Nemački oštrodlaki - Deutsch Drahthaar
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 18:30
|

Stari član

Upisa: 357
Pristupio: 02.12.2010. 20:09
|
mirkogl - Rekao sam onih koje sam ja video , lepo sam se ogradio - a sigurno ih nisam video ni 10% ! A to definitivno nije JEDNA jedinka , ali ova zenka me je bas podsetila na one koje sam ja video - ko preslikana ! Mada to u velikoj meri zavisi i sa cijim psima su ukrstani Kuhls psi ! Ne postoji ni jedan rodovnik u kome ces od Oca i Majke do Pradede i Prababe imati naziv samo jedne odgajivacnice - koja god da je !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 18:45
|

Stari član

|
WILD SENSE Onda si bar moga da napises i kojim delom, jer mi ovo pomalo deluje kao demagogija . Ali sve jedno napisacu ja - tako da ove brade nikako ne mozes da pripises Kuhls liniji . Ipak ce biti da sam ja bar malo u pravu . Ne mozes jedinki koja u sebi ima 1/8 krvi Kuhls pasa pripisati osobine te linije ! Pomalo demagoski - zar ne !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
|
|
|
|
WILD SENSE |
Objavljen 22.02.2012. 19:04
|

Stari član

Upisa: 298
Pristupio: 10.04.2010. 19:57
|
http://www.reindl...digree.jpg
Svestranost
|
|
|
|
WILD SENSE |
Objavljen 22.02.2012. 19:16
|

Stari član

|
Ili recimo!
Rea vom Balkanhoff
24.6.2006
ZB-Nr. IR 75756
von Willebrand-frei (s.u.)
Mutter: Anja vom Wolf - von Willebrand-frei
Vater: Kuhls Dirk - von Willebrand-frei
Leistungszeichen
VJP 70 sil.
Hegewald HZP Meldorf, 191 Punkte / 201,0 Hegewaldpunkte Form sg (9) / Haar sg (11)
VGP 295/II
ZR 242/05
Die Hndin wurde untersucht auf:
Hftgelenkdisplasie Befund: HD - A (HD-frei Stempel) Auswertung Nr. 19230/4.7.2007
Osteochondrosis dissecans Befund: OCD rechte + linke Schulter nein (OCD-frei) Auswertung
Nr. 21132 g+h /16.9.2009
Ellenbogengelenkdyspasie Befund: kein Hinweis fr ED (ED-frei) Auswertung Nr. 21132 i,j,k,l /
16.9.2009
Svestranost
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 20:05
|

Stari član

|
WILD SENSE - Mozda je bolje da to postavimo ovako - pa da svi vide ! Gast od Siraca - Rodovnik
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 20:22
|

Stari član

|
Pa da krenemo redom ! Kuhls Maid = Jockel V. Aischgrund X Aspe V.D Fenne - Znaci nije Kuhls ?!
Kuhls Qunato = Racker V. Wachtersbach X Kuhls Hexs - Znaci , poluKuhls ?!
I dva puta Kuhls Heidi . To je pradedovska linija ! Sto znaci da u njoj ima 2.5/ Osmina Kuhls pasa - pod uslovom da u ovo 2 Racunamo 2 X istog psa ! Znaci opet Gast nije Kuhls ili je najvise 30-ak% !
I bez obzira sto sam o Gastu cuo sve najbolje - sa ovakvim nacinom parenja se ne bih slozio , i nikad ga necu primenjivati kod svojih pasa !
Ili u prevodu Gast je stene iz legla polubrata i polusestre !? Mozda se to nije odrazilo na njega , ali sam siguran da na prilican broj njegovih potomaka hoce !
Pozdrav !
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 20:33
|

Stari član

|
Uz put receno u svim pasa ove Hrvatske odgajivacnice ciji si link postavio - jedi predak ciste Kuhls linije je ta - Kuhls Heidi ! Tako da ce biti da se bas tu radi o proceni Linije - na osnovu jednog psa !
A za ovog Zubanovicevog psa - dok ne postavis ceo rodovnik , ne moze se nista reci ! Da ne bi ispalo da je njegov predak Kuhls isto koliko i ovaj Kuhls Maid ?!
Takodje i kod ovog Kuhls Hexs-a se moze desiti da nema veze sa Kuhls linijom - pa da i ovaj Kuhls Quanto ispadne da nema ni ovih pola Kuhls linije , koje sam predpostavio da ima !?
Prema tome - malo je to sira problematika nego sto izgleda na prvi pogled ! Pozdrav !
|
|
|
|
Radonjic |
Objavljen 22.02.2012. 21:04
|

