Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kalibar 16

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kalibar 16
vlada lovac
 Ni ja ne brinem dok je zumbe i masinice, napravim po svom ukusuSmile

dragand
 http://i47.tinypi...whlahe.jpg
i47.tinypic.com/2whlahe.jpg

Evo ja imam petlaru 16/70 nasledio sam od dede on ju je kupio 75 - te.Jedna jako dobra puska ja sam sa njom lovio tek jednu sezonu jedina stvar mi je pravila probleme je da natezem orozove dok polece fazan ili kad treba da se ubrza malo Grin samo reci hvale za ovu pusku nema sanse da ju prodam uvek ce mi biti najdraza Odobreno

ssekir75

Sniper Hunter kaže:

klaja kaže:
Zašto prodavanje,uvek će se naći municije a imamo Kelta i Sniper huntera pa neka prošire proizvodnju.

Proširili bi mi produkciju ali se smanjuje izbor komponenti za cal 16 ,sve je manji izbor korpica i čepova ,a bogami i čaura .....iveli

lako ćemo za čaure. kod strugara, pa mesingane ko sibirski lovci ;) nema rok trajanja ;) kartona ima, zumbe ima, baruta će uvek biti, zaliješ voskom i srbijalov
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

pavlepavlaka
 Koja precnik sacme u ovom kalibru je dobar za jesenji i zimski lov na patke i guske. Smile
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!

canis aureus

pavlepavlaka kaže:
Koja precnik sacme u ovom kalibru je dobar za jesenji i zimski lov na patke i guske. Smile

Ta isti onaj k'o i za 12/70, 20/70 i mangnumove Confused
3mm 3,5mm i 4mm 4,5mm kad je zimoća ... ja prob'o i vid'o svojim očima Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

pavlepavlaka
 da vas pitam koji kalibar bi vi preporucili za mladog lovca pocetnika 12 ili 16 ili 20

Podunavac
 Sa aspekta izbora municije kalibar 12. Što se tiče efikasnosti sva tri su dobra na razumnim (lovačkim) daljinama.
Tri prsta 2Kolce

tomo vrbas

pavlepavlaka kaže:
da vas pitam koji kalibar bi vi preporucili za mladog lovca pocetnika 12 ili 16 ili 20
Cal 16 i to neku plozaricu i da budes pravi Gentlmen lovac!

ssekir75
 po mogucstvu petlaru ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

PEZ
 Za mladog lovca, pocetnika, svakako da je kal 12 pogodniji kako rece Podunavac sto zbog veceg izbora municije sto zbog nesto sireg(kolko toliko) sacmenog snopa a kako godine prolaze, stari se, normalno je da se i kalibar smanjujeGrin
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

kimi

pavlepavlaka kaže:

kalibar 12, možda kasnije 20-ica. Mišljenja sam da kal 16 odumire i nama šta da traži pored ova dva.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

hercegovac

pez kaže:
Za mladog lovca, pocetnika, svakako da je kal 12 pogodniji kako rece Podunavac sto zbog veceg izbora municije sto zbog nesto sireg(kolko toliko) sacmenog snopa a kako godine prolaze, stari se, normalno je da se i kalibar smanjujeGrin

Lako je za smanivanje kalibra, al' što još uz to i cijev krivi "prema dole"

pavlepavlaka
 ja za sebe snam to ce sigurno biti 16 za mene je ona najbolja i to polozara petlara Smile Grin

PEZ

hercegovac kaže:

pez kaže:

Lako je za smanivanje kalibra, al' što još uz to i cijev krivi "prema dole"
ROFL
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

dusanandra
 Nekada sam posedovao MERKEL 47e 16/70,polozara fiksnih cokova pun i polu cok 68cm duzine a druga puska MERKEL 47e 12/70 3/4 1/4 cok cevi 71cm duzine.Iz 12-ice sam uvek pocao 32g a 16-ice 28g i moj zakljucak na terenu je da sam vise ranjavanja imao sa 12 a vise promasaja sa 16.16-ica ima uzi snop na istoj daljini od 12-ice i zbog toga dolazi do promasaja a opet 12-ica ima siri snop ali te periferne kuglice sacme u snopu cesto rane divljac...

