ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
|
skojic |
Objavljen 24.03.2016. 09:54
|

Stari član

Upisa: 216
Pristupio: 01.07.2009. 18:30
|
Sve mi se čini kada pogledam šta se sve nameće sadašnjim a i budućim lovcima od nas 80.000 koliko nas sada ima za par godina jedva da će da bude i 10 % od nas . Naravno ako sve bude išlo po zakonu i pravilnicima , mada Srbija je zemlja mogućnosti da se i zakoni izbegavaju (ko ima moć i novac ).
Odavno se na ovom forumu pisalo o problematici lovstva u srbiji ali očigledno da naš lovac zatvara oči pred svim što mu se ukazuje na pogrešno a kamo li da sam nešto uvidi.
Tako i ova nova saznanja o lekarskom nemaju neki značajan odjek kod mnogih lovaca , samo slegnu ramenima i prećute.
Kada sve sagledam , barem u mom okruženju , nije ni čudo što smo tu gde smo , još smo dobro i prošli.
Svetislav Bato Kojić
Lov  i Žene  idu zajedno
|
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 24.03.2016. 10:24
|

Veteran

Upisa: 556
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Nivo informisanosti prosečnog srpskog lovca je vrlo nizak.
Sa druge strane, cela nacija pije tri puta dnevno lek "kurcobol" od 500mg, tako da je svakog briga za sve ono što se dešava oko njega.
Ja sam napravio sajt našeg udruženja i trudim se da okačim sve informacije blagovremeno, pa ljudi opet ne čitaju ni kad im sve sažvaćem. Često mi se desi da sednem sa starijim lovcima pa me pitaju šta kaže ovaj novi zakon i onda se krste kad im ispričam, a sve lepo stoji na sajtu već par nedelja.
Teoretski bih mogao da skupim sve članove društva i da im izložim šta nas čeka. Onda bi se tu malo galamilo, otišli bi kućama i do sutra zaboravili na sve, Bože moj, daleko je mart 2019. godine, imaju još pune tri godine da love na miru, bez lekarskog i novog oružanog lista. A za tri godine imaće 62,68,70,80 godina života, ko zna šta sutra nosi. Nek se ovi klinci zamlaćuju sa zakonima i vlasti...
Možemo mi da organizujemo i potpisivanje peticije po udruženjima. Recimo da će 50% udruženja to da ispoštuju. I šta onda, opet neko mora da podmetne grbaču, da skupi te potpise, obradi ih, prosledi na prave adrese...
I tako mi čekamo da nas organizuju oni kojima je to posao, a kurcobol deluje za sve pare.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 24.03.2016. 10:45
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega tu si potpuno u pravu posebno ovaj deo :
" A za tri godine imaće 62,68,70,80 godina života, ko zna šta sutra nosi. Nek se ovi klinci zamlaćuju sa zakonima i vlasti..."
Upravo to je razlog da se mlađi lovci maksimalno angažuju , i to iz nekoliko razloga. Jedan je što matorima vreme prolazi , pitanje je dana , do kada će ih još ovo malo zdravlja služiti. Ako vi mlađi sebi ne osigurate siguran lov od lova neće biti ni traga ,nama matorima je i te kako važno jer naša deca i unuci će možda poželeti da budu lovci. Sadašnje generacije lovaca su poslednji koji se mogu izboriti za nastavak prelepog hobija . Nama matorima preostalo je samo da vam pomognemo sa svojim iskustvima i glasovima. Ukoliko po partijskoj direktivi Šormaz i Milovančev nemaju zadatak da upropaste lovstvo , ako imaju i malo mudrosti , shvatiće da za tri , četiri godine neće imati kome da budu preCednici , a o parama će moći samo da sanjaju jer će se broj članova koji je ionako u opadanja siigurno po sili zakona prepoloviti , a i mnoga LU ugasiti. Znači da će mnogi iz redova lovaca preći u redove krivolovaca. Sa druge strane , pošto neće biti značajnijeg lova na predatore , sumnjam da će i oni preostali imati šta da love , osim u volijerama i gaterima.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
IvicaL |
Objavljen 24.03.2016. 12:42
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
Tako je Daki - cilj je razoruzanje naroda sa jedne strane, a nakon propadanja LU tajkunizacija lovista. I tu prestaje lov koji smo do sada poznavali.
lala, pa sta
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 24.03.2016. 13:24
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Briga njih sto nece imati vise lovaca jer verujem da ce od njihovih nalogodavaca za unistenje Srpskog lovstva dobiti kao nagradu povecu sumu evrica i dace im jedno loviste da imaju kao svoje privatno!Inace ceo ovaj zakon je i smisljen prevashodno da nas razoruzaju da bi nas lakse pokorili!Jer da bi lakse pokorio jednu drzavu prvo moras da razoruzas obican narod jer taj isti narod ce je braniti do poslednje kapi krvi! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 24.03.2016. 16:38
|

