Nastavljam da malo forsiram ovu temu, iako vidim da kolege baš ne pokazuju preterano zanimanje za ovaj problem.
Meni lično je ova tema trenutno vrlo interesantna, a reći ću i zašto: ove godine, u lovištu kojim gazduje LU Bač, bilo je puno slučajeva da se na parcelama pali strnjika, i to nije ništa novo, taj problem je već poznat, i dešava se u svim lovištima, na žalost.
Medjutim, ono što je novo, jeste da se ove godine desilo, da je izgoreo teren pod pašnjakom i remizom, čisti lovno produktivni teren, jedan od naših boljih delova lovišta, koji nije obradjivan!!! Izgorela je površina od blizu 50 ha ako se ne varam, a sam Bog zna koliko je divljači stradalo. Izgoreli su i naši lovno tehnički objekti (čeke, hranilice...), koje smo tamo imali. Da li je neko slučajno zapalio, ili je možda bilo namernog paljenja, ne znam, ali znam da je šteta vrlo velika.
Da tu ne bude kraj, pobrinulo se neko NN lice: valjda najbolji deo terena (poznat kao 'Bara' na Morgašu), teren pod gustom trskom, remizom, travom, parlogom, teren sa drvećem, dakle, idealna kombinacija za svu divljač, koja je tamo imala stanište, i gde je bilo uživanje loviti zbog obilja divljači (srneća, DS, zec, pernata divljač, pa čak se tu i jelenska divljač pojavljivala), e takav teren je možda svesno zapaljen!!!
Posledice možete i sami da zamislite! Koji je razlog, zašto neko to pali, ne mogu da shvatim! I naravno, opet šteta na divljači, pa šteta na LTO, i da ne redjam. Koliko vremena će trebati, da se taj deo terena obnovi, i da se divljač vrati?
Evo slika, staviću nekoliko:
Postavljam slike rubnih delova požara, gde se vidi kako je taj teren izgledao pre požara, a posle njega je gola garež, nije ostala ni travčica. Dakle, crni deo na slici nije oranje, nego je garež!
Evo još jedne slike
E moj LALO ja već godinama pričam šta se radi, al niko o tome neće da priča tako da me je tvoje pisanje prijatno iznenadilo. Ja sam već na jednom drugom našem lovačkom forumu pisao šta i zašto se dešava ovde kod mene u Južnoj Srbiji a isto je tako i po Šumadiji. godinama se vrši krađa drveta što za potrebe prerade, (znači kvalitetno drvo), što za potrebe ogreva a sve bez ikakvog plana seče, a onda kada neznaju kako da opravdaju gde je drvni materijal najlakše je malo podpaliti, tako da posle ne može da se utvrdi ko je šta radeo "kažu sve odnela vatra".
Tako se moja prognoza za Staru planinu od letos evo sad na maoju žalost obistinila, Stara planina gori od nedelje oko 15oha a niko o tome ne izveštava i ako izveštava izveštava površno i lažno "gori nisko rastinje, pa stara planina je 80 % pod šumom kako onda može da gori nisko rastinje?
Vašno je da čelnici Srbija Šuma voze privatno najbolja kola, da prave kobasice u tonama i to sve od šumarske plate, oće malo moj.....
ove godine izrazito se pali sve živo u svim lovištima u Vojvodini. Suša pogoduje toj nečasnoj raboti. Kod mene u lovištu samo za mesec dana je upaljeno nekoliko velikih trski dužine i do 1km a širine od 50-200m. O paljenju na njivama ne vredi ni govoriti. Banat je poznat po tome što su u nižim delovima lovišta mnoštvo džombovitih kopova, gde raste trska i visoka trava, šaša i rogoz, a sve je u džombama i jako teško prohodno, to su idealna skloništa za svu divljač, mnogi poljoprivrednici kada upale vatru na svojoj njivi ni ne razmišljaju o tome da će se vatra proširiti na obližnje kopovo ili trsku. Niko još nije kažnjen, manje više se zna ko je upalio ali niko nema petlju i da podnese prijavu. Poljočuvarska služba ne radi ništa a plata im lepo kaplje iz budžeta opštine. Lovočuvari volonteri su ukinuti a jedan lovočuvar na ogromnom prostoru ne može stići da to sve obiđe i uhvati počinioce na delu.
