Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Nemački lovni terijer


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Nemački lovni terijer
orljevacka
 PUNI RADNI ISPIT

Uopsteno:
Narocita vrednost i svrha punog radnog ispita sastoje se u sledecem:
- utvrdjivanje visestruke upotrebljivosti nemackog lovnog terijera u lovackoj praksi.
- Dokazivanje svrhovitosti upotrebe takvih pasa u lovu na osnovu njihovih rezultata u ovom ispitu.
- Budjenje i unapredjenje razumevanja lovackih krugova za strucnu dresuru i vodjenje prikladnih pasa.

Radni ispiti se sprovode samo u jesen.Pojedine ispitne discipline mogu biti provedene tokom dva uzastopna dana .
U slucaja tri ili manje pasa u jednoj grupi ispit se moze sprovesti i u jednom danu.Ucestvovanje na radnom ispitu dozvoljeno je psima bez obzira na njihovu starost ukoliko su polozili IUO. Broj pasa koji se mogu prijaviti na neki radni ispit odredjuje se prema raspolozivoj divljaci i lovnom terenu.Postoje obavezne i izborne discipline.

1. ISPIT POD ZEMLJOM

1.1 Isterivanje i ponasanje kraj divljaci
1.2 Istrajnost i strast
1.3 Lajanje u rovu
1.4 Pretrazivanje rova

To su discipline koje se ispituju nadovezujuci se na smernice IUO-a. Mogu se preuzeti ocene s IUO-a koji je pas polozio.( Ako se ocene preuzimaju tada treba preuzeti sve ocene samo s jednog istog ispita).
Niza ocena u disciplini isterivanja moze se povisiti na ocenu 4 ako pas pokaze odgovarajuci rezultat u radu u prirodnom rovu.

Izvlacenje iz rova:

Od radnog psa treba zahtevati da usmrcenu ulovljenu divljac , odnosno divljaci izvuce do ulaza u rov ili iz rova.
Pas treba taj rad da obavi u zasebnoj cevi za izvlacenje koja je dugacka najmanje 4 metra i sa unutrasnjom sirinom 18x20cm.Na njenom kraju je usmrcen primerak ulovljene divljaci ili divljaci polozene s glavom okrenuto prema psu. Pri izvlacenju iz rova vodic sme upotrebiti sopstvenu ulovljenu divljac ili divljac ako je slicna onoj koju je stavilo na rspolaganje vodjstvo ispita.
Primerak divljaci odnosno ulovljene divljaci treba da bude odrastao. Male vrste kuna ne smeju se upotrebljavati. Vodic moze psa tako dugo bodriti dok divljac ne bude u njegovom posedu. Ako vodic izvadi svog psa iz ulaza u cev, a pri tom je i divljac u potpunosti izvucena van, i tada se smatra da je divljac u posedu psa.Ako pas,medjutim,napusti cev pa vodic mora posegnuti u cev celom duzinom ruke kako bi izvukao divljac, to dovodi do sizenja ocene.
Vodic mora predhodno odluciti hoce li psa pistiti da izvlaci neprivezan ili na dugackom povodniku. U ovom drugom slucaju upotreba dresurnih ogrlica nije dozvoljena.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Dodeljuje se psu ako u predvidjenom vremenu tako daleko izvuce divljac da joj je na ulazu u rov vidljiva barem glava.Jednokratno napustanje rova ne dovodi do smanjenja ocene.
Ocena 3.
Za nju je potreban jednak rezultat kao i za ocenu 4, ali posle intenzivnog uticanja vodica ili dvokratnog do trokratnog napustanja rova ili ako vodic mora celom rukom posegnuti u rov kako bi izvukao divljac.
Ocena 2.
Ako pas ne izvuce potpuno divljac, ali je dovuce do najmanje ¾ duzine rova tako da je za potpuno izvlacenje potebno upotrebiti neko pomocno sredstvo ili ako pas vise od tri puta napusti rov, ali inace korektno izvuce divljac.
Ocena 1.
Vrlo skroman rezultat u izvlacenju, pri kojem rov mora biti otvoren jer napor nadmasuje snagu psa pa bez otvaranja ne bi vise mogao izaci.Posle toga sledi ponovo postavljanje psa, ovog puta pas mora raditi najmanje kao za ocenu 2.
Ocena 0.
U roku od 10 minuta, predvidjenih za rad,pas uspe da izvuce divljac manje od ¾ duzine rova.
Ocena s povodnikom.
Jednako kao kod izvlacenja kad je pas neprivezan, buduci da je tu predvidjen drugi (nizi) faktor.
Vazno:
Prilikom izvlacenja moraju se svi gledaoci udaljiti, a sudije stati na toliku udaljenost da mogu tacno posmatrati sta se dogadja, a da ne ometaju rad. Za obe varijante izvlacenja iz rova vredi jedinstveno vreme predvidjeno za rad u trajanju od 10minuta.

