Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj
miomirkica
 Kolega pez

Ako je "BABAROGA" onda si rešio problem.

Pozdrav
mica.jovanovic@gmail.com

sg-bog26

pez kaže:
Zatrazio sam temu jer sam se za protekle dve godine "sreo" sa tri psa koji su imali strah od pucnja.
Kako se radi inace o radnim psima teska srca sam se odvajao od njih ali ipak takvi plasljivi su neupotrebljivi u lovu i za dalju reprodukciju.
Pokusavao sam sa petardama, pucanjem iz puske, cak i u lovu dok gone pred njima odstreljivao divljac ne pomaze, posle pucnja uglavnom podviju rep i pravac kuci.
Zna li neko od kolega ili je imao slicnih problema a da je uspeo to da resi?

Dajte neki savet sta i kako pokusati jer je jedna plasljiva kerusa jos uvek kod nas(moje grupe) da pokusamo da spasemo sto se spasti moze(ako moze) jer se radi o veoma radnoj mladoj kerusi.

Strah od pucnja ili bilo koja druga vrsta straha kod pasa je komplikovan psiholoski problem, koji se ne moze rijesiti u jednom potezu, potrebno je vremena, strpljenja, puno vjezbanja i vjestina vodica.

Evo jednog recepta:
Sjednes na bicikl, a kerusu za povodac, pa u setnju oko sat vremena. Ovako nekoliko dana za redom, kako bi se kerusa prvo navikla na ovakvu vrstu setnje. Ovakav vid setnje, zahtijeva energiju, tj. fizički napor koji pomaže oslobađanju organizma od stresa. Nakon 5-6 dana, kad se kerusa navikne na ovakve setnje i one joj postanu ugodne, ponesu se petarde i onda tokom setnje, u pokretu ispali se petarda tako da pukne iza bicikla. Nema zastajkivanja, ni smanjivanja tempa, samo se nastavi dalje i pri tome nista ne govori kerusi. Zatim ispalimo drugu, pa treću.... Bez obzira kako da kerusa reaguje, samo nastaviti dalje. Kasnije bacamo petarde i na stranu. Po dolasku kuci sa psom zapocnemo igru koju on voli sa omiljenim predmetom ili kozom divljaci. Ove vjezbe se ponavljaju svakodnevno, dok se kerusa ne prestane plasiti. Neki kazu da psa treba umirivati blagim rijecima dok se cuju pucnji, sto je potpuno pogresnoNo no no. Kada psu izgovaramo blage rijeci ili ga mazimo, on ce pojacati osjecaj ili radnju koju cini u tom trenutku. Ako plasljivog psa mazimo ili mu se obracamo blagim rijecima dok je u strahu, on ce misliti da je u redu sto se plasi i onda ce tako i nastaviti. Nasuprot tome, kada primijetimo da pas ne pokazuje nikakve znakove straha, onda ga mozemo maziti i hvaliti.
Nakon ovih vjezbi sa biciklom, kad se pas prestane plasiti, treba otici u udaljenije loviste, autom sa kojeg se pas ne bi znao sam vratiti kuci. Pustis psa i kada bude u zaru traganja za divljaci, sa oko 100 m udaljenosti puknes iz puske i pratis njegovu reakciju. Ako je prethodno sve uradjeno kako treba, on se vise nece plasiti.
Budi uporan, jer kako i sam kazes radi se o kvalitetnoj kerusi, steta bi bilo da se njeni kvaliteti ne iskoriste. Ako uprkos tvome trudu uspijeh izostane, onda se vjerovatno radi o urodjenom strahuConfused.

Bez obzira koji metod upotrijebis, pisi nam rezultate.Odobreno

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

PEZ
 Kolega sg-bog hvala ti na objasnjenju, naravno da cu pokusati i o svemu vas obavestavati.iveli

Cika Mico hvala i tebi, nemoj vise da mi dajes savete!
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

lovac junior
 Moja bretonka se boji petRde,a kada puska opali ona samo digne usi i otrci do mesta gde je pucano,a kada neko puca na divljac koju je ona videla samo stoji i gleda,a kad padne divljac ona je aportira...Ali ne znam zasto se boji petarde?
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

DakiNS
 Kolega ma šta te briga za petarde. Da li tebi treba pas za vašare ili za lov?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

lovac junior
 Xaxaxa..Naravno za lov
Kinologija ZivioRodjoTri prsta 2
Elmermarkafazan

duskov
 kerovi su, skoro uvijek kao i ljudi. Ima onih koji svakome i u svakom trenutku mašu repom, cvile i skakuću oko nogu a postoji i on i gordi koji na svakog nepoznatog (pod uslovom da nije dijete) počne nezgodno da reži. Ja ipak volim da imam ove druge. Moguće i zbog toga što pokazuju karakter. A ima i onih pasa koji su psihički neuravnoteženi, koji su plašljivi i nekako kukavni. Takve i ljude izbjegavam...