Mislim da jedino može neka edukacija i zajedničke tribine u selima i MZ-ima gde bi se okupile sve zainteresovane strane i to dobrovoljna vatrogasna društva, lovci i poljoprivrednici i stočari.
U Banatu je takođe opštepoznato da i čobani i stočari vole da upale staru travu i trsku jer će tu napasati stoku kada krene mlada trava i trska a to naročito rade u proleće baš u vreme oskudice vegetacije kada je gnježdenje ptica i prva legla zečića. Sve se to zna i ko to radi i kada ali eto ništa se nije do sada uradilo.
Mi smo letos uz pomoć policije uhvatili na delu tri lica koja su krala metalne čeke, sekli ih i prodavali u staro gvožđe, u našem lovištu smo ih uhvatili sa četiri posečene metalne čeke i jednim ukradenim čamcem i to je jedini svetli primer jer evo 15. decembra je prvo ročište na sudu gde su optuženi za krađu po članu 203 KZ, međutim kako nemaju ništa na svoje ime a šteta je nekoliko desetina hiljada dinara ostaje posle da ih privatno gonimo za naknadu štete i to će se vući u nedogled. Šta raditi u takvim slučajevima?
U našem lovištu, tj, samo u našem reviru, ove godine je izgorelo blizu 100 ha terena! Od toga, barem trećina nije bilo strnjište (zemlja koja se obradjuje)!
A vatrogasci mogu da popadaju na nos od gašenja, šta vredi, dok oni gase na jednom mestu, na drugom počne da gori. Još kad je ovako suva godina, kao ova, onda su rizici od širenja požara daleko veći.
Ali koga zabole doope, uopšte...
Lalo druže kod mene na teritoriji Opštine Kučevo do sada je ukupno izgorelo preko 1000 ha. što šume,što livada,niskog rastinja i strništa. Cifra je možda i veća
Ja sam o tome pisao i u ranijim upisima na ovu temu. Jedino su se podnosile prijave privatnim licima čija je njiva gorela tj.protiv onih koji su palili svoje njive-strnjišta i nisko rastinje pa se požar proširio dalje. U požarima su gorele i šume kojima gazduje Srbija šume kao i privatne šume gde mi iz mog LU idemo u lov na visoku divljač. Namerno paljenje šuma je iz razloga da bi se dobila čista seča drva, jer samo takva opožarena šuma može da bude čista seča.I nama su izgoreli lovno tehnički objekti. Užasno !!
Evo par fotografija prolećnog požara u delu lovišta gde nam je idealna površina za sitnu divljač gde se inače sitna divljač dobro prirodno reprodukovala, a sada je sve otišlo u PM.
I najsporiji sa ciljem su brži od najbržih bez cilja.
Naša surova realnost, koja se ponavlja svake godine.
Kod mene je ovo proleće izgorelo dosta terena, što trave, što šume, trske...
Nikad nisam mogao da razumem, niti ću, da se pali bez ikakvog razmišljanja na posledice.
Ovih dana još jak vetar, suvo, toplo, požar "tamo", "ovamo"...
Juče vidim gust dim se digao, a pošto teren poznajem kao svoj džep, pretpostavio sam šta gori.
Baš u tom delu terena sam pomagao utovar nekih drva juče, pa mototom otišao do požara i naravno imao šta da vidim.
Najbolje mesto u tom ravničarskom delu lovišta je izgorelo.
To je trska, nisko rastinje, suvo drveće, gde zaklon nalaze i fazani i zečevi, srneća divljač, šakal, lisica... i ako nigde nema divljači, tu će je imati.
A još sa svih strana oivičeno obradivim zemljištem, ma milina jedna za divljač i tu uvek nalaze zaklon u velikom broju.
Širina od 100-150m, dužina približno 1km i sve je to izgorelo.
Evo kako je ta lepota, nažalost juče izgledala.
Ovog mališana sam spasio sigurne smrti.
Ušao sam u vatru jednim putem, sa svih strana gori, a ja da napravim neku sliku. Vidim nešto se izvlači kroz travu neposredno ispred vatre, ali odlazi ka drugoj vatri, jer je napravljen krug i sve gori...
Da li je jež, vodeni pacov, priđem bliže i vidim ovog jadnička, kako se sa mukom probija kroz travu i beži ispred vatrene stihije.
Pokupio sam ga i što pre izjurio odande, jer je odmah potom sve izgorelo, jer je duvao jak vetar, a u kombinaciji sa vatrom...
