koji važi za nekoga ko zna Palanku i šta se dešava u njoj ili imaš neku drugu viziju koju bi svakako volio da čujem??? Znači nevređam nikoga, ali ako se ovde dugo godina lov na prepelica tumačio po principu kad ugasiš vabilicu onda nije krivolov, ali ako ona radi dok lovite onda je..jer piše u zakonu da je zabranjen lova te divljači UZ upotrebu vabilica, ali kad je ugasiš više nije UZ nego je to BEZ!!! DALI TO IKO MOŽE DA VERUJE DA JE TO OVDE BIO NAČIN EDUKACIJE OD STRANE NEKIH "MANIPULATORA"!!!! ...e tako je i sa kontrolorima nepiše da nemože, ovi u LSV-e kažu nemože da škodi, pa aj opet da se igramo skrivača...ma daj ljudi nemojte da se zejebavamo, pa nismo deca!!!!Besan
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75

savo bp kaže:
U Zakonu se nigde ne spominje nikakav drugi vid čuvanja osim lovočuvarske službe.U članu 56 stoji da "ministar bliže propisuje način organizovanja lovočuvarske službe". U članu 58 jasno su napisana ovlašćenja lovočuvara- radi se o zakonu o lovu idivljači. MI smo tražili tumačenje od LSV kada su u pitanju kontrolori i oni su nam rekli da je to u redu tj. da nema smetnji da se organizuje takav način kontrole.

Savo nisi u pravu!
Ovo nije još jedan slučaj u kojem "naš bivši" predsednik vidi da ako zakon nešto izričito ne zabranjuje onda je to dozvoljeno (kao što je to slučaj sa lovom uz pomoć vabilica, pa ako su vabilice ugašene onda to nije "uz pomoć vabilica", i nebitno je što su radile celu noć).

Zakon izričito određuje ko je ovlašćen da kontroliše lovište i sva lica koja se u njemu nalaze.
To je lovočuvar i tačka!!!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

LU Aleksandrovo
 Pa evo konačno čoveka koji poče da rešava problem od samog početka, i dobro bogami objasni u ovih par rečenica upravo onima i kojima treba, verujem da je na pravu adresu.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П�...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,700,702 posete www.srbijalov.com