Leupold
|
tomo vrbas |
Objavljen 11.03.2012. 19:58
|

Lovčina

Upisa: 1302
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ja u prvi sumrak nebi ni pucao srndaca pa koju god optiku da imao! |
|
|
|
270 |
Objavljen 11.03.2012. 20:24
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Taj koji sa Leupoldom pa bio on i iz naj jeftinije serije Rifelman ili VX-I nije u prvi sumrak video srndaća, neka poseti očnog lekara da mu promeni dioptriju naočara ili sočiva!!!
Da S&B, Zeiss i Svar jesu bolji od Leupolda ili Bushnella, jesu, ali neke ogromne razlike nema ako se porede sa kvalitetnijim odnosno skupljim modelima ovih proizvođača, razlika u sumraku je +- 5 minuta.
Glavna razlika je što kad za Bushnell ili Leupold platite na primer 700 evra dobijate optiku koja stvarno toliko i vredi. A kad za S&B, Zeiss ili Svar platite 2000 evra , dobijete optiku koja realno vredi 1000 a drugom hiljadarkom plaćate Ime, Marketing i Prestiž u društvu drugih lovaca!
Ja nemam nameru da plaćam ničiji Marketing, ne patim od prestiža, a i tih 5 minuta mi ništa ne znače pa između ovih optika Biram Amerikance!
U slučaju da ih ne plaćam ja nego neko drugi, tad biram Evropljana!!! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.03.2012. 23:20
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Potpuno se slažem se sa kolegom 270. Naravno da su Zeiss, Swarovski, S&B, Kahles i sl. vrhunske optike, međutim cena im je veća od realne. Bushnell i Leupold nude dosta kvalitete za malo para, a isto tako imaju i vrhunske serije koje su i vrhunske kvalitete za realnu cenu (pogotovo ako se nabave direktno iz USA). Ako bi tako gledali na stvari onda ne bi trebali ni da kupujemo druge karabine osim Sauera, Blasera i sličnih. Svako nabavlja opremu prema svojim potrebama i financijskim mogućnostima.
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 11.03.2012. 23:57
|

Mlađi član

Upisa: 15
Pristupio: 27.01.2012. 21:06
|
To i jeste poenta i definicija lovca. Moraš uložiti u lov a ne meriti koliko si izvukao mesa iz šume, a koliko te je iznela optika, benzin, oprema i slično. Ko to meri po meni nije strastveni lovac na svinje nego račundžija i "mesaroš". Ja kada sam kupio S i B (NA KREDIT!) udarac na kućni budžet je bio jak ali sam izabrao strast. Tada sam mogao kupiti 25 svinja za te pare, hahaha. Čast onim ljudima koji nisu kreditno sposobni pa moraju loviti sa jeftinijim optikama ali kažem veoma je veliki broj njih koji mogu ali neće jer im se ne uklapa cena optike sa "izvučenom" dobiti iz šume....
Ličina Predrag
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2012. 00:16
|

Lovčina

|
Pa ovde niko ne govori o mesu nego o mogućnostima. Neki lovci jedva uspevaju da plate članarinu, a ne da razmišljaju o optikama za 1,5-2 hiljade evra. Znači po tebi je svako ko lovi bez skupe optike mesaroš?
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 12.03.2012. 05:57
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Predrag2 kaže:
To i jeste poenta i definicija lovca. Moraš uložiti u lov a ne meriti koliko si izvukao mesa iz šume, a koliko te je iznela optika, benzin, oprema i slično. Ko to meri po meni nije strastveni lovac na svinje nego račundžija i "mesaroš". Ja kada sam kupio S i B (NA KREDIT!) udarac na kućni budžet je bio jak ali sam izabrao strast. Tada sam mogao kupiti 25 svinja za te pare, hahaha. Čast onim ljudima koji nisu kreditno sposobni pa moraju loviti sa jeftinijim optikama ali kažem veoma je veliki broj njih koji mogu ali neće jer im se ne uklapa cena optike sa "izvučenom" dobiti iz šume....
Svaka tebi čast kolega i na tvojoj računici ali smatram da i onaj kolega koji puca bez optike i zastavinim karabinom ima isto pravo da ide u lov, i da voli lov ,i ne smatram da je "mesaroš" iz iskustva imao sam više prilika da viđam mesaroše u luksuznim dzipovima ,i puškama sa optikama koje prelaze vrednosti više godišnjih prosečnih plata u Srbiji,koji pucaju na sve što šušne ili mrdne u lovištu,danju ,a Bogami podosta njih i noću,tako da bez ljutnje smatram da gore citirano nije u većini slučajeva tačno.
PS .Odosmo u tema je Leupold optika.
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 12.03.2012. 11:52
|

