Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: PRVI PARTIZAN

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
PRVI PARTIZAN
canis aureus
 ... jes' da nismo na temi ali ...
Znači ako oni neki tamo tako kažu, to je tako jer oni su rekli?!?
BZVZ Confused

canis aureus kaže:

Veliku ulogu u visini grupe pogodaka igra odskok cevi prilikom trzaja oružja!!Yes
... te ako je barutno punjenje isto, teži projektil daće veći odskok cevi i razliku u "višljem pogotku" ako se koristi iz isto teškog oružja ...

Tvrdim da je 'vako kako sam pis'o pa makar oni tvrdili drugačije!Yes
Iako ne mora uvek teži projektil da daje višlju grupu a zbog prečnika zrna, oblika zrna, materijala od kog je zrno, ... trzaj oružja sigurno utiče na visinu pogodaka a i na pomeranje grupe po pravcu! Tako da ako je trzaj više unazad sa tim težim zrnom isto će dati niži pogodak od lakšeg zrna.
Trzaj oružja nastaje dok je još projektil u cevi a ne kad već napusti cev tj od samog opaljenja metka! Pa se zato "spominje" odskočni ugao oružja/oruđa koji utiče na tu problematiku, grupu pogodaka!
Probaj, recimo, da isti karabin prepakuješ na sasvim drugačiji kundak(drugog ugla leđa ...), znači ista cev, isti mehanizam, ista optika a grupe dal će biti iste, videćeš!
A što?! Jedan od razloga je baš taj odskok oružja zbog drugačijeg ugla kundaka, recimo.
Ko ne veruje nek proveri! A može i ono sa stegom što sam već spominjao da proba pa da vidiConfused .... ili nek' veruje onima što su "pametniji"
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus

Podunavac kaže:
Canise Sheytan je u pravu. Odskok cevi nastaje nakon što projektil napusti cev.

... baš me čudi da i ti više veruješ tamo nekima a ne onome što si imao prilike da učiš od naših vojnih stručnjaka i u šta si sigurno imao prilike da se i sam uveriš!
Sećaš li se "odskočnog ugla"?, "unutarnje balistike"? ...
Dim

sheytan
 OK, tebra, ti kako hotjesh, a i ostali, ja sam na ovu temu zavrshio! Fala! iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

270
 Odskok cevi nastaje nakon što projektil napusti cev!
A dok zrno napusta cauru i prolazi kroz cev sta je sa trzajem!!!
Verovatno je na godisnjem odmoru!!!
Svaka akcija proizvodi reakciju istog pravca i intenziteta sile samo suprotnih smerova!!!
Cim dodje do opaljenja metka momentalno nastaje reakcija odnosno trzaj suprotnog smera od smera zrna!!!
Ovo proizvodi takozvani odskocni ugao odnosno vertikalno a uvek i malo horizontalno pomeranje cevi od nisanske linije u momentu kad zrno napusta cev!!!
Teza zrna imaju veci trzaj pa samim tim i veci odskocni ugao odnosno vece horizontalno pomeranje cevi od nisanske linije u momentu kad zrno napusta cev sto rezultira vecim vertikalnim odstupanjem od nisanske linije a kao krajnji rezultat je pogodak visi od nisanske tacke u odnosu na laksa zrna!!!
Naravno ovo je pravilo ukoliko se radi o istim elaboracijama u marci i tipu sa samo razlicitim gramazama zrna!

canis aureus
 270 Bravo 2

ili su pak oni sa strane u pravu, oni bedni imperijalistićki sinovi?!?Trt Milojka
Voleo bih da vidim kako su oni to objasnili, kako su utvrdili da je to tako kako kažu, KO su ti koji su to kaz'li, ... možda neki argumenAt Yes
Tek da ne bude zabune i zablude Stari
Dim

