Održavanje lovačkog oružja
|
Podunavac |
Objavljen 11.03.2014. 05:45
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Mast za oružje nije predviđena za konzerviranje nego za svakodnevnu upotrebu, a nanosim se tamo gde je potrebno konstantno podmazivanje a ulje brzo okapa. Npr. kod sačmarica na osovini za prelamanje. Ja koristim mast Vaseline Waffenfett od nemačkog proizvođača Ballistol Clever. Redovno sa njom mažem osovinu na baskuli preko koje se vrši prelamanje, deo na cevi koji kači i klizi preko osovine prilikom prelamanja i ejektore sa unutrašnje strane (koja klizi u monobloku).
|
|
|
|
SashaM |
Objavljen 11.03.2014. 11:50
|

Mlađi član

Upisa: 37
Pristupio: 06.11.2013. 19:48
|
Hvala na odgovoru. Im li još neka mast na našem tržištu da je dobra osim Vaselin Waffenfett-a? |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.03.2014. 12:00
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ima, bez Waffenfett-a!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
SashaM |
Objavljen 11.03.2014. 12:35
|

Mlađi član

|
Hehehe, tek sam sada izguglao i video da waffenfett znači mast. Shey ti to predlažeš običan vazelin ili teraš neku šegu? |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 11.03.2014. 12:40
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Šegu ćeram, kao i uvek! Nej da zameriš! 
Mas neq za ležaje nadji, toga barem ima po radionicama i sl...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 11.03.2014. 15:46
|

Lovčina

|
Koliko sam ja uspeo da vidim za sada se nude samo dve vrste masti za oružje. Ballistol Waffenfett i GunTec Liqui Moly. Obe u Beogradskom Snajperu.
|
|
|
|
SashaM |
Objavljen 12.03.2014. 13:39
|

Mlađi član

|
sheytan kaže:Šegu ćeram, kao i uvek!  Nej da zameriš! 
Ma ne zameram nego da ne bude kao kada su jednog lika ložili da je Balistol odličan za šuljeve, pa da vidiš šta je skok u vis  |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 12.03.2014. 14:17
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Да да вафен фетом који лечи може и предо око срца да се намаже по систему буља ће да прође ал* бол у души никад !
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 12.03.2014. 16:04
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
A шта мислите о војној (црвена маст), такозваној ''топовској'' масти?
Не за конзервацију, већ за подмазивање тарућих површина.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2014. 16:37
|

Lovčina

|
Ja mislim da je ta mast namenjena baš za konzerviranje oružja. Previše je gusta i lepljiva, pa bi na niskim temperaturama mogla da dovede do zastoja pojedinih pokretnih delova.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 12.03.2014. 21:15
|

Lovčina

|
Podunavac kaže:
Ja mislim da je ta mast namenjena baš za konzerviranje oružja. Previše je gusta i lepljiva, pa bi na niskim temperaturama mogla da dovede do zastoja pojedinih pokretnih delova.
Има логике. Деда (војно лице у пензији) који ми је и дао, каже да су је користили за унутрашње конзервирање цеви и да су после третирања њоме цеви доста дуго сигурно заштићене.
Мада, може да служи у летњем периоду, лов препелица, глинени голубови, где се доста пуца, односно доста често преклапа пушка.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 12.03.2014. 21:31
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
немој да арчиш топовску маст на конзервацију, то је лек за псоријазу!!! иначе је одлична за коЊзервацију, али за подмаз
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2014. 21:37
|

Lovčina

|
Mast namenjena konzerviranju nije namenjena za podmazivanje pokretnih delova, pošto se konzervirano oružje ne koristi. Njene hemijsko fizičke karakteristike su drugačije od masti namenjenih za podmazivanje pokretnih delova oružja. Ja bi se ipak držao neke namenske masti za podmazivanje oružja. Ballistol Waffen Fett košta 500 dinara, što je povoljna cena. A jedno pakovanje može da traje više sezona. Imao sam prilike da dekonzerviram oružje koje je bilo namazano sa topovskom masti. Sa ovom masti se u JNA mazalo samo oružje koje je bilo namenjeno da duže stoji u magacinu. I ja je nebi koristio za podmazivanje oružja.
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 12.03.2014. 22:44
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
људи, топовска маст се одавно не користи и буквално ју је немогуће набавити. ако је имате, чувајте је за не дај боже, заиста је лек за псоријазу. можда неком треба.
после те црвене топовске масти за конзервацију је коришћен солвент, који је био браон боје, и мислим да се и данас користи. лако га растварају бензин и нафта, а рок конзервације је 5 година (бар ми тако рече магационер кад сам био у војсци)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 13.03.2014. 15:15
|

