KREC kaže:
Oktobar mesec u drzavi Srbiji je pun turbulencija za vreme odrzavanja Upravnih odbora u svim Lovackim drustvima.Sta se to kuva i kako ce nam biti=ne znamo !
predlazem naslov jedne vrlo bitne i zanimljive teme : Kako i koliko placamo divljach ???
Drustva poput Temerina 14000din,ostali Celarevo,Futog,Backo Gradiste,Padej po 12000,Knicanin-opstina Titel 9000 dina kao i sva Zrenjaninska drustva a tu je uracunatA PO JEDNA DIVLJAC PO LOVCU ZA SVAKI LOV U KOJI IDE POD USLOVOM DA JE IMA DOVOLJNO.A moji pametnjakovici iz LU Panonija iz Backe Topole traze da bude kao i do sad 8000 din + svaki lov na zeca npr... avansno 750din pred pocetak lova,ako odstrelis=to je to,a ako ne =pare ti se vracaju ??? za fazana je isto osim cene od 400 din,a ko ima psa upola manje ???!!!
Sta vi na ovu budalastinu kazete ???
dobar nam pogled,Mirko
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
pOZDRAV dRUSTVU NA TEMI. kOD NAS JE SVE OSTALO NA SNAZI OSIM FAZANA ?!! Naime fazan ce da se placa na kraju godine,a zec avansno pre lova ?!!!!
Znate li ko ce ici u lov na zeca ??? umesto 35 mozda 10 ljudi !!!
Kako je kod vas ???
dobar vam pogled,Mirko
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
pošto su u Vojvodini dodeljena lovišta,a i ekonomska strana lova je počela da dolazi na red za razmišljanje,zakon ponude i potražnje će pokazati neke parametre i uskoro ćemo videti kako to izgleda u praksi,LU odredjuju i usvajaju cenovnike usluga i divljači pa možemo o tome malo diskutovati,da vidimo koliko gde košta da se ode u lov i da se odstreli divljač,i šta se sve nudi uz organizaciju lova.
Da li će cene odstrela zavisiti od kvaliteta divljači,lovišta,usluge organizacije lova?Lovci koji žele da love i da plate sigurno se kalkulišu pre lova,medjutim trebalo bi i LU da se malo iskalkulišu pre nego ponude lov?!!
Eh te nase kalkulacije i obracuni.Svi zele u lov i i svi zele da zarade.Kome ce biti skupo a kome jeftino.Da li dobro organizovano... I kako da vuk bude sit aovce na broju.Pitanje je sad.A para sve manje i manje a navike ne promenjene vec godinama.
ajde malo da diskutujemo o tome jer svalo LU treba da odredi uslove i cenovnik za izvodjenje lova i cenovnik divljači,dali će se on i dalje poklapati sa cenovnikom LSS ili će se korigovati prema džepu lovaca.
Koliko će koštati jedan lov na prepelice sa odstrelom 15-tak prepelica?koliko će koštati lov na fazana ?Dali će biti ista cena za fazane iz veštačkog i prirodnog uzgoja?Dali će se naplaćivati posebno dnevnica za lovočuvara stručnog pratioca ili to spada u njegov opis radnog mesta ukolikp to radi u radno vreme?
Mnogo je pitanja i sugestija koje treba zajednički razmotriti
svako LU treba da ima usvojen cenovnik za 2012/13 lovnu godinu,ovim cenovnikom se definišu cene odstrela divljači kao i njenih delova,cene usluga koje pružaju lovcima.
sve ostalo se reguliše pravilnikom,a primena se reguliše odlukama UO LU.
Tako u dosta LU ima odluka da se nenaplaćuje ulazak u lovište, vodič,prevoz,upotreba pasa...nego se paušalno odredi cena i sve se naplaćuje kao usluga organizacije lova ,kako nezvanično čujem dosta se LU opredelilo za ovu soluciju i recimo lov na prepelice naplaćuju 500 dinara organizacija+broj odstreljenih prepelica puta usvojena cena
nema tu nekih kalkulacija,
bez uvrede kolege, ali lov postaje skup sport,
jedno LU ne može da spušta drastično cene usluga i divljači,
svi se trude da su im članarine pristojne, kod nas je 16.000 rsd,
kako onda da se ne obračunavaju usluge u lovu,
biće dosta teško i opstajaće samo udruženja koja su sposobna da dovedu goste-lovce u svoja lovišta...