dusanandra
 Elem,najvaznije je dobro pogoditi bez obzira na izbor kalibra isto je i za karavine po mom misljenjuSmile

nidzamotocross
 Ja kao pocetnik smatram, ma sta smatram.. Ja kao pocetnik mislim.. Ma nema sta da mislim. Ja, kao pocetnik znam, da svaki pocetnik odabere pusku koja mu se svidja, u kalibru koji mu se svidja. Grin Moj deda ima pusku u kalibru 16, polozaru, a to je prva puska koju sam ja uzeo u ruke. U tom trenutku mi je legla. Medjutim nedugo zatim sam uzeo u ruke caletovu bokericu u kalibru 12 i nekako sam znao da ce taj kalibar da bude prvi u mom arsenalu. Kako je interesovanje raslo, mnogo pusaka u raznim kalibrima sam drzao u rukama, od 12 do 36. Ali 12 je 12. Zato preporucujem da pocetnik prouci mogucnosti kalibara, jer svaki je poseban na svoj nacin. Neka dodje u dodir sa vecinom tih kalibara i tek onda da se odluci. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ

nidzamotocross kaže:
Zato preporucujem da pocetnik prouci mogucnosti kalibara, jer svaki je poseban na svoj nacin. Neka dodje u dodir sa vecinom tih kalibara i tek onda da se odluci. Smile

Nidzo koje su to mogucnosti koje ima 12 a 16 nema, pricamo o metku sa istom krupnocom sacme na normalnim daljinama? Hoce li zeca odstreliti 10 sacme iz 12 kalibra a iste te sacme iz 16 nece. Nemoj misliti da sam pristrasan zato sto lovim 16-icom lovio sam i sa 12 i sa 12/76 sve ti je to u principu isto kad pogodis pogodio si, kad promasis sve jedno je koji kalibar koristis. Ono sto je mnogo bitnije od kalibra i tipa puske je sama vestina gadjanja.iveli
P.S.

nidzamotocross

pez kaže:

nidzamotocross kaže:
Zato preporucujem da pocetnik prouci mogucnosti kalibara, jer svaki je poseban na svoj nacin. Neka dodje u dodir sa vecinom tih kalibara i tek onda da se odluci. Smile

Nidzo koje su to mogucnosti koje ima 12 a 16 nema, pricamo o metku sa istom krupnocom sacme na normalnim daljinama? Hoce li zeca odstreliti 10 sacme iz 12 kalibra a iste te sacme iz 16 nece. Nemoj misliti da sam pristrasan zato sto lovim 16-icom lovio sam i sa 12 i sa 12/76 sve ti je to u principu isto kad pogodis pogodio si, kad promasis sve jedno je koji kalibar koristis. Ono sto je mnogo bitnije od kalibra i tipa puske je sama vestina gadjanja.iveli

Druze, ne me razumes. Pod mogucnosti podrazumevam mane i vrline. Ako pricamo o verovatnoci pogotka i moci koju 12 svakako poseduje vise od 16 onda je 12 u prednosti. Ako pricamo o liniji, tezini i osecaju prilikom ispucavanja metka, puska u kalibru 16 je u prednosti. Opet u odnosu na kalibar 20 kalibar 16 ima iste prednosti kao i kalibar 12 nad kalibrom 16. I sve tako redom. Pa ko sta lovi, na koji nacin i sta mu se vise svidja. Odobreno To su tri cinioca po meni koja odlucuju izbor kalibra. Jerbo da su isti, ne bi oba postojala. Confused

Moj deda je skoro odstrelio vuka i vucicu svojom sesnaesticom, i to na prilicnoj daljini, a ceo svoj vek lovi sa njom i velikog uspeha je imao i u lovu na DS, bez zaostatka za kalibrom 12. Ali pricamo o coveku koji ima godine i godine iskustva i mnogo ispucanih metaka za sobom. To je bas ono o cemu ti pricas i sto je jako cenim kao tvoje misljenje, a to je DOBAR POGODAK. Odobreno

E, sad, kada je u pitanju pocetnik. Vecina pocetnika su mladi i jaki i nije im tesko baratati sa robusnom dvanaesticom, bio to PA ili bokerica ili polozara. Verovatnoca da pocetnik pogodi metu dvanaesticom je veca nego da isti puca sesnaeskinjom. Kako vreme prolazi, a iskustvo raste kao i sigurnost u oko i ruku, sve je manje potrebe za mocnu 12 a sve vise za violinu u kalibru 16. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

xlr 5
 Nepravedan izostanak cal 16 iz redenika nasih lovaca je zahvaljujuci populaciji cal 12 i forsiranju proizvodjaca oruzja da se izostavi cal 16 pored cal 12 tu je i fensi cal 20 koji isto tako nije zanemarljiv koristio sam sva tri cal. u lovu cal 16 mi se pokazao kao bolji na dalje (patka, zec) od recimo cal 12 koji sada koristim. Moje skromno misljenje i iskustvo je nepravedno izostavljanje cal 16 kao odlicnog cal
JelenLisica

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Univerzalni kalibar kod karabina KARABINI 253 25.12.2017. 22:22
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,567,405 posete www.srbijalov.com