Mlađi član

|
Uf, kolege, niste dobro pročitali takst, rekao sam ČAST ONIM LJUDIMA KOJI NISU KREDITNO SPOSOBNI, a "osudih baš te koje navodiš sa džipovima. A što se tiče pucanja noću, pa kad da pucaš svinju u Vojvodini nego noću, čekanjem, sa zemlje, čeke tako da smo "u temi" jer će Leopold pružiti mnogo manje noću nego i Meopta a da ne govorimo o višim klasama. Kada si "svinjar" i kad kupiš nešto što je neupotrebljivo tad je kasno za kajanje te ove tekstove mladi lovci početnici trebaju da iskoriste kao edukaciju. Ko misli da je Leopold bolji od Schmidt Bendera ili Meopte i sl. "u problemu je. Govorim samo o ljudima koji love noću sa načinom lova "ČEKANJE" ne dodirujući se pogona, prigona i slično.....
Ličina Predrag
|
|
|
|
hercegovac |
Objavljen 12.03.2012. 12:06
|

Stari član

Upisa: 394
Pristupio: 16.05.2011. 20:37
|
Predrag2 kaže:
Uf, kolege, niste dobro pročitali takst, rekao sam ČAST ONIM LJUDIMA KOJI NISU KREDITNO SPOSOBNI, a "osudih baš te koje navodiš sa džipovima. A što se tiče pucanja noću, pa kad da pucaš svinju u Vojvodini nego noću, čekanjem, sa zemlje, čeke tako da smo "u temi" jer će Leopold pružiti mnogo manje noću nego i Meopta a da ne govorimo o višim klasama. Kada si "svinjar" i kad kupiš nešto što je neupotrebljivo tad je kasno za kajanje te ove tekstove mladi lovci početnici trebaju da iskoriste kao edukaciju. Ko misli da je Leopold bolji od Schmidt Bendera ili Meopte i sl. "u problemu je. Govorim samo o ljudima koji love noću sa načinom lova "ČEKANJE" ne dodirujući se pogona, prigona i slično.....
Kolega možeš li nam objasniti kolika je ta prednost u noćnom lovu onako konkretno. Recimo pada mrak i dođe momenat kada više ne vidiš na leupolda, koliko još vremenski vidiš na meoptu ili s&b-a 10, 15 ili više minuta. Koliko? |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.03.2012. 12:43
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Predrag2 kaže:
PredragE 
ima puno istine u tome što zboriš 
Koristim Leupolda(duže vreme) a ujedno u Swarovski(kraće) i složio bih se da po pitanju sumraka i "noći punog meseca" Leupold slabije šljaka!
Imao sam prilike da upoređujem Leupolda sa Cajsom i sa S&B i takođe je prednost u tim "mračnim" uslovima na strani eUropljana mada se ne bih složiJo da Leo pruža toliko manje. Kad bi vremenski poredili mislim da ne bi bilo više od 20tak minuta bolje vidljivosti u sumraku koju bi pružili eUropljani dok po mesečini konstantno bi eUro bili bolji koliko god da ima mesečine. Nije neka preterana prednost ali i tih 20min zna da bude velikih u takvom lovu DOČEKOM!
Iako mislim da je Leupold odličan i da je za te novce koliko košta sigurno najbolji izbor ipak prednost u navedenoj vrsti lova dao bih Swar. S&B Zeiss Kahles jer sigurno se ne plaća samo njihovo ime Proverite, uporedite pa ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 12.03.2012. 13:03
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Tebra imenjatče CaEnis, mislim da je 20min BAŠ MNOGO, za otpičke nišane istih nominalnih karakteristika(prečnik obdžektiva, uvećanje)! 
Ja poredio dva ista, Sutter i Swar-ter, i mislim da je razlika cca. 5min. Nek je i 10, ali 20? NOĆ, BRE!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 12.03.2012. 14:27
|

