Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čokovi na sačmaricama

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čokovi na sačmaricama
nidzamotocross
 Bzena, kad ti kazu, pitaj za razlog. ;)
Brenekke zrna nece ostetiti pun cok prilikom prolaska kroz njega. Tu je i kvalitetan Exact projektil koji poseduje dva prstena koji se lako skidaju prilikom prolaska kroz jako cokiranu cev. Medjutim na primer Super Sabot kugle ne treba pucati iz punog coka zbog njihovog precnika.

Ako se vratimo na preciznost. Po teoriji, najbolja preciznost bi bila iz cilindar coka. Mada neka zrna umeju da daju bolju grupu iz polu coka ali to se isprobava na strelistu.

Darko na kojoj daljini bije u crno? Jesi probao iz otvorenijih cokova?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

darko7x64
 Da kolega probao sam iz cilindar čoka i nisam zadovoljan,sa polu čokom sam gađao na 50 metara na strelištu i gde sam pogledao tu je zrno završilo pa sam opet montirao cilindar ali malo slabiji rezultat daje. E sad ne mogu da kažem,možda se i ruka zamorila. Inače za sezonu na strelištu ispucam po,ajde da ne preteram ali jedna kolica municije,šta ću volim da znam kako mi koji metak nosi i kako se koji čok ponaša u svim mogućim uslovima. Pa kad se izađe na teren a ono da se valjano i tačno pogađa.iveli
IN VINO VERITAS

nidzamotocross
 Pa vidis da i sam radis ispravnu stvar. Sta ce ti onda pun cok? Ako vec planiras kugle, navrti polu cok ili cilindar i pucaj kol'ko hoces bez sekiracije. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

darko7x64
 E dobro je onda iveli
IN VINO VERITAS

Podunavac
 Sva savremena jedinačna zrna mogu da se koriste iz punog čoka, ali nije perporučljivo ako se mnogo puca. Ona koja ne smeju da se koriste iz punog čoka obavezno imaju upozorenje na kutiji. Od Brenneke kugli jedino Gold i Super Sabot ne smeju da se koriste iz punog čoka. Za upotrebu kugli punog prečnika najpovoljniji je cilindar i 1/4 čok.
Tri prsta 2Kolce

Profa

ssekir75 kaže:
kolega profo, iz koje je godine tvoja tozovka? moja je iz '88 i piše 65 mpa...

kolega andrija, mani te magnume i semimagnume. prvo, zato što ti realno ne trebaju,a drugo da ne uništiš pušku ili ne dao bog ruke i oči. generalno iz nje možeš pucati svu municiju 12/70, ali je pitanje koliko. korišćenje tih jakih punjenja će razglaviti glavu i rasklimati pušku. onda će samo biti pitanje kad će ti se puška raspasti, a to ti u životu ne treba. inače ja imam toz 34 r (bez ejektora) i zadovoljan sam kako mi leži.

Kolega Ssekir75, ne znam iz koje je godine moja tozovka. Na bloku pise Toz 34 er ispod toga je oznaka MN 2889, ispod toga pise 12x70 a ispod toga pise BUM. Sa desne strane bloka pisu oznake cokova a ispod njih pise 750 ATM.
Odozdo je napisano MADE IN USSR. Ako su prve dve cifre onog gore broja oznaka godine prizvodnje onda mi se nesto tu ne uklapa. Puska je ocigledno iz doba SSSR - a za ostalo pomagaj, takodje molim ostale kolege sa foruma za pomoc da odgonetnemo godinu proizvodnje. Puska ima i ejektore! Unapred hvala!

ssekir75
 izgelada 28 nedelja 89. koji mu je serijski broj?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Najverovatnije da jeste godina proizvodnje 1989. Iz dva razloga. Prvi je što je tormentovana na srednji Pmax 750 bara, što je po novim propisima C.I.P. iz 1989. godine (iako SSSR nije bio član C.I.P.), a do tada je tormentacija vršena na srednji Pmax 650 bara. Drugo SSSR se raspao 1990.-1991. godine, tako da je 1989. godine još uvek označavano na cevima MADE IN SSSR (USSR). Tek od 1992. godine na cevima piše MADE IN RUSSIA.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 Kolega Profa, lovio sam desetak godina sa identicnom puskom kakvu opisujes, ta oznaka MN 2889 moze da bude serijski broj a ne da predstavlja godinu proizvodnje, jedino ako nije dobro vidljivo pa je utisnuto 0889, onda bi predstavljalo avgust 89. Moja je bila iz juna 81. a imala oznaku 750 bari, pogledaj malo bolje, godina proizvodnje je verovatno slabije utisnuta pa si pogresno ocitao ili se radi o nekom sasvim drugom broju na drugom mestu

Profa

vlada lovac kaže:
Kolega Profa, lovio sam desetak godina sa identicnom puskom kakvu opisujes, ta oznaka MN 2889 moze da bude serijski broj a ne da predstavlja godinu proizvodnje, jedino ako nije dobro vidljivo pa je utisnuto 0889, onda bi predstavljalo avgust 89. Moja je bila iz juna 81. a imala oznaku 750 bari, pogledaj malo bolje, godina proizvodnje je verovatno slabije utisnuta pa si pogresno ocitao ili se radi o nekom sasvim drugom broju na drugom mestu

Kolega Vlado, ona oznaka MN 2889 je sasvim dobro vidljiva i jasna. Na toj strani bloka nema vise nikakvih brojeva. Ima jos utisnuto nekoliko zigova. U levom gornjem delu bloka u priblizno istoj visini sa oznakom MN 2889 ima utisnut slabo vidljiv zig ispod kojeg su utisnuti brojevi. Pod lupom sam uspeo da procitam 0872. Da to nije ono o cemu govoris ili je to samo vezano za zig ispod kojeg je to napisano?

