kalibar 16
|
Neca92 |
Objavljen 04.09.2013. 11:58
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Marketing je cudo...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
slavaplana |
Objavljen 04.09.2013. 12:01
|

Lovčina

Upisa: 3536
Pristupio: 07.07.2010. 10:48
|
Ako neko ima praznih ispucanih caura u kal 16 a da nu iste ne trebaju neka mi javi! |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 04.09.2013. 12:42
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
nidzamotocross kaže:
pez kaže:
nidzamotocross kaže:
Zato preporucujem da pocetnik prouci mogucnosti kalibara, jer svaki je poseban na svoj nacin. Neka dodje u dodir sa vecinom tih kalibara i tek onda da se odluci. 
Nidzo koje su to mogucnosti koje ima 12 a 16 nema, pricamo o metku sa istom krupnocom sacme na normalnim daljinama? Hoce li zeca odstreliti 10 sacme iz 12 kalibra a iste te sacme iz 16 nece. Nemoj misliti da sam pristrasan zato sto lovim 16-icom lovio sam i sa 12 i sa 12/76 sve ti je to u principu isto kad pogodis pogodio si, kad promasis sve jedno je koji kalibar koristis. Ono sto je mnogo bitnije od kalibra i tipa puske je sama vestina gadjanja. 
Druze, ne me razumes. Pod mogucnosti podrazumevam mane i vrline. Ako pricamo o verovatnoci pogotka i moci koju 12 svakako poseduje vise od 16 onda je 12 u prednosti. Ako pricamo o liniji, tezini i osecaju prilikom ispucavanja metka, puska u kalibru 16 je u prednosti. Opet u odnosu na kalibar 20 kalibar 16 ima iste prednosti kao i kalibar 12 nad kalibrom 16. I sve tako redom. Pa ko sta lovi, na koji nacin i sta mu se vise svidja.  To su tri cinioca po meni koja odlucuju izbor kalibra. Jerbo da su isti, ne bi oba postojala.
Moj deda je skoro odstrelio vuka i vucicu svojom sesnaesticom, i to na prilicnoj daljini, a ceo svoj vek lovi sa njom i velikog uspeha je imao i u lovu na DS, bez zaostatka za kalibrom 12. Ali pricamo o coveku koji ima godine i godine iskustva i mnogo ispucanih metaka za sobom. To je bas ono o cemu ti pricas i sto je jako cenim kao tvoje misljenje, a to je DOBAR POGODAK.
E, sad, kada je u pitanju pocetnik. Vecina pocetnika su mladi i jaki i nije im tesko baratati sa robusnom dvanaesticom, bio to PA ili bokerica ili polozara. Verovatnoca da pocetnik pogodi metu dvanaesticom je veca nego da isti puca sesnaeskinjom. Kako vreme prolazi, a iskustvo raste kao i sigurnost u oko i ruku, sve je manje potrebe za mocnu 12 a sve vise za violinu u kalibru 16. 
Nidzo naravno da te razumem a sve si objasnio smo ovom boldovanom reci. U principu svaki pocetnik razmislja na taj nacin i u tom pravcu (naravno ni ja nisam bio izuzetak) jer ta rec "moc" za koju se kako godine odmicu i stice neko iskustvo gubi svaku smisao kad se radi o 12 i 16 razlika je toliko mala da ne verujem da bi je iko primetio u prakticnom lovu. Ni razlika kad su u pitanju jedinacna zrna za ove kalibre nije preterano velika a sve sto odradi jedan odradice i drugi kalibar.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 04.09.2013. 13:03
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Bata pez, to je ono malo, sto uvek fali, sto devojci srecu kvari. To je u sustini cela filozofija. Kao pocetnik uzmes kalibar 12, pa kako vreme odmice ukapiras neke stvari pa predjes na kuliber 16. Mada neko voli popa, neko popadiju.. Iako ima tu razlike, ta razlika je kao sto si i rekao zanemarljiva u prakticnom lovu. Meni kalibar pri odabiru i nije bio tako vazan. Bilo mi je bitno to kako ce puska da se uklopi sa mnom, kako ce da legne. Na primer polozare mi nikako ne leze pa makar one bile i u kalibru 10. Bokerica mi odlicno lezi, a PA jos bolje jer sam visok i imam dugacke ruke. Isprobao sam sve, to mi najvise leglo, to sam i uzeo. Da se Affinity pravio samo u kalibru 16, opet bih njega uzeo. 
Iako je on u kalibru 12/76, ne znam da li cu ikada da u njega stavim magnum metak. Ne zato sto se plasim da ce da se raspadne, nego zato sto je nepotrebno.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 04.09.2013. 13:10
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Nidzo, ako lovis svinje, magnum nije suvisan, jer kao sto znamo svinje k'o svinje, tvrde zivuljke...
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
lovacsajuga |
Objavljen 04.09.2013. 13:14
|

