Neca92 kaže:
Puno slicnih dokumenata, slika, textova, tablica (i mnogo drugih slicnih stvari) je postavljano na forumu bez navodjenja izvora texta. Spiker nije zloupotrebio (na bilo koji nacin) ono sto je postavio, cak je i na kraju napisao da veruje da ce mnogima pomoci, a verujem i da jeste, i da mnogi nisu imali pojma o ovome! Nigde nije napisao da je on autor texta, a i vidi se da je ''dokument'' star... Mislim da nema potrebe za ovakvom diskusijom, probajte da komentarisete i da razmenjujete iskustva normalnim tonom, kao sto je i obicaj ovde na forumu, nije lepo citati, a kamoli uci u diskusiju. Verujem da cu i ja sad biti napadnut jer sam sve ovo napisao, ali stvarno nije lepo...
@ Vidite, u ovom slucaju niste u pravu! Obzirom da spiker-mrmos ignorise moju molbu da sam iznese odakle mu je tekst i ko ga je napisao, ucinicu to sad ja. Tekst/prevod je MOJ!!! I kao takav, itekako ima veze, ko ga je napisao! Kopiran je sa Balkan Kinologije,6. deo strana 45 iz 2010. godine, a to je spiker izgleda "zaboravio" ili sta?!. Pa, nemoze to bas tako! Sa jedne strane stalno pljuvanje, prozivanje, provokacije, umalovazavanje, ili u najmanju ruku "nesloga" itd.,... a onda po potrebi i kad zatreba, "Bup" moji tekstovi... Skoro sve sto sam, dosada napisao, bilo je redovno oprljano , a sada, na moje iznenajenje, vidim da se svi mojim tekstovima koriste, pa i Suparnici/Protivnici.
Da me ne shvatite pogresno. Principijalno nemam nista protiv koriscenja mojih tekstova, zato su i postavljeni da bi se sirili, ali kad su pojedinci toliki "Maheri" , da ne propustaju ni jednu priliku da me omalovazavaju,vredjau i prozivaju..., onda moraju u datom trenutku, kada vec moraju da se koriste mojim tekstom, navesti moje ime! "Dobronamerni",preko mojih ledja ili Sta???!!! To moze i moja baba sa 94 godina, iako je nepismena...! Nek "Neprijatelji" lepo izmisle/sloze sami "Dobronamerne" tekstove i potkuju ih "Svojim znanjem", pa neka ih onda podele kako im je po volji. Nasta ovo ljici...??? Par posta ranije, svadja i omalovazavanje, a onda "Dobronameran Tekst" i jos posebno naglasen debelim slovima!!! ...cek da brzo preduhitrim Zubana i pokazem svoju "Dobronamernost" njegovim Tekstom...???!!! E pa nemoze tako...!!!
Kada ja napisem tekst ,onda je Smece. A kada ga Protivnici kopiraju i postave negde,kao svoj ucinak i znanje, onda je odjednom Dobronameran i/ili Zlata vredan...ili Sta???=!!!
Ili se ceni, Zuban-ov ucinak, ili se po njemu "pljuje" i smatra smecem... ...zajedno i samo po potrebi nemoze!!!
Uvek vam dobar pogled Lovci
...vas Zuban.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
Indjijanac kaže:
svaka čast Zubane,jel ono neko tražio da zuban postavi slike iz lova kod njega
@ Hvala Kolega.
Mislim da ovo pitanje(ako je jedno bilo) nisam razumeo. Ako je moguce da pojasnite ...Hvala.
Bilo je postavljeno pitanje na temi kada će biti i koja sličica a ne samo pisanije, pa im je koliko vidim želja ispunjena
...ako kojim slucajem jos nije ispunjena...?! Evo jos koja...
@ Birko vom Wolf (Sepp vom Wulften X Alev von Anatolien) VJP 71, HZP 185, VGP I./330F, Vbr, HN,...
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
Arko DKK ( Lord vom Lither-Moor X Povlskros Zenta AE)
VJP 72, HZP 188, I./VGP 320F, HN, Vbr. HD-frei,v.W.-frei, Sg./Sg.