PEZ

Profa kaže:

vlada lovac kaže:

Kolega Vlado, ona oznaka MN 2889 je sasvim dobro vidljiva i jasna. Na toj strani bloka nema vise nikakvih brojeva. Ima jos utisnuto nekoliko zigova. U levom gornjem delu bloka u priblizno istoj visini sa oznakom MN 2889 ima utisnut slabo vidljiv zig ispod kojeg su utisnuti brojevi. Pod lupom sam uspeo da procitam 0872. Da to nije ono o cemu govoris ili je to samo vezano za zig ispod kojeg je to napisano?

Ovaj broj oznacava mesec i godinu proizvodnje, sto se tice prve brojke (oznake koju si naveo) slazem se sa Vladom da se mozda radi o serijskom broju.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Profa

pez kaže:

Profa kaže:

vlada lovac kaže:

Ovaj broj oznacava mesec i godinu proizvodnje, sto se tice prve brojke (oznake koju si naveo) slazem se sa Vladom da se mozda radi o serijskom broju.

Da li to onda znaci da je proizvedena avgusta sedamdeset druge?

PEZ
 ^ Upravo tako kolega iveli
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

vlada lovac

Profa kaže:

Da li to onda znaci da je proizvedena avgusta sedamdeset druge?

Upravo tako, obicno su to slabije utisnuti brojevi pa se kod tebe jedva uspelo videti

ssekir75
 pitanje i za profu i za vladu lovca: koji serijski broj vam je upisan u oružni list? upišite ga, mnogo je bitno da znamo kako bi našli godinu izrade! posle ćemo lako da ustanovimo ko je u pravu.

skini cevi, pa pogledaj da li je na onoj prečki ispred ključa ukucan neki broj. meni je i tu otisnut serijski broj

Admin Power, prebacite ovu raspravu na temu toz 34 da ne kvarimo temu od čoci...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

PEZ
 Kolega ssekir godina izrade je oznacena ovom brojkom koju je kolega Profa postavio 0872 tu nema dileme. Slazem se da je bolje da ovih nekoliko postova admini prebace u odgovarajucu temu.
Ono sto mene zanima da li ove slovno-brojne MN 2889 oznake ima i na baskuli puske.
P.S.

ssekir75
 upravo zato i pitam JER IMA DILEME!!! meni se serijski broj sastoji od godine proizvodnje i samog broja, 8820771. ALI, u gornjem levom uglu sa leve strane bloka stoji broj 0288, ispod kog su žigovi BTB, žig ziž-a i još jedan koji liči naleteći tanjir a mrzi me da ga tražim (znači naši žigovi prijema). desno od ovih oznaka je model toz 34r, ispod njega ser.br., oznaka kalibra 12x70, 1700kg (masa cevi) i 18,5 (verovatno bušenje duše cevi). sa desne strane bloka oznake čokova gore full, dole imp mod, 65 mpa, i ruski žigovi kontrole i prijema k i p u kružićima, p u elipsi i GIS u rombu. pored ovog broj 20771 je ukucan na navedenom mestu na glavi puške i sa unutrašnjosti drveta potkundaka.

e sad, koliko je označavanje na tim puškama različito od oznama na mom tozi?

canis aureus

ssekir75 kaže:
upravo zato i pitam JER IMA DILEME!!! meni se serijski broj sastoji od godine proizvodnje i samog broja, 8820771. ALI, u gornjem levom uglu sa leve strane bloka stoji broj 0288, ispod kog su žigovi BTB, žig ziž-a i još jedan koji liči naleteći tanjir a mrzi me da ga tražim (znači naši žigovi prijema). desno od ovih oznaka je model toz 34r, ispod njega ser.br., oznaka kalibra 12x70, 1700kg (masa cevi) i 18,5 (verovatno bušenje duše cevi). sa desne strane bloka oznake čokova gore full, dole imp mod, 65 mpa, i ruski žigovi kontrole i prijema k i p u kružićima, p u elipsi i GIS u rombu. pored ovog broj 20771 je ukucan na navedenom mestu na glavi puške i sa unutrašnjosti drveta potkundaka.

e sad, koliko je označavanje na tim puškama različito od oznama na mom tozi?

'bem joj gajde al su teške cevi Iznenadjen
Jaooo
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

ssekir75
 bogme jesu HaHaHa pogotovo kad se ne stavi tačka izmedju 1 i 7 Smile

PEZ
 Kolega ssekir, ipak sam malo pozurio sa upisom, u pravu si da zbog ove brojke ipak moze doci do zabune odnosno da se na osnovu nje ne moze utvrditi godina proizvodnje.
Naime posto je kragujevacki ZIZ vrsio ispitivanje oruzja proizvedenog kod nas, takodje je vrsio i ispitivanje oruzja koje je uvozeno iz zemalja koje nisu bile clanice C.I.P.-a ukljucujuci i tadasnji SSSR. U tom slucaju oznaka 0872 predstavlja oznaku meseca i godine kad je u ZIZ-u izvrseno ispitivanje uvezene puske.iveli
P.S.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Paradox čokovi na sačmaricama ORUŽJE - SVAŠTARA 14 22.12.2013. 20:42
Preticanje pri gađanju sačmaricama LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 117 22.10.2012. 23:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,027,315 posete www.srbijalov.com