Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Održavanje lovačkog oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Održavanje lovačkog oružja
darko7x64
 hehe pa i ja u kući imam takvog lovca,moj otac. On čak i ne zna gde nam je pribor za čišćenje i stalno se izvlači kako je on star za to. Ja sam još u vojsci naučio da puška glavu čuva a samo to sam pretočio i u održavanje mojeg oružja.NIšta se tu ne gubi sat gore sat dole posle lova i puškice ki sad da su izašle iz fabrike.
iveli 3
IN VINO VERITAS

sheytan
 Mladjani kolega Bzena, da te čiča lečka posavetuje:

SVAQ pušq sa tvrdo hromiranom unutrašnjosti cevi dovoljno je nakon lova prebrisati masnom krpom po crnim delovima, a cevi npr. jednom godišnje, i biće SAVRŠENA više ljudskih vekova! Stari

MP153 - skoro isto važi i za njega, jer je prlično robustan i pouzdan, čak i solidno zaprljan iznootra...

Znači, ako nešto NE MORA da se radi, NEMOJ GA RADITI! iveli 3

(i ja sam u tvojim godinama bio taki kao ti, i verujem mnogo gori, dok nisam shvatio da HROM ne rdja, i sl... Grin )
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

-ANUBIS-

Bzena kaže:
Uz svo postovanje kolege, ali ja ne mogu da shvatim kako lovci posle svakog lova ne moze da ociste svoju pusku Confused, ne znam sta je toliko tesko da kada lovac dodje kuci sedne i ocisti pusku? Ne razumem
Sto se vise odrzava, duze ce da traje.....Stari

[xhide]Ja sam za sada jos onaj koji posle lova obavezno cisti moju babu a kada bi video moje kolege iz grupe cast izuzecima nekada i na kolena prelamaju pusku zbog "higijene"oruzija pao bi valjda u nesvest a sto se tice trajanja puske trajace Rus i bez tog lickanja tvoja dva zivota i vise mada opet kazem ja sam za redovno odrzavanje oruzija posle svakjog lova ili bar sutra dan poliranje a mehanizam za okidanje nema potrebe vise od jednom godisnje cistiti cisto sam to odradio a i spomenuo ko nezna mogao bi odraditi ponekad nije na odmet mnogi to nikada nisu ni skinuli pa opet pucaju Rus je to veruj [/xhide]

PEZ

sheytan kaže:
Mladjani kolega Bzena, da te čiča lečka posavetuje:

SVAQ pušq sa tvrdo hromiranom unutrašnjosti cevi dovoljno je nakon lova prebrisati masnom krpom po crnim delovima, a cevi npr. jednom godišnje, i biće SAVRŠENA više ljudskih vekova! Stari

MP153 - skoro isto važi i za njega, jer je prlično robustan i pouzdan, čak i solidno zaprljan iznootra...

Znači, ako nešto NE MORA da se radi, NEMOJ GA RADITI! iveli 3

(i ja sam u tvojim godinama bio taki kao ti, i verujem mnogo gori, dok nisam shvatio da HROM ne rdja, i sl... Grin )

Sheki izvini al nije ti neki savet. To sto ti ne cistis svoju pusku ne treba da znaci da niko ne mora cistiti. A sto se hroma tice i te kako se varas moze i hromirana cev da se upropasti jos kako.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

