"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U pravilniku o lovočuvarskoj službi jasno je definisana uloga lovočuvara "volontera". Isti taj pravilnik mogao je biti promenjen da umesto volontera koji su "preko noći" izbrisani i niko ne zna kako i zašto /ako se vade na zakon o lovu i divljači - postoji vreme za prilagođavanje tj. preformulaciju ranijeg naziva "volonteri. Svimas nama je jasno da, uzećemo L U Bačka Palanka na 50.000 ha, jedan lovočuvar je nemoguća misija. Pravilnike donosi U O L U tako mda je sve moglo biti regulisano na vreme. nemojte se sada vatati za zakon i kazati da to zakon ne poznaje - mogli smo, pored silnih komisija koje imamo u udruženjima formirati i komisiju " za praćenje regularnosti lova" ili bilo koji drugi naziv joj dati.
Ma Savo, mogli ste da izmislite i napravite kakav god organ, ali je pitanje kakva ovlašćenja ima, i na osnovu kog propisa ili zakona radi. Ako u zakonu nema nečega, ne možete vi izmišljati i dodavati to čega nema, kroz pravilnike, koji su daleko niži akti od zakona.
Pravilnik je interni akt, koji mora biti u skladu sa statutom, i u skladu sa zakonom. Kad se donosi neki pravilnik, mora da se u uvodu napiše 'na osnovu čl. tog i tog, zakona od viljači i lovstvu (ili zakona o udruženjima), i na osnovu čl. tog i tog statuta LU, donosi se pravilnik o nečemu'... Baš me zanima na koji član zakona se poziva pravilnik o kontrolorima , pa ako su ti negde rekli da može, lepo bi bilo da napišu na osnovu čega može, na osnovu kog zakona. Zakon o udruženjima? U redu, ali onda 'kontrolori' ne smeju da kontrolišu lov, nego samo rad udruženja koji se ne odnosi na lov, a za to već postoji Nadzorni odbor, pa imaš preplitanje nadležnosti. I kako može jedan čovek 'kontrolor' da dobije diskreciono pravo, da procenjuje rad nekog kolektivnog organa?
Iz zakona se crpu sva ovlašćenja i ograničenja nekog organa LU, a ne iz pravilnika. Zakon ti daje okvir unutar kojeg možeš da funkcionišeš, izvan tog okvira ne možeš ići, jer zalaziš u neregulisanu oblast.
Zamisli na čega bi ličila lovačka organizacija, kada bi svako LD ili LU, izmišljalo 'kontrolore', 'nadgledače', 'verifikatore', 'komisije ove-one', i slične stvari? Reci mi, da li vaši 'kotrolori' mogu da proveravaju lovce u ataru? Da legitimišu? Koje mere primenjuju i po kojim zakonskim ovlašćenima, prema eventualnim prekršiocima? Da li kontrolori, tokom kontrole, nose lovačko oružje? Na osnovu kog zakona oni vrše kontrolu? Samo mi nemoj reći da vrše na osnovu pravilnika, jer onda taj pravilnik nije u skladu sa zakonom; zakon ti lepo kaže ko vrši kontolu rada LU, ko kontroliše izvodjenje lova, ko kontroliše odstrel divljači, itd.
Razmisli malo.
savo bp kaže:
U pravilniku o lovočuvarskoj službi jasno je definisana uloga lovočuvara "volontera". Isti taj pravilnik mogao je biti promenjen da umesto volontera koji su "preko noći" izbrisani i niko ne zna kako i zašto /ako se vade na zakon o lovu i divljači - postoji vreme za prilagođavanje tj. preformulaciju ranijeg naziva "volonteri. Svimas nama je jasno da, uzećemo L U Bačka Palanka na 50.000 ha, jedan lovočuvar je nemoguća misija. Pravilnike donosi U O L U tako mda je sve moglo biti regulisano na vreme. nemojte se sada vatati za zakon i kazati da to zakon ne poznaje - mogli smo, pored silnih komisija koje imamo u udruženjima formirati i komisiju " za praćenje regularnosti lova" ili bilo koji drugi naziv joj dati.
Da, ali ovde se radi o ovlašćenjima za kontrolisanje lica u lovu!
