Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA
Lala
 Pampers expert, tačno je, taj zakon više ne važi, ali je ostalo ubedjenje kod lovaca.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Sremac75

Lala kaže:
Propis je i uredba, i pravilnik, i odluka...ne samo zakon. Zakon donosi država (parlament/skupština), a podzakonske akte ministarstva, ili drugi državni organi.
Odluke mogu da donose i LU, ako su u njihovoj nadležnosti; korišćenje goniča ili ne, po mom mišljenju, po ovom novom pravilniku, spada u domen nadležnosti svakog LU pojedinačno, koji će svojim internim pravilnicima regulisati upotrebu goniča.
Ja tako tumačim, možemo da diskutujemo o ovome.

Ali samo država može da donese pravilnik koji uređuje trajanje lovne sezone na lovostajem zaštićene vrste divljači, odnosno propis iz čl.17!

Jako interesantna tema....

Ponovo nepreciznost zakona i pravilnika dovodi do nedoumica kod lovaca koji treba da ih se pridržavaju!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75

mihailo kaže:

mihailo kaže:

Član 17
Lovački pas koristi se u toku trajanja lovne sezone u skladu sa propisom kojim se uređuje trajanje lovne sezone na lovostajem zaštićene vrste divljači.

Ajd da diskutujemo,
Trajanje lovne sezone za gđu.lisicu po pravilniku je 1.1 do 31.12,lovački pas koristi se u toku trajanja lovne sezone u skladu sa propisom.
Moje tumačenje se odnosi na predatore koji nisu u lovostaju.

Jako interesantno....super si ovo primetio!
A zašto ne i za grupni lov na DS od 01.10.-31.12.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

vlada lovac

meshtan kaže:
ZAKON O LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 39/93, 44/93, 60/93)
I OSNOVNE ODREDBE

Član 46.
Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti:

...[b]4) upotrebom pasa dugonogih goniča za lov u nizijskim lovištima (do 500 m nadmorske visine) i u lovištima u kojima se gaji srna, muflon, divokoza i jelen;...

Mislim da nasi gonici ne spadaju u dugonogeHmmm

mihailo

vlada lovac kaže:

meshtan kaže:
ZAKON O LOVSTVU
(Objavljen u "Sl. glasniku RS" broj 39/93, 44/93, 60/93)
I OSNOVNE ODREDBE

Član 46.
Divljač zaštićenu lovostajem zabranjeno je loviti:

...[b]4) upotrebom pasa dugonogih goniča za lov u nizijskim lovištima (do 500 m nadmorske visine) i u lovištima u kojima se gaji srna, muflon, divokoza i jelen;...

Mislim da nasi gonici ne spadaju u dugonogeHmmm

Ovo je stari zako o kom nema potrebe diskutovat da nepravimo zabunu

Sremac75
 Slažem se Mihailo!B)
PraviloPraviloPravilo
Palica

mihailo

Sremac75 kaže:

mihailo kaže:

mihailo kaže:

Član 17
Lovački pas koristi se u toku trajanja lovne sezone u skladu sa propisom kojim se uređuje trajanje lovne sezone na lovostajem zaštićene vrste divljači.

Ajd da diskutujemo,
Trajanje lovne sezone za gđu.lisicu po pravilniku je 1.1 do 31.12,lovački pas koristi se u toku trajanja lovne sezone u skladu sa propisom.
Moje tumačenje se odnosi na predatore koji nisu u lovostaju.

Jako interesantno....super si ovo primetio!
A zašto ne i za grupni lov na DS od 01.10.-31.12.

Volim lov goničima i lov trčeće divljači,samo me interesuje dali dobro tumačim pravilnik ili tumačim kako bi meni odgovaralo.

huntinggirl1
 pravilnik je sasvim ok i veoma lepo se može snaću u njemu, definisan je način obuke, koji je do sada bio veliki proble, gater i rov, mada sada neko mora regulisati i način držanja lisice i ds,

upotreba pasa goniča je sada data LU da je reguliše na način koji odgovara lovištu,

stari zakon je zabranjivao dugonogim goničima lov ispod 500 m, a mi u državi nemamo ni jednog dugonog goniča, garantovano,
tek na prvom simpozijumu u Žagubici je pokrenuto pitanje u vezi toga,

taj propis je ušao u zakon o lovstvu, a neko ga je prepisao iz francuskog zakona,

oni koji su ga usvajali nisu ni hteli, a kamoli da su znali kakve goniče ima naša zemlja,

konačno se i to rešilo, veoma lepo je dato obrazloženje koji su to lovački psi, kojoj FCI grupi pripadaju i u kojim lovovima se mogu upotrebljavati,

sada neće moći niko da kaže ja ne primam NLT, ili Jazavičara, ili Goniča, Ptičara....

mislim da će sada to biti dosta preciznije i lakše,

sada samo treba uraditi licenciranje gatera i rovova i početi sa radom,
Pas Kuca Pas 2 živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!

