Leupold
|
Danijell |
Objavljen 12.03.2012. 23:26
|

Mlađi član

Upisa: 35
Pristupio: 24.05.2011. 18:02
|
Objektiv od 40 mm i lampa su alternativa ali daleko od toga da ne moze da se lovi.ja sam posle par noci provedenim u potrazi za ranjenim svinjama odustao od lampe.imam srecu pa mogu da uzmem od drugara njegov karabin sa swarom kad idem na cekanje a moj nosim na srndaca.jedan moj kolega je dugo i uspesno lovio svinje sa zrakom 6x40 i odstrelio je mnogo komada sa njim ali zato kaze da je tek progledao kad je kupio cajs od 56mm.znaci moze i sa zrakom da se lovi ali potrebno je mnogo vise iskustva i vremena.kaze mi da je mnogo puta propustio dobre komade zbog lose optike.1100 eura kosta model 3,5x10~50 i to nije L model.4,5x14~56L kosta1840 eura,bez iluminacije kosta 1530 eura.kolega Kanis,probaj neki cajs, bender ili swar od 50 ili 56 mm i videces da ti lampa nikad vise nece trebati,cak ni u nocima bez mesecine. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2012. 23:43
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
U mrklom mraku se ne vidi ni sa jednom optikom bez obzira na kvalitet i promer objektiva, a tu ne pomaže ni osvetljena končanica kad ne vidimo cilj. Mora da bude mesečine i vedro nebo da bi se nešta videlo. U mrklom mraku se vidi jedino sa pasivnim optičkim nišanima koji po zakonu nisu dozvoljeni za upotrebu. A sve i da jesu daleko su primereniji vojnoj nego lovačkoj upotrebi. Slažem se sa kolegom Canisom da su optički nišani promera objektiva 42 (40) mm sasvim zadovoljavajući ako im je promer tubusa 30 mm (i naravno solidne kvalitete). Imao sam priliku da probam Meoptu Artemis 2100 1,5-6x42 i sasvim se lepo vidi (po mesečini). Nije u redu pucati u mraku na DS ako ne možemo da odredimo da li je u pitanju vepar ili krmača.
|
|
|
|
Danijell |
Objavljen 12.03.2012. 23:55
|

Mlađi član

|
promer tubusa nema veze sa propusnoscu svetla jer je objektiv taj koji sakuplja svetlost.veci tubus omogucuje iskljucivo veci mehanizam optike.to je lepo obijasnio inzinjer cajsa u jednom klipu gde su novinari posetili njihovu fabriku takodje je o tome pisano i na drugim forumima.mrkli mrak je jedino u zatvorenoj kutiji a u nocima bez mesecine dovoljno je da nije celo nebo pod oblacima a pogotovo ako nema oblaka onda nema problema.da se ne bi nabedjivali bezveze,probajte pa cete i sami videti. |
|
|
|
270 |
Objavljen 13.03.2012. 00:14
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Svaka čast kolega ako ti u ponoć bez mesečine, pa ma koje godišnje doba i koliko bilo vedro nebo tako dobro vidiš kroz te optike! Ja sutra moram da obiđem očnog lekara jer i ja gledah kroz neke čuvene marke optika i dobro se napregnuh da jasno razaznam cilj i po mesečini a bez nje samo nazirem nešto u mraku al ne bi mogao da me neko pita da se zakunem da li je ispred mene DS, krava, ovca,konj ili možda čak i šarplaninac! |
|
|
|
Danijell |
Objavljen 13.03.2012. 00:59
|

Mlađi član

|
OK,vidim kuda ovo vodi ali nemaveze.evo jednog prostog primera.na jednoj ceki gde najcesce lovim hraniliste je na oko 50m a okolo ima cistine do sume oko 80~90m.noc bez bez mesecine ali i bez oblaka.golim okom jedino vidim osusenu travu ispred ceke do nekih 10m,dalje se nista ne vidi.dignem karabin pogledam kroz optiku i jasno vidim hraniliste,desno na oko 60m u parceli je ukopana bandera na kojoj vidim belo ofarbani metalni znak.jasno vidim siluetu srne koja se mota oko solista i posle krece prema sumi i mogu bez problema da je vidim kako prolazi medju drvece.sve ovo golim okom nema sanse da se vidi,vide se samo tamno i tamnije nijanse.tada sam svatio zasto swar kosta 2000 eura i da vredi svaki euro.
probao sam i neke nocne nisane prve generacije YUKON i DEDAL i nisam se preterano odusevio mada je dedal bolji. yukon ne vredi mnogo bez jake IR lampe dok dedal do odredjene daljine moze i bez lampe.digitalni pulsar nisam imao prilike da ga koristim u lovu ali sam ga gledao nocu kroz njega i dobra je stvar samo malo glomazna.ako kroz swar ne mozes da razlikujes DS od konja onda tebi kolega ni ovaj pulsar ne pomaze |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.03.2012. 12:35
|

