Naseljavanje divljači
|
Lala |
Objavljen 04.04.2010. 21:55
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ja sam čak mišljenja, da je prekomerni ulov veći problem od krivolova, jer se pod maskom važećih lovnih dozvola, odstreljuje višestruko veći broj divljači, a prijavljuje se manje. Ali, hajde da ne skrećem temu, podivljam po tastaturi kad se pomene krivolov i slične stvari.
Naseljavanje ima smisla samo tamo, gde je već narušena prirodna ravnoteža. Znači, ne mislim da je pametno, tamo gde ima dosta zeca, naseliti neku sličnu divljač, jer ne trpi isti teren dve slične vrste, čak i ako se one medjusobno trpe. Drugo, naseljavanje novih vrsta lovne divljači, neminovno dovodi do rasta populacije predatora, to je jasno. U krajnoj liniji, naseljavanje se u našim lovištima obavlja svake godine: fazane iz volijera puštamo u lovište, zar ne? A fazan nije autohtona divljač! Ali zato sve manje ima jarebice, recimo.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 04.04.2010. 22:53
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Prekomerni i neadekvatni(nesecam se bolje reci)odstrel je zaista katasrofalan za brojnost i populaciju neke vrste divljaci.Recimo neartikulisan odstrel DS veoma lose uitice na kvantitet i kvalitet pa bi samo dovodjenjem u red ove mere,imali iz godine u godinu mnogo veci odstrel ali i div.svinja.Ovo vazi za svu divljac manje vise.Inace slazemo se naseljavanje koje pravi konkurenciju autohtonim vrstama je stetno i bespotrebno.Ali ima i primera koji su veoma korisni.Recimo(mada sam nameravao da obradjujemo jedno po jednu vrstu)Naseljavanje jerebica kamenjarki(i obrnuto)na stanistima sa muflonima i vrstama koje napadaju paraziti(krpelj....)je odlicna,jer ih ova ptica tamani.Takvih i slicnih primera ima dosta.Ali to cemo pribliziti kasnije.Fazan je takodje prica za sebe i slozio bih se sa Lalom da je konkurencija jarebici(ako sam dobro shvatio)
Dobar pogodak
|
|
|
|
bela |
Objavljen 05.04.2010. 12:15
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
Čitam ovde na sajtu, nekoliko puta je bilo reči kako je u Srbiji, ispod BGD, potamanjena divljač u više lovišta, a kako u Vojvodini još ima divljači. Iz ličnog iskustva govorim, i u Vojvodini se polako naseljava taj sindrom istrebljivački. LALA
nije to sindrom lalo to su određeni ljudi koji polako ali,sigurno dolaze na vojvođanske tereneda love.ne mislim ovom prilikom na prave lovce nego.....
vižlan i terier
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 05.04.2010. 16:31
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa uvek je bilo prekomerenog ulova i uvek je neko poznavao nekog i namigivao kada je odstrel u pitanju. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 08.04.2010. 19:01
|

Moderator

|
Mada je tema naseljavanje,odgovorio bih na neka misljenja,koja su postala uobicajena.Divljaci,kao i stanista ispod Dunava i Save su fantasticna,samo onaj ko nije tamo lovio,moze steci utisak da je suprotno.Takodje price o svesti i moralu su za malo dublju analizu.Tamo lovci rade grade,cuvaju..ali je svakako mentalni sklop takav da hoce i da love.Sustina je da sve ima uzrok i posledicu.Pojedinci u sprezi sa raznim vezama naprave vise stete lovistu,nego ostatak LU.Znaci dovoljno je par grupa u jednom LU,pa matematickom progresijom dobijamo katasrofalan bilans na citavoj teritoriji.Ovo se desava i u Vojvodini sve vise,a odraz je situacije u drustvu.Da nebih uplivao u druge vode,rekao bih samo da je najveci broj lovaca zlatan,kakvo nam je ,,,,,I da nebi ovo bila samo prazna prica,evo podatka sta rade lovci recimo u Zagubici(Namerno sam izabrao mesto,malo,malo poznato,neki neznaju ni gde je..a moze se koristiti podatak najveceg br.LU)Lovci izgradili,imaju,odrzavaju 70 hranilista,30 hranilista za DS,70 hranilista za sitnu divljac,70 solista,2 pojilista...malo li je.Da li to rade nesavesni,lovokradice...i zasto to rade.Ovo sam naveo samo da bi se uprlo prstom na rodbinsko,partiske,kumovske....veze,a lovci ako im das da love,cuvace ono sto imaju dovoljno dobro,sto i rade ma gde da su.Dobro bi bilo uporediti broj odstreljene divljaci u recimo zadnjih 20 do 30 godina,pa analizom videti neke parametre koji bi odslikale stanje divljaci.Mozda nekome to deluje suvisno,ali...Videli bi da se odstrel recimo DS uvecava(naravno i varira)Jelena da nepricamo.Srndaca takodje.Nemoze se nesto loviti,ako ga nema.Hteli mi ili ne jerebice su pre 20 i nesto godina bile pred istrebljenjem,a evo sada se prica ponovo o velikim i brojnim jatima.Lovokradje ce verovatno biti dok je lova,ali najveci su problem oni opremljeni mesari sa vezama te se o njihovom moralu i etici moze pricati ali je to mlacenje prazne slame,jer ih to nedotice...Evo opet uzesmo malo prostora gde mu nije mesto,ali..
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 10.04.2010. 19:56
|