E sad, koliko je onih koji se nisu "izvukli"???????
Stari verujem da su delimično uspeli, ali ovaj preko potreban podmladak??????
Tuga.
Danas sam, posle dužeg vremena, izašao malo u atar da istrčim psa, a i ja da se malo proteglim na prolećnom suncu.
Ono što sam video u ataru me šokiralo!
Skoro svaki parlog koji je ranije bio idealan za sklonište divljači je spaljen! Remize opustošene. Divljači ni u tragovima!
Ludaci koji su to radili, su paleći parlog, čak uspeli da zapale i jednu sasvim solidnu kuću! Zapalili sve šta su mogli, i otišli.
bogami smo ga i mi gasili do prošle nedelje, uspeli smo da sačuvamo jednu veču tablu šume sa dobrim podrastom gde je većina srneće divljči a ima i svega ostalog
E pa drugari, vidite, vreme je da se nesto i radi.
Vec dugo, godinama, pricam, naravno ne ovde na forumu no po nekim drugim medijima, poput TVa i novina, o potrebi striktne primene zakona koji zabranjuje paljenje strnista odnosno zetvenih ostataka. Sve ovo o cemu ovde pisemo posledica upravo toga.
Poljoprivredni proizvodjaci, nesvesni steta koje cine sopstvenoj zemlji, sebi ali i generacijama koje dolaze, zarad ustede koja cak nije ni usteda, pale strnista misleci da time ciste njive, a upravo cine suprotno. Unistavaju ih.
Ne samo njive, vec i zemlju koju su nasledili od svojih predaka a treba u amanet da je ostave svojim unucima ...
Paljenjem strnista se unistava i loviste, a strada i podmladak brojnih vrsta koje nalaze zaklon kako u poljima tako i u vrzinama i staracima koji se granice sa poljima. A sve to zarad ustede od 10 do 15 EUR po hektaru za tarupiranje.
Cudi me samo jer i dobar deo njih pripada lovackoj populaciji, odnsono vole da se nazivaju lovcima. A mene su ucili da je lovac onaj ko u svakom svom postupku dela kao lovac, misli kao lovac, koji nikada nikakvu stetu izazvati nece ....
E sad, ovo bi bilo samo jos jedno bulaznjenje jednog "savesnog", ako ne usledi i predlog nacina resavanja problema.
Gospodo iz lovackih drustava i udruzenja, presavite tabak, pa tuzite vlasnike njiva za unistavanje lovista!!! Tuzite ih za krsenje zakona o zemljistu!!!
Drzava to sama nece uraditi jer inspektori na terenu ili su korumpirani ili ih boli uvce, ili mozda imaju preca posla, no da rade ono za sta su placei. Nije tako???? dajte mi jedan primer tuzbe po ovom pitanju! Podseticu samo da se u Srbiji godisnje zapali oko 35 hiljada hektara oranica posle zetve psenice ilio kukuruza ... Malo li je!
Od jadikovanja nema nista.
A lovci najbolje znaju koja je cija parcela, i da se ne lazemo ko jezapalio zito !! (Student nije ... sigurno, reko mi skeledzija)
Ovako samo sviramo u frulu i vrtimo se u krug.
A stete su iz godine u godinu sve vece.
Ako treba da pojasnim, na raspolaganju sam, a ako treba i sa strucne strane da se ukljucim, ... tu sam. Ali jedino efikasno je podneti tuzbu, i terati djavola ...
Usput, ako neko zeli objasnjenje o finansijskim efektima steta pricinjenih paljenjem strnista, rad sam ih pruziti, samo ne bih da smaram bez potrebe.
Novija istraživanja ukazuju na to da se paljenjem strnjišta, livada i pašnjaka, sem što se uništava kompletna biljna masa koja je prisutna na njivi, uništava i kompletna mikroflora i mikrofauna na toj parceli i to do 5 cm u dubinu.
Samim tim se uništava ogromna količina biljne mase koja može da se upotrebi kao zelenišno đubri vo i ogroman broj mikroorganizama koji razlažu tu biomasu i koji prevode mineralne materije u oblike koji su pristupačni biljkama za ishranu.
Pored navedenog dolazi i do smanjenja sadržaja humusa u zemljištu i do narušavanja strukture zemljišta,a okolina se zagañuje pepelom i dimom.
