Sa ili bez optike u lovu na srndaca
|
saja rudnik |
Objavljen 02.11.2012. 18:39
|

Stari član

Upisa: 224
Pristupio: 11.06.2010. 08:48
|
Proslo je bogami vise od dve godine od kako sam postavio ovu temu na forum.Tada a i sada sam i dalje veliki pobornik lova bez optike..he..he..ali kako idu godine i kako ocni nerv polako popusta verovatno cu i ja staviti kaku optiku na svoj karabin.Ne sto ja to sad nesto puno volim nego cisto kako se sa godinama bude gubio vid da bih imao vise sanse za pravi pogodak.Da sebe ne bih mucio previse a takodje i divljac.
Saja Rudnik
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 02.11.2012. 18:49
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Mislim da za svinje ako se love dvokuglarom ili poluautomatskim karabinom sa batue-brzim nisanima optika uopste nije potrebna.Optika je neophodna za srndaca,vuka,lisicu,sakala,tu se ipak puca na vecim daljinama a meta je mala. |
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 02.11.2012. 19:06
|

Lovčina

Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
svaki izlazak na srndaca obavezno proverim optiku ,a i bez optike opalim koji metak ,razlika se vidi. do prije desetak godina imam malo problema sa ocima nevidim bas dobro na daljinu nosim dioptriu +0.25 taman toliko da mi pravi problem,zato sam pristalica optike pogotovu preko 150-200 metara a za vece daljine i da nepricam,u lovu na d.svinju koristim crvenu tacu ili bez nje
UZIVAM U LOVU 
|
|
|
|
car2 |
Objavljen 02.11.2012. 19:16
|

Član

Upisa: 76
Pristupio: 09.06.2012. 15:03
|
Ja na svojoj pap imam montazu za REDDOT i rezervu montazu sa optikom 6,24 X 40 , jedno vreme milina u lovu u cestaru koristio reddot ,cim izadjem na cistine optika.
Sad imam na 30 06 svenk montazu sa optikom ako treba skines i starinski mehanicki nisan je tu, al oko i srce je najvaznije za dobar pogodak |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.11.2012. 19:50
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Sa ili bez optike zavisi od vrste divljači, lovišta i načina lov. Ako se lovi DS pogonom onda po meni bez optike. Ako se lovi sa čeke onda je optika obavezna. Za šumski lov nije potrebna optika pošto se retko pruža prilika za pucanje na veliku daljinu. Za lov u ravničarskim lovištima je optika potrebna. Lov u sumrak i svanuće je nemoguć bez optike.
Realno gledano za daljine do 100-ak metara bez optike, a sve preko toga sa optikom.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.11.2012. 20:57
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
If you ask me ... Ja bik zabranio bez optike na krupnu divljatch ... Sem narqvno u africi ... Ali to i nije tema ... |
|
|
|
golf071 |
Objavljen 02.11.2012. 22:11
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Ja sam za optiku licno,zbog dioptrije koju imam.Zato sam razmisljao da stavim fiksnu montazu,jer meh.nisane slabo koristim.
|
|
|
|
gpavlic |
Objavljen 09.04.2013. 22:17
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 10.08.2009. 11:57
|
Kolege, prije sam imao fantastičan vid i bavio se i streljaštvom te nije mi padala optika na pamet. Vazdušnom puškom smo gađali dijabole kao mete na 10 metara. Čak sam se i smiuljio kolegama koji su nastojali nabaviti optiku. Međutim sa slabljenjem vida, gdije su mi nišani na puški u totalnoj izmaglici, vredi bilo kakva optika. Čak i u ratu sam papovku podesio i gađao kutiju cigareta na 100 metara bez optike, a sad, vid, koncentracija i ruke koje mi se tresu ni sa optikom ne daju puno šanse osim sa naslona ili ležečeg stava. Ali imam vazdušni pištolj tako da kod kuće često pucam u mete i tako održavam preciznost koliko toliko. Odlazak kolega u lov bez treninga sa oružjem je po meni neodgovorno, jer pravi štetu na lovini i izlaže se zezanju kolega. Oni bi trebali obavezno da ponesu so za staviti na rep divljači.Rani jutarnji i kasni lov bez osvijetljene končanice je skoro nemoguč, jedino ako se divljač nađe na grebenu i tako istiće. E sad upotreba farova i zaslepljivanja divljaći je po meni bukvalno kršenje svih kodeksa lovačkih i bukvalno ubijanje bez davanja ikakve joj šanse. Takve kolege trebaju da odu u mesaru i da kupe meso koliko im treba, jer to sa lovom nema nikakve veze. |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 09.04.2013. 22:55
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
Naravno sa optikom...ja ne znam ko jos lovi srndaca bez optike...ovde bar kod mene u banatu gde je sve ravno i gde se srndac lovi od 100-200m jar na cistini ni ne mozes da mu pridjes blize.stvarno ne znam ko jos moze da lovi i na 100m bez optike a kamoli dalje,skidam kapu
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 09.04.2013. 23:13
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Kile, u siromashnijim sredinama chesto lovU bez optike.
I pucaju! I promashuju!
Ali i ranjavaju, kako reche kolega gpavlic... 
Moj neki rezon: ne bih dozvolio lov sa cheke, bez otpitjkog! Bilo na koju divljach! A dokazivanje veshtine neka zainteresovani strelac ostavi za strelishche! 
Isto ovo vazi i za srndatja, bilo kojim nachinom lova...
A ona provera na strelishtu, shto neka udruzenja rade DA BI LOVAC UOPSHTE MOGAO DA UCHESTVUJE KONKRETNE LOVNE SEZONE U TAKVOM LOVU - tome ponovo skidam kapu, i mislim da bi to MORALA biti praxa svugdI!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 09.04.2013. 23:36
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
To je nazalost istina,nisam razmisljao u tom pravcu.vise sam gledao na terenu kakva je situacija bar kod mene je nemoguce loviti bez optike bar ne srnecu divljac...dok d.svinju vec zavisi od terena da li je suma ili sikara pa moze i bez optike.
Pa to kazem svako moze da "puca" na 100m i dalj ebez optike a li pitanje je sta i gde ce pogoditi,najcesce dolazi do ranjavanja sto je velika steta i gubitak/.
Slazem se sa tvojom rezonom
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 10.04.2013. 01:36
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
gpavlic kaže:
Kolege, prije sam imao fantastičan vid i bavio se i streljaštvom te nije mi padala optika na pamet. Vazdušnom puškom smo gađali dijabole kao mete na 10 metara. Čak sam se i smiuljio kolegama koji su nastojali nabaviti optiku. Međutim sa slabljenjem vida, gdije su mi nišani na puški u totalnoj izmaglici, vredi bilo kakva optika. Čak i u ratu sam papovku podesio i gađao kutiju cigareta na 100 metara bez optike, a sad, vid, koncentracija i ruke koje mi se tresu ni sa optikom ne daju puno šanse osim sa naslona ili ležečeg stava. Ali imam vazdušni pištolj tako da kod kuće često pucam u mete i tako održavam preciznost koliko toliko. Odlazak kolega u lov bez treninga sa oružjem je po meni neodgovorno, jer pravi štetu na lovini i izlaže se zezanju kolega. Oni bi trebali obavezno da ponesu so za staviti na rep divljači.Rani jutarnji i kasni lov bez osvijetljene končanice je skoro nemoguč, jedino ako se divljač nađe na grebenu i tako istiće. E sad upotreba farova i zaslepljivanja divljaći je po meni bukvalno kršenje svih kodeksa lovačkih i bukvalno ubijanje bez davanja ikakve joj šanse. Takve kolege trebaju da odu u mesaru i da kupe meso koliko im treba, jer to sa lovom nema nikakve veze.
Kolega ja bih onda vama preporucio neki red dot x2,mislim da bi to za vas bilo idealno resenje.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gpavlic |
Objavljen 12.04.2013. 22:33
|