Član

Upisa: 86
Pristupio: 23.01.2013. 11:53
|
xlr 5 kaže:
Nepravedan izostanak cal 16 iz redenika nasih lovaca je zahvaljujuci populaciji cal 12 i forsiranju proizvodjaca oruzja da se izostavi cal 16 pored cal 12 tu je i fensi cal 20 koji isto tako nije zanemarljiv koristio sam sva tri cal. u lovu cal 16 mi se pokazao kao bolji na dalje (patka, zec) od recimo cal 12 koji sada koristim. Moje skromno misljenje i iskustvo je nepravedno izostavljanje cal 16 kao odlicnog cal
Potpuno se slazem sa kolegom da je kalibar 16 neopravdano zapostavljen i to prevashodno po meni zbog pojave magnum laboracija u kalibru 12 a samim tim i pojave velikog broja pa pušaka u pomenutim kalibrima. No izbor kalibra (po meni) treba prilagoditi i po terenu na kom lovimo,divljači koju lovimo,telesnoj građi a i po nekim ličnim afinitetima.
Meni naprimer lično najviše odgovara cal.16 iz više razloga...
A i kada bih svirao violinu bio bi to stradivari...Naravno-nežno,lako a opasno..
Odiše viteštvom i majstorstvom..
Jednom rečju------cal 16!!!
Narvno ko ne ide u lov već u masakriranje i ubijanje najbolji izbor Gatlingov mitraljez i samo kosi!!! Ili bazuka!!!
Ne želim da mi zamere vlasnici drugih kalibara koje ne potcenjujem i omalovažavam,zbog toga sam i pomenuo da izbor kalibra treba prilagoditi vrsti lova i divljači ali ja sam samo govorio o svom afinitetu!!
Dobar pogled svima!!
Dejan
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 04.09.2013. 13:24
|

Lovčina

|
Cvele kaže:
Nidzo, ako lovis svinje, magnum nije suvisan, jer kao sto znamo svinje k'o svinje, tvrde zivuljke...
Cvele, nije ni suvisan, a nije ni preko potreban. Vec sam obezbedio Rottweil Brenneke Classic u kalibru 12/70. Time cu ove sezone loviti svinje, ako ih nadam se, bude bilo. 
Za jesenji lov sam opet obezbedio Rottweil u kalibru 12/70 kao i RIO u kalibru 12/70. Za zimski lov pataka i gusaka imam RIO opet u 12/70.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 04.09.2013. 13:31
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Nidzo, to sto malo fali je razlika u 3 metra kojih 12-ica ima vise u odnosu na 16-icu ova opet u odnosu na 20-icu kod standardnih 70mm patrona(kod magnuma se ta razlika povecava ali ni tad toliko da jedan u odnosu na drugi ili treci kalibar bude superioran) i to kao krajnji domet iste sacme ispaljene iz sva tri kalibra. Kolko je ta razlika mala kazuje i to da je nemoguce primetiti je u normalnim lovackim(lovnim) okolnostima. Sa druge strane i pucanje na divljac na tim krajnjim distancama je diskutabilno pa se vise podvodi pod slucajnost nego pod pravilo(pisano je o ovome i na drugim temama cini mi se). Znaci kad se sve sabere i oduzme ne ma tu mnogo ni dobiti ni manjka svaki kalibar je dobar onoliko koliko je dobar strelac(lovac) samo...samo sto od svih kalibara jedino 16/70 nosi epitet pravog lovackog kalibra sve ostalo je marketing.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 04.09.2013. 18:20
|

Lovčina

|
Pa yebem li ga sad.. U pravu si, naravno. Meni, tj. nama mladjima je i logicno da kalibar 12 bude bolji, to je stvar neiskustva a kod nekih pored toga i do sopstvenog ukusa, kao meni. ;) Ali kad vidim da se neki stariji lovci tresu od srece kad vide 12/89.. Onda mi dodje da uzmem .410 i odem u lov na zeca. To je vec neznanje. Marketing ne moze da utice na lovca koji je ohoho upoznat sa kalibrima, poput tebe i mnogih ovde. I zato mislim da zbog toga kalibar 16 nikada nece izostati iz redenika nasih lovaca.
Kao sto lovac sa juga rece, stvar afiniteta, zato ja uzeh Affinity.
|
|
|
|
igorst |
Objavljen 04.09.2013. 18:35
|