Takođe velike štete mogu da nastanu i po okolinu na taj način jer vatra može da se proširi na sledeću njivu,zatim na obližnju šumu i za vrlo kratko vreme Vi dospete u situaciju da Vam vatrom bude zahvaćeno nekoliko stotina hektara najplodnijih oranica i najboljih šuma, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Ovakve stvari se dešavaju uglavnom zbog nemara i nepažnje a najvećim delom zbog neznanja. Ova pojava je najviše izražena u sušnim godinama.
Najbolji savet koji Vam u ovom trenutku može dati Poljoprivredna stručna služba je da ne palite svoje njive već da ih zaorete.
Za uništavanje izniklih korova na Vašim strnjištima možete primeniti sledeći praktičan savet.
Uradite plitko zaoravanje strnjišta kako bi ste suzbili iznikle korove i isprovocirali nove korove da niknu,samim tim se čuva i vlaga u zemlji štu.
Ovaj članak našao sam na netu - Agroinfo.Ne radi se o tome da se uštedi na tarupanju nego se vlastitom zemljištu nanosi višegodišnja šteta
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Clanak, je ok, ali samo delimicno. Ima tu i nepreciznosti. Ne volim tako perfidno reklamiranje totala a znamo da ih u zemlji najvise proizvodi samo jedna firma!!!!
Citajte taj tekst kao PR tekst.
Prva stvar nema tu nepaznje i nemara. Hocete da postavljam slike kao traktor vuce zapaljenu gumu!!!! Gde je tu nepaznja i nemar. To je jasna namera. Hocete snimak kamerom ? imam i to ...
To je prvo.
Drugo, najbolji nacin zastite od negativnog uticaja korova (bez da reklamiramo primenu glifostata) je primena niza agrotehnickih mera, koje rezultiraju drasticnim smanjenjem korovske populacije, posebno onih vkorovskih vrsta koje su problem, a to su sirak iz rizoma, palamida, tatula, zubaca i mnogi drugi. Primena herbicida, pa i totalnih herbicida je samo jedna od mera koja treba da se primeni, a sve u cilju redukcije korova, ali i smanjenja primenjenih sredstava za zastitu bilja.
Kolega obrisao sam onaj deo koji reklamira hemiju jer ja lično nisam pristalica iste, u Vojvodini zbog hemije najviše , nemamo više jarebica. I podebljao sam deo koji je najviše zastupljen po meni a to je neznanje
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
OK. Slazem se u potpunosti. Samo Glifosate u Srbiji uglavno radi samo jedna firma (jako veliki procenat, a necu da ih spominjem jer ne zelim da ih reklamiram).
A o neznanju .... eeee tu mogu da pricam od jutra do sutra ....
malo da spomenemo ovu nedaću koja se u ovim sušnim danima javlja kao posledica paljenja strništa,ali mi se čini da je u mnogo manjem obimu nego prošle godine.
Medjutim možemo očekivati velike probleme sa paljenjem kukuruzišta jer je suša opasno uticala na rod kukuruza,tako da mnogi koji su ove godine imali zasade kukuruza neće imati sredstava za skidanje roda koji je nikakav,tako da možemo oćekivati paljenje kukuruza.
Nazalost ova vatrena stihija nije zaobisla ni jug Srbije.Pozar koji je besneo u poslednja 24 sata u pepeo je pretvorio oko 100 ha ponajvise borove sume na planini Radan u atarima sela Ivanje i Dobra Voda u opstini Bojnik,pozar je u toku dana ugasen ali ga jos ima po rubovima,nadam se da je kisica koja je u poslednjem satu stidljivo pala pomogla njegovom gasenju potpuno.Inace borova suma je starosti oko 40 god.i na jednoj je parceli, izuzetan teren za zeca,lisicu,d.svinju i vuka,to su prava planinska sela na oko 900mnv.U gasenju pozara su ucestvovali vatrogasci svih susednih opstina kao i sumari zaposleni u Srbijasumi,ali i malobrojni mestani,izgorela je jedna kucica protivgradne odbrane i dve napustene kuce.Ljudskih zrtava na srecu nije bilo ali je steta ogromna i nenadiknadiva,jedan prelepi lovni revir je otisao u oblaku dima.Slike ima na FB grupi Radan planina.
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12
Jutros su lepo pohvaljeni lovci u vecernjim novostima
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?