Zubane sta reci osim svaka cast, a sada bih vas zamolio za jedan savet posto ne znam nikog iskusnijeg od vas, prijatelj ima problem do duse ne radi se od DD-u nego o bretonu ali o problemu o kojem je rec to je nebitno. Mogao sam da vas ovo pitam preko pp ali smatram da odgovor moze biti koristan za sire mase. Naime, pre tacno 2 meseca moj dobar prijatelj je kupio stene bretona koje je tada imalo skoro 5 meseci od veoma cuvenog odgajivaca. E sada, taj odgajivac ima veoma veliki ispust za stence 20 ari mozda i vise i tu su stenci non stop slobodni, danju i nocu, imaju uredjeno mesto za spavanje, tu dobijaju hranu itd... Posto taj covek ima dosta pasa on je te stence samo tu pustio i pretpostavljam da ih nikada nije uzeo u ruku, pomazio itd... a bilo je tu 12 stenaca, znaci nisu bili socijalizovani kako treba, plus mu se odgajivacnica nalazi izolovana od kuce tako da ljude nisu vidjali uopste osim gazdu u vreme hranjenja. Kada se moj prijatelj sa gazdom pojavio u nameri da kupi stene oni su par trenutaka nepoverljivo gledali sa par metara a kasnije i bili potpuno nezainteresovani i prema gazdi i prema prijatelju. Kada je drug odabrao stene, gazda je usao u ispust i svi stenci su se odmah razbezali, jedva je uhvatio stene koje je drug odabrao i stene je zaskicalo kao prase.
Drug je mislio da ce stene da se pripitomi ali i posle dva meseca ostalo je nepoverljivo i uopste ne prilazi kod njega, sta vise bezi. Prema drugim psima i zivotinjama uopste nije plasljiv, cak je veoma zainteresovan. Mislim cak sta vise da se mozda i ljudi ne plasi ali jednostavno je previse nepoverljiv i nema sanse da pridje. Mozes mu nuditi sta hoces i moze biti ne znam koliko gladan ali nema sanse da pridje gazdi i uzme hranu iz ruke. Sta mislite jel ovo stene izgubljeno ili ima sanse da se pripitomi. Da li bi se ovakvo stene moglo uraditi da izvrsava osnovne komande kao sto je dodji, nazad, aport mus dresurom?
Dosta sam ga oduzio ali morao sam da detaljno izlozim problem.
Hvala unapred!!!
vladant kaže:
Zubane sta reci osim svaka cast, a sada bih vas zamolio za jedan savet posto ne znam nikog iskusnijeg od vas, prijatelj ima problem do duse ne radi se od DD-u nego o bretonu ali o problemu o kojem je rec to je nebitno. Mogao sam da vas ovo pitam preko pp ali smatram da odgovor moze biti koristan za sire mase. Naime, pre tacno 2 meseca moj dobar prijatelj je kupio stene bretona koje je tada imalo skoro 5 meseci od veoma cuvenog odgajivaca. E sada, taj odgajivac ima veoma veliki ispust za stence 20 ari mozda i vise i tu su stenci non stop slobodni, danju i nocu, imaju uredjeno mesto za spavanje, tu dobijaju hranu itd... Posto taj covek ima dosta pasa on je te stence samo tu pustio i pretpostavljam da ih nikada nije uzeo u ruku, pomazio itd... a bilo je tu 12 stenaca, znaci nisu bili socijalizovani kako treba, plus mu se odgajivacnica nalazi izolovana od kuce tako da ljude nisu vidjali uopste osim gazdu u vreme hranjenja. Kada se moj prijatelj sa gazdom pojavio u nameri da kupi stene oni su par trenutaka nepoverljivo gledali sa par metara a kasnije i bili potpuno nezainteresovani i prema gazdi i prema prijatelju. Kada je drug odabrao stene, gazda je usao u ispust i svi stenci su se odmah razbezali, jedva je uhvatio stene koje je drug odabrao i stene je zaskicalo kao prase.
Drug je mislio da ce stene da se pripitomi ali i posle dva meseca ostalo je nepoverljivo i uopste ne prilazi kod njega, sta vise bezi. Prema drugim psima i zivotinjama uopste nije plasljiv, cak je veoma zainteresovan. Mislim cak sta vise da se mozda i ljudi ne plasi ali jednostavno je previse nepoverljiv i nema sanse da pridje. Mozes mu nuditi sta hoces i moze biti ne znam koliko gladan ali nema sanse da pridje gazdi i uzme hranu iz ruke. Sta mislite jel ovo stene izgubljeno ili ima sanse da se pripitomi. Da li bi se ovakvo stene moglo uraditi da izvrsava osnovne komande kao sto je dodji, nazad, aport mus dresurom?