Podunavac
 Naravno da nekakva reakcija nastaje odma po opaljenju. Ali vremenski rok od opaljenja do izlaska projektila iz cevi je veoma kratak. Činjenica je da odskok cevi nastaje prilikom izlaska projektila iz cevi. Kome se nekada desilo da metak opali, ali da zrno ostane u cevi, zna da takav slučaj karakteriše izostanak glasnog pucnja i trzaja oružja. Teža zrna prati veći trzaj, ali tu ulogu igra i početna brzina. Nije isti trzaj kod teških zrna sa velikom (magnumi) i malom početnom brzinom.
Tri prsta 2Kolce

Cadara
 Kad pominjete vremensko opaljenje, kolega isprobavao karabin na strelištu, kalibar 8X57JS i ustanovi da je raštelovan, montaža se popustila, sve to kod puškara zalepili i ''zutegli'', uzeo prvo par vojnih da ispali da dotera na papir pa onda da ga upuca fino na 12,7gr i prilikom opaljenja metak slaže, klik i ništa, on polako podiže karabin i krene da repetira i puška opali srećom u krov kućice za pucanje, znači sigurno je prošlo 5 sekundi od momenta udara udarne igle do opaljenja. Zato oprez.
Posle sam čuo od jednog vrsnog strelca i takmičara u pucanju iz vojne puške Papovke da uvek treba sačekati 10-tek sekundi ako slaže metak, naročito kada se koriste stare zalihe ili vojna municija.

golf071
 CryMeni se to isto desilo,doduse davno,

canis aureus
 jeste li sigurni da je problem bio u municiji?!?
Drugaru se to desilo ... u zatvaraču karabina je bilo prilično ulja koje se zgusnulo zbog prašine ili već čega a što pri nižim temperaturama sigurno može da uspori/zadrži udarnu iglu na putu do kapisle pa je naglo popusti i ...
A takođe može da napravi sličan problem i slabija opruga udarne igle u kombinaciji sa tvrđom kapislom vojnog metka ... mada u tom slučaju nebi došlo do opaljenja, na kapisli bi ostao plići otisak udarne igle ...
Zbunjen
Dim

golf071
 Meni se prosle godine desilo, u streljani iz CZ 99 sam gadjao i zrno mi se zaglavillo u cevi.Jedva smo ga izvadili,ispostavilo se kasnije da je neki metak punjeni zalutao u moju kutiju.A bilo je takmicenje,guzva i desi se glupost.Cry

Podunavac

golf071 kaže:
Meni se prosle godine desilo, u streljani iz CZ 99 sam gadjao i zrno mi se zaglavillo u cevi.Jedva smo ga izvadili,ispostavilo se kasnije da je neki metak punjeni zalutao u moju kutiju.A bilo je takmicenje,guzva i desi se glupost.Cry

Sva sreća što kod pištolja kada zrno ostane u cevi ne dolazi do odbravljivanja i ubacivanja sledećeg metka u ležište, pa ne može da se desi opaljenje sledećeg metka i oštećenje oružja i povrede strelca. Kada se ovakva stvar desi kod revolvera, prilkom brze paljbe može da se desi da strelac mahinalno opali sledeći metak i ošteti oružje ili se čak i povredi.
Tri prsta 2Kolce

hercegovac

Podunavac kaže:

golf071 kaže:

Sva sreća što kod pištolja kada zrno ostane u cevi ne dolazi do odbravljivanja i ubacivanja sledećeg metka u ležište, pa ne može da se desi opaljenje sledećeg metka i oštećenje oružja i povrede strelca. Kada se ovakva stvar desi kod revolvera, prilkom brze paljbe može da se desi da strelac mahinalno opali sledeći metak i ošteti oružje ili se čak i povredi.

Može ali kod pištolja sa slobodnim zatvaračem.