ISPIT NAD ZEMLJOM

2.1 Upotreba nosa

Upotrebu nosa treba brizno motriti pri odredjenim disciplinama rdanog ispita.
I tu vrede smernice urodjenog ispita (IUO). Ocenu za nos dobivenu na IUO-u treba uzeti u obzir.
Pri ocenjivanju na Punom radnom ispitu moze se u nepovoljnim slucajevima ocena za nos s IUO sniziti za jednu ocenu,npr. Pri vrlo losem radu na plivajucem tragu patke. Moze se i povisiti, ali samo za jednu ocenu.

2.2 Sunjanje:

Sunjanje je glavni zadatak za radnog psa u sumi.
Pod sunjanjem se podrazumeva nastojanje psa da nadje i sledi sveze tragove, odnosno miris divljaci pa time odgovarajicu divljac primora da napusti svoje skroviste.
Na osnovu vodljivosti i iskustva pas pstize sunjanje koje se temelji na kretanju u lukovima.
Na terenu s dobrim rastinjem (mlada cetinarska suma,velike sorte kukuruza ili prostrana podrucja obrasla trskom), na kojem se racuna s prisustvom divljaci,vodic na mig ili tihu naredbu treba poslati psa na predvidjenu parcelu radi sunjanja.Vodic ostaje na svom stajalistu. Svaki put se sme pustiti samo jedan pas.Parcela koju pas treba planski da pretrazi mora biti dovoljno velika i s dovoljno rastinja. Pas mora glasno goneci slediti dlakavu divljac koju pritom nadje.Pernatu divljac treba nagnati na uzletanje.Suvise prostrano gonjenje koje prelazi na susedne parcele nije pozeljno.Sunjanje moze biti ispitivano i na odgovarajucim otocima sume ako im je povrsina veca od 2 hektara.
Svakom psu trebalo bi omoguciti sunjanje na jos nepretrazenoj povrsini.
Sudije i drugi koji sude na ispitu (ali ne vodic) moraju opkoliti parcelu.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Predvidjenu parcelu treba samostalno, planski pretraziti, a nadjenu divljac glasno podici iz skrovista.Povratak od gonjenja divljaci treba uslediti u primerenom vremenu, u skladu sa okolnostima i strascu psa.
Ocena 3.
Nepotpuno plansko pretrazivanje parcele. Dvokratno ili trokratno podsticanje na sunjanje , posle cega pas jos uvek poletno pretrazuje parcelu.Nadjenu divljac treba glasno podici iz skrovista.Povratak od gonjenja divljaci treba uslediti u primerenom vremenu, u skladu sa okolnostima i strascu psa.
Ocena 2.
Sputano, bezvojlno nedovoljno prostrano sunjanje.Visekratno upucivanje psa na parcelu.Povratak u primerenom vremenu.Uzdrzan glas pri gonjenju divljaci.
Ocena 1.
Ograniceno sunjanje(na podrucju od oko 50m.).Napustanje parcele i prelazak na susedne tokom duzeg perioda bez kontakta s divljaci,odnosno veze s vodicem.
Vrlo los glas i iza vidljive divljaci.
Ocena 1.
Bez rezultata,pas koji goni apsolutno nem.

2.3 Rad na krvnom tragu:

Ispitivanje treba obaviti u sumi na najmanje 6 metara dugom odmotanom radnom povodniku s propisnom ogrlicom.Trag srnece divljaci mora biti dug 400-600 metara i polozen nanosenjem ili prskanjem ¼ litre krvi divljaci.
Dodatno koristenje specijalne obuce za polaganje tragova je dozvoljeno.Meta se moze nalaziti do 100 metara izvan sume .Meta se obelezava krvlju i grancicama, a na kraju vestackog traga treba odkriveno odloziti odstreljen primerek papkaste divljaci.
Pas mora cistim radom na povodniku da dodje do divljaci.
Sigurnost na tragu,rad nosa,miran i temeljit rad presudni su kod utvrdjivanja ocene.
Pas koji dodje do divljaci dobija najmanje ocenu 1. Rad bi trebalo da bude obavljen u primerenom vremenu.