DakiNS
 U vreme SFRJ imali smo dalmatinca kao mislim jedinog predstavnika dugonogih goniča, koji umesto da lovi postao sportski pas
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

huntinggirl1
 u to vreme je dalmatinac bio u IX FCI grupi,

DakiNS
 Upravo tako samo što sam mislio na poreklo u istoriji rase
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

huntinggirl1
 mnogi ni ne znaju koje su to rase koje spadaju u visokonoge goniče, kod nas se najviše koriste srednjenogi ili srednje visoki goniči i nešto malo niskonogih goniča,

huntinggirl1
 Veliki goniči su:
1. Pas svetog huberta,
Poatuški gonič,
Bili,
Francuski trobojni gonič,
Francuski belo-crni gonič,
Francuski belo-oranž,
veliki englesko-francuski trobojni gonič,
veliki englesko-francuski belo-crani gonič,
veliki englesko-francuski belo-oranž,
Veliki plavi gaskonjski gonič,
Veliki gaskonjsko-senanžujski gonič,
Veliki vendejski gonič,
Engleski lisičar,
Vidraš,
Američki lisičar,
Gonič rakuna.

ostali goniči se dele još na goniče srednjeg rasta i goniče malog rasta,

ukupno ih ima 60 rasa,

vlada lovac
 Tako je koleginice Aplauz lovci su bili u zabludi svih ovih godina zbog pogresne klasifikacije nasih gonica

mihailo

huntinggirl1 kaže:
pravilnik je sasvim ok i veoma lepo se može snaću u njemu, definisan je način obuke, koji je do sada bio veliki proble, gater i rov, mada sada neko mora regulisati i način držanja lisice i ds,

upotreba pasa goniča je sada data LU da je reguliše na način koji odgovara lovištu,

stari zakon je zabranjivao dugonogim goničima lov ispod 500 m, a mi u državi nemamo ni jednog dugonog goniča, garantovano,
tek na prvom simpozijumu u Žagubici je pokrenuto pitanje u vezi toga,

taj propis je ušao u zakon o lovstvu, a neko ga je prepisao iz francuskog zakona,

oni koji su ga usvajali nisu ni hteli, a kamoli da su znali kakve goniče ima naša zemlja,

konačno se i to rešilo, veoma lepo je dato obrazloženje koji su to lovački psi, kojoj FCI grupi pripadaju i u kojim lovovima se mogu upotrebljavati,

sada neće moći niko da kaže ja ne primam NLT, ili Jazavičara, ili Goniča, Ptičara....

mislim da će sada to biti dosta preciznije i lakše,

sada samo treba uraditi licenciranje gatera i rovova i početi sa radom,

Koleginice gde ste pročitali taj podatak da je upotreba pasa goniča data LU da reguliše na način koji odgovara lovištu?

Sremac75
 Z A K O N
O DIVLJAČI I LOVSTVU

Zabrane u lovu

Član 76.

....
....
....
4) upotrebom pasa koji nisu lovački rasni psi, pasa koji nisu vakcinisani i obeleženi u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo i pasa onih rasa čija upotreba nije predviđena lovnom osnovom;
PraviloPraviloPravilo
Palica

mihailo

Sremac75 kaže:
Z A K O N
O DIVLJAČI I LOVSTVU

Zabrane u lovu

Član 76.

....
....
....
4) upotrebom pasa koji nisu lovački rasni psi, pasa koji nisu vakcinisani i obeleženi u skladu sa propisima kojima se uređuje veterinarstvo i pasa onih rasa čija upotreba nije predviđena lovnom osnovom;

Ja sam pitao za pse goniče jer koleginica napisa "upotreba pasa goniča je sada data LU da je reguliše na način koji odgovara lovištu".
Zakonska odredba ne navodi goniče.

huntinggirl1
 zakon ne kaže da je sada zabranjen lov goničima, vezan za nadmorsku visinu, ali kaže da sada LU rešavaju čime će se loviti,

Milan J
 Imam potrebu da iskomentarišem zakon i zablude....pratim ovu temu i mogu reći: Mač sa dva oštrica!! Zašto : Svako LU. moze doneti zabranu korištenje goniča,bez obzira koja nadmorska visina,čak i iznad 1000 m n/v,razmislite i videćete da i dalje ide hajka na ukidanje naših goniča-pod uticajem zapadne politike, kopovi i brakovi mogu svugde a naš pas može ako ima vizu !!!!!
milan j
Lisica

apinest
 Nisam se do sada uključivao u raspravu obzirom da nikad nisam imao goniče, lovim sa ptičarima, ali ne bih voleo da ova diskusija preraste u teoriju zavere, po kojoj neki vladari iz senke po svaku cenu hoće da nas unište. Mišljenja sam da je MPTŠV ovim pravilnikom ostavilo mogućnost budućim korisnicima lovišta da sami u skladu sa konfiguracijom lovišta, vrstama i brojnošću divljači sami donesu odluku da li će se u njihovom lovištu koristiti goniči ili neće. E, sad, kako će se korisnici lovišta odnositi prema ovoj odrednici, to je već neka druga priča, ali opet treba voditi računa o interesima prirode, lovišta i divljači, pa tek onda lovaca i lovačkih organizacija.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Pravilnik o merama za sprečavanje štete od divljači i na divljači i postupku i načinu utv PROPISI O LOVU 12 26.08.2015. 13:11
Disciplinski pravilnik PROPISI O LOVU 66 24.01.2015. 16:59
PRAVILNIK O STRUČNOM ISPITU ZA STICANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ODREDJENIH POSLOVA U LOVSTVU PROPISI O LOVU 10 28.04.2014. 18:02
Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova PROPISI O LOVU 62 02.10.2013. 13:59
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta PROPISI O LOVU 372 27.02.2013. 18:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

64,995,560 posete www.srbijalov.com