Podunavac
 Ne verujem kolega da može i kod slobodnog zatvarača, pošto zrno ostaje u cevi jer nema dovoljno potisne energije da ga izbaci van, a ona je potrebna i za vraćanje zatvarača u zadnji položaj. Do odbravljivanja (kod slobodnog zatvarača njegovom masom i snagom povratne opruge) dolazi tek nakon što zrno napusti cev i pritisci padnu na bezbedan nivo.
Meni se ovakva stvar desila pre mnogo godina sa pištoljem Walther P38. Jedan je drugar išao u vojsku i slavili smo ispraćaj. Imao sam neke stare municije još iz II Svetskog rata koje sam hteo da se rešim i to je bila odlična prilika (pucanje u vazduh). Kad sam opalio čuo se veoma slab pucanj, nije bilo trzaja i navlaka se nije pomerila ni milimetra. Odma sam znao šta se desilo. Rastavio sam pištolj, odneo kod kolege u radionu i izbio zrno velikim ekserom i čekićem od usta cevi prema ležištu.
Tri prsta 2Kolce

Nikola M
 nisam pratio temu od pocetka.. pa sam procitao ovo.. imao sam isti slucaj sa neku staru municiju ..
Dobar Pogled
lovac

golf071
 Zrno je ostalo na samom pocetku cevi,nisam odmah svatio sta se desilo,imao sam antifone na usima plus cepove, pa nisam bas dobro cuo pucanj,blagi trzaj sam osetio mislio sam da jesve ok.Pokusao sam da ubacim drugi metak u cev i onda mi je sve bilo jasno. Desavalo se to i ranije na nekim drugim cevima,slicni gluposti je bilo sa starom municijom i prljavom,ali ovo mi je bilo prvi put sa pistoljem.Glavu o zid

laki
 potrebna mi je pomoc:

30M2 PPU92, da li je isto sto i 3006?

zapravo, sme li se koristiti 30M2 u karabinu kalibra 3006???

Podunavac

laki kaže:
potrebna mi je pomoc:

Jeste isto. Metak 30M2 je vojni metak sa zrnom od 9,8 grama i sličan je starom originalnom M1906, za razliku od 30M1 koji ima zrno težine 11,3 grama. PPU 92 je oznaka za municiju proizvedenu u fabrici Prvi partizan Užice 1992. godine. Sve je to municija 7,62x63 ili 30-06 Springfield. Samo vojna municija nije dozvoljena za lov.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 laki
za strelište odličan ... još ako ga nađeš po nižoj ceni OdobrenoOdobreno
Dim

laki

Podunavac kaže:

laki kaže:
potrebna mi je pomoc:

Jeste isto. Metak 30M2 je vojni metak sa zrnom od 9,8 grama i sličan je starom originalnom M1906, za razliku od 30M1 koji ima zrno težine 11,3 grama. PPU 92 je oznaka za municiju proizvedenu u fabrici Prvi partizan Užice 1992. godine. Sve je to municija 7,62x63 ili 30-06 Springfield. Samo vojna municija nije dozvoljena za lov.

da, ali ovaj 30M2 ima na vrhu zrna olovo, bas kao 3006 koji se rasprskava, nije to tzv "siljevac" nego je potpuno isti kao SPRG, osim sto pise 30M2 i to deluje zbunjujuce.

s obzirom da je vojna oznaka, kakvo je barutno punjenje i da li moze imati jaci pritisak koji moze naskoditi karabinu jer, recimo nije predvidjen za njega, ili je uradjen tako da u potpunosti odgovara?

car2
 kolega ja sam ispucao dosta te vojne municije za gadjanje i vezbanje ekstra ,odkako imam 30 06 pucam tu municiju za vezbu ,al nemoj ni slucajno za lov, nego kod mene sve bili siljati nisu imalo olovo da se vidi.
Inace cini mi se da je malo jace od lovackeika nisam imao hronometar da uporedim brzine

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Prvi Damski lovački klub u Srbiji LOVAČKA UDRUŽENJA 69 26.08.2016. 22:37
Moj prvi lovački pas KINOLOGIJA 13 03.07.2014. 20:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,624,024 posete www.srbijalov.com