Dosta sam ga oduzio ali morao sam da detaljno izlozim problem.
Hvala unapred!!!
@ Pozdrav Vladane i veliko hvala na kulturnom obracanju. .
@ Ovo su strasne stvari, bar po mom iskustvu i shvatanju!
Psi su navikli samo na svoj copor i cesto jos bez majke ili drugog odraslog, ali i dobro socijalizovanog Psa. Koji ima dobar Karakter, cvrso bice itd., da bi Vaspitavao Stence i osposobio ih za zivot, sa covekom ili slicno. Pas je jedno socijalno bice (zivi u zajednici!!!), isto kao i covek!!! ...i kao takvo bice, bez dovoljno kontakta sa okolinom,drugim Psima i Covekom, jednostavno UVENE!!!Takvi Psi, bez obzira na rasu, najcesce budu IZGUBLJENI. !!!
...dok se kod DD-a, jos tu i tamo poneko spasi, kod tipicno mekih/senzibilnih rasa/pasa, to je najcesce nemoguce!!!
Izuzetka(1:100, 1:500,1:1000...) uvek ima, ali nikada nece postati to sto su mogli ili trebali da budu...dobrii, srcani, istrajni, stabilni, oslonljivi... lovni psi/pomagaci !!!
Ovde na forumima ima mnogo Dece, Tinejdzera i Mladih Momaka, koji bi iz ljubavi prema zivotinji sve uradili, pa se cesto zamajavaju nekim "sistemom" za obucavanje ili slicno.
Iako ih, vrlo dobro razumem, ipak ,to je cesto, dzabe utroseno vreme,trud,energija...
Kad jedno Stene propusti, NAJVAZNIJE faze, od 6-16 nedelje zivota, faza upoznavanja, faza socijalizacije, faza ranga... Nema od toga velike vajde vise. Vidite, taj se problem kod nas vrlo cesto javlja. Psi/Stenci se drze kao i ostala Stoka,Svinje, Ovce,Goveda... a ocekuje se kasnije, da Lovacki Pas zna, da "pise" i da "cita"...a kako ce, jadna mu majka, kada nikada nije, u "Skolu" zakoracio...???!!! Sto je najgore ,kod Psa, sve sto je propusteno,propuste no je zauvek i nemoze se ponoviti/nadoknaditi NIKAD.!!!
Ja sam negde pisao: ...neobhodno/vazno je da sa Stenetom radite bar do 4,5 meseca,svaki dan pomalo i po nesto, pa ga onda slobodno ostavite u ispust duze vremena, ako nemoze drugacije/mora. Kasnije cete lakse nadoknaditi propusteno... Nego prepustiti Stence same sebi do 4 meseca... kasnije nema vise spasa.Meni to nikada nece ici u glavu, kako neko moze da ima Stence, rase koje navodno Voli i obozava, a da iste ne uzima u ruke redovno, pogleda,pregleda igra se sa njima itd. ...Zato u Srbiji i na Balkanu, ima masa Pasa Lutalica...!!! ...neodgovornost Vlasnika/Coveka prema Zivotinji ,koja mu je poverena i za koju MORA da se Stara...!!! Vladane, neznam, stvarno sta da vam kazem i koji savet da vam dam...sa ove daljine je to nemoguce! Izvinjavam se, ali ovde ima previse, Gradilista, Ambeza i Provalija, da bi se moglo nesto sagraditi...pa makar i najobicnija koliba od slame...
Pozdrav i uvek vam dobar pogled.
zuban.