Član

Upisa: 144
Pristupio: 27.12.2010. 21:15
|
Glavne odlike Kulsovih pasa su psihicka stabilnost i rad sto je i naj teze ostvariti prilikom uzgoja za bilo koju rasu. Njegov eksterijer je u proseku 10/10 sto u sustini je i sasvim zadovoljavajuci, ali njegov rad i njegova svestrana upotreba u lovu su mnogo vise od toga.
Inace Kuhls je jedan od retkih vodica u Nemackoj koji ima stotinak polozenih VGP.
Za mene licno jedna od najboljih odgaivacnica u opste.
Baldur II vom Balkanhoff je po kompletnoj ocevoj liniji Kuhls sa kojim ja planiram dalji uzgoj bas zbog njegovog rada i psihicke stabilnosti, a sto se tice brade; ima je za dva ostrodlaka
Igor Radonjic
|
|
|
|
WILD SENSE |
Objavljen 22.02.2012. 21:13
|

Stari član

|
Kuhls psi su prepoznatljivi po nekim drugim dobrim karakteristika a sto se tice brade si ovoga puta debelo pogresio B)
Branimir Rendal vlasnik Gasta sa kojim saradjujem i imam cerku od njegovog Vajmarca Mimmitrix Gandalfa mi je licno rekao da je samo planskim liniskim parenjem na Kuhls pse dobijao odlicne kompletne pse.Poslednje recimo sto je dobio liniskim parenjem na Gasta koji je i sam dobijen liniskim na Kuhls pse je zenkica Li koja izgleda ovako B)

Stare odgajivacnice tipa Donaueck,Kuhls,Richoft....su decenijama gradile svoje tipski prepoznatljive pse upravo liniskim odnosno icestom i tipskim parenjem.Njima nije bitno koliko puta se nalazi Kuhls u rodovniku nego da li su dobili leglo tipski njima odgovarajuce i prepoznatljivo.Na primer:vodljivi,mekanog karatera,izrazen rad na svinji,visoki,brzi....Znaci stvoriti tipski prepoznatljivu liniju nije potrebno da u rodovniku imas 70% ili 90% recimo Kuhls pasa da bi oni blili Kuhls, vec se tu rade tipska parenja i liniska da bi se doslo do tog zeljenog proizvoda.Pa se upotrebljavaju priplodnjaci koji sa svojim recimo psihickim karakteristikima i lovnim su indenticni tipicnom predstavniku Kuhls linije ili se koriste psi koji u sebi imaju recimo nekog dobrog Kuhls psa kojeg ima i zenka pa urade linisko parenje na tog psa....Ja sam pristalica liniskog a i tipskog parenja kao i skoro svi odgajivaci na svetu a ko nije i nemora, neka se bavi uzgojem na svoj nacin i nema tu puno nametanja svog misljenja.
Dosta je idem da gledam film,Po
Svestranost
|
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 22.02.2012. 22:50
|

Stari član

|
Taman posla - nametanje ! Niti do radim , niti dozvoljavam da mi rade ! Ali o vecini stvari imam svoje misljenje koje se ne ustrucavam da iznesem !
Jos jednom cu se citirati : . . . bar one koje sam ja video , a nisam ih video ni 10% ! Nikako mi ije jasno , sta ovde nije jasno ?! Ko je rekao SVI ?! Takodje sam rekao da su sto se tice forme i dlake - sasvim korektni , kao i radno zadovoljavajuci - opet se ogradivsi . . . bar oni koje sam ja video !
Sto se tice parenja u srodstvu , ovakvom ili onakvom - definitivno sam protivnik toga , a znam i zasto ! Ali opet to je moj stav . Par puta sam pokusao da to objasnim - ali nisam imao kome i tu je kraj ! Nek radi ko sta hoce , ali u mom dvoristu se tako nesto definitivno nece dogadjati !
Pozdrav kolege !
|
|
|
|
WILD SENSE |
Objavljen 22.02.2012. 23:11
|

Stari član

|
spiker-mrmosh kaže:
Taman posla - nametanje ! Niti do radim , niti dozvoljavam da mi rade ! Ali o vecini stvari imam svoje misljenje koje se ne ustrucavam da iznesem !
Jos jednom cu se citirati : . . . bar one koje sam ja video , a nisam ih video ni 10% ! Nikako mi ije jasno , sta ovde nije jasno ?! Ko je rekao SVI ?! Takodje sam rekao da su sto se tice forme i dlake - sasvim korektni , kao i radno zadovoljavajuci - opet se ogradivsi . . . bar oni koje sam ja video !
Sto se tice parenja u srodstvu , ovakvom ili onakvom - definitivno sam protivnik toga , a znam i zasto ! Ali opet to je moj stav . Par puta sam pokusao da to objasnim - ali nisam imao kome i tu je kraj ! Nek radi ko sta hoce , ali u mom dvoristu se tako nesto definitivno nece dogadjati !
Pozdrav kolege !
Svestranost
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 23.02.2012. 01:15
|