Prvih 50 metara traga mora ici u istom smeru.Na jednom te istom ispitu svi tragovi moraju biti polozeni ili nanosenjem ili prskanjem.Nacin polaganja traga treba navesti prilikom raspisivanja ispita .Organizator ispita ima pravo prilikom raspisivanja ispita smanjiti duzinu traga i duzinu vremena koje trag mora odlezati unutar propisanih granica.Prilikom prijavljivanja vodic psa mora navesti na kojem od raspisanih tragova bi zeleo da radi. Razmak medju tragovima treba da bude najmanje 100metara, a svaki trag treba da ima obelezenu metu, dva pravougla zavoja i jedno obelezeno leziste ranjene divljaci. Markacije na tragu mogu biti neupadljivo smestene na zadnjoj strani drveca. Vreme koje normalan trag (400m) mora odstajati nesme biti manje od 2 sata niti vise od osam sati.
Nocni trag (400m ili 600m) mora odstajati najmanje 12 sati, a najvise 20 sati.Polaganje tragova obavlja sudija iz sudiske komisije nadlezne za ispitivanje pasa iz odgovarajuce grupe, a pri tom treba da bude prisutan jos jedan delegirani sudija. Za nocne tragove treba za svaku grupu poloziti i najmanje jedan rezervni trag. Tokom rada na krvnom tragu vodic moze svog psa pomeriti , ponovo ga postaviti ili korigovati, ali ucestale korekcije povlace za sobom snizenje ocene .
Sudija treba opozvati vodica ako pas sidje sa traga oko 80m. Zatim treba vodicu pokazati zadnje mesto na tragu do kojeg je pas dospeo kako bi ga tamo mogao ponovo da postavi.Svaki opoziv povlaci sa sobom snizenje ocene. Nocni trag ima vise faktore,a na ocenskoj listi upisuje se pod posebno.

2.3.7. Oblajavanje mrtve divljaci, pokazivanje mrtve divljaci

Oblajavanje ili pokazivanje mrtve divljaci treba ispitati na istom tragu neposredno posle rada na povodniku , pri cemu trag srnece divljaci pri pocetku rada na krvnom tragu treba produziti za 150m. Kraj rada na povodniku markira se posebno obelezenim lazistem ranjene divljaci , na kojem pokazivaca ili oblajivaca mrtve divljaci treba odvezati kako bi izradio daljnjih 150. do primerka divljaci . Zatim treba ocenjivati samo nacin oblajavanja ili pokazivanja, bez obzira dali je pas nasao divljac po tragu ili slobodnim trazanjem izgubljene divjlaci. Pas sme da bude postavljen najvise tri puta . Nakon sto oblajivac i pokazivac poloze ovu disciplinu s oceno 3 ili4, uz rezultate u radu upisuje se odgovarajuca oznaka (oblajavanje odnosno pokazivanje).
Vodic treba pre rada na krvnom tragu da navede na koji nacin pas pokazuje mrtvu divljac.Vodic treba da ostan ena mestu na kojm je odvezao psa i da se ponasa mirno.Tek posto se pokazivac vratio ili je oblajivac oblajavao oko 10min., vodic sme da prati svog psa posto je od sudije za to dobio odobrenje.
Pokazivac ili ooblajivac koji je nasao divljac, ali je nije oblajao ili pokazao , ne moze ploziti ovu ispitnu disciplinu.Ako pas treba da bude ispitan u pokazivanju ili oblajavanju mrtve divljaci ,to treba navesti prilikom prijave za ispit .

2.3.2 Ponasanje kraj divljaci:

Primerak divljaci koji je polozen na kraju traga, mora da bude uredno zasiven.Izuzetak od toga cine mesto ulaska i izlaska metka.
Nakon uspesnog rada na povodniku, psa treba odloziti kraj divljaci( takodje pokazivace i oblajivace mrtve divljaci koji nisu bili kod divljaci).Vodic i sudije moraju se udaljiti i posmatratai ponasanje psa.Ne dodeljuje se nikakva ocena,ali neosporno ostecivanje divljaci dovodi do iskljucenja iz ispita.

2.4 Donosenje lake divljaci:

Ovaj ispit treba provoditi na otvorenom terenu za pernatu i dlakavu divljac ili u staroj sumi za dlakavu divljac.

Duzine iznose:
Staza pernate divljaci oko 150m.
Staza dlakave divljaci oko 200m.

Pas treba izraditi stazu te svom vodicu radosno doneti primerak divljaci koja se nalazi na njenom kraju.