Imam jedno interesantno iskustvo. Pre nekih 35 godina dobio sam NLT starog 10 meseci. Dovezenu gepeku,kada su otvorili gepek u najtamnijem uglu sklupčan terijer,sa izbuljenim staklastim očima od straha.Kažu mi ma biće on dobar pas jedino što je od štenjenjabio u zadnjem (seoskom) dvorištu sa još dva psa.I komentar - uopšte sa njim nije rađeno tako da nije iskvaren. Morali smo obući une građevinske debele kožne rukavice da bismo ga izvukli iz gepeka jer je onako isprepadan ujedao. Smestio sam ga u boks i jednostavno otišao. U boksu je bila samo posuda sa vodom. Tek sutradan uveče sam došao do boksa ,doneo malo hrane i seo na stoličicu. Sedeo sam tako jedno dva sata i razgovarao sa njim tiho i bez naglih kretnji.Povremeno sam bacio koji komadić hrane prema njemu ali bez naglih kretnji. Sutradan sam lagano zviždao i ušao u boks .Hrane nije bilo .Poovo sam seo i pričao mu usput polako bacajući ili spuštajući komadiće hrane.Njegova reakcija bila je nepromenjena. Tek osmi dan je prišao komadiću hrane i uzeo da ja to vidim.Poverenje je postepeno raslo s tim što sam svakih nekoliko sati ulazio u box. Bio sam mlad, imao vrmena, i želeo tog psa. tek nakon dve nedelje uzeo je hranu iz ruke i ponovo pobegao u ugao boxa.Sve zajedno skoro mesec dana dok nije dozvolio da ga malo počeškam dok je uzimao hranu.I tada odjednom preokret, prosuo je vodu ko zna kada ja došao tek popodne , normalno najavio sam se zviždukom provirim u box vidim da nema vode i vratim se nazad da je nadolijem . Dočekao me na vratima veselo mašući repom ,popio vodu i došao da ga malo počeškam sve mašući repom.Malo sam imao pasa koji su tako bili privrženi, i brzo usvajali gradivo,trajalo je to neke tri godine kada je naleteo na otrov. Lečio sam ga čak je pokazao znake oporavka i treće jutro kada sam otišao u školu , pričao mi otac kasnije.Ležao je pored peći, odjednom ustade i dotetura do vrata moje sobe,otac ga pustio unutre, došao je do kreveta ponjušio ga , legao pored i uginuo. Odbačen, zaboravljen, dobio sam ga samo da ga se reše,ali mislim da moji postupci , vreme, i ljubav pobedili nepoverenje i frustracije.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki NS zanimljivo iskustvo ali to je terijer, breton je mnogo osetljiviji, najgore od svega je sto taj moj prijatelj nema puno vremena a i nije bas vest sa psima.
VladanT/DakiNS>>@
Ako sam dobro razumeo pitanje, nasta sam i odgovorio,radi se o Bretonu koji treba da se terapira, da bi izgubio strah/rezervisanost prema novom Vlasniku, njegovim ukucanima i Coveku,generalno?! Uz to da se "Obucava" za Lov...?! To po sebi je skoro nemoguce. Zato sto tu ima na vise Hiljada propusta, koje je nemoguce sve projecirati ani Pas nije vise "Neopterecen" ili otvoren za ucenje ili spreman na "Avanture"! Ovo sto je Daki izneo, to je bez dalje moguce. Neviknuti psa na novu okolinu, dvoriste, boks, kucu,sobu, novog vlasnika i novih ukucana. Jer je to predhodno isto imao(Izpust, "Kucicu", zivotinje, svoj copor, vlasnika sa hranom itd.) Znaci pas sve to poznaje i u ogranicenom prostoru(izpustu), tako da je samo potrebno prilagoditi se novoj okolini, kao novo mesto boravka. To je relativno moguce. Problem nastaje, obicno van dvorista, u slobodi, sa drugim lovcima, ljudima, saobracaju, zazlicitim terenima, sumi, gustisu, vodi, Sancu, Potoku Pucnju itd.,itd.,...
Daki je to instinktivno, sve radio, onako kako valja i treba...!!! Glad boli vise nego ceznja za domovinom...!!! ...hrana je veliki "Kec u" u rukavu i sa njom se moze mnogo uraditi i izpraviti,dograditi itd. Vidite,kao sto Dakijevo izlaganje pokazuje, to se tesko moze nauciti, to je talenat...!!! Uraditi sve kako treba i ponasati se kako situacija nalaze, bez da je predhodno negde citao Knjige ili slicno. ...dok jedan mora da cita "Leksikon" u strahu da nesto ne pogresi, drugi to instinktivno radi i na kraju ispadne kako treba! Ja sam, takodje, ranije to isto radio sa Psima Lutalicama, koji su mi iz nekih razloga zapali za oko....Dzep pun hrane, bezgranicno vreme, strpljenje, samo-disciplina, kontrolisani pokreti i kretanje itd. itd....pre ili kasnije "Puca Led" !!! Takvi su psi kasnije, toliko privrzeni "Gazdi" , da je to za nepoverovati...!!! Ali ipak...za lov i dobru lovnu upotrebljivost to nije dovoljno...