Moderator

|
Evo vec cuvenog medveda Djure kada je uhvacen u zamku pa uspavan i prenesen sa Tare na Valkaluce(juz,Kucaj)Kasnije je donesena jedna zenka pa jos jedan muzijak.O ovom naseljavanju se nezna(javno) kako je proslo,ali ima prica da je bar jedan primerak nastradao.Ko zna ove terene,poznato mu je da obican lovac tu tesko moze da pridje,a prostor je za nase uslove ogroman,pa se samo moze nagadjati kako su stradali(ako jesu)Ali su i pre njih tu ziveli i stradali medvedi i risevi,pa se nezna od koga.Ovakav nacin naseljavanja i pored svih ispunjenih uslova,izgleda da ima jedan,ali veoma bitan previd.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.04.2010. 21:15
|

Moderator

|
Molim da se ne shvati pogrešno moja rečenica, vezana za lovišta južno od BGD. Dovoljno me znate, da bi ste znali da ne mislim (ne daj Bože), na sve lovce!!! Nipošto!!! Ali ogromna većina lovaca ćuti i okreće glavu, i pravi se da ne vidi totalnu devastaciju nekih lovišta po Srbiji.
Ako se neko našao uvredjenim, zbog mojih reči, nije mi bila namera da vredjam bilo koga; radi se samo o loše iskazanoj misli. Izvinjavam se časnim lovcima, a ali lopuže koje im haraju lovištima, će morati sami lovci da odstrane; niko to neće uraditi umesto njih, bez obzira na veze i vezice u policiji, sudstvu... Moj post se odnosio na osudu takvog 'ćutećeg' stava prema lovokradji.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 10.04.2010. 21:43
|

Moderator

|
Ma Lalo tvoje stavove o lovokradji,gazdovanju...svako ko prati na ovom forumu zna vrlo dobro i nema potrebe za razjasnjavanjem.Da nam je vise takvih,lepse i uspesnije bi se lovilo.Ja sam iz tih razloga priblizio deo desavanja,jer smo ranije imali pogresna ili nejasna tumacenja.Problem pravih lovaca je isti negde vise negde manje,ali se izgleda svodi na resavanje kako kazes,samih lovaca u svom lovistu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.04.2010. 21:46
|

Moderator

|
Naravno, Nenade, svako treba da čisti svoje dvorište! Učinilo mi se da sam pogršno shvaćen, i da se možda neko našao uvredjen.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 10.04.2010. 22:30
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Mislim bas da je taj Djura zaginuo negde junacki. Jer ona pronadjena ogrlica vise lici na skinuto nego na izgubljeno?
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.04.2010. 16:29
|

Moderator

|
Da za tu ogrlicu za pracenje kazu da je cudno skinuta,neznam samo da li je ovog sa slike ili drugih,
Dobar pogodak
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.04.2010. 16:57
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Po mom licnom misljenu pre naseljavanja bilo koje vrste divljaci autotohne ili ne treba da se dobro ispitaju uslovi terena gde se divljac pusta i da se pre pustanja ukoliko se radi o sitnoj divljaci teren dobro ocisti od stetocina a ne kao moja sekcija koja je kupila 10 zeca platila 700 eura sa svim troskovima ??????kao da su naseljavali muflone a na terenu sve vrvi od sakala koje tu sanse ima pusteni zec ja neznam??$aAa
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.04.2010. 17:32
|

