Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Brojanje divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Brojanje divljači
Limun
 Kolega Stari do sada nisam imao konkretne dokaze za marifetluke koji se vrse ali sada imam nesto na sta mogu da se pozovem i da stavim na papir koji trpi sve kao sto ti kazas pa valjda ima neko normalan od nadleznih u ovoj nasoj drzavi ko ce da odreaguje.
A sta mislite na podatak da je prosle godine neko po planu otstrela isplanirao 3000 zeceva i taj broj je placen drzavi mislim na onih 10%, a po izvestajima iz lova koji su i takvi kakvi su i verovatno stelovani je bilo 1500 i taj neko koji je to isplanirao je na sednici UO LU tvrdio da je brojka od 3000 tacna samo su izvestaji lazni jere lovci su ukrali i nisu tacno prijavili broj. Ponavljam da 2 godine za redom zeca nismo kupili i ubacili u loviste, 1800 lovaca na povrsini od 4000 ha svake godine otsreli po "izvestajima" 3000 zeceva pa to nema sanse ili mozda mi imamo nekog zeca koji se razmnozava duplo bolje nego u Vojvodini. 
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

ivanfox
 Brojanje sitne divljaci u mom udruzenju je obavljeno minulog vikenda.Citajuci vase upise uverih se da ima i gorih i tuznijih stvari sto se tice brojanja divljaci u drugim udruzenjima.Udruzenje i uprava sve to lepo isplaniraju na papiru i onako figurativno zatim se lovci pojave u poprilicnom broju(nedolazak na prebrojavanje se placa 1000-1500 din.) na prebrojavanju ali se sve to nekako traljavo i bez volje odradi kao da nikome nije u interesu da se dodje do realne cifre i brojcanog stanja divljaci.U lovistima centralne Srbije je svakako mnogo teze brojati nego u Vojvodini,ponajvise zbog konfiguracije terena,odnosno mnogo je teze doci do neke priblizno realne cifre brojnog stanja divljaci sitne pa bi zato mislim trebalo novoosnovani LSCS podrobno razmotriti ovu problematiku koja je karakteristicna za sva lovista i udruzenja iz pomenutog saveza.Procitah skoro u lovackom kalendaru za 2012. za sistem nocnog brojanja divljaci uz pomoc reflektora i to mi se ucinilo vrlo interesantnim pogotovo za utvrdjivanje brojnog stanja zecje populacije cije se brojcano stanje vrlo tesko i nerealno utvrdjuje u dnevnom brojanju.

nenadx
 Tako je....Struka poznaje viže metoda brojanja divljači-tj procene populacije i svakako nijedna nije idealna (DeLury,Lincoln-Peterson....).Mi koristimo to što koristimo i kako koristimo....Pored prethodno rečenog dodao bih da ma koja metoda da se koristi idealno bi bilo to uraditi 2 do 4 puta godišnje: u sezoni parenja, pre početka odstrelne sezone, a poželjno je nakon što su mladi rođeni i i nakon odstrelne sezone.Ovim bi se dobilo mnogo više informacija o dešavanju u lovištu. U praksi, procene brojnosti se obično obavlja samo jednom godišnje,pa i tada što navodite neprincipijelno..
Dobar pogodak

temudjin
 Obaveza svakog korisnika lovišta je da poceni brojnost divljači koja stalno ili povremeno naseljava prostor lovišta.Za gajene vrste divljači najvažnije je ustanoviti prolećno brojno stanje koje je osnov za izradu godišnje dinamike razvoja populacija. Takođe je veoma važno i pratiti brojnost (prirast, migracije, uginuća i sl.) tokom godine. Za praćenje brojnosti neophodno je uraditi sledeće :
1. Lovište izdeliti na manje površine 1.000,0 ha ;
2. Zadužiti po jednog lovočuvara ili iskusnog lovca po definisanoj površini ;
3. Lovočuvar redovno i svakodnevno, u skladu sa mogućnostima, obilazi deo lovišta i podnosi nedeljni izveštaj upravniku lovišta o registrovanoj brojnosti po vrstama ;
4. Upravnik lovišta sastavlja mesečni izveštaj sa registrovanim vrstama i
njihovom procenom brojnosti u tom periodu ;
5. Svi koji podnose izveštaje, svojim potpisom su odgovorni za podatke u izveštaju. Za vrste koje se uoče u lovištu i za koje nisu u mogućnosti da ih determinišu daje se njihov opis.
Na ovaj način se dobija vremenski i teritorijalno definisana brojnost divljači.
Prolećno brojanje divljači tada služi isključuvo kao tzv. "kontrolni metod".
Loše ustanovljenje brojnosti i na neodgovarajući način je ekološka i ekonomska katastrofa.
p.s.
Poslednjih godina uvodi se nov model planiranja koji se moze videti u obrascima za izradu planova lovackog saveza.