Psi koji ostecuju ili zakopavaju mrtvu divljac, iskljucuju se iz daljnjeg ispitivanja. Stazu za svakog psa treba da polozi jedan od sudija neposredno pre ispitivanja i one moraju biti po mogucnosti jednako zahtevne.
Razmak izmedju pojedinih staza treba da bude najmanje 100m.Pas ne sme posmatrati polaganje staze.Po naredbi sudije vodic treba postaviti psa na obelezenom nastrelu. Pri tom je vodicu dozvoljeno da oko 20m. sa psom na povodniku izradjuje stazu.Za ocenjivanje rada treba uzeti u obzir sledece:
Prihvatanje,donosenje i predavanje divljaci svom vodicu.
Za rad na stazi treba ocenjivati radosno,samostalno i plansko izradjivanje traga i korektno glatko vracanje.Vodicu je dozvoljeno doneti sa sobom prikladnu odraslu divljac za stazu.Primerak te vrste divljaci (kunic,jarebica,divlji golub,fazan,patka) povlaci se uz oblikovanje dva pravougla zavoja, po mogucnosti uz vetar od pozadi, a na kraju se polaze primerak iste vrste divljaci.Posle polaganja divljaci, polagac staze treba se udaljiti u pravcu produzetka staze te se sakriti tako da ga pas nemoze videti.Onde treba otkriveno postaviti drugi primerak divljaci.Povodnik za povlacenje divljaci treba ukloniti kako nebi sprecavao psa u donosenju drugog primerka divljaci.Vodic ima pravo izbora koji primerak divljaci ce biti polozen na kraju staze.Prema zelji vodica staza moze biti nacinjena i sa samo jednim primerkom spomenute vrste divljaci.Polagac staze sme napustiti skroviste tek na znak sudije koji se nalazi na mestu nastrela.
Pas moze biti postavljen na stazu do tri puta.Svako novo pstavljanje snizava ocenu.Za odlican rezultat u donosenju potrebno je :.brzo prihvatanje divljaci,radosno.glatko donosenje uz korektan zahvat i propisno predavanje.Pas koji pri prvom pronalazenju divljaci ne donese samostalno nemoze poloziti ispit.To vredi za svaki rad aportiranja,takodje za izborne discipline.U svakoj od dve discipline u donosenju pas mora postici najmanje ocenu 1.

2.5 Trazenje i donosenje izgubljene pernate divljaci (izborna disciplina)

U tu svrhu jedan od sudija postavlja primerak pernate divljaci . Na terenu mora da bude rastinje toliko visoko da pas moze pronaci izlozeni primerak divljaci koristeci se samo nosom i da ga moze videti tek na maloj udaljenosti.Tern treba da bude sirok najmanje 80m. Sudija koji postavlja divljac mora ici terenom s vetrom u ledja i da posle izlaganja udalji istim putem kako pas ne bi pronasao divljac koristeci ljudski trag.
Ove pripreme pas ne sme videti.
Tek posto sudija koji je postavio divljac ponovo dodje do sudiske komisije, vodicu se odprilike naznaci pravac u kojem se nalazi divljac na udaljenosti od 40-50m.
Vodic tada treba da odveze psa radi trazenja izgibljene divljaci.Pas mora da trazi divljac samostalno.Vodic moze da hoda iza psa I da ga bodri.
Pas treba da trazi ispred vodica i svojim kontrolisanim hodom i upotrebom nosa jasno da pokaze da zeli da pronadje divljac.
Ocenjivanje ove discipline racuna se kako se pas posatavio prema radu.
Sudije mogu prekinuti rad ako steknu utisak da pas ne zadovoljava zahtevima.

2.6 Odlaganje:

Svakog psa treba pojedinacno ispitati usumi , na cistini i suzenju. Vodicu se prepusta izbor zeli li da pas bude pusten slobodan ili na povodniku. Vodic se trba prikradajuci se udaljiti iz vidokruga psa na 30-40 m. i po naredbi sudije ispaliti dva pucnja sacmom s vrmanskim razmakom od 10sek.
Pasa se do povratka vodice ne sme udaljiti sa svog mesta
2.6.7 Slobodno odlaganje

Vodic treba odloziti svog psa slobodnim ili slobodnim uz neki predmet, sto znaci pas ne sme ostati na povodniku.Povodnik treba odvezati i on moze da bude polozen pokraj psa, ali ne na psu.Pokraj psa mogu lezati ranac,kaput ili sesir.Pre nego sto vodic ispali hitac moze psa jedanput korigovati , a da to ne dovodi do smanjenja pcene.Glasne naredbe povlace za sobom smanjenje ocene.
 
orljevacka
 Nastavak

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Pas mora da ostane da lezi ili sedi sve dok sudija ne da znak. Pritom se mora ponasati mirno.
Ocena 3.
Kao kod ocene 4, ali pas ustaje na sve cetri noge. Ostaje da stoji na svome mestu i miran je.
Ocena 2.
Pas ustaje i udaljava se maksimalno 5m., ali ostaje tamo do povratka vodica i miran je.
Ocena 1.
Pas ustaje i polagano sledi svog vodica. Ponovo legne ili sedne cim ga je opazio i ostaje miran.
Ocena 0.
Pas laje ili se ponasa svojevoljno.

2.6.2. Odlaganje na povodniku

Pas mora da bude privezan na dugom povodniku za drvo.

Ocenjivanje:
Ocena 4.
Pas se mora ponasati kao da lezi slobodan.Ako digne glavu to se ne smatra greskom.Sme da sedne ali mora ostati na svom mestu i da bude miran.
Ocena 3.
Pas ustaje i miran je.
Ocena 2.
Pas zeli da napravi korak ali ostaje sasvim miran kad primeti da ne moze da ode.
Ocena 1.
Pas potegne jednom povodnik, ali se zatim vraca na svoje mesto kad primeti da je privezan.
Ocena 0.
Pas poteze povodnik ili je glasan.