Lovčina

|
ssekir75 kaže:
немој да арчиш топовску маст на конзервацију, то је лек за псоријазу!!! иначе је одлична за коЊзервацију, али за подмаз 
Ја сам је у медицинске сврхе и добио. Извињавам се за али пошто смо се дотакли ове теме...
Имао сам проблем на прстима на рукама (имам и сад), лекари су ми рекли да је исушење коже, препоручивали су ми разне креме и препарате и апсолутно ми ништа није помогло! Мазао сам буквално све за шта сам чуо и прочитао да помаже, наручивао разне масти из огласа, чак ми се десило да ми је један послао баш топовску маст, иако сам је већ имао и користио... Ни сам више не знам шта све нисам мазао, пробао, ништа ми није помогло. И дан-данас повремено имам проблем са тим, смири се, скоро и да потпуно неста, па све поново испочетка. А одавно сам одустао од мазања било чим, једноставно сам се помирио да имам тај проблем и то је то... Вероватно ми смета нешто од хране, константно покушавам да откријем шта то, али безуспешно. Вероватно би неке озбиљније анализе помогле, али од тога у Крушевцу нема ништа.
Још једном се извињавам за 
Што се коришћења топовске масти за подмазивање оружја тиче, ја је и не користим, али ми је пала на памет да питам кад већ неко помену маст ѕа подмазивање...
|
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 19.09.2014. 16:34
|

Član

Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Evo da i ja dam svoj doprinos malo.
Ovde na slici mi je pribor za ciscenje LK. Najbitnija stvar mi je grebac garezi do kog nije tesko doci (nareckani mesingani nastavak) koji pasuje za sve 7,62 pa i za 8-cu zavrsava super posao. E sad ono najbitnije je da na njega ne stavljam pamucne krpice vec vatu koja je pristupacna po ceni, 100% pamuk i uz to mnogo bolje po meni naleze i skida necistoce koje se taloze izmedju zleba i polja gde je ugao ostar. Uz to vizuelno se lako prati stepen zaprljanosti-ociscenosti cevi.
Za mk koristim isto grebac ali za vazdusne puske - trenutno ga nemam pri sebi ali je prica ista. Vatu namotam i nauljim, provucem par puta pa ponovo. Sve dok vata ne bude cista.
Lovacku pusku koja mi je 12 cistim sa zicanom spiralom za 16-cu na koju namotam veci komad vate, nauljim ga i kruzno je guram kroz cav 2-3 puta napred nazad (nikako da metalni deo struze cev vec samo vata nauljena da klizi).
Svoje oruzje obavezno vlaznom (nauljenom) krpicom predjem preko metalnih delova koji su dosli u kontakt sa kozom pre, posle, za vreme upotrebe, dok jedem spavam... uvek ga uljim. 
U pocetku sam kupovao filcane cepove, pa sam dolazio do tabli filca i sa zumbom ih sam pravio ali nisam bio zadovoljan sa njima. Trebala mi je puna saka da doteram cevi na fabricko stanje. Ne kazem da su losi ali Vata je Mama za njih. Veca povrsina naleganja, bolji pritisak prijanjanja itd.
Voleo bih da cujem misljenje kolega koliko se slazu sa ovom metodom ciscenja - jer citajuci postove nisam primetio da se koristi vata i ovaj fazon. Ali ako se ne varam mislim da je ovo ultimativna metoda ciscenja. Pozzz
 |
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 19.09.2014. 16:39
|

Član

Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Jos da dodam. Ako mozete da dodjete do ovih na slici prikazanih dugih kombinovanih cetkica (platika - mesihg - plastika) slobodno ih kupite. Inace ako se ne varam cetkice su bile namenjene za ciscenje mitraljeza M53 (sarac). I neuporedivo su masivnije i ozbiljnije za ove "lagarije" koje se danas furaju po radnjama. Ako ih budete gurali iskljucivo na jednu stranu cevi a ne napred-nazad, trajace vam 100god.  |
|
|
|
zoran panic |
Objavljen 21.09.2014. 22:14
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 19.12.2010. 23:21
|
pre nekoliko dana stigose filcani cepovi iz paracina, proizvodjac strelac sagittarius kad probam javljam ali cini mi se da su bolji od ovih sto prodaje vecina prodavnica lovacke opreme po bg cevke su mi 7,62 ali uvek koristim 8mm. |
|
|
|
zajko |
Objavljen 21.09.2014. 23:58
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 15.01.2011. 18:24
|
Ja moje pištoljske cevke od 9mm čistim tako što uzmem filcani čep od 8mm,pa preko njega natrpam vate.I meni kao i kolegi Davidovic6 se to pokazalo kao najbolje rešenje.Donedavno sam sve radio sa Balistolom,medjutim kako sam probao proizvode Flunatec,Balistol služi samo za podmazivanje kad nema drugog.Koristim Cleaner,Pastu i na kraju Gun coating,fantazija kako očisti i da dodam da sam komplet rasklopio pištolje,tretirao ih sa odmaščivačem,pa sa guncoatingom...rezultat svega je da klizne površine i okidački mehanizam mnogo finije klize,a sila okidanja je smanjena za nekih 250-300grama 
Jeste da ima malo jaču cenu,ali za naše ljubimce sve ponajbolje  |
|
|
|
zoran panic |
Objavljen 22.09.2014. 08:32
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 19.12.2010. 23:21
|
ja bi zanemario cenu ako stvarno moze da smanji okidanje na PA karabinu ali nesto sam skeptican po tom pitanju |
|
|