živim za njih, moji psi su moj život, lov bez njih nije lov!
Indjijanac kaže:
svako LU treba da ima usvojen cenovnik za 2012/13 lovnu godinu,ovim cenovnikom se definišu cene odstrela divljači kao i njenih delova,cene usluga koje pružaju lovcima.
sve ostalo se reguliše pravilnikom,a primena se reguliše odlukama UO LU.
Tako u dosta LU ima odluka da se nenaplaćuje ulazak u lovište, vodič,prevoz,upotreba pasa...nego se paušalno odredi cena i sve se naplaćuje kao usluga organizacije lova ,kako nezvanično čujem dosta se LU opredelilo za ovu soluciju i recimo lov na prepelice naplaćuju 500 dinara organizacija+broj odstreljenih prepelica puta usvojena cena
Da li se ovi komentari odnose na članove udruženja ili na lovce turiste?
Ako se misli na članove udruženja, onda se treba upitati zašto plaćamo 16.000.- godišnje.
Pa u tih 16.000 su i naknade za odstrel divljači po usvojenom tržišnom cenovniku, zar ne?
Godišnom planskom dokumentacijom su predviđene kvote odstrela divljači. Istom tom dokumentacijom kao i odgovarajućom odlukom organa upravljanja(o usvajanju GPGL) se odredi kvota odstrela za članove udruženja i eventualno kvota odstrela za lovce turiste. Broj planiranog godišnjeg odstrela divljači se pomnoži sa cenama datim od strane države i dobija se određeni rezultat i obaveza udruženja da u određenom procentu uplati tu naknadu državi u tačno predviđenim rokovima.
Iznos naknade koja se uplaćuje državi za planirani odstrel divljači od strane članova udruženja, se podeli sa brojem članova udruženja i dobija se iznos po članu udruženja i taj iznos predstavlja deo godišnje članarine. Lovcima turistima se odstrel naplaćuje po tržišnom cenovniku, koji se donosi i usvaja za svaku lovnu godinu pre početka lovne sezone.
Pa zar strukturu godišnje članarine ne čine davanja za lovnu kartu, davanja za naknadu odstrela, davanja za rad udruženja (stručna i lovočuvarska služba, zaštita i gajenje divljači itd.) i davanja za više lovne asocijacije.
Pa zar se mi ne zalažemo za narodno lovstvo? Suština istog je da na jednoj strani lovci, kao članovi udruženja, zadovolje svoje porive za lovom po najnižim mogućim davanjima, kao kompenzaciji za njihov rad i doprinos na gajenju i zaštiti divljači a na drugoj, da svako lovište dostigne optimalne matične fondove divljači koji se narodnim lovstvom neće smanjitii ugrozit, već će svake godine pre početka lovne sezone imati iste matične fondove.
Profitabilno lovstvo treba prepustiti komercijalnim lovištima, koja imaju sve potrebne uslove za to.
Praksa koja je izgleda zastupljena u ravničarskim lovištima (uglavnom u Vojvodini) da se pored članarine, članovima udruženja vrši i naplata odstrela pre ili nakon svakog pojedinačnog lova po jedinki odstrela, verovatno stimuliše članove udruženja da prikrivaju stvaran odstrel i mogućnost za razne manipulacije, vrlo je teško primenjiva na ostale tipove lovišta a naročito brdsko planinska.
Možda grešim ali moje razmišljanje je takvo.
Gedza66 kaže:
Praksa koja je izgleda zastupljena u ravničarskim lovištima (uglavnom u Vojvodini) da se pored članarine, članovima udruženja vrši i naplata odstrela pre ili nakon svakog pojedinačnog lova po jedinki odstrela, verovatno stimuliše članove udruženja da prikrivaju stvaran odstrel a vrlo je teško primenjiva na ostale tipove lovišta a naročito brdsko planinska.
Gedžo, sistem napalate se razlikuje: u tih pominjanih 16000 je uračunata akontacija za odstrel, i ne naplaćuje se dodatno odstrel. Postoji i drugi sistem, gde odstrel divljači nije ukalkulisan u članski doprinos, nego se plaća nakon lova, dodatno, članski doprinos je niži. Dakle, dva različita načina postoje.
