Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Steyr Mannlicher PRO HUNTER

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Steyr Mannlicher PRO HUNTER
270

canis aureus kaže:
Ma samo se ti raspiši, bre!
Zar treba samo Zastava da se "hvali" (piše o njojze) jer je ima najviše?!? ... kako bi se još neki budući vlasnici karabina opredelili za Styer Mannlicher ako ne čuju iz "prve ruke"?
iveli 3

E moj Canise, zaboravljaš na osnovno pravilo lovaca u Srbistanu preslikano i na ovom forumu!
Sve možeš da pljuješ al 3 stvari nikako: No no no

1. Zastavin karabin
2. Kalibar 30-06spr.
3. Novu rusku tandžaru

Zašto? Zato što ih ima 90% lovaca u Srbistanu pa samim tim i učesnika ovog foruma!
Imao sam i ja sve to i ne kažem da sa tim ne može uspešno da se lovi al kažem i da je to skoro dno današnje svetske produkcije, ima i gore od toga, ali retko, a mnogo toga ima i bolje al na žalost mnogo i skuplje!
Pa ajd sad ti udaraj zazubice prosečnom Srbistanskom lovcu koji zahvaljujući "sposobnim" političarima jedva sastavlja kraj sa krajem!
Odma si strani plaćenik, domaći izdajnik, petokolonaš.... I gde bre ima bolji auto od Moskviča!!! Angry

atom
 Za sve si u pravu sem za kal. 30-06, sve diraj samo njega ne! Grin

stojkuki
 Jes ono stvarno, ... Taj 30-06 nicemu ne valja. 270 je za klasu bolji, i kad bolje razmislim on je najbolji, ...

270

stojkuki kaže:
Jes ono stvarno, ... Taj 30-06 nicemu ne valja. 270 je za klasu bolji, i kad bolje razmislim on je najbolji, ...

Stojkuki za ovo boldirato si u pravu Grin, jes da nije tema al ajd malo argumentovano da porazgovaramo!
Kao glavna prednost 30-06 se naglašava raspon težina zrna (od 120gr-220gr.) A koji to lovac svaki čas prepucava karabin čas na jednu čas na drugu gramažu i elaboraciju? Ja prvi to ne radim niti mi pada napamet, na karabinima nemam mehaničke nišane a ne prepucavam stalno karabin niti skidam optiku kad je jednom montiram, uz to seriju municije uzimam minimum 150+ komada i pravac strelište i ništa se ne dira dok se u lovu i na strelištu sva količina ne ispuca.
I da li stvarno misliš da su sve gramaže i dužine zrna koje se za 30-06 proizvode stvarno optimalne za njega?
Naj optimalnije su gramaže od 10,7g do 11,7g! One od 9,7g mogu da se koriste ali su ipak malo prekratke (odnos prečnika i dužine zrna) osim monolitnih zrna, one od 13g su dobre al na bliža rastojanja, a one od 14,2g su predugačke!
Znači lovac ako hoće da lovi svu divljač samo ovim kalibrom mora da se opredeli za jedno zrno na koje će da upuca karabin između 10,7g i 11,7g koja nose naj veći energetski potencijal i imaju solidnu balističku putanju, tako da džaba toliko hvaljeni raspon. I šta misliš koliko lovaca u Srbistanu ga koriste sa drugim zrnima osim PPU SP?
Lično iz prakse, pucanje na srndaća sa 30-06 i 9,7g PPU SP pravi katastrofalne rane, a u slučaju izlaska nečeg krupnijeg nema dovoljnu penetracij zbog male dužine i mekoće, za to je pogodniji 11,7g ali on nema nešto položenu putanju za dalekog srndaća i ima prilično jak i oštar trzaj u lakim lovačkim karabinima!
A sad 270W sa 9,7g PPU SP, mnogo manje šteti srnetinu, ima položenu putanju i dovoljnu dužinu za bolju penetraciju od onog iste težine u 30-06 a ujedno i manji trzaj (Steyr Pro Hunter na kraju kundaka ima veoma tanku i tvrdu gumu pa se ova razlika oseti i u lovu a naročito na strelištu)!
U pravu si što kažeš da se 30-06 lakše uvodi u svaku priču, ako hoćeš sa njim da loviš isključivo svinje pogonom upucaš ga sa Normom Orix ili Sijerom od 13g, ako hoćeš da ti bude za srnetinu 9,7g RWS TOG i nema da brineš!
Al ni za jedno ni za drugo nije idealan! plus cena ove minicije je ohohooo!
A šta ako vlasnik 30-06 reši jednog dana da uzme još jedan karabin? Šta da nabavi a da mu u upotrebi ostane 30-06? Neki jači za Jelena i Svinju, a da mu 30-06 bude namenski za štetočine i srnetinu! Teško! A ako uzme slabiji, zar 30-06 da bude namenski za DS i Jelena, Može a da li je idealan, ne bih reko!
Vlasnik 270W nema tih problema, prepuca ga na 8,4g a za drugi karabin uzme nešto između 8mm i 9,3mm (bilo Jamer, bilo Jevropejac) i za njega izabere neku elaboraciju od 12,7-19,5g i nakrivi kapu!
Puno pozdrava i dobar pogled!Bye

Sniper Hunter
 Kolega 270 reci i nama običnim smrtnicima kako da kupimo istu seriju u količini 150+ komada u jednoj kalendarskoj hajde i u dve godine ?????