sheytan
 OK, ja tju tako, a vi - bilo kako! Grin

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Nikako se ne slažem sa savetom da se puška ne čisti. Puška se čisti nakon lova i ako iz nje nije pucano. Znoj iz dlanova sadrži kiselinu koja negativno utiče na brunir. Magla, rosa i kapljice vode koje padaju sa grana izazivaju koroziju na oružju. Prašina, polen, blato, semenje raznih trava... sve to se zavlači u delove puške i vuče vlagu, taloži i svremenom može da izazove zastoj. Iako imam pušku sa tvrdo hromiranim cevima posle lova je čistim najmanje dva dana. Prvi dan očistim na grubo ostake sagorelog (i nesagorelog) baruta i našpricam Balistolom ili Brunoxom i ostavim da prenoći, a onda sutra očistim. Ako sam dosta pucao ili koristio lošiju municiju ponovim postupak, a cev čistim sve dok iz nje ne izađe bela krpa (potpuno čista). Posebno treba obratiti pažnju na usta cevi (gde su čokovi) jer se tu najviše nakupi olova koje treba skinuti (pogotovo ko koristi municiju bez korpice). Minimum jednom godišnje (najbolje na kraju sezone) treba rastaviti glavu i ejektore (ili izvlakače) i dobro očistiti. Isto vredi i za karabin. Prilikom čišćenja oružja osim četkica, kanapa i krpica koristim i čačkalice za zube i štapiće za uši. Veoma je bitno da se svi pokretni delovi i njihove vodilice detaljno očiste od svake prljavštine. Evo primera kako detaljno čistim moju MK pušku (bar dva puta godišnje). Isto ovako detaljno čistim i karabin (ali uglavnom jednom godišnje).
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 puška treba da se čisti, nema tu šta mnogo da se filozofira. hromirane cevi ti samo pomažu da ne moraš baš istog dana da guslaš, već možeš i sutradan (osim ako puška nije pokisla, a i tad je dovoljno samo osušiti i prebrisati uljanom krpom). jedino što treba redje raditi jste skidanje olova spiralom, ili naslage bakra u karabinima.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Naslage olova spiralom i bakra kod karanbina se rade po potrebi, a zavise od količine i vrste ispucane municije.
Što se tiče skidanja olova kod sačmarica ono je potrebno provoditi češće ako se koristi municija bez korpice. Taj postupak uopšte nije štetan za cev ako se provodi pravilno. Cev se čisti od ležišta metka prema ustima cevi, a spiralna žičana četka se provlači kroz cev van, nikako se ne vuče nazad u kontra pravcu. Spiralne žičane četkice su izrađene od aluminijuma, bakra ili nekog drugog mekšeg materijala koji ne može da ošteti čeličnu cev.
Karabinske cevi se češće moraju čistiti od naslaga bakra ako se mnogo puca ili koristi municija sa solid zrnom (izrađena od bakra) kao npr. Grom ili ABC zrna. Najbolji način čišćenja je upotrebom otapala za bakar tipa Robla Solo i sl. Ova otapala ako se pravilno koriste ne mogu da oštete cev. Treba samo paziti da ne dolaze u kontakt sa bruniranim površinama, jer mogu oštetiti brunir.
Tri prsta 2Kolce

Bzena
 Da ne razglabam mnogo, kolega Podunavac je sve lepo objasnio Bravo 2 . Kolega Sheki ja cu da se vladam onako kako su me moji iz familije ucili i kako su oni radili, tako da su dve puske stare skoro 40 god. u perfektnom stanju. Ja imam italijansku koja trazi ciscenje za razliku od rusa (sto ne znaci da se rus ne mora cistiti) ...srbijalov
Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

sheytan
 Vetjina zabarki novije djeneracije ima tvrdo hromirane cevi. Odobreno

Inache, vetjina pushaka je propala vishe od starih, korozivnih kapisli, nego od nechishtjenja...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

ssekir75
 samo jedna stvar vezana za rusko oruzje. jedan bivsi komsija moje tetke bio je oruzar na niskom aerodromu. jednom prilikom mi je pricao kako su na sljivu ispred radionice okacili automat spagin. kaze da stajao tu tri godine, po svakom vremenu. i kad je stigla naredba da se popakuju i posalju u magacin, jednostavno su ga skinuli, ocistili i upakovali u sanduk. bruning je bio malo popustio pa se uhvatila povrsinska rdja (ociscena standardnim uljem i parcetom starog sinjela), ali je unutrasnjost cevi bila odlicna. hromirana cev je cudo i zaizsta se moze komotno zanemariti (moze, ali ne treba!Stari)

she, nisi u pravu. vecina pusaka je propala upravo jer nije pravilno ciscena posle upotrebe municije sa zivinom kapislom.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

