Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Održavanje lovačkog oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Održavanje lovačkog oružja
Podunavac
 Mast za oružje nije predviđena za konzerviranje nego za svakodnevnu upotrebu, a nanosim se tamo gde je potrebno konstantno podmazivanje a ulje brzo okapa. Npr. kod sačmarica na osovini za prelamanje. Ja koristim mast Vaseline Waffenfett od nemačkog proizvođača Ballistol Clever. Redovno sa njom mažem osovinu na baskuli preko koje se vrši prelamanje, deo na cevi koji kači i klizi preko osovine prilikom prelamanja i ejektore sa unutrašnje strane (koja klizi u monobloku).
Tri prsta 2Kolce

SashaM
 Hvala na odgovoru. Im li još neka mast na našem tržištu da je dobra osim Vaselin Waffenfett-a?

sheytan
 Ima, bez Waffenfett-a! Stidljiv
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

SashaM
 Hehehe, tek sam sada izguglao i video da waffenfett znači mast. Shey ti to predlažeš običan vazelin ili teraš neku šegu?Pilot

sheytan
 Šegu ćeram, kao i uvek! Grin Nej da zameriš! iveli 3

Mas neq za ležaje nadji, toga barem ima po radionicama i sl... Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Koliko sam ja uspeo da vidim za sada se nude samo dve vrste masti za oružje. Ballistol Waffenfett i GunTec Liqui Moly. Obe u Beogradskom Snajperu.
Tri prsta 2Kolce

SashaM

sheytan kaže:Šegu ćeram, kao i uvek! Grin Nej da zameriš! iveli 3

Ma ne zameram nego da ne bude kao kada su jednog lika ložili da je Balistol odličan za šuljeve, pa da vidiš šta je skok u vis Shock Shock

Max011
 Да да Grin вафен фетом који лечи може и предо око срца да се намаже по систему буља ће да прође ал* бол у души никад !ika
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Neca92
 A шта мислите о војној (црвена маст), такозваној ''топовској'' масти?
Не за конзервацију, већ за подмазивање тарућих површина.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Podunavac
 Ja mislim da je ta mast namenjena baš za konzerviranje oružja. Previše je gusta i lepljiva, pa bi na niskim temperaturama mogla da dovede do zastoja pojedinih pokretnih delova.
Tri prsta 2Kolce

Neca92

Podunavac kaže:
Ja mislim da je ta mast namenjena baš za konzerviranje oružja. Previše je gusta i lepljiva, pa bi na niskim temperaturama mogla da dovede do zastoja pojedinih pokretnih delova.

Има логике. Odobreno Деда (војно лице у пензији) који ми је и дао, каже да су је користили за унутрашње конзервирање цеви и да су после третирања њоме цеви доста дуго сигурно заштићене.
Мада, може да служи у летњем периоду, лов препелица, глинени голубови, где се доста пуца, односно доста често преклапа пушка.

ssekir75
 немој да арчиш топовску маст на конзервацију, то је лек за псоријазу!!! иначе је одлична за коЊзервацију, али за подмаз Ne-ne
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Mast namenjena konzerviranju nije namenjena za podmazivanje pokretnih delova, pošto se konzervirano oružje ne koristi. Njene hemijsko fizičke karakteristike su drugačije od masti namenjenih za podmazivanje pokretnih delova oružja. Ja bi se ipak držao neke namenske masti za podmazivanje oružja. Ballistol Waffen Fett košta 500 dinara, što je povoljna cena. A jedno pakovanje može da traje više sezona. Imao sam prilike da dekonzerviram oružje koje je bilo namazano sa topovskom masti. Sa ovom masti se u JNA mazalo samo oružje koje je bilo namenjeno da duže stoji u magacinu. I ja je nebi koristio za podmazivanje oružja.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 људи, топовска маст се одавно не користи и буквално ју је немогуће набавити. ако је имате, чувајте је за не дај боже, заиста је лек за псоријазу. можда неком треба.

после те црвене топовске масти за конзервацију је коришћен солвент, који је био браон боје, и мислим да се и данас користи. лако га растварају бензин и нафта, а рок конзервације је 5 година (бар ми тако рече магационер кад сам био у војсци)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Neca92

ssekir75 kaže:
немој да арчиш топовску маст на конзервацију, то је лек за псоријазу!!! иначе је одлична за коЊзервацију, али за подмаз Ne-ne