2.8 Slobodno hodanje uz nogu (izborna disciplina)

Slobodno hodanje uz nogu ispituje se na sumskom putu ili lovackom putu kroz livadu tako da neprivezan pas bez glasnih naredbi sledi vodica tik iza njega ili uz nogu.Vodic mora preci razdaljinu od najmanje 50m., menjajuci tempo i putem se zaustaviti najmanje dvaput, pri cemu pas treba odmah da stane.

2.9 Ponasanje na odmaralistu-stajalistu.

Prilikom ispitivanja ponasanja na odmaralistu vodici se za vreme gonjenja postave s privezanim psima poput strelaca uz parcelu dok druge osobe prolaze parcelom stvarajuci pritom buku uobicajenu u lovackoj praksi.Jedan od sudija mora bar dvaput ispaliti hitac.
Pas se treba pri ovom ispitu da ponasa mirno, ne sme da laje,potezati povodnik ili bez naredbe da se odmakne od vodica.

2.10 Opsta poslusnost i sklonost prema radu.

Psi se ne ispituju posebno u poslusnosti . Dobrovoljna poslusnost vidljiva je tokom ispita i to kod svih ispitnih disciplina kad pas radosno i pazljivo radi uz vodica te se voljno pokorava svakom jednokratnom vodicevom poviku koji je cuo i razumeo.Posebno se vrednuje mirno i strucno , lovacki propisno vodjenje psa.Sklonost prema radu izrazava se radosnim , samostalnim i pravilnim izvrsavanjem trazenih zadataka.

2.11 Rad na vodi:

2.11.1 Opsti deo

Sprovodjenje lova na vodenu divljac , lovacki propisnog i u skladu sa Zakonom o zastiti zivotinja predpostavlja koriscenje odgovarajuceg psa shodno Zakonu o lovu. Svrha rda na vodi je pripremanje lovackog psa za njegove kasnije zadatke u lovackoj praksi , pre svega za trazenje bolesne ili uginule vodene divljaci koja je pala na vodu. Polaganjem ispita dokazuju se rezultati i dokumentuju u svrhu gajenja.

2.11.2 Opste odredbe:

1. Prilikom ispitivanja rada lovnih terijera za ispustenom patkom, obavezujuca su nacela navedena u nastavku.Pritom se treba pridrzavati vazecih propisa Zakona o lovu i Zakona o zastiti zivotinja.
2. NJih se treba tacno pridrzavati i prilikom dresure na vodi, pri cemu treba osigurati da jedan pas ne bude uvezbavan na vise od tri patke.
3. Nacelni i grubi prekrsaji ovih odredbi povlace za sobom trenutno iskljucenje iz daljnje dresure ili ispitivanja od strane odgovorne osobe .
Nezavisno od toga moguce je kazneno gonjnje i preduzimanje internih disciplinskih mera Kinoloskog saveza Republike Srbije.

2.11.3 Vodene povrsine:

Ispitna vodena povrsina mora se prostirati na najmanje 0,25ha. Da bude siroka mestimice 6m, s takvom dubinom vode da je pas moze savladati samo plivajuci i rastinjem koje se prostire na oko 500m2 da patka moze u potpunosti iskoristiti mogucnost bega.

2.11.4 Odgovorna osoba:

1. Kinoloska udruzenja odredjuju za svaki ispit odgovornu osobu koja kao vodja-delegat za sprovodjenje ispita na vodi pazi na tacno postovanje svih odredbi navedenih u nastavku.
2. Pored odgovorne osobe navedene u tacki 1. za postovanje ovih propisa odgovoran je i organizator ispita.

2.11.5 Patke

1. Za rad na vodi smeju se koristiti samo potpuno odrasle patke, cija je sposobnost bega na krace vreme ogranicena prema metodi profesora Mullera (papirni prsluk preko pojedinih letnjih pera jednog krila).
2. Patke moraju vec tokom gajenja i/ili drzanja biti naviknute na vodu i rastinje, tj. Da mogu plivati, roniti i provlaciti se kroz rastinje.Patke moraju imati priliku da namaste svoje perje sve do kratkog vremena pre ispita.
3. Ukoliko nije moguce drzati patke barem neko vreme radi njihovog prilagodjavanja , mogu se neposredno pre ispita doneti na ispitnu vodenu povrsinu.Onde ce boraviti da do pcetka ispita ne bi pretrpele nikakve ozlede.
4. Vreme ispitivanja na jednoj patki ne sme biti duze od 15min.
Gonjenje patke na vodi nepozeljno je i treba ga sto pre zavrsiti
5 Ako pas eventualno donese zivu patku, trba je odmah propisno lovacki usmrtiti.
6 Mrtve patke treba drzati odvojeno od zivih.
7 Prostor za patke treba smestiti tako da ga pas za vreme rada ne moze pronaci.