Stari član

Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
spiker-mrmosh kaže:
Pa da krenemo redom ! Kuhls Maid = Jockel V. Aischgrund X Aspe V.D Fenne - Znaci nije Kuhls ?! @>>> JESTE!!!
Aspe vd Fenne je Kuhls Majcinska Linija!!! Kuhl je njenu majku prodao,anovi vlasnik je posle izvesnog vremena izrazio zelju da u zivotu odneguje leglo. Zato se obratio Kuhlu. Ovaj mu je preporucio Jockel-a i kasnije uzeo sebi stene iz te kombinacije, tj, Aspe!!!Samo informativno i da se zna!!! Kuhls Linija je generacijama ucvrscena i sa vise incesta! Tako da i redko ima pasa koji ce je dominirati!!! Tipicnost i rad, su utemeljeni i to isto daju dalje vrlo dominantno na potomke, bez obzira kojim drugim psima ukrstavali ih. Normalno i svoje slabosti isto tako prenose dalje!!! Majcinska linija se osniva na ML-Deutsch-stichelhaar, odatle i cinjenica da u proseku Kuhls psi imaju solidnu-dobru bradu. Ali ima i 20-30% sa knap bradom. Dok se Psi bez uopste brade,vrlo,vrlo redko pojavljuju. I obicno samo tada kada preko Oca, koji nosi recesivni gen za Kratkodlakost i bez brade !!!
Zuban.
Kuhls Qunato = Racker V. Wachtersbach X Kuhls Hexs - Znaci , poluKuhls ?!
I dva puta Kuhls Heidi . To je pradedovska linija ! Sto znaci da u njoj ima 2.5/ Osmina Kuhls pasa - pod uslovom da u ovo 2 Racunamo 2 X istog psa ! Znaci opet Gast nije Kuhls ili je najvise 30-ak% !
@ Nije Tacno !!! Nesmes zaboraviti da je Kuhls Heidi iz Incest(brat i sestra) majcinske Linije! A kasnije je i u odgajivacnici od Siraca, uzgajano u srodstvu/liniji dalje, na istom "TEMELJU", majcinske Linije Kuhls!!!
Tu su ucvrscene mnoge jake, ali i manje jake osobine. U sustini se moze reci: da su Ucvrscene kao Armirani-Beton!!!
I bez obzira sto sam o Gastu cuo sve najbolje - sa ovakvim nacinom parenja se ne bih slozio , i nikad ga necu primenjivati kod svojih pasa !
Ili u prevodu Gast je stene iz legla polubrata i polusestre !? Mozda se to nije odrazilo na njega , ali sam siguran da na prilican broj njegovih potomaka hoce !
Pozdrav !
@ Ja sam te u potpunosti shvatio!!! I uopste me ne smeta tvoj stav!!! Ima tu dosta i istine!!! Cinjenica je da je to decenijama tako sagradjeno i to nemoze vise niko da povrati ili promeni. Incesti su radjeni sa u proseku izuzetnim rezultatom, ali bilo je tu i "Odpada" !!! Uzmi ili ostavi...druge nema !!!
Zuban.
ps. Cudi me da si zaboravio moj tekst sa BK (DD tema 8. deo, stana 61), napisano tek pre 10-ak meseca. Gde smo svi bili, zbog "Usijanosti", opomenuti od strane moderatora. Tada sam sve to objasnio i komentarisao rodovnik Gasta(Brade) od Siraca. Verovatno da ti je to iz "nekih razloga" promaklo... Tekst je hvala Bogu jos tamo, pa mozes u svako doba da nadoknadis propusteno.
pozdrav.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 23.02.2012. 01:45
|

Stari član

|
Zorane@ Pogledajte glavu, bradu, oblik glave, uvo, oko itd. Rea vom Balkanhoff i ovog "Steneta" od Siraca... Moze se sa pravom reci da su iz istog "Kalupa"!!! Iako su povrsinski i vremenski udaljene jedna od druge ili vise generacija...!!!
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
WILD SENSE |
Objavljen 23.02.2012. 09:40
|