Mlađi član

|
Po statistici koju vodim, najvise veprova sam odstrelio od 22:30 do 00:30 po najmrklijem mraku, bez fara naravno. Divljc je u mom reviru osetljiva na far te sa njim nema lova ili ima sa puno promasaja i ranjavanja. Ja recimo kad idem u lov, postavljam se na ceku tek oko 2 sata po smrkavanju jer je toliko potrebno svinjama da dodju od brloga do ceka, a po punom mesecu se uopste ne krecu. Takvi uslovi lova iziskuju dobra stakla ili nocne uredjaje protiv kojih sam jer mi smo lovci i nismo u ratu sa divljaci,hahahahaaaa te divljac treba da ima koliku toliku sansu da bude odstreljena u "nadmetanju"...
Ličina Predrag
|
|
|
|
223rem |
Objavljen 12.03.2012. 17:24
|

Član

Upisa: 131
Pristupio: 06.05.2011. 23:08
|
Predrag2 kaže:
Po statistici koju vodim, najvise veprova sam odstrelio od 22:30 do 00:30 po najmrklijem mraku, bez fara naravno. Divljc je u mom reviru osetljiva na far te sa njim nema lova ili ima sa puno promasaja i ranjavanja. Ja recimo kad idem u lov, postavljam se na ceku tek oko 2 sata po smrkavanju jer je toliko potrebno svinjama da dodju od brloga do ceka, a po punom mesecu se uopste ne krecu. Takvi uslovi lova iziskuju dobra stakla ili nocne uredjaje protiv kojih sam jer mi smo lovci i nismo u ratu sa divljaci,hahahahaaaa te divljac treba da ima koliku toliku sansu da bude odstreljena u "nadmetanju"... 
Prijatelju ja sam cekao i cekam hvala bogu jos uvek sa leupold vxr 3-9x50 i ne bih ga menjao a da se bas toliko ne vidi to nije istina,ima dobra sociva i vidi se. |
|
|
|
270 |
Objavljen 12.03.2012. 17:59
|

Veteran

|
Evo ja i drugar upravo naizmenično posmatramo, kroz Bushnell 4200 3-9x40 i Kahles Helia 2,2-9x42, oba postavljena na uvećanje 6x za 1 do 1,5h javljam utiske! |
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 12.03.2012. 18:55
|

Mlađi član

|
Poštujem svačija iskustva i drago mi je da ih razmenjujemo a samim tim i pomognemo nekome ko se dvoumi. Na Leopolda nesme niko da "pljune" jer je i to veoma dobra optika. Samo da ponovim, svaki lovac koji kada lovi svinje sa visoke čeke ide na tu istu čeku bez fara, taj je lovac siguran u kvalitet stakala svoga optičkog nišana. Ja u krugu ljudi sa kojima lovim znam da nenose far oni koji love sa Meoptom i sa višim klasama kao Swarovski, Zeiss, SiB, odlični Kahles i td.
Ličina Predrag
|
|
|
|
270 |
Objavljen 12.03.2012. 18:57
|

Veteran

|
I test završen ranije nego što sam očekivao, zbog oblačnog vremena! Utisci su sledeći:
Gore pomenuti Kahles je davao nešto više svetla ali ne više od cca 2min od pomenutog Bushnell-a.
Što je zanimljivo tih 2min je bio u prednosti samo na bliže ciljeve jer njegova končanica br 4 je veoma fina u delu tankih linija tako da je tu prednost mogao iskoristiti samo koristeći deblje crte končanice odnosno na ne baš precizno gađanje i na manju daljinu. Dok se Bushnell sa svojom Multi-x končanicom mogao upotrebljavati sve vreme dok se jasno kroz njega videlo!!!
Obzirom da je sada oblačno a i zimsko vreme kada brzo pada mrak, recimo da pri letnjem i vedrom vremenu ovom Kahles-u dajem prednost od cca 10min za bliže i cca 5 min za dalje ciljeve!
Pred kraj testa dok se još kroz ove optike moglo pucati pogledasmo i kroz jedan stari ali očuvani Zeiss ZF6 6X42 i jasno videsmo njegovu debelu br. 1 končanicu na podlozi cilja ali jasno ne razaznasmo ni jedan od izabranih ciljeva.!!!
Znači nije sve ni u marci, ima nešto i u godištu proizvodnje!
Ili, boljlje novi tip Leupold-a i Bushnell-a nego prastari Europejci!!! |
|
|
|
Danijell |
Objavljen 12.03.2012. 21:22
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 24.05.2011. 18:02
|
Primetio sam da se stalno uporedjuju jeftini amerikanci sa swarom i otalima.leupold vx3 od 56mm sa iluminacijom u AT kosta 1840 eura,skoro isto kao i swar z4 ali zato skuplji od bendera i cajs clasik,doktera ili kalesa.da li je stvarno bolji od njih sa obzirom da je ovo prva njihova optika za nocni lov sa XT premazima a nemci prave takve optike 100 godina.VXR 4x12 je za nepunih 100 eura jeftiniji od cajsa duralyt i ja bih uvek pre odabrao cajs.samo da dodam jos da svako ko ozbiljno lovi svinje sa ceke zna da bez minimum 50mm objektiva i iluminacije nema nista od toga. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2012. 22:10
|

