Lov na Velikog Tetreba
|
zoranp |
Objavljen 21.10.2012. 17:22
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Finnskogen kaže:
Finnskogen kaže:
Nisam Finac Nego Srbin : ) ali zivim u Norveskoj ..... Hvala !!!
E da si odma stavio ovu sliku, znao bi da si Srbin! Norvežani ne tuku toliko!!! 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 21.10.2012. 17:54
|

Veteran

Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
istini sa volju covek se dobro oznoji za takav ulov ...... ali je priroda zaista divlja i fantasticna a lovista su ogromna. Sve ono iza mene je jedno od najboljih lovista za tetreba u Norveskoj 830 000 da sa gustocom od po preko 20 ptica na km2 u dobrim godinama ( to istini za vilju zna strahovito da varira)
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 21.10.2012. 18:55
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Zemo svaka čast za tetrebe, lještarke samo još kada dođeš da polažeš na prepelice i gotovo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
tetrao |
Objavljen 15.05.2013. 23:49
|

Član

Upisa: 99
Pristupio: 12.07.2010. 09:20
|
Evo kako izgledaju izmeti pojedinih koka |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 16.05.2013. 08:51
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Lepo videti, cestitke na ulovima!
Jedan sibirski od pre par dana. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 16.05.2013. 18:07
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
tetrao,odlično poređenje za sve koji prate ove ptice.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2013. 20:12
|

Veteran

|
Cestitam kolega!!! evo jos jedan iz skandinavije
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 01.06.2013. 20:17
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Čestitke kolega na ulovu
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2013. 20:42
|

Veteran

|
jos jedan
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 01.06.2013. 20:56
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
ako može i malo priče o ulovima
|
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 01.06.2013. 21:05
|

Stari član

Upisa: 286
Pristupio: 21.09.2011. 23:37
|
Pozdrav kolega , pre svega cestitke za lepe trofeje . Kakva je populacija tetreba ruzevca u Norveskoj , ja sam ga lovio u Svedskoj i tamo ga ima poprilicno .
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2013. 21:47
|

Veteran

|
Pozdrav. Populacijha je relativno dobra, pogotovo ruzevaca ali i velikog tetreba, mada se to nikako ne moze meriti sa severnom Svedskom.
Krajnji sever Svedske je gotovo nenastanjen i tamo skoro da niko i ne lovi sumske koke.... tako da je to pravi eldorado za lov na njih.
Skandinavci koji se odluce na tako dalek put na sever obicno love snezne koke koje su za njih ( po uzoru na Engleze ) mnogo atraktivnije, a lokalni lovci i nemaju nekog posebnog interesa za taj oblik lova oni uglavnom love losa i irvase.
mada se i "juznije" mogu pronaci tereni gde je populacija jos uvek prilicno stabilna
Ono sto je najlepse od svega jeste cinjenica da se ovde od jeseni mogu loviti psima.
taj lov je zaista zahtevan jer veliki tetreb odlicno cuje, brzo bezi na nogama, obicno trazi zaklon ili nizbrdicu ( zbog svoje tezine ) gde moze da se baci na krila i poprilicno je otporan na pogodke. Odrasli muzijak velikog tetreba moze da odnese "pun" pogodak i do 2-300 metara pre nego sto mrtav padne ( puno lovaca misle da ptica uopste nije ni pogodjena i nastave sa lovom bez potrage, dok je u stvari najbolje stati i pazljivo slusati jer smrtno pogodjen tetreb kada padne na zemlju obicno nekoliko puta "udari krilima" tako da ga je moguce cuti i zapoceti potragu u tome pravcu), a desava se i da "odjedri" i po kilometar pre nego sto se mrtav srusi na zemlju. To se ovde zove ukocena krila i obicno je rezultat pogotka u stomak. Na zemlju mrtav pada gotovo samo pri pogotku u vrat i glavu. Pogodjen u krilo trci nogom dok ne pronadje pogodno mesto za skrivanje.
Tako da je i posle "dobrog" pogotka mogucnost da se kuci vrati praznog ruksaka poprilicna dobra 
Uz sve to vegetacija je gusta i sanse za pucanje su kratke i obicno kroz rupe u vegetaciji ( borova,brezova suma), a lov uz vetar je zbog konfiguracije terena cest kao i niz vetar sto posebno otezava rad pasa koji bi idealno trebali da zaobidju tetreba i nateraju ga da se primiri i idealno poleti prema lovcu a ne od njega.
Uzeto u obzir sve pomenuto ( uz konfiguraciju terena koja zahteva izvrsnu fizicku kondiciju i poznavanje navika ptice koja u periodu jesen-zima zbog is ishrane cesto menja biotop u kome obitava ) sanse da se ulovi odrasli muzijak velikog tetreba i nisu bas velike i iza svakog lezi poprilican broj lovnih sati ali kada se u tome uspije onda je taj dozivljaj utoliko bolji !!!!
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2013. 22:07
|

Veteran

|
" jutarnje setanje " po sumskim putevima moze dati dobre rezultate, jer ptica izjutra kljuca sljunak i kamencice da di lakse probila i provarila kozu plodova brusnice kojima se u tom periodu hrani.
astor u aportu
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2013. 22:13
|

