laki kaže:
da, ali ovaj 30M2 ima na vrhu zrna olovo, bas kao 3006 koji se rasprskava, nije to tzv "siljevac" nego je potpuno isti kao SPRG, osim sto pise 30M2 i to deluje zbunjujuce.
s obzirom da je vojna oznaka, kakvo je barutno punjenje i da li moze imati jaci pritisak koji moze naskoditi karabinu jer, recimo nije predvidjen za njega, ili je uradjen tako da u potpunosti odgovara?
Vojna municija u koju spada i 30M2 po ženevskoj konvenciji mora da ima punu košuljicu. Moguće je da ga je neko dorađivao na strugu (ili nekim drugim alatom) i skidao deo košuljice na vrhu, da bi ga prilagodio lovačkim potrebama (premda ovakve dorade daju prilično loše rezultate).
Barutni pritisci su propisani međunarodnim standardima i ako imaš karabin u kalibru 30-06 Spr. onda iz njega možeš da pucaš svu municiju kalibra 30-06 Spr.
laki kaže:
da, ali ovaj 30M2 ima na vrhu zrna olovo, bas kao 3006 koji se rasprskava, nije to tzv "siljevac" nego je potpuno isti kao SPRG, osim sto pise 30M2 i to deluje zbunjujuce.
s obzirom da je vojna oznaka, kakvo je barutno punjenje i da li moze imati jaci pritisak koji moze naskoditi karabinu jer, recimo nije predvidjen za njega, ili je uradjen tako da u potpunosti odgovara?
Vojna municija u koju spada i 30M2 po ženevskoj konvenciji mora da ima punu košuljicu. Moguće je da ga je neko dorađivao na strugu (ili nekim drugim alatom) i skidao deo košuljice na vrhu, da bi ga prilagodio lovačkim potrebama (premda ovakve dorade daju prilično loše rezultate).
Barutni pritisci su propisani međunarodnim standardima i ako imaš karabin u kalibru 30-06 Spr. onda iz njega možeš da pucaš svu municiju kalibra 30-06 Spr.
a, sta ako je samo caura "vojna" a ostalo radjeno u lovacke svrhe, ako je ovo sto napisah uopste i moguce?
Da skratim diskusiju, PPU je proizvodio gomilu čaura 30-06 sa oznakom 30M2 za vojne potrebe, kad je prestala porudžbina ove municije ostaše gomile čaura sa tim oznakama u fabrici a šteta da se bace i napuniše se u lovačke svrhe SP zrnima i nekorozivnim kapislama. Ukratko lovačka municija sa oznakom 30-06spr i 30M2 sa SP zrnima je u potpunosti IDENTIČNA!
Vojna verzija sa korozivnom kapislom 30M2 ima crveni lak oko kapisle, na spoju vrata čaure i zrna, i naravno FMJ zrno!
PPU je dobra municija ali definitivno se ne moze porediti sa nekim od stranih konkurencija. Ja imam Savage fclp-k .308 i nisam bas bio zadovoljan sa performansama koje sam postigao sa PPU municijom. Koristio sam PPU match 175gr (ne znam koliko je ta tezina po evropskim standardima) ali sam dobiao grupu od oko 1 do 1.5 moa na 100metara (grupe su se sve sastojale od 5 metaka). To je sasvim pristojno, ali ja znam da i ja i moj karabin mozemo bolje. Sa Federal Match 168, Horandy 168 i 175, i sa Southwest 175gr na 100 metara dobijam grupe od 5 metaka velicine od .5 do .75 moa. Jeste da je PPU jeftiniji ($17 za kutiju) ali ja radje platim $4 vise, jer na 600 metara je velika razlika izmedju .5moa i 1 moa. Nedavno sam kupio Knights Armament SR-15 (civilna poluautomatska verzija od americke M4 jurisne puske) i planiram da kupim dosta PPU .223 75gr. Nadam se da ce me vise iznenaditi nego PPU .308. Nadam se da ce biti dovoljno precizna na sakalima do 250 metara, i da ce na oko 500 metara moci konstantno da pokadja metu velicine ljudske siluete. Na 100 metara se nadam da ce pucati ispod 3 moa, mada to ce da zavisi i do karabina (ovi poluautomati su od 1 do 3 moa u proseku).