Mlađi član

Upisa: 23
Pristupio: 10.08.2009. 11:57
|
Kolega Aco pošto sam trenutno u Beču tu sam se već davno upoznao sa tom tehnikom i stvarno nije loša. Koristio sam je već i na vazdušnom oružju, pa čak nekim komšijama i kolegama nabavljao dole u Bosni. Mi koim je vid oslabio, pa koristimo naočale za kratkovidnost, i zbog toga gubimo oštrinu mete ili divljači, a bez njih oštrinu slike nišana moramo ih koristiti. Bolje je uložiti malo više i nabaviti kvalitetnije, jer ove jeftine daju mrlju od tačke, nepravilnu i više mi liće na igračke.
E sad i jedna anegdota na taj lov sa naočalama.
Komšija Franjo Bajzak u kasnim godinama odlučio da se bavi lovom u Sarajevu nekih 70desetih godina. Položio, nabavio opremu te jedan pripravnik Grmušić mu je bio asistent. Da bi obavili i svečani prijem i krštenje namjeste mu zeca. Na upozorenje počinje uobičajna zamjena naočela uz glasan govor. "Stani kolega da zamijenim naočale". Pa jedne skida, uredno stavlja u kutiju te u đep, vadi drugu uzima i stavlja naočale tad uzima pušku i pita gdije je zec. Poslije više hitaca zec je pao i krštenje je svečano obavljeno. Poslije toga su se šalili sa tim "Stani kolega te polako kume, nemoj jako udarati" |
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 31.10.2013. 12:12
|

Član

Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Po nekom mom oskudnom iskustvu optika obavezna u lovu na srndaća,a za lov divljih svinja i veprova koristim mehanički nišan jer imam tunelsku montažu. Tako već imam jednog odstreljenog srndaća na nekih 150 koraka pomoću optike a svinju još nisam imao prilike gađati,jer karabin imam tek nešto više od godinu dana. Dobar pogled.
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 31.10.2013. 12:40
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Mislim da tunelska montaza i nije neko dobro resenje za ovakve lovove zbog visine montaze. Pre sam za svenk montazu sa koje u svakom trenutku mozes skinuti optiku u zavisnosti od terena na kojem lovis. ;)
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 31.10.2013. 12:45
|

Član

|
A dali može švenk montaža na M70 Zastavinom karabinu?
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 31.10.2013. 12:54
|

Lovčina

|
Moze. ;)
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 31.10.2013. 12:56
|

Član

|
Hvala kolega!
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 31.10.2013. 17:27
|

Lovčina

Upisa: 3230
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Ma najbolja je niska(fiksna, celicna) montaza, dobra optika, naucis da pucas s' njom i to je to... bez skidanja i premestanja...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 31.10.2013. 18:10
|

Lovčina

|
Ako planiras da lovis samo optikom, naravno da je najbolja fiksna, niska, celicna montaza. Ali cim kolega Darko ima tunelsku montazu, znaci da ima nameru da puca i sa optikom i sa mehanickim nisanima. U tom slucaju svenk je po meni najbolja montaza.
Na primer meni, za moj teren, ne bi godila fiksna montaza.
|
|
|