Lično mislim da je naplaćivanje one famozne stavke 'ulaz u lovište' glupost. Naplati odstrel, ponudi doručak i ručak komercijalnim lovcima, ili nemoj, napravi nekoliko različitih paketa usluga, ali divljač naplaćuj! Stavka 'ulaz u lovište' mene podseća na onu famoznu 'vazdušarinu' - ja to zovem porez na budale. Naplati konkretnu uslugu i konkretnu divljač, a ne kojekakve izmišljene stavke, kao npr. ulaz psa u lovište!
Prikrivanje odstrela jako zavisi od sposobnosti stručne službe LU. Konkretno, kod Sanje u Bečeju poznajem i upravnika lovišta i lovočuvara, kad ih vidiš koliki su, verujem da nikom ne padne na pamet ni da proba da mazne nešto. A non stop su u terenu - da ne veruješ. Ja sam bio lane kod Sanje u gostima, njen Šandor je grupovodja, ali je uredno došao lovočuvar Mile, u kontrolu! Jesmo se mi zezali posle, ali prvo posao, pa onda zezanje! Nema tu cile-Mile!
Što se tiče cenovnika divljači i usluga, svako LU formira kako misli da treba. Uprava LU mora da dobro proceni, koje cene će formirati i šta će naplaćivati - ako omanu u proceni neće imati lovaca koji plaćaju, a i članstvo će im se osipati. Ljudi sada dobro odmeravaju gde će da potroše dinar (evro), idu tamo gde dobiju najviše za svoje pare. Isto kao i u svakom poslu, na tržištu.
Ja lično sam pristalica nižih cena, a većeg prometa, dakle, džaba mi divljač ako zacepim cenu. Ali ne sme se ići ni prenisko, jer onda dovodiš u pitanje rentabilnost i održivost poslovanja i gazdovanja lovištem.
Uostalom, svi vi to verovatno znate. Jedno je sigurno: neće moći biti za 100 evra, da imaju članovi LU 15-20 izlazaka u lovište, i odstrel. To lovište i divljač ne može da izdrži. Može, ali samo ukoliko članovi LU udarnički dobrovoljno rade, ili ako dobijaju neke donacije u novcu, hrani za divljač, itd.
Ko ima fazaneriju, moći će da snizi cenu fazana u dostrelu. Ko nema, može da zaboravi na komercijalni lov i priliv sredstava po tom osnovu. Gazdovanje zecom i cena odstrela, obzirom na opadanje brojnosti (uz predatore, da budemo iskreni, mi lovci smo 'ojadili' zeca). Srneća divljač - svi znamo šta se radi!
Nastaviću kasnije.
kod nas je članarina 16.000 u koju je uračunato sve
od ulaska...
svako ima pravo da izađe 12 puta na fazana i 4 puta na zeca, patke, prepelice, grlice... to je dozvoljeno loviti svaki dan...
nema naknadnog plaćanja, ali dozvolite nema ni poklanjanja divljači,
a da je broj odstreljenih jedinki tačan, to je 100% tačno i ništa se ne prikriva, a nema ni razloga.
ko može loviće, ko nemože družiće se
društvo mora da ulaže u lovište i fond divljači mora da se podiže, trofejna struktura mora da se pojačava...
a za to su potrebne velike pare...
Pitanje za koleginicu Sanju mozes li nam reci koliko clanova ima vase udruzenje (koji placaju 16.000) koliko po planu gazdovanja za ovu godinu mozete odsteliti jedinki zeca,fazana,divljih pataka,prepelica.Piatanje je mozda malo zahtevno ali bi mi pomoglo mnogo da pokusamo zajednicki i strucno da izracunamo nesto
Unapred hvala!
nas ima 192 koji plaćamo
lovište je površine 30.324,24ha,
da ne bi pogrešila u ciframa, sutra ću napisti tačno koliko čega ima u planu, po vrstama
Ako se u tih 16 000 računa i sva ta gore navedena divljač (12 fazana, 4 zeca, itd). Onda je to sve OK i nemože biti jeftinije!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Ljudi moraju da shvate da divljač košta, i da uopšte nije jeftina. Kao što ni lov nije jeftin, a biće još skuplji.
Što neko reče: gde to ima da jedna 'kokoška' košta 11 evra? Gospodi mesarima će to uvek biti skupo.
Vrlo brzo će se pokazati (a po mojim saznanjima već se pokazuje) da su LU koja su odredjivala članske doprinose u visini oko 100 evra, u velikom problemu kako da zatvore godinu, a da plate sve obaveze.
