Kako spremiti
|
INTERMAKER |
Objavljen 17.02.2009. 22:09
|
Super Admin
Upisa: 300
Pristupio: 28.01.2009. 13:01
|
Lovački paprikaš
Sastojci:
* 500 g teleće krtine,
* 250 g svinjskog vrata,
* 200 g dimljene slanine,
* 500 g svežih paprika,
* 500 g crvenog luka,
* 500 ml crvenog vina,
* 1 zelena ljuta paprika,
* 1 kašika mlevenog
* crvenog bibera,
* mleveni crni biber,
* ulje,
* so.
Za serviranje:
* kuvana šargarepa,
* mešano povrće,
* pečeni krompir.
Priprema:
U vatrostalnu činiju sipati ulje. Dodati deo iseckane (na kocke) slanine, deo svinjskog i telećeg mesa sečenog na krupnije komade. Posoliti i pobiberiti, pa dodati crveni biber i crni luk sečen na polukrugove. Preko toga staviti duguljaste komade paprika (svežih zelenih i ljutu papriku). Zatim ređati preostalu slaninu, komade mesa, preostali luk, crveni biber i obe vrste paprika.
Sipati crveno vino i 300 ml vode. Poklopiti i staviti u pećnicu, pa peći oko 90 minuta na 250 stepeni.
Na činiju za sreviranje staviti komade kuvane šargarepe, mešano povrće i kriške pečenog krompira, pa servirati paprikaš.
---------------------------------------------
Zec u lovačkom sosu
Zec u lovačkom sosu
Potrebno:
- 1 zec
- 3 dcl ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 limun
- 250 g kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- pac
- 5 l vode
- 5 šargarepa
- 5 paštrnaka
- 1 veza peršuna
- 3 glavice crnog luka
- 2 lovorova lista
- 1 dcl vinskog sirćeta
- 1 kašikabibera u zrnu
- 2 kašike soli
U vodu stavite šargarepu, paštrnak, peršun, crni luk, lovor, biber i so.Kuvajte dok zelen ne omekša. Dodajte sirće. Ohladite. Zeca očistite i isecite na veće komade. Zalijte ga pacom. Meso prekrijte zelenišem i kuvanom vodom. Leti ostavite meso u pacu 2 dana, a zimi 4 dana. Svaki dan prevrćite komade mesa. Kada je meso odstojalo, stavite ga na ugrejano ulje, prekrijte zelenišem i prelijte vodom iz paca. Dinstajte 20 minuta. Izvadite meso. Ugrejte ulje, dodajte brašno, šećer i napravite svetlu zapršku.
Zeleniš i vodu u kojoj se dinstalo meso propasirajte i dodajte zapršci stalno mešajući. Meso isitnite u komade kakve želite da služite. Sosu dodajte limun isečen na tanke kolutove. Vratite meso i kuvajte 10 minuta.
Zalijte kiselom pavlakom i služite odmah.
Uz ovaj specijalitet služite krokete ili tirolske knedle.
---------------------------------------------------------
Bubrezi na lovački način
Potrebno je:
600 g svinjskih bubrega
2 paradajza
1 kiseli krastavac
1 glavica luka
1 veza zeleni za supu
2 čaše crnog vina
2 kašike butera
1 kašika brašna
2 kašičice kisele pavlake
1 kocka za supu
biber
ulje
so
Priprema:
Bubrege uzdužno prepolovite i uklonite žlice i masnoće. Operite ih i potopite u vodu da malo odstoje. U međuvremenu skuvajte u vinu očišćenu i sitno iseckanu zelen (šargarepu, celer, koren peršuna...). Omekšalo povrće propasirajte. Od butera u brašna napravite zapršku, pa dodajte propasirano povrće, kocku za supu i malo vode, biber i so. Naseckajte krastavac i paradajz, a potom i njih spustite u umak. Potom, bubrege ocedite i isecite na rezance. Naglo ih propržite na vrelom ulju, a potom dodajte i seckani crni luk. Bubrege posolite, pobiberite, uspite ih u umak i ostavite da krčkaju. Na kraju, dodajte kiselu pavlaku.
----------------------------------------------------------
Lovačke šnicle sa pečurkama
Potrebno je:
400 g junećih šnicli
400 g pečuraka
veća glavica crnog luka
3 češnja belog luka
2 dl belog vina
brašno
ulje
biber
lorber
peršun
senf
Priprema:
Izlupane juneće šnicle uvajati u brašno i kratko peći na vrelom ulju sa obe strane. Izvaditi, držati sa strane, na toplom, a kad se i poslednje ispeku, vratiti u posudu u kojoj je pečeno. Naliti belim vinom, pobiberiti, dodati sitno iseckan beli luk i bžlorber i blago krčkati. Odvojeno, sitno na rebarca iseći crno luk, propržiti i dodati, takođe na listove isečene pečurke i pržiti desetak minuta. Spojiti pečurke sa šniclama i još pet minuta blago krčkati, uz povremeno dolivanje tople vode. Služiti uz pirinač, knedle, kuvan krompir, makarone i obilje salate. Ove šnicle se mogu praviti i od veće količine, jer su još ukusnije kad se podgrevaju.