Stari član

|
Zuban kaže:
Zorane@ Pogledajte glavu, bradu, oblik glave, uvo, oko itd. Rea vom Balkanhoff i ovog "Steneta" od Siraca... Moze se sa pravom reci da su iz istog "Kalupa"!!! Iako su povrsinski i vremenski udaljene jedna od druge ili vise generacija...!!! 
Slazem se
Svestranost
|
|
|
|
mirkogl |
Objavljen 23.02.2012. 10:15
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 24.12.2010. 15:29
|
WILD SENSE kaže:
Zuban kaže:
Slazem se 
Gledao sam Oleka v. Kuhlsa kod Lasla Knehta i imao 2 šteneta od njega i Dani v. Balkanhof, izuzetan rad, volja, istrajnost, oštrina na svinju i grabežljivce. Jedno štene iz tog legla kod Pece Rusa u Beogradu, mužjak bez brade. |
|
|
|
Zuban |
Objavljen 23.02.2012. 12:40
|

Stari član

|
mirkogl kaže:
WILD SENSE kaže:
Zuban kaže:
Slazem se 
Gledao sam Oleka v. Kuhlsa kod Lasla Knehta i imao 2 šteneta od njega i Dani v. Balkanhof, izuzetan rad, volja, istrajnost, oštrina na svinju i grabežljivce. Jedno štene iz tog legla kod Pece Rusa u Beogradu, mužjak bez brade.
@ Obzirom da je Kuhls Olex iz Majcinske Linije Kostresato-dlaki(ML-DSt.), imao je vidnu Bradu. Dani vom Balkanhoff (Janko v Schwaneburg X Alew v Anatolien) je imala vrlodobru bradu sa jedva vidnim obrvama. Potice iz Majcinske Linije Nemackog Kratkodlakog (ML-DK). U tom "D" Leglu vom Balkanhoff je bilo 3bez brade, 3 sa bradom i 3 sa Vrlodobrom bradom i obrvama, od 9 steneta...!!! Znaci bez-bradost ili Kratkodlakost, potice prvenstveno od Dani vom Balkanhoff, koja je u sebi imala relativno dominantan gen za to i kojeg je nasledila od svoje Majke Alew, koja je takodje imala dominantan gen za to...!!!
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 23.02.2012. 12:56
|

Stari član

|
...kada pricamo o uzgoju Pasa neobhodno je da pricamo o svemu! A posebno da imamo u vidu da Psi poseduju i MAJKU i OCA !!! Ovi Forumi su prepuni gluposti: Sin od Age i Barijeve cerke...?! ...Otac je preko Arona a majka unuka od Ramba...?!!!   A sta je sa ostalim Predcima a posebno sa Majkama...??? Ludnica...!!! To ima samo veze sa: Reklamiranjem poznatim i dobrozvucecim imenima?! ...sa pravljenjem vaznim, ...eeej i ja nesto znam, itd,itd,...?! Sa zdravim Uzgojnim-razumom sigurno nema nikakve veze. Jer je samo bla,bla,bla,... Majcinska Linija, kod dobrih odgajivaca, a posebno kod ovih starijih generacija, ima veci znacaj a i uticaj na Potomke, zbog negovanja Majcinske Linije,nego neki Priplodnjak koji je i tako nastao iz nekog "slucjnog" parenja. Ili iz 2-3 generacije A,B, ili C -legla...!!! ;)
zuban.
|
|
|
|
mirkogl |
Objavljen 23.02.2012. 21:13
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 24.12.2010. 15:29
|
Žao mi je što sam tako olako ispustio tu ženku a pokazala se dobra u priplodu, poklonio je drugarima u Makedoniji. |
|
|
|
spiker-mrmosh |
Objavljen 23.02.2012. 22:33
|

Stari član

|
...kada pricamo o uzgoju Pasa neobhodno je da pricamo o svemu! A posebno da imamo u vidu da Psi poseduju i MAJKU i OCA !!! Ovi Forumi su prepuni gluposti: Sin od Age i Barijeve cerke...?! ...Otac je preko Arona a majka unuka od Ramba...?!!! A sta je sa ostalim Predcima
Bas na to sam mislio - Prababa po majcinoj liniji mu je recimo Kuhls i onda je automatski taj pas Kuhls linije ?! A gde su svi oni ostali ?!
,nego neki Priplodnjak koji je i tako nastao iz nekog "slucjnog" parenja. Ili iz 2-3 generacije A,B, ili C -legla...!!!
Kod iole ozbiljnog odgajivaca - nema "slucajnog" parenja !
Ja sam licno za dupliranje (kristalisanje) pozeljnih osobina - parenjem razlicitih linija pasa, prateci ono sto ti je zvezda vodilja u odgoju ! E sad - nekom je to jedno , nekom drugo , neko bi sve . . . Nekom je nesto veoma bitno , drugom je to apsolutno nebitno itd, itd . . .
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 23.02.2012. 22:35
|

Lovčina

Upisa: 3218
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|