Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
Dare_Makedonija

Podunavac kaže:

Dare_Makedonija kaže:
Pozdrav kolege. Sad bi hteo da uzmem karabin i sacmaricu. Znam sta da uzmem kad je sacmarica u pitanje. E sad interesuje me koji od srednjih kalibra ima najmanji trzaj i koji bi vi najvise preporucili lovcu pocetniku. Pozdrav hvala unapred

Nisi se izjasnio za koju vrstu divljači i na kojim daljinama najčešće planiraš da ga koristiš. Od srednjih kalibara ni jedan nema prevelik trzaj. Mislim da ti je naj bolje da po svom ukusu izabereš jedan od ova tri: 7x64, 30-06 Spr. ili 8x57 JS.

Ovako. Zelim da imam jedan karabin koji bi mi pokrivao srndac d. svinju i jelena. Inace daljina pucanje za svinje ne prelazi 100 m, planinski teren i tako to. Za svinju mozemo u slobodnom lovu a za ostale vrste visoke divljaci komercijala. Boze zdravlje planiram pored sacmarice koju treba da nabavimu pre pocetka sezone da uzmem i jedan karabin koji bi mi pokrivao ove potrebe. Pa sad kada dodje prilika kupicu i jedan karabin ali zato me je interesiralo vase misljenje. Hvala puno

fox
 evp ga link http://www.trzcac...rabin.html tu ima dva tipakarabina jedan sa vojnickim nisanom i jedan sa optikom koja je upucana ...

Cvele
 Posto ces da lovis i jelena, 300.Win mag ti je resenje B)
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

canis aureus

Cvele kaže:

pa jelena i slabiji ruše nego DS, i to bez problema!!

-moja preporuka je 7x64! Sa najtežim zrnima po DS a sa lakšim sve ostalo. Odlična putanja zrna, sasvim dovoljno energije i za trofejne primerke DS, mogućnost odstrela lakše visoke divljači na velikim daljinama(do 400m-laganica), dovoljan izbor različitih konstrukcija zrna i proizvođača-samim tim i pokrivenost tržišta ...

A pošto ti je prioritet DS do 100m 8x57JS je za to najidealniji od srednjih!!
Naročito ako se uzme u obzir po kojoj ceni može da se kupi karabin u 8x57JS i snabdevenost prodavnica municijom u tom kalibru.

Kile_

canis aureus kaže:

Cvele kaže:

pa jelena i slabiji ruše nego DS, i to bez problema!!)

pa ne slazem se sa tobom je 7mm rem mag. rusi jelena bez problema,naravno ako e pogodak vrat,kicma ili plecka.u zadnji but ne bi pao ni sa 700nitroexp Smile)

cak sta vise daretu bih preporucio 7mm rem mag
ili 7.62x54R bez razmisljanja
Samo 300 i 4x4

canis aureus
 "pa ne slazem se sa tobom je 7mm rem mag. rusi jelena bez problema,naravno ako e pogodak vrat,kicma ili plecka.u zadnji but ne bi pao ni sa 700nitroexp Smile)"

kile_ pošto si siguran za to u vezi buta gledaj da ga pogodiš gde trebaConfused- Grin

7mmRM je OK ali je slabija ponuda po prodavnicama kao i 7,62x54R koji imam i koji smatram za NAJBOLJI srednji za prelamače
tako da ostajem pri onome što već izložih u svom prethodnom postuiveli 3

Kile_
 Ne nisam ja rekao da gadjam u but!pogresno si shvatio,ali nema veze ;)
slazem se,ali ne znas kakva je situacija u makedoniji mozda su bolje snabdeveni mozda se lakne nabavi municija za ove kalibre.
Samo 300 i 4x4

ohotnik
 Slazem se sa Canisom u vezi 7x64 Posto ti treba karabim za srndaca,svinju i jelena A planiras samo jedan karabin to ti je najbolji izbor sto se tice te vrste lova,cene karabina i municije A 300 vin mag je za ono sto je i namenjen da donese dovoljno energije do cilja a to je 200-400 metara

