Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Koliko nas zaista košta lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Koliko nas zaista košta lov?
DakiNS
 Početak može ali i ne mora da bude težak. Ukoliko odemo sa punim buđelarom da kupujemo izađe mnooogo ali ako malo kalkulišemo snalazimo se , razmenjujemo , kupujemo postepeno mislim da se može proći bezbolnije ali i za manje novca. Eto na temi prodajem, ima karabin za 100 evrića. Ako pratimo oglase ili se potrudimo pa pronađemo starije lovce koji odustaju od lova može se kupiti solidna sačmara da ne kažem simbolično 50 - 150 evra, početak može i bez psa, imaju ih kolege , kasnije se ili dobije ili kupi.Ali ako hoćemo exkluzivu onda paraj slamaricu pa košta kao dobar auto.Ma ni pecanje nije jeftino solidan štap i mašinica 500 evrića pa strune pa vobleri ( 10 e )torba razni neopreni, sudbina svake varalice je da završi na nekom panju na dnu reke, jedini izuzetak na strani pecanja jer pecaš celu godinu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

sheytan

Lala kaže:
Sheytan, ne znam kako može za 500 evra godišnje da početnik nabavi pušku, plati članarinu i upisninu, nabavi municiju, plati sve takse, vakciniše i hrani psa godinu dana, i osnovnu opremu za lov. Hiljadarka minimum, pod uslovom da ne uzima psa! Ali i to je nedovoljno za neku iole solidnu opremu. Ne manekensku, nego osnovnu solidnu opremu.
Naravno da može u lov da se ide bez lovačke odeće, u starim farmerkama i košulji, staroj jakni, može i bez psa, može i sa polovnom rasklimanom 'zastava' bokericom, može i u selima da mu lovište bude iza ćoška, ali mislim da bi svako želeo da ipak ima neki lovački minimum. Na kraju krajeva, podji od sebe, šta bi sad uzimao, da si početnik?

Da prevedemo pitanje u: Shta bih preporoochio budutjem lovcu, dijaq/stoodentu, kome roditelji ne zele/mogu da priushte sve shto bi ovaj pozeleo? A da ga moze sluziti godinama, bez znachajnih ulaganja?

(Darkolovac reche da je kod njega chlanarina za stoodente 5.000, a ima i mnogo vetjih chlanarina/upisnina, tako da se ne bih vishe bavio tim segmentom.)

Od oroozja - npr. Zastavina polozara u OK stanju = cca. 100-150e. Obuka - 40e, + - . Zahtev za nabavq i redjistracija - 45e, + - . Znachi, pitanje oruzja uqpno = 200e

Dzebana - ako ne lovi prepe - 30e poona kapa! (ako lovi, ni 100e uqpno mozda netje biti dosta! Smile )

Tigretji goomenjazzi su, oni koje ja imam vetj droogi poot, ISPOD 20e.

Odetja? Hmmm... Ja lichno ne volim da "bacam" pare na odetju, bilo lovachq, bilo "civilnu". Ali, za pushq bih dao i zadnji dinar! Ali, to je samo moj rezon, poshtoojem i tudji izbor, naravno! Bilo kako bilo, ako je pochetnik djak, student, pa chak i chovek sa PROSECHNOM srpskom platom, nishta mu netje faliti ako obuche ONO SHTO IMA!

Ranac LOVACHKI ima za manje od 20e.

Dodjoh do nekih okvirnih 270e, + -, BEZ CHLANARINE I UPISNINE, koje su, kao shto rekosmo, vrrrrlo sharolike u Srbistanu.

Qchishte pochetnik bash i ne mora da ima prve godine, ima dovoljno drugog o chemu treba da vodi rachuna i da uchi, a kasnije tje se videti.

Godinama sam, kao student i dijak, lovio skoro iskljuchivo u svom selu, gde sam SVE mogao stitji peshke, tako da praktichno nikakvih izdataka za prevoz nisam imao. E, sad, svako zna gde zivi i gde planira da se uchlani, pa neka sam ukalqlishe koliko tje mu sredstava trebati. Ali, po manjim mestima, znachi, moze i bez izdataka za tranjsport! Odobreno A ako NEMA visoke divljachi, kao u mom selu, ondaK za pochetak qrabeen nije potreban...