Dikavac

zoranp kaže:
Pez neznam šta da kažem, ja sam u svom životu imao preko trideset pasa i to što goniča, što ptičara, nikada nisam imao prilike ni da vidim niti da imam psa koji je dobro radio i kad opališ on pobegne, a da isti nije bio prestravljen tj. loše odrađen pucanj..opet kažem jako puno pasa sam video u svom životu, neželim da se prepirem, nego rađe odustajem od daljnjeg tumačenja, jer neznam kako da pomognem takvom psu!

Pozdrav Zoko,

Ja bih takodje samo naveo iz licnog iskustva sa psima gonicima , NOD, NKP,fox.terijerima, LT,Bavarskim krvoslednicima, zapadno sibirskom lajkom, pegavim ..SG,STG,CG,Barakom ...da ne nabrajam Deda je takodje drzao vise rasa gonica, od kojih veci broj nije imao rodovnike... Zacudo ni jednom nisam video ni kod njegovih ni kod mojih da pas bude plasljiv na pucanj .Cak svoje pse kada odu preko 2 h kada ne moze drugacije dozovem -pucnjem ...
Koristim jedan metod da stenad od 6-8 meseci zajedno sa odraslim izvedem na teren.Te ispalim najpre patronu u kojoj je samo kapisla, uz nagradu,potom corak , opet uz nagradu i na koncu pravi metak(iz lovacke) Vrlo je bitno da se odstreli nesto pred njim dok su mladi, da bi shvatili -zasto se puca -sto kazu stari ...Par puta tako i shvate da pucanj znaci -plen.

Vrlo je cudna ta pojava.

Ovde se pominju cak vise lovaca koji imaju tu situaciju ..

Nesto me navodi na razmisljanje. Ipak bih uzrok trazio u sredini gde vlasnik psa zivi ( setih se da je brat imao psa koji se od buke voza zavlacio ispod stepenica )blizina autputa, stalni stres...

Kod 1 , u redu, dva hm, tri... Nesto tu ne stima.

aca81

DakiNS kaže:
Kolega ma šta te briga za petarde. Da li tebi treba pas za vašare ili za lov?

Smeko HaHoROFL
DOBAR POGLED

aca81

lovac junior kaže:
Moja bretonka se boji petRde,a kada puska opali ona samo digne usi i otrci do mesta gde je pucano,a kada neko puca na divljac koju je ona videla samo stoji i gleda,a kad padne divljac ona je aportira...Ali ne znam zasto se boji petarde?

Salu na stranu kolega ali mislim da pas vrlo dobro zna sta je petarda a sta je pucanj i miris baruta nije isti Odobreno ne ponasa se isto u prirodi kada je slobodan i kod kuce u boxu ili kad je vezan pa nema gde da se skloni a verovatno su mu vec neki klinci bacali petarde pa ima lose iskustvo....podji od sebe i videces da nije isto biti u liftu i negde na ulici a zadesi te neka panika ili opasnost,mislim......samo neka on radi na pucanj i skloni ga kada bude bila nova godina ili neko slavlje....poz.
DOBAR POGLED

duskov
 Znam jedan slučaj kada su djeca ubacivala keruši, stalno, petarde u kućicu. Bila nova godina a oni se "zabavljali".
Ona se toliko istraumirala da više nije bila za ozbiljan lov...
Uzgred, gazda ju je ne zadugo poklonio nekom čovjeku u planini...

milenko0609
 Neki kažu da je plašljivost do genetike, neki i da je to "stečena osobina" ja mislim da može da bude i jedno i drugo, ja sam svoje mlade pse izvodio same nekoliko puta (5-10x)u teren pre ispaljivanja metka, naevedem ga da digne divljač i nepucam, e posle te vrste treninga ga izvedem ponovo na teren ponovo navedem na divljač, on je digne a ja nepucam, sledeću puknem(ovo sam radio kad je lov na prepelice), i to je to , posle više nema problema sa pucnjem.

A što se tiče odvikavanja to je jako teško uraditi , tj zahteva svakodnevni trening, u koji ja teško verujem.