Admin

|
https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&..._g6_cExhxA
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 24.03.2016. 18:20
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Скоро се сетила  |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 25.03.2016. 00:25
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
Lala kaže:
Mihailo, propustio si da kopiraš još dijagnoza koje su navedene u pravilniku. Još 4 tačke nedostaju u tvom upisu:
6) stanja i bolesti srca i kardiovaskularnog sistema koja mogu dovesti do težih poremećaja srčanog ritma i promena stanja svesti, osim u medicinski kontrolisanim slučajevima;
7) bolesti i stanja endokrinog sistema: hipertireoza i hipotireoza teškog oblika;
8) bolesti i stanja mišićno-koštanog sistema: urođene ili stečene malformacije i deformiteti, kao i funkcionalni poremećaji koji utiču na bezbedno rukovanje oružjem;
9) tumori, kao i ostala stanja i bolesti koji, s obzirom na mesto i/ili funkcionalnu aktivnost i/ili morfologiju i/ili ponašanje, utiču na bezbedno rukovanje oružjem.
Mislim da se upravo medju ovim silnim dijagnozama i preprekama za pozitivnu ocenu sposobnosti, od kojih skoro svaka tačka završava sa rečima 'koji utiču na bezbedno rukovanje oružjem' nalazi prostor za slobodnu procenu da li neko obolenje utiče ili ne utiče na bezbednost.
Samo kao primer: velik broj ljudi ima problema uglavnom sa visokim pritiskom, a neretko se dešavaju poremećaji u srčanom ritmu, tahikardija, lupanje srca i sl. Pogledaj stav 6) Pravilnika: Ko može da proceni realno da li će nekom tokom lova da skoči pritisak ili počne da preskače srce? Ili recimo stav 1), tačka (12), bolesti nerava, korena nerava... Znamo da je šećerna bolest (diabetes) u strahovitom porastu (naročito u Vojvodini). Svaki dijabetičar pre ili kasnije kao posledicu dijabetesa ima tzv. diabetičnu neuropatiju. Da li to znači da oni ne mogu dobiti pozitivno mišljenje o sposobnosti za oružje? Ili recimo na par mesta se pominju 'druge bolesti koje mogu uticati...', što je jedno jako široko tumačenje i ostavljeno je lekarima da procenjuju da li će nešto uticati ili neće, što se graniči sa proricanjem budućnosti. Kod čula vida se recimo pominju i te 'druge bolesti', pa oftalmolog treba da sanja da li će neko ko ima glaukom (takodje dosta rasprostranjeno obolenje naročito kod osoba preko 60 god.) doživeti tokom lova akutni napad? Neozbiljno je to.
Ili da uzmem za primer stav 1) tačka (13), gde piše samo 'trauma' i kaže da je trauma prepreka za zdravstvenu sposobnost. Trauma čega? Posečeš prst, i to je trauma. Imaš modricu na telu, i to je trauma.
Kada uzmemo u obzir gde živimo, i kada pogledaš pojedina široka tumačenja, onda mi nije daleko od pameti da se može desiti da pojedini lekari budu 'čašćeni' kako ne bi primenili stavku neke 'druge bolesti' ili tumačili stavke, da kažem, 'kreativno'... Mislim da je to naročito moguće kod psiho stanja i bolesti, u situaciji kada je, kako se kaže figurativno, pola nacije na 'Bensedinu' ili 'Diazepamu'.
Šta da se kaže za neke od učesnika ratova '90.? Koliko je potrebno da nekom prikačiš PTSP?
Zato mislim da Pravilnik treba menjati.
Imaj u vidu da je zdravstvena sposobnost za zdravog čoveka zaista formalnost, dok je za one koji imaju bilo šta od obolenja svaka provera zdravstvene sposobnosti uvek pomalo neizvesna. Ponavljam, velika većina lovaca su ljudi stari preko 55 godina.
Da pomenem još i ovo: juče sam proveravao u više ustanova da li ima novosti u vezi tih lekarskih pregleda, ništa nema novo, nisu počeli da rade jer ministar zdravlja još nije objavio spisak ovlašćenih ustanova koje mogu obavljati procenu sposobnosti za oružje. Ne zna se ni cena, još uvek. Dobio sam odgovore u stilu 'u toku je rešavanje'. Sindrom 'manjana' (španski: sutra), pa od sutra do sutra.
Kako stvari stoje, čini mi se da će medju priličnim brojem lovaca biti uskoro vrlo popularan roman Ernesta Hemigveja 'Zbogom oružje'.
Lalo,slazem se tvojom konstatacijom da bi pravilnik treblo doraditi tako da bude sto jasni i precizni kako bi se izbegla mogucnost slobodnog tumacenja.
Neslazem se sa delom upisa "Samo kao primer: velik broj ljudi ima problema uglavnom sa visokim pritiskom, a neretko se dešavaju poremećaji u srčanom ritmu, tahikardija, lupanje srca i sl. Pogledaj stav 6) Pravilnika: Ko može da proceni realno da li će nekom tokom lova da skoči pritisak ili počne da preskače srce? "
Niko nemoze proceniti realno ili pretpostaviti da li ce nekom tokom lova skociti pritisak ili secer niti je to svrha lekarskog pregleda.
Lekarski pregled prikazuje trenutno zdravstveno stanje tj stanje zdravlja u momentu pregleda.
Kako zdravlje nije nepromeljiva kategorija zakonodovac kaze da doktor mora obavestiti mup ako nastanu zdravstvene promene.
Generalno gledano pravilnik je dobar s tim sto bi pojedine stvari trebalo jasnije definisati.
Nerazumem konstataciju da je veliki broj lovaca preko 55 godina.Kakave veze godine imaju sa lekarskim pregledom?
Ako je neko zdrav onda ce proci pregled ako nije onda nece bez obzira koliko godina ima. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.03.2016. 00:42
|