Veteran

|
koka ulovljena kroz " red ring " opticki nisan za "sacmarice ", zanimljivo u pocetku ali ne i na duze staze
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 01.06.2013. 22:16
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Zemo svaka čast. Šteta što tako retko pišeš na forumu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 01.06.2013. 23:44
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
jako zanimljivo. a kojom se džebanom lovi tetreb? pročitah negde da se gore može loviti i karabinima malog kalibra?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 02.06.2013. 00:02
|

Veteran

|
Tipicao za velikog tetreba ..... nogom bezi do mesta gde moze da se "nizbrdo" baci u zrak i odjedri van puskomata pre nego sto se uopste i ukaze prilika za pucanje.
Veliki iskusni muzijak je pobegao, ali je mlada koka svoje neiskustvo skupo platila. Utesna nagrada ... vise srece sledeci put.....
Ali u svakom slucaju 1-0
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 02.06.2013. 00:50
|

Veteran

|
Lovna sezona na sumske koke u Svedskoj pocinje 15.08 i u tome periodu tetreb pocinje menjati, ali jos uvek na sebi ima "ljetno perje " .
To u praksi predstavlja 2 stvari. Prvo da ima manje perja nego preko zimskog perioda te ga je lakse "probiti" i doci do vitalnih organa, i drugo da u prelaznom periodu izmedju ljetnog i zimmskog perja ptica bolje "lezi" na zemlji, jer joj sva pera u krilima nisu u potpunosti izrasla te zbog toga misli da ima vece sanse ako se umiri ( kamuflira) nego da pokusa da se baci u zrak.
To jeste dopusta da joj se pridje blize te su i daljine na kojima se puca krace sto samo po sebi govori da se lovi otvorenim cokovima tipa skeet ili cylinder i olovnicama sitnijeg promera i veceg broja sacmenih zrna - 3,0-3,2 mm
Ta numeracija se preporucuje sve do pocetka oktobra kada je ptica vec dobila deblje zimsko perje, te su joj sva poprilicno cvrsta i snazna pera u krilima u potpunosti izrasla. Tada bi se trebalo preci na olovnice promera 3,5-4,0 mm i cokove 1/4 - 1/2 pa cak i uze u zavisnosti od konfiguracije terena.
Sto se tice lova puzkama ozljebljenih cevi taj lov je ogranicen na period do 29.12 u norveskoj ili 28.02 u Svedskoj ( 01.01-28.02 samo muzijak )posle cega je lovostaj na ove vrste ptica ( nema prolecnog lova u parenju/brusenju )
Lovi se svim kalibrima od 22 hornet pa nagore, najcesce zastupljeni kalibar je 6,5x55 koji je orginalno svedski pa je samim tim veoma rasprostranjen ali i cinjenicom da je to tezak metak ne previse velike brzine koji ne pravi velike stete pri pogodku.
Ja licno koristim 22hornet sa kojim sam veoma zadovoljan jer ne pravi veliku "stetu" i uz montiran prigusivac zvuka dozvoljava da se pri slucaju promasaja puca i drugi metak na uspavanog tetreba koji se u zimskom periodu ( kada je zemlja prekrivena snegom ) neretko moze naci kako spava/sunca na vrhovima borova cijim se iglicama u tome periodu hrani.
Muzijaci se u tome periodu skupljaju u grupe, te je u posebno povoljnim uslovima (suncanim zimskim popodnevnim danima sa niskim temperaturama i puno snega ) moguce odstreliti i vise primeraka sa iste pozicije.
Tada je posebno vazno pokazati lovacku etiku.
Na slici dole vide se tri |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 02.06.2013. 01:21
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ovi se baš nasadili na vr' drveta...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Zoran Zoli |
Objavljen 02.06.2013. 18:55
|

Stari član

Upisa: 286
Pristupio: 21.09.2011. 23:37
|
Ja sam bio prilicno iznenadjen brojnoscu tetreba obe vrste , vidjali smo ih svako jutro na putevima gde kljucaju kamencice. Cak mi se cinilo da obe populacije dele istu teritoriju . Tek pri kraju naseg boravka smo ukapirali da ruzevac najvise boravi u mladim borovim sumama gde su borovi najvise visine do tri metra . Tu smo ih najvise nalazili a sto se tice velikog tetreba on je obitavao u svim delovima suma . Jako je interesantno da ako danas odstrelis par komada na nekoj lokaciji sutradan opet ih ima kao da nije ni jedan odstreljen . Jako sam fasciniran brojnoscu tetreba unjihovim lovistima , a u prilog toj konstataciji je i razgovor sa Svedskim lovcima koji kazu da im tetreb i nije neki prioritet u lovu . Za njih je lov na zeca i losa najvazniji tako da tetreba love onako usput . Nisam imao vremena da se tamo informisem o navikama i ponasanju obe vrste tetreba tako da su tvoji upisi jako interesantni i ocekujem jos informacija , razlog vise jer planiram da opet idem tamo u lov .
|
|
|