Itd, itd... ika
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 Pa sad, kolege, ja lepo napisah, koliko košta ako se kupi nova puška, pa ako se kupi mlad pas sa urednim papirima, ako lovcu početniku lovište nije na kraju bašte, ili iza ćoška (najveći broj lovaca je u urbanim sredinama, a ne u selima)...
Naravno da može jeftinije na nekim stavkama, ali nemojmo u krajnosti ići. Nije argument da je jeftinije ako ti neko pokloni psa, ili ako natrčiš na dobru pušku za 100-150 evra, pa ti još bivši gazda prepusti neku količinu municije povoljno, ili ti je drug Sniper Hunter, pa ti napuni dobre džebane po nabavnoj ceni komponenata... To su izuzeci.

Sheytan, ja govorim o prosečnom lovcu koji ne dobije ništa na poklon nego kupuje, u prosečnom LU gde (uglavnom) nema popusta na članarinu i upisninu, o lovcu koji mora da upali kola da bi otišao u lov (većina smo takvi), da nabavi garderobu koja može da podnese situacije u lovu, o lovcu koji ne želi da se 'šlepa' uz tudjeg psa nego hoće svog, o lovcu koji želi da ode i na neke sajmove, druženja, i lovačke susrete, itd. A nisu ni svi početnici lovci studenti, naprotiv. Većina studenata više voli da juri i lovi 'koke' druge vrste, osim fazanskih! Grin
Najjeftinije je da ti neko pokloni i pušku, i psa, i da te prime u LU kao počasnog člana bez članarine, a u lov možeš i u papučama (ne zezam se, jednom sam video u lovu čoveka koji je lovio prepelice u plastičnim papučama!). Pa onda naletim u prodavnici lovačke opreme, da kupuju patrone na komad: 'dajte mi 4 patrone osmice, idem u nedelju u lov!'?

Jedno je sigurno: lov košta poprilično, a koštaće još više! Ovom temom sam hteo da ukažem i kolegama i nadležnima po LU, savezima i ministarstvu (znam dobro da svi čitaju sve ovo), na problem sve težeg podmladjivanja članstva po LU. I na stavke koje bukvalno teraju ljude dalje od lovstva.
Evo neka cifra za početnika bude 1000 evra godišnje (minimum minimuma) - to je otprilike 3-4 prosečne plate, u nekim delovima Srbije i više! A od te cifre najmanje trećinu odnesu kojekakve takse, dažbine, članarine, upisnine... To je tragično; kako sada animirati nove ljude, da udju u priču oko lova? Kad im saopštiš cifru koju moraju da plate prve godine, samo odmahnu rukom - nema se! Pa zar nije pre 3-4 godine bilo priče da u Srbiji ima preko 100 000 lovaca, a ove godine ne verujem da će biti 80 000!?!
Sad mi palo na pamet, da sam u fin. izveštaju LSS pročitao da su za rad lovačkog podmlatka prošle godine izdvojili fantastičnu cifru, negde oko 1.500 dinara za celu godinu (da ne tražim sada preciznu cifru)!!
O čemu mi to pričamo? O polovnoj rasklimanoj puški koju će menjati za par godina, gumenjacima (koje i ja koristim), i odlasku u lov 'iza ćoška', ili o želji da lovci i izgledom i ponašanjem i rezonima budu lovci, a ne šarena ekipa naoružanih, naizgled bezbrižnih, lako nabarenih ljudi koji su malo prošetali gvoždjuriju po lovištu?
Opet ja odoh van teme...
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

patak78
 Drugari ne daj bože da ove vaše postove vide naše žene, na jeb..mo!
Ono što se voli nema cenu! Zato uživajte u prirodi, živom svetu, a najpre je čuvajte!
dobar pogled!