Lala

temudjin kaže:
Za gajene vrste divljači najvažnije je ustanoviti prolećno brojno stanje koje je osnov za izradu godišnje dinamike razvoja populacija.

Kuku mene, ne pominji dinamiku razvoja populacije, znaš da je ta tema vrlo osetljiva za (ne)licencirane lovne radnike! Smile
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Breton Beska
 Polako se treba pripremati i za ovaj posao u lovistu,koji je jedan od najbitnjih,da se obavi valjano kao nikada do sada,smatram da ce mnogi korisnici lovista odluciti da se narednih godina posvete obnovi,zastiti zecije populacije te i prebrojavanje mora da se obavi strucno i bez greske. Smatram da ce rezultati koje cemo dobiti posle prebrojavanja biti pravi pokazatelj stanja sa ovom ugrozenom vrstom koju samo zabrana lova u narednih 5 godina moze da povrati u normalu uz preduzimanje svih neophodnih mera u gazdovanju lovistem.Naravno nemislim samo na zeciju populaciju,fazan,jarebica takodje...sve u svemu predstoji nam pakleno naporan posao uz nadu da nam se godina kao sto je bila prosla nece vise nikada ponoviti...
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN Yes

zoranp
 BB tu je jako dobro nakon prebrojavanja cele godina imati intenzivan lov na predatore, a po pitanju poljske jarebice, nažalost bio sam i svedok da se u nekim lovištima u Vojvodini ona još lovi, onako prećutno..ima je kažuVrlo tuan!! Znači samo izlov predatora, krivolovaca i mir u lovištu(tj. bez pasa u terenu)!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Breton Beska
 Zoki na sve to sam mislio kada sem rekoa uz preduzimanje svih ostalih mera u gazdovanju lovistem...o onima koji love jarebice nema komentara svakako,jedno znam da kod mene je nece sigurno loviti niko,a kao najveci problem je nekontrolisano kretanje pasa sto lutalica,sto vlasnika koji u doba reprodukcije se nadju pametni da setaju pse...

zoranp

Breton Beska kaže:
Zoki na sve to sam mislio kada sem rekoa uz preduzimanje svih ostalih mera u gazdovanju lovistem...o onima koji love jarebice nema komentara svakako,jedno znam da kod mene je nece sigurno loviti niko,a kao najveci problem je nekontrolisano kretanje pasa sto lutalica,sto vlasnika koji u doba reprodukcije se nadju pametni da setaju pse...

Pa brate mi smo0 zemlja koja u sred reprodukcije jarebice i dalje forsira proletnje utakmice pasa ptičara na ovu divljač, a ovamo kukamo kako je sve manje ima i kako je trebamo zaštiti!! Nadam se da se neće naći neko pametan da kaže kako ganjanje parova po polju, u proljeće kada se one već uveliko pare, ne utiče na jarebicu!!??Besan
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 Brojanje divljači se vrlo često fingira, a brojke štimuju na željeno stanje. Neki put se divljač piše 'odokativnom metodom' ili po metodi 'koliko ovde da stavimo?'. Mislim da su podaci koji se dobiju na ovaj (uhodan) način delimično ili potpuno neupotrebljivi u bilo kakvom planiranju, i da samo multiplikuju grešku u nekom periodu od 4-5 godina, kroz plan odstrela.