sheytan
 ^ Mozda se nisam dobro odrazio. Htedooh retji da je nechishtjenje nakon upotrebe kapisle sa zivinim fulminatom glavni uzrok rdjanja, a ne nechishtjenje samo po sjebi... Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 Mo'š čistiti kol'ko 'oš ako je mundža sa korodivno-erodivnom kap'slom cevka će pre da strada Confused .... a ako je ne'š čistiti ondaK će ti još i pre stradat Stari
Ako je cev hromiraTa istrpeti će mLogo više nečišćenja nego ona što nije hromiraTa Yes
... bijade jedna Beretta S55 koja je ispucala sigurno šleper mundže razne, stajala u jednome magacinu pa čim ima mundže nađe se neki pucač da se oproba, baš kao da je državno magare, .... preko deset godina nije čišćena nego kako sa strelišta pravo nazad u magacin. Jedared rekoh jednom pucaču da ako hoće da je koristi mora posle toga i da je očisti Confused , isti se složio, (inače je ne bi dobio na korišćenje ;) ) .... i da ne dužim, kad je očistiJo a ona baš k'o nova!!! Nisam očekivao takvo stanje ali eto iznedadih se!
Daleko od toga da sam mišljenja da nema potrebe da se oružje čisti ali eto ako se nekad i preskoči čišćenje posle lova, ako je oružje kvalitetno, neće mu faliti ništa Confused ... lično, uvek gledam da stignem da očistim posle upotrebe/lova ali kad je frka s vremenom ondaK samo nauljenom krpicom pređem spolja a čišćenje čim prođe frka Medalja
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 Ma, nemogutjo, tebra CaEnis, mora da je zardjala sva, kad nije chishtjena! MORA hrom da se chisti!

Ili ju je mozda neko redovno chistio, kada niko nije gledao??? Confused

Grin

Nije Sheytan boodala! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

DakiNS
 Kolege ne bih da pametujem ,ali raspitajte se koja i kakva hemijska reakcija se dešava kada garež u cevku dođe u kontakt sa vlagom iz vazduha, koje se kiseline stvaraju. Stvar izbora svakog lovca je kako će održavati svoje oružije. I u svakom slučaju je mnogo bolje savetovati kolege da se redovno održava nego da stiču loše navike.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan
 ^ Bravo 2 LEPO RETČENO!

+ bude posle, nekom nešto zahrđa, pa posle čika-Sheytana za gušu i sl... Shock Ostane Sheytan bez glave, ovaj bez zahrđalog oružja(odnesu čike), i šta smo ondak uradili... Cry

Kolce

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

midji djidji
 ne znam kako neko moze i da pomisli da ne mazi(citaj cisti) svoju ljubimicu jos kad dodje sa okrvavljenom iz lova ihh

ma dajte ljudi pa zasto na autu mjenjate ulje permant radite servise,perete,glancate
a jedna kvalitetna puska kosta kao osrednji auto

kod mene u kuci se oruzije cisti svaki put kad dodjemo iz lova
nije bitno dali se pucalo ili ne
ako se ne lovi onda svakih petnaestak dana a stari dvaput godisnje radi veliki servis

forumi sluze da svi iznesemo svoja iskustva i misljenja

a moje je da nema diskusie da li cistiti ili ne, vec sa cim cistiti

da kolege iznesu cime ciste kakva su iskustva imali prilikom
tretiranja, sta se najbolje pokazalo za metal sta za drvo

jos jednom ponavljam nikoga ne prozivam samo iznosim svoje misljenje
samo opusteno

Bzena
 Ja koristim Balistol, ali nedavno sam cuo da hoce da nagriza brunir, sad ne znam da li je to tacno?
Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

nidzamotocross
 Nema potrebe da Ballistol dolazi u kontakt sa brunirom. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

sheytan
 ^^ Ne, bre! Brunir tje izede Robla Solo(sredstvo za skidanje naslaga bakra iz ozljebljenih cevi, a na bazi amonijaka), ako ga MOMENTALNO ne skinesh, ako ti je sluchajno kanuo po bruniranim delovima!!!

Nidzo, ne unosi zabunu! Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1790 29.06.2025. 11:38
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,370,493 posete www.srbijalov.com