Lovčina

|
Kolega nemam nameru da se ubeđujem sa tobom, ali u noći bez mesečine i podotovo ako je oblačno ne možeš da loviš DS. Ne nosim naočare i nikada nisam imao problema sa vidom. Crna podloga, crna divljač i uglavnom crna končanica (i ako je osvetljena nema mnogo vajde). Kako ćeš da odabereš cilj (i vitalnu zonu na njemu) i namestiš končanicu? Druga je stvar gledanje bele table na banderi koja daje odličan kontrast u odnosu na pozadinu. Ja sam probao mnoge optike ali ni sa jednom u takvom mraku nisam mogao da nišanim. Čak i sa pasivnim optičkim uređajem ili termovizijskim je veoma teško izabrati u čoporu koju jedinku nišaniti pošto se uglavnom raspoznaju konture. Ti ako u mrklom mraku vidiš odlično i cilj i končanicu i možeš da razabereš da li je to jedinka za odstrel onda si medicinski fenomen i imaš extra vid. Prosečan čovek to ne može da uradi.
|
|
|
|
Danijell |
Objavljen 13.03.2012. 15:21
|

Mlađi član

|
Blago vama ako vi lovite u lovistima gde svinje izlaze po danu ili u sumraku,bas vam zavidim.kod mene izlaze po danu na pocetku sezone i to dok se jednom ne zapuca i moze da se za**** neko nazime,neki stariji vepar nece sigurno.u jesen i zimu kada se najvise love kod mene izlaze po mraku i skoro nikad po mesecini.znaci moze ovako kako sam rekao ili nikako.to u sumrak sa 10 ili 15 min duze ili krace je za mene bezveze jer se kod mene tad ne pucaju svinje.ja optiku probam kada padne mrak,tada moze da se vidi koliko optika vredi.
kada je jedan kolega kupio busnel tropfy od 56mm sa osvetljenom 4 koncanicom koji je platio oko 400 eura taman sam pomislio da je to resenje i za mene i da ne moram da kupujem nista skuplje.montirao sam,upucao i po danu se optika odlicno pokazala.kada smo ga probali u lovu po noci video sam zasto kosta 400 a ne 2000 eura.sa njim nisam mogao da vidim ono sto sam gore napisao.
nije meni cilj da se predstavim kao neki medicinski fenomen i ne bih nista od ovoga ni napisao ali procitao sam dosta postova ovde u kome pise da svi ovi nemci su precenjeni,da im je realna cena 1000 eura,sve je to stvar prestiza i kurcenja medju lovcima ili slicne price a pola njih nije ni probalo te optike o kojima pise. vec smo dosta skrenuli sa teme pa da se malo vratimo na leupold.da ovi nemci ne vrede 2000 eura ne bi ni vx3 od 56mm kostao 1840 eura nego gi ga leupold izbacio na trziste sa manjom cenom.i bez obzira sto kosta i malo vise od nemacke konkurencije opet je za malu nijansu slabiji.to ne govorim iz licnog iskustva nego su u DWJ nemci testirali skoro sve optike na trzistu od 56mm medju kojima je bilo i amerikanaca:leupold,viver,buris...itd!testirani su u laboratoriji i na terenu i tu se videlo ko laze na ciframa o propusnosti svetla.najvise je lagao buris ali jedino prva cetvorka dala skoro tacne specifikacije.vx3 je bio odmah iza svabske cetvorke ali ipak za nijansu slabiji,otprilike kao meotta i dokter.mozda ta nijansa i nije tako bitna u prakticnom lovu ali je ipak slabiji a kosta isto ili malo vise od ostalih a mnogo vise od meopte.
ostali amerikanci su za klasu slabiji i nemaju sanse da pariraju nemcima ali su zato i za1000 eura jeftiniji ali u toj klasi je i meopta koja je bolja a opet za ista pare. |
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 15:25
|