270
 Kazaću ti ako mi odgovoriš na pitanje! Kako prosečan Srbin mesečno prima 300 a troši 500eura!!!Grin
Čim skontaš odakle mu onih dodatnih 200 naći ćeš i sam odgovor na svoje pitanje! Presrean

Sniper Hunter

270 kaže:
Kazaću ti ako mi odgovoriš na pitanje! Kako prosečan Srbin mesečno prima 300 a troši 500eura!!!Grin
Čim skontaš odakle mu onih dodatnih 200 naći ćeš i sam odgovor na svoje pitanje! Presrean

Grin Jasno je meni ali nisu svi isti ,na neki "normalan "način nema šanse ,a videh u upisu kolege White na drugoj temi da nas plaši i novim zakonom o oružiju i municiji ....tako da me je strah i za ovih kukavnih 60 komada ....iveli

270
 Koliko ja znam (a mislim da znam dosta) predlogom novog zakona ukida se nabavka municije za olučene cevi uz predhodno odobrenje MUP-a i ista bi trebalo da se vrši uz prilaganje oružanog lista za odgovarajuće oružije prodavcu!
Nabavka količinski nije ograničena ali se ograničava posedovanje odnosno skladištenje i čuvanje više od 200 komada po oružju!
Samo taj predlog zakona još nije uvršten u skupštinsku proceduru a kad će da dođe na red, kada će da bude izglasan i sa kakvim promenama, ko zna! Confused

Podunavac
 Ne bi se nikako složio sa mišljenjem kolege 270 o kalibru 30-06 Spr. Prvo 30-06 se odlično ponaša u rasponu zrna od 9,7 grama do 13 grama. Pa čak i sa lakšim (7-8 grama) zrnima u zavisnosti od konstrukcije i materijala izrade. Sa zrnima od 14 grama ima odličnu preciznost i putanju na daljinama za koje je predviđen, a to je lov krupne i tvrde divljači na malim i srednjim daljinama. Prelazni konus na cevi kod kalibra 30-06 Spr. je relativno kratak i to mu omogućava da uspešno koristi veliki raspon težina zrna bez loših nuspojava, za razliku od nemačkih cevi (i kalibara) koje imaju dug prelazni konus i zbog toga loše nose kratka zrna. Što se tiče penetracije sa zrnima oko 9,7 grama ona zavisi od konstrukcije zrna kao i kod svih ostalih kalibara. Sa delimično monolitnim zrnima penetracija je odlična. Npr. Winchester Fail Safe, Partition Gold, XP3, Power Point ili Balistic Silvertip, Lapua Naturalis, Federal MRX, XLC, Triple Shok ili Bonded Bear Claw, Norma TXP, RWS Bionic Black ili Evolution Green (8,8 gr.) i drugi da ne nabrajam dalje, izbor je ogroman. Naravno da je prednost kod svakog kalibra veliki raspon zrna. To što kolega 270 koristi samo optički nišan ne znači da to rade i drugi lovci. Ja lično koristim isključivo skidajuće montaže i na kraćim distancama pucam isključivo sa mehaničkim nišanima, a pri lovu DS pogonom koristim najteža zrna koja mogu da nađem u prodavnicama. Za optički nišan zrna 11,7 grama i smatram ga univerzalnim za svu divljač. Ne picattiny šinu npr. može da se koristi RD, klasična optika i mehanički nišan, pa mogu i tri vrste i težine zrna. Kombinacije su neograničene za one koji znaju šta rade (i nažalost imaju dovoljno para da to sve i plate). Što se tiče trzaja on jeste jači od nekih drugih srednjaka ali ta razlika nije ni blizu tolika kolikom pojedini kolege pokušavaju da je prikažu. Meni trzaj kalibra 30-06 Spr. uopšte nije problematičan, a može se naći podatak i u nemačkoj i u američkoj stručnoj literaturi da je trzaj kalibra 30-06 Spr. umeren i primeren i za lovce osteljive na trzaj.
Tri prsta 2Kolce

atom
 Kolega 270 ja sam uzeo namerno sa mehanickim nisanima gde cu na pucu montirati svenk montazu pa cu moci menjati i gramazu zrna, ok je to sto kazes za upucavanje za samo jednu gramazu i elaboraciju i sve to stoji za optiku. Optiku cu koristiti za ravnice tj .za srnecu divljac a za brda tj. svinje mehanickim nisanima!! pozz