Lovčina

|
Američke optike novije generacije (Bushnell i Leupold) nisu više neupotrebljive u uslovima smanjene vidljivosti kao što je to bilo nekada. Međutim, ovde nikako da se sporazumemo kao da govorimo dva različita jezika. Niko nije rekao da su američke optike nižeg (ili srednjeg) cenovnog ranga bolje od evropskih visoke klase (i cene). Problem je u tome što većina naše lovačke populacije ne može da si priušti skupe evropske optike, nego pokušava da nađe nekakav balans između cene i kvalitete. A baš tu ameičke optike dolaze u prvi plan, pogotovo ako se kupuju u SAD-u. Od evropskih dobar odnos cene i kvalitete ima Meopta, ostalo je sve preskupo za našeg prosečnog lovca. Lovci koji love Zastavinim karabinima plaćenim 400-450 evra, ili polovnim za 150-200 evra, ne mogu sebi da priušte optiku za 1500-2000 evra. Ili oni slabije platežne moći treba da se odreknu lova? Svako se pruža onoliko koliko može da se pokrije. I ja bi voleo da si mogu priuštiti Swarovski Z6, ali pošto ne mogu biti će mi dobar i Bushnell Elite.
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 12.03.2012. 22:28
|

Mlađi član

|
Kako je dobar osećaj, žena i deca spavaju a ja u ove sate tračam sa lovcima na internetu,haahah u lovostaju,haha,očajnički tražeći nekoga koga lov zanima...
Mislim da grešiš za Leopold vx3 56 sa iluminacijom. On je u Kanoni u Leskovcu 1.100,00 eura. A taj Leopold mi odiše poverenjem, jedini od njh...
Drugar u Bosni ima generaciju pre VX3 i kaže kad padne mrak-MAT POZICIJA. Ja sam kupujući optike nekim drugarima u Bosni nosio u lov nove TROPHY optike i mogu da kažem da stakla vrede svaki plaćeni dinar ali je jedna večna tema kod njih, mehaničke karakteristike. Sam InfoTim je imao lomove na jačim kalibrima a pogotovo na 300 mw. E to je ono što nas lovce kopka, dali će zastupnik ispoštovati garanciju ili ćemo baciti 300 eura...Po meni je mizerija kad ti kažu "ne znamo dali će izdržati 8x57". A neće da napišu kod kojih karabina garantuju! Nije čovek pametan kuda sa parama a de se ne opeče.
Ličina Predrag
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.03.2012. 22:28
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Podunavac 
Danijell kaže:
...samo da dodam jos da svako ko ozbiljno lovi svinje sa ceke zna da bez minimum 50mm objektiva i iluminacije nema nista od toga.
Nikada nisam koristio 50mm(i više) objektiv niti iluminaciju ... tako da ne mogu nikako da se složim sa ovim tvojim mišljenjem!! Jeste da je možda bolje ovo što si naveo ali ne dajem toliku prednost tome ... a da "nema ništa od toga" daleko je od istine
Meni tubus 30mm i objektiv 40-42 sasvim korektno ispunjava zadatak ... a tek ako naučiš da koristiš i dodatna osvetljenja(farove, lampe) ... ne da ima nego ima i više od toga;)
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
pcelar |
Objavljen 12.03.2012. 22:41
|

Mlađi član

Upisa: 13
Pristupio: 14.08.2011. 22:07
|
Mudro zbore kolege 270 i Podunavac. Mozemo na nase puske da metnemo samo ono sto nam dzep dozvoljava i to je ono sto je za nas u tom trenutku vrh i najbolje na svetu. Uvek ce biti necega boljeg i savremenijeg ali se pitam sta ce se time loviti. Ne vidim obilje divljaci i raznovrsnost da bi morali da budemo bolje opremljeni od specijalnih snaga pojedinih armija.
nesa
|
|
|