Daki, zanima me dali si sa tim terijerom nekad,slucajno lovio? Sto, iskreno receno, nemogu sebi da predpostavim.. Zato sto je ovaj odnos sagradjen samo na dobrom i korisnom, tj. na zavisnost i poverenju!!! U tom trenutku, kada Vlasnik Zatrazi nesto(o naredjenju i da ne govorimo) pas pada nazad u svoje, naviknuto/provereno ponasanje,tj. "Rezervisanost, strah, nepoverenje, paniku itd. koje se najcesce izrazuje begstvom i povlacenjem u skroviste (u dvoristu,boksu...) Vani, na otvorenom, obicno Panikom i begstvom do u nepovrat, bez da se ijednom osvrne nazad...
uvek vam dobar pogled lovci.B)
zuban.
Tada sam imao nepunih 18 godina i tek se spremao na stažiranje, tako da nisam imao priliku za lov jer je prerano otišao. Ali mislim da si u pravu koliko se sećam znao je nekada pokazati znake nesigurnosti ali i bio je duplo stariji od ovoga kučeta.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
"Oskar" Herzog vom Balkanhoff(Kuhls Dirk x Mira)
VJP 73 (sa 4,5 meseca,u konkurenciji od 26 pasa. Odlikovsan posebnim/vanrednim odlikovanjem, za izuzetan rad/zaslugu. Od strane VDD-a i uruceno od glavnog vodje uzgoja, Dr. Schrnera.), VJP 74, HZP bez traga 179, Hegewald 203(nagradjen kao najmladji ucesnik na Hegewaldu sa 9,5 meseca), VGP II./311 F, Internacionalni VGP II./318, F, VGP I./340 F , AH, Vbr, HN, Sj-DD, HD-frei, g8/g8.
Zastupnik Srbije i Srpskog DD-Kluba na Hegewaldu 2003.g.
...Stajanje.
...Aport.
...iz Lova na nisku divljac..
..."Oskar i njegova cerka Jela II vom Balkanhoff.
... iz Lova na krupnu divljac.
...posle uspesnog rada na Krvno-ranjenom-tragu sa "Pokazivanjem".
... zasluzen predah.
"Oskar", posle 1,5 Km. gonjenja na Ranjenom-tragu, naknadnim pokazivanjem i vodjenje Vodica do "Cilja".
...nas "Dvoje" i Jelen...
...malocas, sasvim slucajno pronadjeno na starom Mobilnom...
Rika Jelena 2009. Jelen,vidno povredjen u borbi, reaguje na vise od 400m, na moju "Riku"-rukama i prilazi do na ca. 60m.
...iako vrlo dobro pogodjen, posle pogodka "nestaje" u gustoj Sumi. Zahvaljujuci "Pokazivacu", pronadjen je, bez problema, na 350-400m i naknadno "Pokazan"...gde se nalazi.
u zubanovom upisu obradjeno je mnogo stvari pa bi bilo lepo da zuban po radnjama polako opiše kad već onaj koji se deklariše da je izmislio ovu rasu već par dana prati temu ali ne komentariše
Mlad sam u kinologiji i lovu,
ali ovo sto je postigao gosp. Zubanovic je stvarno iz velike ljubavi i rada sa ovom rasom. Njegovi tekstovi su za mene uwek poucni,dobronamerni i iskreni. Treba uciti od takvih . Postovanje i dobar pogled!
Indjijanac - evo mog odgovora ! Morao sam da se pripremim . Nije u redu da da nespreman dolazim na cas ! ;) Margo - Brik X Britt - stara 9 meseci http://youtu.be/uZ852cYE44k
Zuban - obrisase mi ulov ! Mozda svi zajedno !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
soldier89 kaže:
Mlad sam u kinologiji i lovu,
ali ovo sto je postigao gosp. Zubanovic je stvarno iz velike ljubavi i rada sa ovom rasom. Njegovi tekstovi su za mene uwek poucni,dobronamerni i iskreni. Treba uciti od takvih . Postovanje i dobar pogled!
...Hvala i uvek rado opet
...uvek vam dobar pogled.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?