Admin

|
Kakave veze godine imaju sa lekarskim pregledom?
Znaćeš kada budeš prošao 55.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 25.03.2016. 00:45
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
Mislim da bi se preCednici lovačkih saveza i komplet lovci trebali debelo zamisliti da li će da nešto urade povodom toga , jer će se članstvo sigurno barem prepoloviti , koliko se sećam pisali smo o starosnoj strukturi lovaca, i zaključili da je skoro polovina preko 50 godina ,a kada oni izgube pravo da se bave lovom ostatak LU će se ugasiti jer finansijski neće moći opstati , a onda više neće biti ni saveza ni preCednika . Možda su za preCednike upravo zbog toga i izabrani da bi sahranili lovstvo do kraja , a na najboljem su putu , gledajući na postupke vlade (donošenje neprikladnih zakona i potpisivanje slobodnog kretenja bez ograničenja i krivične odgovornosti za učinjena dela). Pa ko čini ovu državu , Evropa i NATO ili narod ?
Drage moje kolege lovci , koji pišete da nam ništa ne vredi , da se trudimo , vaš lovački staž (osim onih koji su u dobroj finansijskoj situaciji) je ograničen na 4 maksimum 5 godina i to odlaskom iz lovstva nas starijih . Mislite o tome , da li se vredi boriti za izmene zakona ili ne!!
U koliko se sve bude odvijalo kako je najavljeno mislim da na sledećim izborima nema ni teoretske šanse da se da glas inima koji su nas uskratili za jednu veliku ljubav L O V !!!
Kolega svet ostaje na mlađima,nece lovstvo propasti odlaskom starih. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.03.2016. 01:02
|