Moderator

|
U pravu si,a to sa zecevima mi mirise na druge radnje,ali to je druga prica.Pa naravno prvo se ocisti teren,to je jedna od osnovnih radnji,mada i bez naseljavanja,ali u ovom slucaju to je naseljavanje predvidjeno na neuspeh.Cudno u najmanju ruku
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 11.04.2010. 18:30
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Normalno treba izvrsiti prvo navedene predradnje.
Ali ja bih se zapitao zasto jedno takvo loviste ili Udruzenje uopste doslo u situaciju da mora kupovati i naseljavati narocito zeca. Normalno da je korisno povremeno naseliti divljac i osveziti krv.
Ali kada jedno loviste ima uslove za bioloski kapacitet jedne vrste u ovom slucaju Zeca. Onda je problem u necemu drugom.
Np preterano izlovljavanje,prevelika Lovokradja i previse predatora
Primer iz mog udruzenja!
Jedno vreme se vreme provlacila ideja o kupovini Zeca u Vojvodini. Pa ni manje ni vise nego komad po lovcu. Zivi Zec kosta otprilike 60 po komadu.
To bi bio otprilike nepotrebni izdatak(gubitak) za svakog lovca! Iz kog razloga? Mi imamo prirodne uslove za zivot Zeca ali nemozemo mu obezbediti nesmetani zivot.
Pod 1. Ima dosta Lovokradje. Jos uvek stoji u mestu proces za ilegalno odstreljena 52 zeca od pre par godina.
Pod 2. Loviste je puno Predatora, narocito Sakala.
Po meni bacili bi samo pare u vetar ili nekom neki procenat(%) u dzep.
Mislim da je bolje pokusati sacuvati postojeci Fond uz pojacanu kontrolu lovista i pojacane akcije na predatore i trece kao najvaznije ne loviti Zeca par godina(1-2).
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 11.04.2010. 20:58
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
pa zec u komercijalnom lovu je 33e.........a ziv 60e..... duplo
Samo NLT..... B)
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 11.04.2010. 23:36
|

Moderator

|
700 evra plaćenih za 10 zečeva - mogli ste platiti lovočuvara 3 meseca da obigrava po lovištu, i za to vreme bi se okotilo mladih zečeva sigurno više od 10 komada.
A cena za živog zeca jeste 60 evra, pa plus transport... Ne isplati se. Bolje uložiti pare u pojačane kontrole, efekat je i kraktoročno i dugoročno daleko bolji!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 12.04.2010. 14:23
|

Moderator

|
Tacno Lalo pored racunice...dugorocno sagledavanje je veoma bitno.Recimo jedna od stavki je stalno odrzavanje i poboljsavanje stanisnih uslova ,dzaba naseljavanje ako divljac nema gde da zivi,skriva se razmnozava i hrani.Mada je u lovnoj teoriji to regulisano kroz bonitet u praksi mi se cini da to nefunkcionise najbolje.Dalje ovo sa zecevima.Evo primera iz prakse,odvoji se jedan deo lovista,gde se kontrolisano u par lovova lovi fazan(znaci nije u pitanju klasicni rezervat).Sa tog terena se hvatanjem zecevi svake godine prebacuju na uslovno receno izlovljenim,ili menjaju sa drugim lovistima kada je potrebno osvezenje krvi.Ovo se u praksi pokazalo kao dobro,a sigurno je jeftinije ili ako se neracuna rad lovaca,nekosta skoro nista.Razlika u novcu se moze upotrbiti u pojacanu kontrolu ili druge aktivnosti.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 15.04.2010. 20:02
|

Moderator

|
Posto je ovo ipak tema naseljavanja,evo jedne koja je u fazi mogucnosti.Naime postoji plan,analiza,opravdanost...o povratku zubra ili evropskog bizona na prostore Srbije.Prema toj studiji idealno mesto je Golija.Zakonski problem bi se po tome resio osnivanjem parka prirode ili tako nesto...Kako god ova impozantna zivotinja,koja je nekada zivela i kod nas,bi bila zaista prirodna atrakcija pa makar i na ogranicenim prostorima
Dobar pogodak
|
|
|
|
draza |
Objavljen 15.04.2010. 20:31
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 24.11.2009. 14:21
|
Drustvo kad vec pricamo o naselajvanju zivotinja hteo sam da vas pitam dali mimozda mozete reci cenu Fazancica? Jer bih zeleo odredjeni broj da dniram jednom lovackomdrustvu u koje bih po svemu sudeci trebao da se uclanim . Posto nemam vremena da ucestvujem u akcijama prehrane i slicno hteo sam na drugi nacin da im se oduzim |
|
|
|
draza |
Objavljen 15.04.2010. 20:33
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 24.11.2009. 14:21
|
Nenadx dali mi mozes reci koje su sve vrste divljaci zastupljene na Goliji i u okolini . |
|
|