To se ne može ustanoviti nikakvim Statutom ili Pravilnikom!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Posle konsultacija sa LSV, LSS i lovnom inspekcijom, U O L U Bačka Palanka doneo je odluku o proglašenju "kontrolora" bez ikakve namere plašenja lovaca. Odluka je donešena dana 11. novembra 2010. god. u Tovariševu a na osnovu člana 6. stav5. Statuta L U Bačka Palanka koji je donesen 15. 01. 2009. god. Član 6 glasi: lovačko udruženje može preneti određene poslove na L D u nadležnost, kao pravo i obavezu. Stav br. 5 istog člana glasi: "čuvanje i zaštita divljači, suzbijanje lovokrađe i drugih aktivnosti". Ovaj Statut usvojila je Skupština L U Bačka Palanka a pravili smo ga ja i Sremac 75. i ne vidim ništa što je protiv zakona.
Odlično kolega Savo to je znači sve po zakonu i u redu, a onda ide sledeće pitanje i jako me zanima odgovor...kako ste odlučili ko i na osnovu čega može da bude kontrolor ???? Kakva su ovlaštenja istog???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Poslovi čuvanja i zaštite divljači i suzbijanje lovokradje su poslovi koje je zakon odredio da radi lovočuvarska služba, a ne 'kontrolori'. Taj član vašeg statuta, na koji ste se pozvali, po mom mišljenju nije u skladu sa zakonom. Interesatno, da se niste u pravilniku pozvali ni na jedan član zakona , zato što toga ni nema u zakonu! Znaš, pozivanje na 'rekli mi neki ljudi', nije nikakav argument. I meni su rekli neki ljudi, da ličim na Bred Pita, pa opet nisam taj.
Zakon o divljači i lovstvu u odeljku o lovočuvarskoj službi navodi koji je delokrug rada lovočuvara. A pravilnik o lovočuvarskoj službi, koji donosi ministar poljoprivrede, preciznije reguliše tu materiju. Koliko sam ja čuo, taj pravilnik bi trebao da bude obelodanjen vrlo brzo, možda i do kraja meseca, i opet nezvanično, predvidja jednog lovočuvara na 20000 ha. Takodje predvidja i sve ostalo što lovočuvar radi.
Šta će se desiti, ako se na istom terenu nadju 'kontrolor' i lovočuvar, a 'kontrolor', npr., bude u nekom prekršaju? Ko koga kontroliše? Savo, svi lovci su u obavezi, da prijave uočeno kršenje propisa u lovištu, dakle, 'kontrolori' su svi lovci, a ne oni koje je neki potpuno izlišan pravilnik imenovao.
Savo, nisu te dobro savetovali.
Daj ljudi okanite se corava posla!Palanacki ili bilo koji "kontrolori" ne mogu nikog da legitimisu po zakonu!I na kraju krajeva oni su izmisljeni samo zbog toga da bi se obicni lovci javljali njima ,ne zbog kontrole lova, nego zbog toga da neko nebi slucajno nabasao na njih u njihovom (krivo)lovu! Savo bp svi lovci koji su clanovi ld imaju ista ovlascenja kao i ti vasi specijalni "kontrolori" a to je mobilni telefon i javljaj lovocuvaru ili policiji ako ima nesto sumnjivo u lovistu!....bas bih voleo da mi neki od njih zatrazi dokumenta u lovu...
savo bp kaže:
Posle konsultacija sa LSV, LSS i lovnom inspekcijom, U O L U Bačka Palanka doneo je odluku o proglašenju "kontrolora" bez ikakve namere plašenja lovaca. Odluka je donešena dana 11. novembra 2010. god. u Tovariševu a na osnovu člana 6. stav5. Statuta L U Bačka Palanka koji je donesen 15. 01. 2009. god. Član 6 glasi: lovačko udruženje može preneti određene poslove na L D u nadležnost, kao pravo i obavezu. Stav br. 5 istog člana glasi: "čuvanje i zaštita divljači, suzbijanje lovokrađe i drugih aktivnosti". Ovaj Statut usvojila je Skupština L U Bačka Palanka a pravili smo ga ja i Sremac 75. i ne vidim ništa što je protiv zakona.
Savo, Savo, navikao sam na kreativna tumacenja zakona od odredjenih ljudi, i ne samo to navikao sam i na odsustvo svih skrupula i moralnih normi (cojstva), ali da i ti pocnes da im drzis stranu????
Pa sta je to Savo? I odkud vam ideja da je posao LSV i LSS da vam opravdavaju nezakonita ponasanja. Valjda ti znas isto kao i svi ostali da su ti k izmisljeni za zastrasivanje lovaca, demonstraciju sile i prikrivanje od tih istih lovaca operacija na terenu.