kolega_LOVEc
 bas dobra tema da se potsetimo sta nam sve treba, evo otprilike koliko je meni izaslo zadovoljstvo nad zadovoljstvima, za prvi lovni dan, papiri za lovacku pusku 90 e puska iz 18 :80e upisnina oko 220 , ispit 30, cizme 25; municija 20; jakna oko 50; ostale sitnice sigurno jos 50. Ostatak sam imao- nasledio - dobio.sve u svemu prosao sam veoma dobro , mislim da bez 1000 e od nule ne moze da se krene, mada kao sto vec neko rece sve je sareno sve zavisi gde si , ko" si, a kod nas je vazno i koga poznajes;)
Vim vi repellere licet

Aca Velika Plana
 Pocetak za svakog mladog lovca nimalo nije lak po pitanju novca,ja sam prosao 2008 godine negde ovako-
1.stene NOD-a 350 e
2.puska sacmara 200 e
3.polaganje i odobrenja 100 e
4.ispit 20 e
5.municija za celu sezonu 100 e
6.odelo ranac 100 e
i tu sam se zaustavio do prosle godine kada sam pazario jos jedno kuju NOD 350 e,pusku sacmaru 400 e pa kad krenuse prepelice Cenzurisano mi sve po spisku u familiju za dzebanu i troskove ,sada je u toku nabavka kada stigne odobrenje za IZ 18 kiplauf u kalibru 7.62x54R sa optikom i montazom nece biti ispod 600 e. a clanarina je posebna prica 10000 a za sta dajem tolke pare ni sam neznam,zeca nece da unesu fazana u ok broju al Cenzurisano mu pas mater mogli bar da dadnu po jednoga srndaca koga ima ko zeca u vojvodini! Smile kad pogledam koliko sam dao za ove 4 godine mogo sam da kupim montaznu kucu i da me bog vidi nego kao sto kazemo mi u srbistanu MERAK NEMA CENU! Smile (PS LOVCI KUPUJTE PRE ZENIDBE INACE POSLE ZENIDBE MORATE ZENI DA UZVRATITE ISTOM CENOM A ZA OVE PARE LELE NANO ODE ONA NA KARIBE DA SE SUNCA DO MILE VOLJE! (evo sada me devojka vec kinji da sam sirok u sake i da se rasipam sa novac sa nagovestajem da kada se uzmemo nece da vidim pusku 10 godine u prodavnicu ) Nervozan ) Shock

sasa035
 Pa kolege kod nas je veoma jeftino biti lovac.Jer je kod nas jos uvek sve prilagodjeno nasem standardu koji na zalost i nije na nekom bo zna kakvom nivo.Ali kao i svako zadovoljstvo ono mora da kosto.I mislim da neke staveke su apsolutno toliko mizerne da dopstaju asolutno velikoj populaciji da se bave lovom.Sto nazalost i nije za pohvalu...A sto se celokupnog lova tice...ulaganja...svako treba da razmisli pre nego sto odluci da se necim bavi koliki mu je budjet.. jer neradi se sta volimon vec koliko mozemo sebi da priustimo...a mi smo cuveni da se pruzamo koliko i nemozimo(da negovorim o uzimanju kredita).I na kraju volim i ja polo.Lep spot ali nazalost pusta zelja..preskup je!
sasa035

vuk71
 Lalo pre par godina je bilo oko 100 000 lovaca al u zov-u prosle godine sam procitao podatak da je registrovanih lovaca 82000 sto ce reci da uskoro sledi drastican pad pa je za ocekivati 70000 lovaca ove god. sledece verovatno i manje...o razlozima nevredi govoriti ima ih i previse...

alex
 Koliko me kosta lov iskreno punoo i to bas puno kad pogledam iz mog ugla puno.
Ne zaposlena sam sada smo i student na zalost ne radim a bilo bi mi veoma lakse da radim.
Svaki pocetak je bio skup evo kada isplatim jednu clanarinu vec sutra pocinjem da skupljam za sledecu ali ne zali jer mnogooo ali mnogo volim lov i pse i nije mi krivo da dam novac za ono sto me cini srecnimmmmm.
Nista me ne cini srecim kao lov moji me podrzavaju u tome bar deda i otac a majka i sestra znate vec kako to ide. Grin
Otac mi je golubar i ribolovac deda ribolovac a ja sam se izgleda metnuo na drugog dedu Grin Grin ali sta reci ne mogu bez lova prirode,lovackih pasa i to ti je to.
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda

duskov
 Nije skupo kad voliš!

strahinja
 Drugari tema je odlicna,svaka cast!