Mislim da to može samo Milan Cezar u emisiji "Šaptač psima", kad je onog labradora koji se plašio svega, čak i muzike iz radija, a tek pucnja, vodio na kraju pored pucača na glinene golubove. ima emisija na yutubu pa vredi pogledati......
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

vladimir krusevac
 Pozdrav svim ljubiteljima gonica.Imam SG starog 3 i po godine,prve 2 godine ker je odlicno isao u lov,pred njim je i odstreljena divljac,znaci ker je uveden u lov i nije se plasio pucnja.
Prosle godine prve nedelje lova ker je imao dugo gonjenje i po povratku sa tog gonjenja to je drugi ker.Cim pukne puska podvija rep i nema ga vise.
Na trenutak se povratio jedno vreme ali ove godine ista prica.
Da li postoji neka nada da se ker povrati s obzirom da je ker tu plasljivost stekao (izgleda da je gadjan u lovu) a vec je bio uveden u lov.Molim za pomoc iskusnije kolege,pozdrav.
vladimir krusevac

mihailo
 Verovatno stecena plasljivost,mozda je neko pucao na psa.
Ja imam isti problem samo sto je moj STG poceo da se plasi pucnja u 9-toj godini.

DakiNS
 Čuo sam za jedan drastičan postupak navikavanja na pucanj. Meni se lično nije svideo ali po tvrdnjama kolege ima efekta , posebno kod pasa koji su stekli plašljivost. Postupak je ovakav:

[xhide]Psa se ne hrani 4 dana, uz normalno sledovanje vode , zatim se za vreme prvog hranjenja kada dobije malu porciju barenog pirinača uz malo pileće supe, sa dvadesetak metara ispali hitac ili baci petarda , ako pas ne pokaže neku veću plašljivost sutra se postupak ponavlja. Postupak ponavljati sve dok pas ne pokazuje nikakvu reakciju na pucanj. Ukoliko pas pobegne u kućicu uz manifestaciju velikog straha , za 4 dana se ponavlja postupak.[/xhide]

Mislim da je ovo krajnji metod , iako drastičan , bolji je nego se rešiti svog pomoćnika koji je pretrpeo šok.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

AJDUK
 Kolege ja sam moju bretonku poceo da navikavam jos od 4-og meseca, posto u dvoristu imam jos jednog starijeg psa (staforda) pustim ih da se igraju dok ja cepam drva par cepanica svakog dana, u pocetku je bezala ali posle dva tri dana nije se vise obazirala.Posle toga sam poceo sa petardama ali NE (ZAPALI I BACI).Nasao sam vodovodnu cev i zastopovao je na drugom kraju.Ja sam koristio one najobicnije petarde male pucanj je identican kao kod lovacke puske a i pas se ne moze povrediti.

i66.tinypic.com/2e1d855.jpg

Finnskogen
 probaj da odes negde na streljanu gde se konstantno puca tako da se pas ne preplasi od iznenadnog pucnja, prilazis strelistu polagano iz pocetka sa daljine na kojoj pucanj nije pre intenzivan pa zatim sve blize dok konacno ne prdjes na daljine gde je intenzitet zvuka realan. Vazno je da je pucanje konstantno i da je pas u pozitivnom raspolozenju, nikako na silu. daj mu nagrade u obliku hrane i pohvale i nikako se ne odvajaj od njega dok pas ne pokaze da je zreo za to. ako nece da ide sam stavi ga na zadnje sediste od auta i odvezi se sto blize mozes sa zatvorenim prozorima zatim i sam predji na zadnje sediste i hrabri psa dok ne vidis da se vise ne osvrce na intenzitet, zatim postepeno otvaraj prozor ali tek svaki put kada vidis da je pas spreman na to,ako ne ide iz prvog puta nemoj na silu vec uzmi vremena i pokusaj ponovo. jako je vazno da se puca konstantno ( streliste za glinene golubove ) da se pas ne uplasi iznenadnog pucnja i da je pas u pozitivnom raspolozenju, nakon toga probaj pucanje povezati sa necim pozitivnim, baci petardu kada ga istrcavas ali kada je pas dovoljno daleko da ga to ne preplasi

Finnskogen
 u sustini bitno je da ga prvo naviknes na intenzitet a zatim da kasnije povezes pucanje sa necim pozitivnim, to je najlakse ako to cinis dok je zvik konstantan ( na streljani,cepajuci drva kao sto je "hajduk" opisao ili nesto slicno nije ni bitno ako to obavlja funkciju ) zatim putem nagradjivana i pozitivnog dozivljaja vezes pucanj za nesto pozitivno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Ishrana pasa KINOLOGIJA 19 20.04.2019. 23:12
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Izložbe i utakmice pasa KINOLOGIJA 707 18.09.2018. 18:44
Trovanje pasa i prva pomoć KINOLOGIJA 68 06.05.2017. 23:31
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,471
Najnoviji član: Ivan1969

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,731,758 posete www.srbijalov.com