atom
 evo i slike

atom
 i jos jedna

atom
 i ova i dosta od mene Grin

slavko75

Podunavac kaže:
Ne bi se nikako složio sa mišljenjem kolege 270 o kalibru 30-06 Spr. Prvo 30-06 se odlično ponaša u rasponu zrna od 9,7 grama do 13 grama. Pa čak i sa lakšim (7-8 grama) zrnima u zavisnosti od konstrukcije i materijala izrade. Sa zrnima od 14 grama ima odličnu preciznost i putanju na daljinama za koje je predviđen, a to je lov krupne i tvrde divljači na malim i srednjim daljinama. Prelazni konus na cevi kod kalibra 30-06 Spr. je relativno kratak i to mu omogućava da uspešno koristi veliki raspon težina zrna bez loših nuspojava, za razliku od nemačkih cevi (i kalibara) koje imaju dug prelazni konus i zbog toga loše nose kratka zrna. Što se tiče penetracije sa zrnima oko 9,7 grama ona zavisi od konstrukcije zrna kao i kod svih ostalih kalibara. Sa delimično monolitnim zrnima penetracija je odlična. Npr. Winchester Fail Safe, Partition Gold, XP3, Power Point ili Balistic Silvertip, Lapua Naturalis, Federal MRX, XLC, Triple Shok ili Bonded Bear Claw, Norma TXP, RWS Bionic Black ili Evolution Green (8,8 gr.) i drugi da ne nabrajam dalje, izbor je ogroman. Naravno da je prednost kod svakog kalibra veliki raspon zrna. To što kolega 270 koristi samo optički nišan ne znači da to rade i drugi lovci. Ja lično koristim isključivo skidajuće montaže i na kraćim distancama pucam isključivo sa mehaničkim nišanima, a pri lovu DS pogonom koristim najteža zrna koja mogu da nađem u prodavnicama. Za optički nišan zrna 11,7 grama i smatram ga univerzalnim za svu divljač. Ne picattiny šinu npr. može da se koristi RD, klasična optika i mehanički nišan, pa mogu i tri vrste i težine zrna. Kombinacije su neograničene za one koji znaju šta rade (i nažalost imaju dovoljno para da to sve i plate). Što se tiče trzaja on jeste jači od nekih drugih srednjaka ali ta razlika nije ni blizu tolika kolikom pojedini kolege pokušavaju da je prikažu. Meni trzaj kalibra 30-06 Spr. uopšte nije problematičan, a može se naći podatak i u nemačkoj i u američkoj stručnoj literaturi da je trzaj kalibra 30-06 Spr. umeren i primeren i za lovce osteljive na trzaj.

Bravo 2Odobreno
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

atom
 Ljudi da li neko zna da li gde ima da se kupe gumeni nastavci za pro huntera kod nas??? Nisu standardni distanceri, nego posebni koje fabrika Steyr proizvodi!!! aj pomazite ako znate...

270

atom kaže:
Ljudi da li neko zna da li gde ima da se kupe gumeni nastavci za pro huntera kod nas??? Nisu standardni distanceri, nego posebni koje fabrika Steyr proizvodi!!! aj pomazite ako znate...

Gumeni distanceri za kundak Steyr-a SBS 96 ne postoje već oni kombinacija polimera i alu legure koji određuju dužinu kundaka u zavisnosti od broja loliko ih postaviš. Gumeni je samo zadnji deo odnosno tanka guma koja prekriva poslednji distancer u nizu.
Ni jedno ni drugo ne možeš kod nas da kupiš ali je na sreću zaživeo Pey pal pa možeš da poručiš sa nekog od stranih sajtova koji isporučuju robu i u Srbiju.
P.S. nisu ni malo jeftini!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

atom
 Ajde molim te kolega 270 okaci mi link posto ja ne mogu da nadjem kako bih porucio...Hvala ti puno!!!!

stel

atom kaže:
Ajde molim te kolega 270 okaci mi link posto ja ne mogu da nadjem kako bih porucio...Hvala ti puno!!!!

ako imas neki link za rezerni sarzer za mannliher clasica okaci, da narucim sebi u cal 30-06
Druze koji je cal ovaj pro hunter?

atom
 isti kao i tvoj classic Smile 30-06
gledao sam na steyrovom shopu ali ni tamo nema distancera, ima ceo kundak ali to mi ne treba....
http://www.steyra...stom-shop/

270
 http://www.midway...nter-scout
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Grom Hunter sačmena municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 56 30.12.2019. 12:15
Steyr Manlicher Duet KOMBINOVANO LOVAČKO ORUŽJE 10 03.11.2014. 07:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,623,516 posete www.srbijalov.com