2.11.6 Lezanje na jajima:

Rad na vodi sa zivom patkom moze se uvezbavati i ispitivati samo van perioda njenog lezanja na jajima i vodjenja mladih.

2.11.7 Preduslov za ispitivanje na vodi:

Ispit s patkom sme biti sproveden nakon sto je pas dokazao mirnocu na pucanj i pokazao sigurno trazenje i donosenje izgubljene mrtve patke.

2.11.8 Psi:

1. Ucestvovati mogu samo psi ciji vlasnici su clanovi KSRS-a. Izuzeci su dozvoljeni samo zabog posebnih lovackih i urodjenih razloga.Njih treba obrazloziti.
2. Psi koji zakazu pri donosenju izgubljene mrtve divljaci ili prilikom ovog ispita pokazu strah od pucnja , ne smeju biti dalje ispitivani.
3. Prilikom svakog ispita mora stajati na raspolaganju ispitan , u lovu iskusan pas koji ce se u slucaju potrebe koristiti za naknadno trazenje.
4. U nacelu se za svakog psa moze upotrebiti samo jedna patka.Upotreba dodatne patke dozvoljena je samo ako pas nije mogao da bude ispitan na prvo upotrebljenoj patki(npr. prevremeno odletanje patke).
5. Psi koji su jednom polozili ispit u disciplini ,,sunjkanje u trsci/rastinju s patkom(najmanje ocena 2) ne smeju biti ponovo ispitivani u toj disciplini.To ne vredi za dalje ispitivanje u okviru selekcije za gajenje ili za medjunaroni ispit.
6. Ako pas nije polozio dopusten je jos jedan naknadni ispit.

2.7 7.9 Poseban deo:
Kod radnog ispita ispituju se sledece discipline prema ovome redosledu:
- sunjanje u trsci/rastinju bez patke
- mirnoca na pucanj (sme se u slucaju potrebe ispitivati na prvom mestu)
- trazenje izgubljene divljaci u vodama bogatim rastinjem
- sunjanje u trsci/rastinju s patkom
- donosenje iz duboke vode
Delegat ispita mora se kratko pre ispita uveruti dali osobine vodene povrsine odgovaraju zahtevima.

2.11.10 Sunjanje u trsci/rastinju bez patke

Pas treba na jednokratnu naredbu vodica i bez ikakvog daljeg poticanja (kamen itd.) prihvatiti vodu i tamo samostalno sunjati po rastinju.
Pri sunjanju bez patke u vodama bogatim rastinjem pas trba da pokaze volju za nalazenjem kao i spremnost za rad u vodi i treba temeljno da pretrazi parcelu koja mu je dodeljena.Vodic sme podupirati psa znakovima i povicima.Trajno uticanje na psa dovodi do snizenja ocene.Rad sunjanja treba da traje najvise 10 minuta.Dodje li pas tokom svog rada do zive patke pa tako nastane situacija prikladna za ispitivanje, to treba u svakom slucaju oceniti. Ocena s nekog predjasnjeg ispita tada se ne preuzima.

2.11.11 Ocenjivanje:
Ocena 4:
Radosno prihvatanje vode na jednokratnu naredbu i istrajno,dovoljno prostrano sunjanje u trsci/rastinju.Blago upravljanje pri radu znakovima ili povicima vodica.
Ocena 3:
Sustavno pretrazivanje povrsine s trskom/rastinjem uz usmeravanje i izrazeno uticanje vodica.Dozvoljeno je dva ili tri puta psa postaviti iznova.
Ocena 2:
Temaljno pretrazivanje povrsine s trskom/rastinjem uz vrlo izrazeno uticanje od strane vodica,npr. bacanje kamena ili pucanje nakon visekratnog izlazenja iz vode.
Ocena 1:
Kad pas uopste ne pokazuje interes, ulazi u vodu i tamo pliva.

2.11.12 Mirnoca na pucanj:

1. Odstreljenu patku treba baciti sto je moguce dalje u otvorenu vodu tako da to pas moze videti, pa se od psa trazi da je donese.Pas koji u roku od 1min. nakon prvog postavljanja ne prihvati vodu, ne sme dalje da bude ispitivan.
2. Dok pas pliva prema patki, ispali se hitac sacmom na vodu u smeru patke. Pas mora doneti patku samostalno, tj. Bez naredbe vodica.
3. Ako pas posle pucnja napusti vodu te je odmah ponovo ne prihvati na jednokratnu naredbu vodica ili ako ne donese pronadjenu patku. Ne sme vise da bide ispitivan na vodi.