Ја сам је у медицинске сврхе и добио. Yes Извињавам се за Van teme али пошто смо се дотакли ове теме...
Имао сам проблем на прстима на рукама (имам и сад), лекари су ми рекли да је исушење коже, препоручивали су ми разне креме и препарате и апсолутно ми ништа није помогло! Мазао сам буквално све за шта сам чуо и прочитао да помаже, наручивао разне масти из огласа, чак ми се десило да ми је један послао баш топовску маст, иако сам је већ имао и користио... Ни сам више не знам шта све нисам мазао, пробао, ништа ми није помогло. И дан-данас повремено имам проблем са тим, смири се, скоро и да потпуно неста, па све поново испочетка. А одавно сам одустао од мазања било чим, једноставно сам се помирио да имам тај проблем и то је то... Вероватно ми смета нешто од хране, константно покушавам да откријем шта то, али безуспешно. Вероватно би неке озбиљније анализе помогле, али од тога у Крушевцу нема ништа.
Још једном се извињавам за Van teme

Што се коришћења топовске масти за подмазивање оружја тиче, ја је и не користим, али ми је пала на памет да питам кад већ неко помену маст ѕа подмазивање...

davidovic6
 Evo da i ja dam svoj doprinos malo.
Ovde na slici mi je pribor za ciscenje LK. Najbitnija stvar mi je grebac garezi do kog nije tesko doci (nareckani mesingani nastavak) koji pasuje za sve 7,62 pa i za 8-cu zavrsava super posao. E sad ono najbitnije je da na njega ne stavljam pamucne krpice vec vatu koja je pristupacna po ceni, 100% pamuk i uz to mnogo bolje po meni naleze i skida necistoce koje se taloze izmedju zleba i polja gde je ugao ostar. Uz to vizuelno se lako prati stepen zaprljanosti-ociscenosti cevi.
Za mk koristim isto grebac ali za vazdusne puske - trenutno ga nemam pri sebi ali je prica ista. Vatu namotam i nauljim, provucem par puta pa ponovo. Sve dok vata ne bude cista.Odobreno
Lovacku pusku koja mi je 12 cistim sa zicanom spiralom za 16-cu na koju namotam veci komad vate, nauljim ga i kruzno je guram kroz cav 2-3 puta napred nazad (nikako da metalni deo struze cev vec samo vata nauljena da klizi).
Svoje oruzje obavezno vlaznom (nauljenom) krpicom predjem preko metalnih delova koji su dosli u kontakt sa kozom pre, posle, za vreme upotrebe, dok jedem spavam... uvek ga uljim. Odobreno

U pocetku sam kupovao filcane cepove, pa sam dolazio do tabli filca i sa zumbom ih sam pravio ali nisam bio zadovoljan sa njima. No no no Trebala mi je puna saka da doteram cevi na fabricko stanje. Ne kazem da su losi ali Vata je Mama Veselo 2 za njih. Veca povrsina naleganja, bolji pritisak prijanjanja itd.
Voleo bih da cujem misljenje kolega koliko se slazu sa ovom metodom ciscenja - jer citajuci postove nisam primetio da se koristi vata i ovaj fazon. Ali ako se ne varam mislim da je ovo ultimativna metoda ciscenja. Pozzz
Kolce Srbija

davidovic6
 Jos da dodam. Ako mozete da dodjete do ovih na slici prikazanih dugih kombinovanih cetkica (platika - mesihg - plastika) slobodno ih kupite. Inace ako se ne varam cetkice su bile namenjene za ciscenje mitraljeza M53 (sarac). I neuporedivo su masivnije i ozbiljnije za ove "lagarije" koje se danas furaju po radnjama. Ako ih budete gurali iskljucivo na jednu stranu cevi a ne napred-nazad, trajace vam 100god. Harmonika

zoran panic
 pre nekoliko dana stigose filcani cepovi iz paracina, proizvodjac strelac sagittarius kad probam javljam ali cini mi se da su bolji od ovih sto prodaje vecina prodavnica lovacke opreme po bg cevke su mi 7,62 ali uvek koristim 8mm.

zajko
 Ja moje pištoljske cevke od 9mm čistim tako što uzmem filcani čep od 8mm,pa preko njega natrpam vate.I meni kao i kolegi Davidovic6 se to pokazalo kao najbolje rešenje.Donedavno sam sve radio sa Balistolom,medjutim kako sam probao proizvode Flunatec,Balistol služi samo za podmazivanje kad nema drugog.Koristim Cleaner,Pastu i na kraju Gun coating,fantazija kako očisti i da dodam da sam komplet rasklopio pištolje,tretirao ih sa odmaščivačem,pa sa guncoatingom...rezultat svega je da klizne površine i okidački mehanizam mnogo finije klize,a sila okidanja je smanjena za nekih 250-300grama Odobreno
Jeste da ima malo jaču cenu,ali za naše ljubimce sve ponajbolje Smile

zoran panic
 ja bi zanemario cenu ako stvarno moze da smanji okidanje na PA karabinu ali nesto sam skeptican po tom pitanju

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1790 29.06.2025. 11:38
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,734,528 posete www.srbijalov.com