Po meni lov kosta mnogo,i jedan je od najskupljih hobija,ali kad jednom udje u Krv vise nazad nema,prosto ne mozes bez njega ! Grin

bogoljub

strahinja kaže:
Drugari tema je odlicna,svaka cast!

Po meni lov kosta mnogo,i jedan je od najskupljih hobija,ali kad jednom udje u Krv vise nazad nema,prosto ne mozes bez njega ! Grin

Plus jos i stari radioaparati i jos ponesto .....
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

slavko75
 mene ko mene kosta mnogo ponekad kad mi padne na pamet i sam sebe pitam kako toliko ali sta da radim kad volim katastrofa jedna,ali sto je najvaznije nikada nisam zazalio ni jednog trenutka,u zadnji deset meseci sam dao oko 4000 e samo za opremu i clanarinu a komercijalu nisam ni racunao . sve dok mogu ena da zadovoljim nece biti problem
UZIVAM U LOVU Tri prsta 2

marijan
 Koliko placamo lss i lsv godisnje ako neko zna cifru tacnu?Takse clanarine ili sta vec...

mirko knezevic
 Kola sam imao da kupim za te pare,sest puta predavao za prvu pusku,kupio novu platio lov municija odelo pas,pa onda jos jedna puska pa jos jedna svake godine poveci kontigent municije odelo da se prinovi lampe motorole.....Jaooo Aliiii,jedno veliko ali,za lov pare nikad necu zaliti.... Smile
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

saja rudnik
 Ja sam na svoju srecu 1997.god na svoj 18.rodjendan od oca i od pokojnog dede dobio na poklon pusku i karabin.To je i tada kostalo puno s obzirom da su kupljeni novi.Mogu da zamislim koliko bi to sad kostalo novo.Sada sam ostao samo ja da lovim,deda otisao u vecna lovista,otac naprecac prestao,tako da imam i njihovo oruzje,ali mi nista nepada tesko.Mene mnogo vise kosta drugo poluvreme lova nego sam lov..he..he..Muzika,pice klopa..
Saja Rudnik

Voganjac
 Kod nas je ove godine clanarina 14.000 plus 4.000 za lovacko drustvo i to je to,kad se lovi nije punooooo...,.!!!Odobrenolovac
Voganjac

Planinko011
 Aman ljudi najbolje bi bilo da se ova tema zakljuca a ozbiljni upisi izbrisu jer ako nam zene ovo vide na Comp mogu da se preracunaju koliko je to krpica u trznim centrima i dana na moru pa zvocanju nikad krajaena. Sta je to platis clanarinu 100e u udruzenju i za to ides u Vojvodina sume puknes jelena, divlju svinju, odes na dva-tri srndaca i malo pataka, zeceva i fazana i to je toNo no no.

Bzena
 Mene je kostao(ustvari kosta me posto ove godine postajem lovac) oko 85000.srbijalov

Brenneke
 Jedna slika - 1000 reči... Ženi sam rekao da neće nikada uspeti da me nagovori da idem u švaleraciju... a da i ne pominjem da i više košta od lovne sezone...

x.vukajlija.com/var/products/posters/201306/614048/sto-bre-ne-ides-u-sva.jpg
* * *

Ako planiraš pogoditi, ne smeš promašiti!!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Koliko nas košta napolju ORUŽJE - SVAŠTARA 47 23.04.2014. 01:04
Koliko vredi ovo oružje? ORUŽJE - SVAŠTARA 55 30.11.2012. 16:49
Kako i koliko plaćamo divljač? LOVAČKA UDRUŽENJA 19 27.07.2012. 19:48
Koliko nas ima obelezenih? OPTIKE I MONTAŽE 15 09.02.2011. 00:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
Obaveštenje korisnicima lovišta
Dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,134,722 posete www.srbijalov.com