Lično sam postavio pitanje zameniku predsednika Udruženja odnosno sadašnjem predsedniku udruženjau vezi legalnosti proglašenja "kontrolora" kao i o izboru zamenika vršioca dužnosti predsednika L D "Jelen" Bačka Palanka i to u smislu zakonitosti - odgovorio mi je da mu je tako rečeno u LSV i da tu nema nikakvih smetnji. Taj je predlog dao na glasanje i usvojeno je jednoglasno od strane U O L U Bačka Palanka. Komisija za pravna i organizaciona pitanja koju je birao U O L U je ta kako joj sam naziv glasi - daje predloge i preporuke i ukazuje na zakonitost a U O L U je taj koji izglasava ili ne izglasava . S tom namerom sam i postavio pitanje o regularnosti gore navedenog. Izglasano je ,znači, jednoglasno i to za celo L U Bačka Palanka . I samo da kažem lali da mene niti je ko savetova niti će me ko savetovati. Vrlo je bitno da se u situaciji koja je u L U Bačka Palanka nisam svrstao ni na jednu stranu ali na žalost obe "strane" tumače da sam na suprotnoj strani. Ako i dalje ostanem u toj komisi, u šta neverujem, sve će biti po strogom zakonu i propisima. Neće biti informacija rečima nego samo na papiru kako sam ja nekad, kada sam ispred L D Bačka Palanka, često postavljao pitanje " a gde to piše".
Savo, nije mi bila namera ni jednog momenta da te uvredim, ili ne daj Bože omalovažim, nadam se da to ne moram da ti dokazujem. Samo diskutujemo o ovom problemu, i iznosimo svoja mišljenja. Kada sam rekao 'savetovali su te', odnosilo se na onu rečenicu 'rekli su mi u LSV da tako može'. E pa to 'rekli' mi je ličilo na savetovanje.
Može UO LU da jednoglasno izglasa da zemlja nije okrugla, nego ravna ploča, to opet neće promeniti oblik zemljine kugle.
Isto je i sa 'kontrolorima': postavlja se pitanje, šta oni konkretno rade, na osnovu kog zakona rade, sa kojim pravima i ovlašćenjima raspolažu i na osnovu kog zakona crpu ta ovlašćenja? Da li 'kontrolori' u svom radu zalaze u nadležnost drugih organa (lovočuvar, upravnik lovišta, nadzorni odbor, inspekcije, policija)? I odakle im pravo da ulaze, ako ulaze, u oblast rada drugih, po kom to zakonu?
Mislim da bi trebao sebi da postaviš ova pitanja, ali ne samo sebi, nego i onima koji su ti rekli da tako može. Na kraju krajeva, svi su 'samo rekli', a ti si jedini, kao predsednik komisije potpisao.
Vidim da si se dotakao i onog 'zamenik VD predsednika LD'. Odgovor na to treba da potražiš u statutu LU i LD. Tamo bi trebalo da piše da se bira jedan takav organ. Ako to nije predvidjeno statutom, onda je problem. VD stanje je privremeno stanje, a statut je morao da reguliše u kom roku (koji je obično vrlo kratak) i na koji način mora, u slučaju ostavke ili sprečenosti predsednika LD, da se izabere novi, i ko u tom periodu do izbora vrši dužnost (u dosta slučajeva to preuzima predsednik skupštine LD, tj. zbora lovaca kod vas). A da nije kod vas predsednik LD istovremeno i predsednik zbora lovaca? E, onda vas je statut ograničio, jer je suviše koncentrisao ovlašćenja na jednog čoveka.
Krajnje sam dobronameran, u ovim mojim upisima, bez trunke zluradosti, i prema tebi lično, Savo, a i prema tvom LU.