Svaka izvdena dinamika razvoja neke populacije bi pokazala, gledano u nizu godina, da nešto tu ne štima. Ali džaba, kad nema ko da postavi to pitanje. Retki koji uspeju da izuste to, bivaju zaglušeni kanonadom i larmom, da dostave dokaze - koje je nemoguće obezbediti bez nekog nezavisno vodjenog kontrolnog brojanja. Pa makar i metodom slučajnog uzorka lovišta.

Tek onda bi se videla prava slika po lovištima, a bojim se da bi ponegde ta slika bila crnja od njacrnje slutnje.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

DakiNS
 Sve se nešto mislim kolika će se LU zeznuti lažnim prikazivanjem stanja divljači, još posebno ukoliko se desi da inspekcije počnu da rade svoj posao , pa se iduće godine pojavi drastičan manjak divljači a država traži svoje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Limun

DakiNS kaže:
Sve se nešto mislim kolika će se LU zeznuti lažnim prikazivanjem stanja divljači, još posebno ukoliko se desi da inspekcije počnu da rade svoj posao , pa se iduće godine pojavi drastičan manjak divljači a država traži svoje.
Daki to se kod mene već dešava, dve godine već plaćamo državi otstrel koji apsolutno nema veze sa realnošću jer nesmeju da prikažu stvaran broj. Godinama unazad je prikazivan lažan broj (uvećan) a sad kada država traži svoje plaćamo ceh i to debelo jer prava slika bi dovela do sigurne zabrane lova.
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

DakiNS
 Limune nije samo u pitanju zabrana lova nego razlika u broju divljači - pitaće država a di su naši novci naš deo kolača.

Breton Beska

DakiNS kaže:
Limune nije samo u pitanju zabrana lova nego razlika u broju divljači - pitaće država a di su naši novci naš deo kolača.

Upravo zbog toga sam naglasio da se brojanju divljaci, utvrdjivanju maticnog zapata planu odstrela treba posvetiti paznja kao nikada do sada,mnogo godina unazad se radilo nestrucno i stelovao broj populacija jedinki samo radi odobravanja kolikog tolikog odstrela! Pravilo

mrwa22250
 pod uslovom da imamo sve prste na ruci prebrojavanje ce biti izvrseno bez po mukeBye

DakiNS
 http://www.mpt.go...202012.pdf

duskodugousko

mrwa22250 kaže:
pod uslovom da imamo sve prste na ruci prebrojavanje ce biti izvrseno bez po mukeBye

Na terenu gde sam ja učestvovao u brojanju bila je dovoljna i osakaćena ruka...
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

Neca92
 Kod mene brojanja i nema! Iznenadjen A niti pamtim, niti sam iz price cuo da ga je ikada bilo! A ne radi se samo brojanje stelovanjem, vec i upisivanje odstreljene divljaci nakon lova... Glavu o zid
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

golf071
 Jutros kod nas u LU smo imali brojanje divljaci.Po mom misljenju mislim da ove godine ima duplo vise zeceva nego prosle godine.Proslu godinu nismo lovili zeca zbog brojnosti ,izgleda da ima rezultata proslogodisnja zabrana.Videcemo da li ga lovimo ove godine.Odobreno
Novine

Milos Ca
 L.U.Cacak,takodje danas obavljeno brojanje divljaci.Dogovor je bio da se nadjemo na dogovorenom mestu u 10 sati,naravno vecina je kasnila tako da je pocetak brojanja bio oko 11casova.Velika vecina prisutnih je odmah nasumice popunila papirice i uputila svojim kucama,sve to u prisustvo grupovodja i celnika L.U. Mali broj je odlucio da valjano obavi svoju duznost,medjutim bilo je prosto nemoguce pokriti toliku povrsinu sa toliko malo ljudi,nas trojica smo krenuli na jedan deo terena i pronasli sasvim zadovoljavajuci broj divljaci(2petla,10 koka,4jarebice,4zeca).Inace L.U. je resilo da za ovu godinu kupi 200(dvesta) fazana,i nijednog zeca.Mislim da je 200 fazana smesan broj za toliko L.U. imajuci u vidu da ce odredjen deo sigurno uginuti sto od predatora,sto od bolesti.Krajnje vreme je da se nesto menja,pitanje je dokle cemo ovako dogurati sa ljudima koji se nalaze u L.U. i L.S.S.
MM

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,685,471 posete www.srbijalov.com