Ja sam prošle godine izneo tezu, da članski doprinos mora da bude oko 150 evra minimum, da bi LU moglo da posluje. Iz populističkih razloga, ili iz neznanja, ili ko zna iz kojih razloga, mnoga LU su išla sa članskim doprinosom ispod realnog, nadajući se nekom čudu, da će im sa neba pasti novci.
Članski doprinos najčešće podrazumeva: naknadu za lovnu kartu, naknadu za troškove rada LU, naknadu za rad stručne i lovočuvarske službe (plate, porezi i doprinosi), članarinu za više saveze, akontaciju za odstrel divljači, deo naknade državi za korišćenje divljači (10%), i još neke stvari. Kako misle ljudi da sve to poplaćaju sa 100 evra po lovcu, nemam pojma. Može, doduše, ali pod uslovom da se divljač proda na tržištu u komercijalnom lovu, ali u tom slučaju lovci članovi ne mogu da love, jer se plan odstrela ispuni kroz komercijalu.
Vrlo brzo, već za nekoliko meseci, će uprave mnogih LU koje su se igrale sa visinom članskog doprinosa, morati da izadju pred svoje članove i da im saopšte da će ili morati da doplaćuju za članarinu, ili će LU da ode u minus, pa onda u blokadu, pa im se onda oduzima lovište (govorim o LU u Vojvodini, koja su lovišta dobila direktno na korišćenje).
LU treba da gazduje lovištem kao firma; loše gazdovanje - firma propada. Ko to ne razume, ne treba ni da se bakće upravljanjem LU. Ljudi jesu navikli da love za sitne pare, ali moraće da brzo shvate da je to vreme prošlo, i da je privilegija odstreliti npr. zeca, a da ne pričam o krupnijoj divljači. Kao što je uostalom i bavljenje lovom privilegija, ma šta ko o tome mislio.
Koliko košta odstrel zeca u komercijali? Ako računaš sve stavke (ulaz u lovište, stručni pratilac, ulaz psa, organizacija lova), odstrel zeca košta oko 50 evra. Pa vi računajte kako onda neki član LU može da odstreli 3-4 zeca za 100 evra članarine, plus sva ostala divljač?
Žalosna je činjenica da je u zemlji Srbiji cifra od 100 evra za mnoge ljude poprilična. Eto, tu je problem.
Lov jeste skup a mi generalno jesmo siromašni.Ali to nikako ne sme od nas da pravi mesare i da nedomaćinskim odnosom praznimo lovišta, da sečemo granu na kojoj sedimo.
Lala je u pravu po pitanju cenovnika za odstreljenu divljač.
Sada je uspostavljen faktički odnos prema državi koji je omogućio LU da posluju na tržišnim principima.
Neko LU će rešiti poslovanje visinom članarine ( to je najednostavniji način ) ako je LU u PDV-u svaki odstrel se evidentira na način koji je propisan Zakonom o PDV-u i stvara se obaveza prema državi što uvećava finansijske rashode.
Druga LU će usvojiti cenovnike za svoje članove i cenovnik za ostale zainteresovane.To je sve stvar samog LU.
I u delu odnosa količine i cene odstreljene divljači i potrebe da se iznešeno iz lovišta nadomesti prema visini članarine i ostalih izdvajanja treba uspostaviti korektne odnose kako jednog dana ne bismo lutali praznim lovištem.Sigurno da treba biti disciplinovaniji po pitanju odstrela u jednom lovnom danu i unapred znati koliko košta unos divljači koju odstrelimo.Moramo paziti da ostavimo mlađima više nego što smo zatekli od starijih.
Po pitanju gazdovanja i ukupnog poslovanja po novim propisima koji su nametnuli drugačiju organizaciju i troškove, manja LU ( sa manjim brojem članova ) mogu doći u veoma nezavidnu situaciju pogotovu ako nemaju razvijen komercijalni lov.Čak je, za LU koje ima do 200 članova a prihod samo od članarine ( slučaj u velikom broju LU u Srbiji van LSV )
veliki znak pitanja i članarina od 150 eura.
Nažalost za bavljenje lovom prolazi vreme na koje smo navikli ali i ne samo za lov.
kako odrediti cenu divljači jer svako LU mora da usvoji cenovnik za ovu godinu,a samim tim i da definiše sistem naplate.Sa ovim smo svi suočeni i zanima me kako je ko to u svom LU rešio,a i radi trežišta i konkurentnosti bilo bi odlično da imamo transparentne cene.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?