savo bp kaže:
Lično sam postavio pitanje zameniku predsednika Udruženja odnosno sadašnjem predsedniku udruženjau vezi legalnosti proglašenja "kontrolora" kao i o izboru zamenika vršioca dužnosti predsednika L D "Jelen" Bačka Palanka i to u smislu zakonitosti - odgovorio mi je da mu je tako rečeno u LSV i da tu nema nikakvih smetnji. Taj je predlog dao na glasanje i usvojeno je jednoglasno od strane U O L U Bačka Palanka. Komisija za pravna i organizaciona pitanja koju je birao U O L U je ta kako joj sam naziv glasi - daje predloge i preporuke i ukazuje na zakonitost a U O L U je taj koji izglasava ili ne izglasava . S tom namerom sam i postavio pitanje o regularnosti gore navedenog. Izglasano je ,znači, jednoglasno i to za celo L U Bačka Palanka . I samo da kažem lali da mene niti je ko savetova niti će me ko savetovati. Vrlo je bitno da se u situaciji koja je u L U Bačka Palanka nisam svrstao ni na jednu stranu ali na žalost obe "strane" tumače da sam na suprotnoj strani. Ako i dalje ostanem u toj komisi, u šta neverujem, sve će biti po strogom zakonu i propisima. Neće biti informacija rečima nego samo na papiru kako sam ja nekad, kada sam ispred L D Bačka Palanka, često postavljao pitanje " a gde to piše".
Pa dajte na glasanje UOLO da vam omoguce da pregledate kola na granicnom prelazu i da vrsite kontrolu saobracaja na teritoriji vaseg LD! I to mozete jednoglasno da izglasate ......blago nama kad ste jaci i od narodne skupstine...
savo bp kaže:
To je iz starog Statuta!
Toga nema u novom Statutu!!!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
savo bp kaže:
Lično sam postavio pitanje zameniku predsednika Udruženja odnosno sadašnjem predsedniku udruženjau vezi legalnosti proglašenja "kontrolora" kao i o izboru zamenika vršioca dužnosti predsednika L D "Jelen" Bačka Palanka i to u smislu zakonitosti - odgovorio mi je da mu je tako rečeno u LSV
Neće biti informacija rečima nego samo na papiru kako sam ja nekad, kada sam ispred L D Bačka Palanka, često postavljao pitanje " a gde to piše".
Savo nekima je od strane LSV, navodno, rečeno i da se dozvole za ov ne moraju čuvati i da ih treba uništiti!
Gde je pismeno obaveštenje o "kontrolorima" i zameniku VD Predsednika?
Odluke UO mogu biti svakakve ali njihovu zakonitost kontroliše Predsednik UO i LU!
U Palanci ništa novo... i dalje bezakonje, i što dalje to gore. Valjda sad misle da mogu sve, kad država ni na šta ne reaguje. Izgleda "država to su oni".
Nesmatram Lalino pisanje ni najmanje uvredom.Statut ,kako reče Sremac 75, stari još je uvek na snazi jer novi još nije ni predat u A P R - to mi je danas rekao sekretar udruženja. Tačno je da je predsednik kao i svi mi obavezan da štiti zakon ali mi je baš on rakao da ima saglasnost od organa koje sam gore naveo. Nemojte me svrstavati na mi i oni jer ja niti glasam niti imam pravo glasa - samo prisustvujem sadnicama U O L U. Najbolje mi je rekao boba grdinić. ako misliš da je neka odluka nezakonita samo im napiši tvoje mišljenje i navedi po kom zakonu, predaj papir i izađi sa sednice. Tako će odsad i biti. Još jednom, ne ljutim se na nikoga jer ovo je, ili bi bar trebao biti portal za međusobne savete i dogovore I ako nešto jedan drugom kažemo u neznanju ili nenamerno netreba odmah skakati.
savo bp kaže:
Ako ja dobro citam-savo i Sremac su ga pravili? Pa sto ste ga pravili ako ste znali da nije u redu sa zakonom?
Ma nije problem sa zakonom nego u tumacenju ovlascenja "kontrolora"!Ne mogu oni sebi dati za pravo da legitimisu lovce kad se precizno zna ko to sme da radi i ciji je to posao!Mozda je bolje da su umesto "kontrolor" izmislili ime...recimo...posmatrac
savo bp kaže:
Nesmatram Lalino pisanje ni najmanje uvredom.Statut ,kako reče Sremac 75, stari još je uvek na snazi jer novi još nije ni predat u A P R - to mi je danas rekao sekretar udruženja.
Drago mi je da se razumemo, Savo.
Samo jedna stvar: da li Statut stupa na snagu danom donošenja (izglasavanja), ili danom kada se uradi preregistracija u APR? Ja mislim, da Statut stupa na snagu, kada ga skupština usvoji, a da preregistracija u APR nema veze sa važenjem Statuta. Možda grešim (ne verujem), ali svakako, u krajnjoj liniji, u samom Statutu treba da piše, od kada važi.
Treba pogledati u novi statut, ako ga je skupština LU usvojila, onda, po mom mišljenju, važi, za sve članove LU.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?