Admin

|
Vidi se koliko kratko razmišljaš ili nedovoljno pažljivo čitaš. Ajde onada ispočetka. Koliko procentualno imaš kolega u tvom LU koji su oko 55 godina ? Smanji broj članova LU za toliko lovaca i još pride nekoliko koji neće proći na lekarskom. Zatim probaj preračunati koliko će vam se uvećati članarina zbog toga , onda opet odbij broj onih članova koji neće biti u situaciji da finansijski isprate to povećanje članarine , znači opet smanjenje članova i povećanje članarine , sve dok se LU zbog nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza ne ugasi.
I da ne zaboravim ,nisam se nadao ovako niskom udarcu! možda misliš da nama sa 55 i kusur godina nije jednako ako ne i više stalo do lova!
nece lovstvo propasti odlaskom starih
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 25.03.2016. 01:17
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
Vidi se koliko kratko razmišljaš ili nedovoljno pažljivo čitaš. Ajde onada ispočetka. Koliko procentualno imaš kolega u tvom LU koji su oko 55 godina ? Smanji broj članova LU za toliko lovaca i još pride nekoliko koji neće proći na lekarskom. Zatim probaj preračunati koliko će vam se uvećati članarina zbog toga , onda opet odbij broj onih članova koji neće biti u situaciji da finansijski isprate to povećanje članarine , znači opet smanjenje članova i povećanje članarine , sve dok se LU zbog nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza ne ugasi.
Kolega Daki nisam očekivao da ćemo se vređati na forumu,ljudi iznose svoja mišljenja koja treba uvažavati ukoliko nisu u suprotnosti sa pravilima foruma a nikako procenjivati da li kratko razmišljaju.
Mislim da ti početak upisa nije uredu. |
|
|
|
mihailo |
Objavljen 25.03.2016. 01:25
|

Veteran

|
DakiNS kaže:
I da ne zaboravim ,nisam se nadao ovako niskom udarcu! možda misliš da nama sa 55 i kusur godina nije jednako ako ne i više stalo do lova!
nece lovstvo propasti odlaskom starih
U našem narodu postoji izreka da na mlađima svet ostaje i u kontekstu te narodne sam napisao da lovstvo nece propasti odlaskom starih u koje i sebe ubrajm jer sam nesto malo maldji od tebe.
Ovo pojašnjenje prihvati ujedno i kao izvinjenje jer nisam imao nikakvu nameru da bilo koga uvredim. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.03.2016. 01:26
|

Admin

|
Ne vidim šta sam uvredljivo napisao , da li ovo o kratkom razmišljanju ? Ako jeste uzvini , jer ako iznosim mišljenje , onda se trudim da ga sagledam sa svih aspekata kako sadašnjosti , tako i budućnosti. A ako sam te uvredio u drugom delu rečenice , opet izvini , iako sam u pravu jer sa u citiranom postu sam objasnio razloge . iako bih voleo da napišeš do koje si računice stigao u vezi opstanka većine LU. Moja procena je da pod ovim uslovima lovstvo će u ovom obliku opstati maksimalno 4-5 godina .
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 25.03.2016. 01:42
|