2.11.13 Trazenje izgubljene divljaci na vodama bogsti rastinjem

1. Trazenje izgubljene divljaci u vodama bogatim rastinjem provodi se neposredno posle ispitivanja mirnoce na pucanj.Traje najvise 10min.
2. U tu svrhu treba baciti u rastinje sveze otstreljenu patku, ali tako da pas ne moze videti niti bacanje niti samu patku s obale.Patku treba tako smestiti (otok,suprotna obala,povrsina s trskom) da pas mora krenuti u rastinje preko slobodne vodene povrsine.
3. Vodicu se priblizno naznaci pravac gde se nalazi patka i to s mesta koje je udaljeno od patke najmanje 30m.Pas mora samostalno da trazi patku,mora je naci i doneti vodicu.
4. Vodic sme podupirati i usmeravati psa. No trajno uticanje ili pucanj, odnosno visekratno bacanje kamena dovodi do snizenja ocene.
5. Pas koji u ovoj disciplini ne dobije najmanju ocenu dobar/ocena 2 ne sme dalje da bude ispitivan na zivoj patki.Pas koji kod prvog nalazenja ne donese samostalno patku ne moze poloziti ispit.

Ocenjivanje:
Oceba 4:
Pas radosno prihvata vodu,samostalno i ciljno pretrazuje rastinje, nalazi patku u primernom vremenu, donosi je radosno i korektno predaje vodicu.
Ocena 3:
Pas prihvata vodu,trazi uz blago podupiranje od strane vodica, nalazi patku u primernom vremenu, donosi je i korektno predaje vodicu.
Ocena 2:
Psu je potrebns izrazena pomoc kako bi nasao patku koju potom donosi.
Ocena 1:
Pas s oklevanjem ulazi u vodu,patku ne nalazi.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu ili ne donosi patku.

2.11.14 Sunjanje u trsci/rastinju s patkom:

Patka se postavlja u rastinju, a meta se ne obelezava.Te pripremne radnje pas ne sme videti.
Posle pstavljanja patke, sudije dovode vodica do neke tacke koja je od mesta na kojem je postavljena patka udaljena toliko koliko iznosi domet pucnja sacmom i naznace mu pravac gde se nalazi patka.Zatim vodic naredi psu da trazi patku.Pas treba samostalno da trazi patku i da je nadje.Vodic ga sme pri radu usmeravati i podupirati, ali trajno uticanje dovodi do snizenja ocene.
Cim pas podigne patku iz rastinja te je sledi na vid,patku treba ustreliti vodic ili odredjena osoba koja je za to zaduzena, ali tako da ne ugrozi sigurnost psa.
Ustreljenu patku pas mora smostalno doneti,tj. Bez naredbe vodica.
Sudije trebaju okoncati rad psa cim se stvori konacan sud o njegovom radu.To vredi i za slucaj da patka nije ustreljena pred psom.Pas koji ne donese samostalno patku kad je prvi put nadje ne sme biti dalje ispitivan.
U tom slucaju smatra se da nije polozena ni odgovarajuca disciplina ,,trazenje izgubjene divljaci u vodama bogatim rastinjem odnosno ,,sunjanje s patkom u vodama bogatim rastinjem.
Patka koju je pas ugledao smatra se nadjenom.
Ako pas pri radu slucajno naidje na drugu patku, i taj rad treba oceniti.
Sudije mogu okoncati rad psa ako su stekli utisak da pas ne udovoljava zahtevima.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Sigurno trazenje i nalazenje upotrebljene patke.Pas moze biti usmeravan ako je patka zaronila te su sudije to naredili.
Ocena 3:
Ne bas sigurno trazenje i nalazenje upotrebljene patke.Pas moze biti usmeravan i znakovima i bacanjem kamena, a po naredbi sudije i pucnjem.
Ocena 2:
Pas mora pokazati interes za trazenjem patke
Ocena 1:
Pas mora barem pokazati sklonost da je u stanju, ako mu se kasnije pruzi dodatna dresura, da pokaze zadovoljavajuci rad.
Ocena 0:
Pas ne prihvata vodu.
Pri ,,sunjanju sa i bez patke ocena 4h. treba da se dodeli samo u izuzetnim slucajevima kad je pas pokazao izvanredno dobar rad.

2.11.15 Donosenje iz diboke vode

1. Izvodjenje donosenja kao dresurom uvezbane discipline,tj. Prihvatanje divljaci, donosenje(zahvat) i nacin predaje ocenjuju se kao ,,donosenje iz duboke vode
2. Kod donosenja ocene za ,,donosenje iz duboke vodetreba uzeti u obzir sve aktivnosti psa u donosenju prilikom rada u vodi.

Ocenjivanje:
Ocena 4:
Pas treba patku propisno doneti vodicu,sesti i korektno mu je predati.
Ocena 3:
Pas prvo ispusta donesenu patku na obali kako bi se stresao ili je nije predao korektno.
Ocena 2:
Pas visekratno ispusta patku i donosi je tek pod snaznim pritiskom.
Ocena 1:
Pas ima poteskoce prilikom donosenja patke do obale.
Ocena 0:
Pas ne donosi patku nakon sto je prvi put usao.