-------------------------------------------------------------
Lovačke šnicle
Potrebno je:
1 kg junetine
2 glavice belog luka
1 šolja paradajza
2 dl ulja
1 veza peršunovog lista
mleveni biber
brašno
so
Priprema:
Meso iseći na šnicle, posoliti, svaku malo posuti brašnom i na vrelom ulju zapeći sa obe strane da porumsni. U jednoj činiji izmešati vezu sitno iseckanog peršunovog lista, iseckanog belog luka i mlevenog bibera po ukusu. U šerpu ređati red prženih šnicli, red mase od peršuna i luka dok se sve ne utroši. Potom preliti paradajzom i sipati šolju vode. Poklopiti i kuvati oko 10 minuta. |
|
|
|
Igor |
Objavljen 29.06.2009. 21:01
|
Moderator
Upisa: 264
Pristupio: 05.02.2009. 20:16
|
Srneca ledja u sosu od pecuraka
Sastojci za jednu osobu:
-Srneci kare
-Pecurke 300 gr.
-Senf 50 gr.
-Pavlaka 1 kom.
Priprema
Srneci kare, koji je odstojao u marinadi 24 casa ( belo vino, celer, sargarepa, luk, persun) iseci na tanke snicle. Uvaljati ih u maslinovo ulje i peci ih na jakoj vatri petnaestak minuta. pred kraj dodati pecurke, senf pavlaku.
Servirati uz kuvani krompir ili knedle.
PRIJATNO! |
|
|
|
bata boka |
Objavljen 07.11.2009. 18:30
|
Pripravnik
Upisa: 5
Pristupio: 02.10.2009. 22:47
|
strava recepti |
|
|
|
skojic |
Objavljen 14.11.2009. 18:40
|
Stari član
Upisa: 216
Pristupio: 01.07.2009. 18:30
|
OVO TREBA ČITATI KADA SI SIT INAČE KRČE CREVA , a'lal vera !!!!! |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 03.01.2011. 18:56
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Admin kaže:
Srneca ledja u sosu od pecuraka
Sastojci za jednu osobu:
-Srneci kare
-Pecurke 300 gr.
-Senf 50 gr.
-Pavlaka 1 kom.
Priprema
Srneci kare, koji je odstojao u marinadi 24 casa ( belo vino, celer, sargarepa, luk, persun) iseci na tanke snicle. Uvaljati ih u maslinovo ulje i peci ih na jakoj vatri petnaestak minuta. pred kraj dodati pecurke, senf pavlaku.
Servirati uz kuvani krompir ili knedle.
PRIJATNO! |
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 03.01.2011. 18:58
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
Hteo bih ovo da probam kad bi nam dozvolili da lovimo srne kod nas u Makedonij. Nazalost ima ih sve manje a lovokradci ih tamane kad stignu |
|
|
|
kelt |
Objavljen 04.02.2011. 17:41
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
moram i ja da se javim na ovu temu, pogotovu sto se spremanje divljaci u severnoj dalmaciji (odakle sam i sam)dosta razlikuje od ovdasnjeg. gledao sam kako zeca ispiraju od krvi u 9 voda i drze u nekoj vodurini po 3 dana isto tako i ostalu divljac. to se kod nas ne radi cak obrnuto svaka kap krvi koja se moze sacuvati je dobrodosla. ovako potrebno je - 1 zec koji se isece zajedno sa kostima na komade velicine 2-3x2-3cm potom se na oko2-3dcl maslinovog ulja(ali pravog domaceg ne ovog iz ducana)izdinsta oko 1kg iseckanog crnog luka potom se zecetina stavi i na laganoj vatri dinsta oko 1.5-2 sata, zavisno od starosti zeca na kraju se doda crno vino domace oko 1\2 litre te so, zacin c, i desetak listica ruzmarina kuva se jos 15- tak minuta i servira vruce najbolje uz palentu(puru) naravno kosti se ne jedu vec se malo pljuckaju ,ali vazna je kostana srz zbog ukusa. ovako sam spremao i muflona i srnetinu i jelena. ko god je probao stalno me ponovo pita kad cu spremati divljac da eto slucajno naleti B) |
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 06.08.2011. 21:58
|
Član
Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Pitanje kako spremiti DS na raznju ima li neki poseban nacin ili kao domace?
priroda i drustvo
|
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 08.08.2011. 12:00
|
Veteran
Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
cokoladni kaže:
Pitanje kako spremiti DS na raznju ima li neki poseban nacin ili kao domace?