Član

Upisa: 62
Pristupio: 24.10.2012. 19:22
|
16/70 je odlican kalibar,nasledio sam iz12-16/70 i aktivno lovio s njom cetiri sezone nikad me nije izneverila.Na pocetku kolege,mladi lovci su me zezali,kako lovim malokalibarkom,sestnaeska je preslaba,nemogu otstreliti ovo il ono,najbolji su 12/76 ili89 i t.d.POsle nekoliko izlaska shvatili su sta je 16/70 i poceli su ga gledati postovanjem. Od 2003 i ja lovi sa12/76 samo zbog izbora municije,16/70 sam koristio samo na pocetku sezone za lov prepelica i grlica,a ponekad i za jerebice.Ove sezone moram loviti dvanaeskom jer situacija sa municijom kod nas u Makedoniji je katastrofa za 16ku nemogu naci nista sitnije od 10ku .
igorst 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.09.2013. 20:32
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Čuveni Jeff Cooper je bio veliki ljubitelj kalibra 45 ACP. Jednom prilikom ga je novinar upitao koji je najbolji pištoljski kalibar na svetu, pošto je znao koji je Cooperu omiljeni. Međutim dobio je odgovor kojem se nije nadao. Cooper mu je odgovorio da je bolje pogoditi sa 22 LR nego promašiti sa 45 ACP. Takva je stvar i ovde. Na lovačkim daljinama sva tri kalibra su podjednako upotrebljiva, pod uslovom da lovac zna šta radi. Onome ko nezna šta radi neće pomoći ni 12/89 magnum. Ja lično od početka svog lovačkog staža lovim sa bokericama u kalibru 12. Imao sam par godina jednu veoma lepu položaru petlaru u kalibru 16, ali sa njom sam stvarno malo lovio. Sticajem okolnosti morao sam da se rastanem od nje. Sada planiram da kupim jednu položaru u kalibru 20. A ako je kupim imam osećaj da će to da mi bude omiljena puška za lov sve divljači osim DS. Tu je ipak kalibar 12 u realnoj prednosti.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 04.09.2013. 23:04
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
Sto se tice kalibara to je stvar ukusa,potrebe a ponekad i slucajnosti kao kod mene.Prvu pusku sam nasledio od oca u kal.16,zatim mi ponudjena puska koju sam kupio opet u kal.16. Tako da nisam niti birao ili neznam sta,poceo sa kal.16 pa cu gurati dokle ide.Nemam nista protiv jednog kalibra ali volim 16 pa to ti je.Do sada nisam bio menje uspesan sto se tice odstrela u odnosu na neki drugi kalibar.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 05.09.2013. 15:07
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
da vas pitam ovi sada sto imaju puske 16 sta treba da rade da ih prodaju na vreme i promene kalibar ili da ostanu na tome i da ne brinu
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 05.09.2013. 15:51
|

Lovčina

Upisa: 3217
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Pavle, 'de ti sve takva pitanja padaju na pamet ?
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.09.2013. 15:56
|

Lovčina

|
Cvele kaže:
Pavle, 'de ti sve takva pitanja padaju na pamet ?
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 05.09.2013. 20:01
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Ne brini kolega možda momentalno je malo slabiji izbor mundže za cal 16 ali će ga biti, možda već iduće godine veliki proizvođači odluče da povećaju proizvodnju tog kalibra , pa samim tim i reklamu i očas posla biće mundže svakojake na biranje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
igorst |
Objavljen 05.09.2013. 20:50
|

Član

|
Pavle ja moju 16ku nikad ne bi prodao,bez razlike kakav je izbor mundze,ima je il ne.Imam jos dve 12ke tako da 16ka moze cekati bolja vremena,kako sta je Daki reko ako ne ove sezone mozda ce biti sledece.Od crnije ima i crnieg da sam imao 20ku e onda sam nadrljao.U Mkedoniji niko ne uvozi mundzu za 20ke,a lovacke puske se prodaju samo kalibar12/76 i 89 tesko je naci cak i pusku u 12/70.
igorst 
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 05.09.2013. 21:18
|

Lovčina

|
igorst kaže:
Pavle ja moju 16ku nikad ne bi prodao,bez razlike kakav je izbor mundze,ima je il ne.Imam jos dve 12ke tako da 16ka moze cekati bolja vremena,kako sta je Daki reko ako ne ove sezone mozda ce biti sledece.Od crnije ima i crnieg da sam imao 20ku e onda sam nadrljao.U Mkedoniji niko ne uvozi mundzu za 20ke,a lovacke puske se prodaju samo kalibar12/76 i 89 tesko je naci cak i pusku u 12/70.
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 05.09.2013. 21:30
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
ja sesnesticu obozavam to mi drzi uspomenu od mog dede i pradede te puske i taj kalibar imaju svoju lovacku tradiciju oni nemaju visoku cenu vec sentimentalnu vrednost zato to cuvam dvanesticu nesto i ne volim sesnest po meni ima svoju lovnu tradiciju
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
igorst |
Objavljen 05.09.2013. 21:35
|

Član

|
Sta reci zadnjih desetak godina vlada prava magnum manija,svi oce jaceg i veceg.Do 2004-5 poluautomati su bili zabranjeni,od kad su ih pustili u prodaju svi kupuju PAutomate.Mozda 70% ako ne i vise od lovackih pusaka prodanih zadnjih desetak godina su poluautomati.
igorst 
|
|
|