Psim koji ostecuju patku treba da budu iskljuceni iz ispita.Trzanje,cerupanje perja,zagriz dovode do snizenja ocene.

Za sve aktivnosti u donosenju vredi:
Ako pas isprva neprikladno zahvati patku ( za glavu,krilo ili rep) ali na kopnu popravi zahvat bez naredbe i bez stresanja , pa je zatim donese i korektno preda, psu se ne sme sniziti ocena.

2.11.16 Karakter ( Vidi 2.9 IUO)
Tekst je preuzet sa drugog foruma tako da sve pravopisne i sadržajne greške su se vrlo moguće prenele prilikom kopiranja.Pozzz....
 
Lovac Stari
 Hvala za trud Orljevacka B). A sad terijerdzije izvolite!
Dobar pogled.
 
orljevacka
 Malo da osvezimo temu.
img525.imageshack.us/img525/2329/exvomeichofdesnosasinom.jpg
 
orljevacka
 img109.imageshack.us/img109/2706/dsc01299.jpg
 
Boban
 Pozdrav OrijevskaBye
Psi lepo izgledaju po slikama rekao bih da su dobro dresirani sto se tice poslusnosti,
nekada sam ih i ja cuvao ali sada ne.Na forumu verovatno nema odgaivaca NLT.Confused
 
Negovan
 Po mom misljenju nlt je dosta vredan pas moze se koristiti za vise vrsta lova. Svojevremeno i ja sam ih cuvao.Moji psi su bili od Veskov Milana - mikja iz Kikinde isao sa njima i na utakmicama ali sve prodje. Pozdrav ljubiteljima terijera!Bye
 
walther
  terijerka mi radi fazana i kunu,zeca slabo imamo u lovistu al ga nadje ponekad,malo je lisica poneki put izgrebe i na jazavca je ne pustam.sta da kazem,za mene su No1.....Bravo 2
 
draza
 imao sam ih davno kao klinac strasni su
 
Cvele
 brgrabovac, kako mislis rade fazana ?! Podizu ga ? Smile Predpostavljam da je tako jedino moguce... Confused
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lovac Stari
 Mogu samo da kazem to.
Da u koje trnje ili gustis nece Pticar, Terijer ide bez dvoumljenja.
Dobar pogled.
 
Boban
 Ljudi NLT je ker prava zverka,nema tu oces neces u trnje mora .To je jedan ekstra borben pas naravno stvoren je za stetocine i predatore Lisicu,Jazavca ,kunu ,pacove ali se koristi i za razne druge divljaci,ja sam ih cuvao ranije iskljucivo za jamarenje i D.Svinju.
 
Boban
 Ovo je jedan pas od roditelja majka NLT a otac Srpski gonic oboje su bili u mom vlasnistvu i od njih je ova zverka,
radi kao gonic ima stce kao terijer za divljac je bio tata mata.nazalos su mi ga ukrali lopovi prosle zime u lovu na
D.Svinje.
 
Lovac Stari
 U pravu si Bobane B). Ko sumnja u radne sposobnosti NLT?
Treba da ode kod naseg clana Foruma > Orljevacka i uveri se u delo na videlo;).
Dobar pogled.
 
Boban
 Ovo mu je bio otac Lasko Visestruki Sampion u radu i lepoti.
 
orljevacka
 Lep je lov sa terijerima ali nosi mnogo rizika ja ostade pre par dana bez jednog u lovu na divlje svinje u planini.
 
orljevacka
 Evo nesrecnika koji je zavrsio u planini.
img301.imageshack.us/img301/7897/dsc01283usm.jpg
 
Boban
 Orijevska,zao mi je vaseg gubitka ali i to je na zalost deo lova i odgojaFrown
 
Negovan
 Zalost za ovakve kerove ali to je veliko srce koje nema ni jedan pticar.Ovo su psi koji su spremni da se bore do smrti i zato stradaju........
 
blackhunter
 pozdrav momci...ide li neko na jamarenje sa terijerima ili ga koristite samo za povrsinski lov??
dobar pogled...lovac
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Nemački kratkodlaki KINOLOGIJA 6923 15.09.2022. 18:20
Nemački oštrodlaki - Deutsch Drahthaar KINOLOGIJA 2677 13.06.2022. 21:22
Nemački prepeličar KINOLOGIJA 33 30.05.2019. 22:05
Kratkodlaki jazavičar - lovni pas KINOLOGIJA 88 06.02.2014. 11:32
Nemačka LOV U INOSTRANSTVU 18 27.03.2012. 14:22
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,309,852 posete www.srbijalov.com