Veteran

|
Kolega Daki pošto smo se međusobno izvinjavali i ponovo uspostavili lovačku komunikaciju mogu ti reci da ja nisam izvodio nikakvu računicu.
Moja diskusija se odnosi isključivo na lekarski pregled koji smatram potrbnim i ne previse rigoroznim.
Mislim da će se lekarskim pregledima postići veća bezbednost učesnika u lovu.
Inače ja nisam pobornik ovakve organizacije lova mislim na lovačka udruženja, tako da me mnogo ne interesuju problemi koji će se odrraziti na njihovo postojanje.
U udruženju gde sam ćlam plaćam članarinu redovno lovim kad sam u Srbiji ponekad se dešava da uplatim lov a nisam u zemlji celu lovnu sezonu.
Kad nelovim glavnu sezonu onda odem u komercijalni lov spram finansiskih mogućnosti i na taj način zadovoljim svoju strast za lovom. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.03.2016. 02:58
|

Admin

|
Upravo se o tome i radi ! Rigoroznim lekarskim pregledima kao za astronaute , mnogo lovaca će ostati bez mogućnosti da lovi , i upravo to će biti jedan od okidača sunovrata lovstva kod nas . Baš ta računica je ključ odgovora , na koji ne obraćaš pažnju . A što se tiče komercijale ne bi ona bila problem ako se ima čime pucati. previše ima varijabilnih momenata , tako da se može svašta izdešavati .
|
|
|
|
viktor |
Objavljen 25.03.2016. 07:50
|

Član

Upisa: 67
Pristupio: 05.10.2012. 20:12
|
mihailo kaže:
Kolega Daki pošto smo se međusobno izvinjavali i ponovo uspostavili lovačku komunikaciju mogu ti reci da ja nisam izvodio nikakvu računicu.
Moja diskusija se odnosi isključivo na lekarski pregled koji smatram potrbnim i ne previse rigoroznim.
Mislim da će se lekarskim pregledima postići veća bezbednost učesnika u lovu.
Inače ja nisam pobornik ovakve organizacije lova mislim na lovačka udruženja, tako da me mnogo ne interesuju problemi koji će se odrraziti na njihovo postojanje.
U udruženju gde sam ćlam plaćam članarinu redovno lovim kad sam u Srbiji ponekad se dešava da uplatim lov a nisam u zemlji celu lovnu sezonu.
Kad nelovim glavnu sezonu onda odem u komercijalni lov spram finansiskih mogućnosti i na taj način zadovoljim svoju strast za lovom. |
|
|
|
viktor |
Objavljen 25.03.2016. 08:06
|

Član

Upisa: 67
Pristupio: 05.10.2012. 20:12
|
Kolega,lekarskim uverenjem se nece postici veca bezbednost u lovu, vec edukovanjem lovaca o pravilnom ponasanju u toku ucestvovanja u lovu i posle njega. Lekarski treba ali ovo je vredjanje zdravoga razuma.
Ako nema udruzenja ,pa ko ce da lovi ? ,dali samo oni koji imaju pare dans plate komercijalu!,à ovi do juce sto su lovili mogu samo da aportiraju divljac sto oni odstrele. |
|
|
|
Aca S |
Objavljen 25.03.2016. 09:22
|

Mlađi član

Upisa: 46
Pristupio: 17.02.2015. 08:23
|
viktor kaže:
Kolega,lekarskim uverenjem se nece postici veca bezbednost u lovu, vec edukovanjem lovaca o pravilnom ponasanju u toku ucestvovanja u lovu i posle njega. Lekarski treba ali ovo je vredjanje zdravoga razuma.
Ako nema udruzenja ,pa ko ce da lovi ? ,dali samo oni koji imaju pare dans plate komercijalu!,à ovi do juce sto su lovili mogu samo da aportiraju divljac sto oni odstrele.
Kolega, imaju pravo de se raduju što se situacija u lovstvu Srbije odvija prema njihovim željama i potrebama. To nije nezakonito. |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 25.03.2016. 09:52
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ако нестану ЛУ, ко може да гарантује да ће уопште и бити дивљачи више а камоли да ће бити могуће имати комерцијалне ловове? |
|
|