Ako misliš kolega na DS prase ili nazime na ražnju onda tu nema mnogo razlike u odnosu na domaće prase (mislim u načinu pečenja) stim:,, što je DS posna pa je potrebno nabaviti maramicu (od iznutrice) i spolja obaviti oko praseta jer mora malo duže da se peče a maramica em što podmazuje pečenje em štiti da meso neizgori. Druga stvar je da se unutar praseta stavi jedan margarin (ceo) i treba staviti slanine da bi se iznutra podmazivalo prilikom pečenja. Naravno nezaboravi da posoliš pečenje. Garantovano biće ukusnije od svakog domaćeg praseta , a meso je kao piletina na ražnju. Oprobano više puta. B)
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
|
|
|
|
misa 71 |
Objavljen 08.08.2011. 12:03
|
Veteran
Upisa: 649
Pristupio: 02.02.2011. 09:47
|
Kolege lovci i gurmani kako je najbolje spremiti prepelicu ?
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
|
|
|
|
cokoladni |
Objavljen 08.08.2011. 13:28
|
Član
Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Hvala misa 71
priroda i drustvo
|
|
|
|
velimir |
Objavljen 11.02.2012. 14:39
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 04.01.2012. 20:55
|
Kako najrađe pripremate Patke ? |
|
|
|
sabatti |
Objavljen 11.02.2012. 15:31
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
velimir kaže:
Kako najrađe pripremate Patke ? Ja sam ovo radio bas prosle subote,spremao sam ih u sacu prvo sam odvojio meso od koske onako amaterski koliko sam mogao,i ostavio u belom vinu , vinskom sircetu i belom luku da stoji(ovaj put je stajalo celu noc,a inace ga drzim i manje),sutradan sam prokuvao to meso(ovo kuvanje je obavezno).dalje ide ko klasican sac stavis mast tj premazes zemljanu posudu popakujes meso krompir jednu sargarepu,par komada belog luka neljustenog,posolis..e sada ja sam dodao malo slanine malo jagnjetine malo rebara,nalio vodu i ulje do pola posude,neko tu stavlja i belo vino ,ja ne volim da stavljam vino u bilo koje jelo.i peko sam ga u zaru oko 1h30min.negde na pola pecenja samo proveri dal ima vode unutra ako nema dodaj..ako te ne mrzi probaj,pa javi jer ti se svidelo. |
|
|
|
velimir |
Objavljen 11.02.2012. 15:36
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 04.01.2012. 20:55
|
Ma ovo šta si opiso nemože da nevalja i bez Patke ! Probam pa se javim. |
|
|
|
sabatti |
Objavljen 11.02.2012. 15:39
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
ma kolega stavio sam tri patke i mozda ukupno kilogram ovog ostalog ne vise.tako da u principu to je patka ovo mu dodju kao zacini.... |
|
|
|
sabatti |
Objavljen 11.02.2012. 15:58
|
Član
Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
javi samo jer ti se svidelo ja nisam probao ali ovi sto su jeli kazu da je dobro. |
|
|
|
velimir |
Objavljen 12.02.2012. 10:28
|
Mlađi član
Upisa: 42
Pristupio: 04.01.2012. 20:55
|
Jesi meso kuvo u onom u ćemu je stajalo preko noći ili u ćistoj vodi ? |
|
|
|
Evodija |
Objavljen 26.03.2013. 09:44
|
Stari član
Upisa: 499
Pristupio: 27.06.2012. 21:59
|
U mom selu u poslednje vreme puno jedu medvede.
Da dobro ste razumeli jedu paprikaš od medveđeg mesa.
Ima se može se. Ko mali Perica pasulja.
Kažu da ima više medveda nego zeca!
Nije to zbog emisije "državni posao"
E sad! kažu ljudi koji su jeli. Paprikaš je mastan, a meso kisi.
Naravno da nema puno hrabrih, ali oni koji su jeli,ko iz aušvica, po dva tanjira. pa nemoš žeđ ugasiti.
Zbog napred iznetog, dali neko od forumaša, gde se dosta lovi međeda, ima DOBAR RECEP za međeđi paprikaš (jel se tako kaže?)
Kao i koje pivo bolje ide, domaće ili strano,friško ili bajato.
Unapred hvala |
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 26.04.2013. 21:39
|
Veteran
Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
evo prostog recepta za patku....kad si negde u prirodi....patki se izvadi drob i volja,perije se nedira...u utrobu se stave dve glavice luka i posoli...prvo se glava i vrat obaviju glinom pa se saviju i onda celu patku obavijemo glinom u jednu kuglu i bacimo u vatru...posle sat i po vadimo kuglu i razbijamo ...perije i koza ostanu u glini ...ja ovo nisam probao ali sam čuo da je neverovatno ukusno... jest malo čudan recept pa ko voli nek proba...pozdrav |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 21.10.2013. 07:31
|
Lovčina
Upisa: 2436
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ovako se sprema i jez. znam da nije lovna divljac, ali eto... mozda nekom glavu spase...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|