Oni koji oruzje tope u plugove, orace za one koji to ne cine!
druskane ti tamo gde si, imas za male pare da biras svakojake mundze. mi ovde ako ocemo nesto samo malko bolje od ppu, moramo da platimo i tri puta vise. ja da sam na tvom mestu, uzeo bih jednu lepu singlasicu, jedan tzv. manual book,jos nekoliko alatljika pride i stiskaj bolje i preciznije nego i federal i hornady. a koliki ti je samo izbor materijala da ni ne nabrajam. nama je to ovde zabranjeno ali TAMO gde si ti, tamo je raj za ovaj sport. naravno da ti Srbija nedostaje, ovo ovde nema nigde
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
lepo receno druze kelte! drug iz gimnazije mi je pricao kakav je tamo raj za ove nase zanimacije (on je strelicar inace). jedino se kod nas oko ovoga dize panika, ko da nema dovoljno dostupne dzebane iz proteklih ratova, pa ce samo punjenjem moze obezbediti municija za neki belaj. budalastina na nivou...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
kelt kaže:
druskane ti tamo gde si, imas za male pare da biras svakojake mundze. mi ovde ako ocemo nesto samo malko bolje od ppu, moramo da platimo i tri puta vise. ja da sam na tvom mestu, uzeo bih jednu lepu singlasicu, jedan tzv. manual book,jos nekoliko alatljika pride i stiskaj bolje i preciznije nego i federal i hornady. a koliki ti je samo izbor materijala da ni ne nabrajam. nama je to ovde zabranjeno ali TAMO gde si ti, tamo je raj za ovaj sport. naravno da ti Srbija nedostaje, ovo ovde nema nigde
Kelte,
Slazem se sa tobom ali sad trenutno nisam u mogucnosti da kupim sve alatke da punim svoju municiju. Ovde je to jeftino, ali ja ovde zivim u stanu (zbog skole) i ne znam bas kako bi se gazda slagao sa tim da drzim dve kile baruta A i zadnjih godinu dana i nisam pucao koliko i pre jer sve mi pare odose na skolu. Jednog dana kad budem u mogucnosti da kupim svoju kucu, jednu sobu cu da namenim samo za oruzije. Do tada moram kao i vi. Zao je meni sto su u Srbiji vremena kakva jesu. A jos zalje od tog mi je kako tamo ljudi ne vide prednost u naoruzanoj naciji. Srbija je zemlja okruzena neprijateljima, i u nasoj zemlji samo policija i kriminalci mogu imati oruzije. A posteni ljudi, kao ti i mnogi drugi na ovom forumu i van njega, ne mogu nabaviti pusku dok ih dobro vlada ne odere po dzepu. Ovde u Americi kad se vode izbori puske su dosta puta jedna od glavnih tema, a kod nas ta prava na slobodu niko ne spominje. Nikad nisam zelo da budem predsednik, ili cu kad biti, ali kad bi imao priliku da ista promenim u Srbiji eto tu bi poceo. Zelja mi je jednog dana da se vratim u Srbiju (pa makar to bilo u stare dane) ali ne znam kako bi se navikao na sve te zakone. Ne volim Ameriku, najvise zbog sveg onog sto nam rade, ali vidim mnoge prednosti u njihovom mentalitetu misljenja. Takodje mi se svidja poslovica koju si napisao, zelja mi je da se vise srba nosi tim primerom.
ssekir75 kaže:
lepo receno druze kelte! drug iz gimnazije mi je pricao kakav je tamo raj za ove nase zanimacije (on je strelicar inace). jedino se kod nas oko ovoga dize panika, ko da nema dovoljno dostupne dzebane iz proteklih ratova, pa ce samo punjenjem moze obezbediti municija za neki belaj. budalastina na nivou...
To su velike budalestine. I potpuno se slazem sa tobom. Ovde u Americi nije problem oruzije (onaj ko ima nameru ce orizije nabaviti bilo to na legalne i ilegalne nacine) nego je problem sto je ovo luda zemlja. Ako su puske u pitanju, onda bi Teksas, Viskonsin, Wyoming, Micigan, Montana, Mississippi itd bile najopasnije i najkrvavije drzeve u USA, ali ne. Najgore drzave su Illinois (zbog Cikaga), Njujork, i naravno Kalifornia a sve te drzave ne samo da imaju najvise kriminala pocinjeno oruzjem vec imaju i najstrozije zakone. Samo budala to ne moze da poveze, ali ovde u Americi ima budala na sve strane.
danas na strelistu ppu 7x64 sp 9.0 g serija iz 87 iznenadila pozitivno. brzine 880-890m/s. na kutiji deklarisana 885 posto je puska upucana na groma , a ovo se naslo slucajno pride, pogotci su pali malo nize ali sva tri komada za u oko a imam ih jos samo 20kom.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.