Dare_Makedonija
 Kad sam iso u jednu prodavnicu pre par dana prodavac mi je preporucio cesku zbrojevku u kalibru 30-06. Nikad nisam pucao sa tim kalibrom, pucao sam sa 8,57 sa M48 i on mi je sa veliki trzaj. Zato me interesuje sta je najbolje za pocetnika. Inace nekad sam se bavio strelajstvom ali bilo je to davno. Tako da svako mislenje o kalibru i vidu oruzja bilo bi mi dobrodoslo. Hvala svima na dosadasnja mislenja. Pozdrav iz Makedonjie

270
 Cal 30-06 ima jači trzaj nego 8x57IS, u principu trzaj u 30-06 sa zrnom od 9,7gr jednak je trzaju 8x57IS sa zrnom od 12,7gr pod uslovom da su puške jednake težine.
Ako želiš efikasan kalibar koji je ujedno relativno ugodan za pucanje uzmi 270Win sa zrnima od 8,4 do 9,7 grama!

Podunavac
 Ako hoćeš srednji kalibar sa blažim trzajem takav ti je i 308 Win. a na daljinama do 150 metara može da se meri sa svim navedenim srednjim kalibrima.
Tri prsta 2Kolce

270
 Baš bih voleo da vidim u čemu je 308W bolji od 270W? Sve što može da se obori sa 308W, 7x64 pa i 7mm Rem. Mag. tvrdim da ću na svim daljinama da oborim i sa 270W i to bez da se zamorim od pucanja!!!

Podunavac
 A ko je rekao da je 308 Win. bilji od 270 Win.? Ti kolega izgleda ne čitaš postove od reči do reči? Pročitaj ponovo.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

270 kaže:
Baš bih voleo da vidim u čemu je 308W bolji od 270W? Sve što može da se obori sa 308W, 7x64 pa i 7mm Rem. Mag. tvrdim da ću na svim daljinama da oborim i sa 270W i to bez da se zamorim od pucanja!!!

u slovu zakona!!Trt Milojka
Grin

Podunavac
 Canis B). 270 Win. je ispod 7 mm, što znači zakonski ne smeš da loviš ništa iznad srndaća. Trt Milojka
Tri prsta 2Kolce

270
 A kako je to ispod 7mm????? Ne razumem Zrno je koliko ja znam 7,04mm tačno je da je razmak između žljeba cevi 6,89mm ali u tom slučaju odnosno ako se to gleda zabranjen je i 7x64 jer i ako ima zrno od 7,24mm razmak između žljeba mu je 6,98mm!!!!Trt Milojka
U pojedinim Afričkim zemljama za veliku petorku je zabranjeno sve ispod 9,5mm i 375H&H je dozvoljen jer mu je prečnik zrna 9,55mm a kad bi se gledao razmak između žljebova cevi on je 9,25!!! Što znači da je prečnik zrna odlučujući kada se gleda minimalni kalibar!!!
Sad zakon nije jasno definisao a tumačenja su razna, Što bi reko Lary Flint " Mišljenja su kao čmarovi, svako ima po jedno"Ups

canis aureus
 Podunavac a muflon, divokoza, jelen lopatar, jelen virdžinijski, podmladak DS ...?!?
Hmmm

270
 270Win-kalibar zrna .277 inch (o,277inch X 2,543cm)=0,744cm=7,04mm

Podunavac
 Ne znam Canis kakav je zakon u Srbiji samo ono malo što sam pročitao ovde na sajtu. U Hrvatskoj je to drugačije rešeno i nema veze sa kalibrom nego sa snagom na 100 m i težinom zrna. Konkretno za DS minimalna energija projektila na 100 m 2500 J i minimalna težina zrna 8,2 grama.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 U Hrvatskom Zakonu o lovstvu je mnogo šta bolje i preciznije rešeno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,628,512 posete www.srbijalov.com