Mlađi član

Upisa: 15
Pristupio: 27.01.2012. 21:06
|
Danijel je u pravu i vidi se da ima prakse u lovu na DS. Evo ko ne veruje da se može pucati u mrklom mraku bez meseca ja nudim da u praktičnom primeru pucam na crnu tablu dimenzija 30cm x30cm na visini od zemlje 50 cm sa mojim SiB. Kroz ove dijaloge ne želim da iko pa ni ja ispada najpametniji ili naj moćnji ali da ne dovedemo mlade ljude u zabludu. Uslov za sve je da se pucanje ne odvija u "zatvorenim" sklopovima šume, a ako je u šumi da ima bar 20 kvadrata neba. Danijele svaka čast, neznam ko si ali se vidi da imaš veoma istančan filing za optičke nišane i poentu stakala. Jedino da budem iskren u momentu pucanja neraspoznajem dali je krmača ili vepar i to je istina ali u momentima kada se lovi krmača, prase, vepar i nazime, to me ni ne zanima.
Ličina Predrag
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 15:32
|

Mlađi član

|
hercegovac kaže:
Predrag2 kaže:
Uf, kolege, niste dobro pročitali takst, rekao sam ČAST ONIM LJUDIMA KOJI NISU KREDITNO SPOSOBNI, a "osudih baš te koje navodiš sa džipovima. A što se tiče pucanja noću, pa kad da pucaš svinju u Vojvodini nego noću, čekanjem, sa zemlje, čeke tako da smo "u temi" jer će Leopold pružiti mnogo manje noću nego i Meopta a da ne govorimo o višim klasama. Kada si "svinjar" i kad kupiš nešto što je neupotrebljivo tad je kasno za kajanje te ove tekstove mladi lovci početnici trebaju da iskoriste kao edukaciju. Ko misli da je Leopold bolji od Schmidt Bendera ili Meopte i sl. "u problemu je. Govorim samo o ljudima koji love noću sa načinom lova "ČEKANJE" ne dodirujući se pogona, prigona i slično.....
Kolega možeš li nam objasniti kolika je ta prednost u noćnom lovu onako konkretno. Recimo pada mrak i dođe momenat kada više ne vidiš na leupolda, koliko još vremenski vidiš na meoptu ili s&b-a 10, 15 ili više minuta. Koliko?
Ličina Predrag
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 15:34
|

Mlađi član

|
Na Schmidt Bendera vidis citavu noc. Ja u sumrak ne lovim, nema divljaci u mom reviru do23 sata nocu. Moj ti je savet da prakticno probas kod nekoga ko ima....
Ličina Predrag
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 15:43
|

Mlađi član

|
http://www.optics...scope.html
Ovde je cena Leopolda o kome pise Podunavac. Mozda je cena negde 1800 eura, svako može da ceni robu koliko hoće ali je ovo prava cena Leopolda, kažem u Kanoni je 1100 eura, skuplja za maržu i carinske namete. Na isom ovom sajtu SiB Zenit 2.5-10x56 sa iluminacijom je 2300 dolara (tu negde) te je ovo činjenica koja Leopold stavlja tamo gde mu je mesto u red optika srednjeg kvaliteta
Ličina Predrag
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.03.2012. 16:44
|

Lovčina

|
Predrag2 kaže:
Ovde je cena Leopolda o kome pise Podunavac. Mozda je cena negde 1800 eura, svako može da ceni robu koliko hoće ali je ovo prava cena Leopolda, kažem u Kanoni je 1100 eura, skuplja za maržu i carinske namete. Na isom ovom sajtu SiB Zenit 2.5-10x56 sa iluminacijom je 2300 dolara (tu negde) te je ovo činjenica koja Leopold stavlja tamo gde mu je mesto u red optika srednjeg kvaliteta 
Kolega ne čitaš pažljivo moje upise. Za 1800 evra može da se kupi Zeiss ili Swarovski koji jeste bolji od Leupolda. Ja sam pisao o optikama nižeg i srednjeg cenovnog razreda koje su dostupne našim lovcima. Lako je biti pametan kad se ima para, ali većina ih nema. Koliki procenat naše lovačke populacije može da si priušti optiku za 1500-2000 evra? Šta sa njima? Ili da prilagode želje i mogućnosti ili da se prestanu bavilti lovom. Znači ovo prvo.
Ovde je konkretno tema Leupold pa se o Leupoldu i piše, a nije tema Swarovski, Zeiss, S&B, Kahles ili neki drugi. Videćeš na drugim temama da sam iz srednje cenovne klase preporučavao Meopta optike. Ali činjenica je da su našim lovcima najpristupačnije optike Bushnell, Leupold i Redfield koje su najprihvatljivije za manje para, a pogotovo ako se nabave direktno iz USA. Ovde je u zadnjim upisima totalno promašena tema.
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 16:50
|

Mlađi član

|
Podunavac kaže:
Predrag2 kaže:
Kolega ne čitaš pažljivo moje upise. Za 1800 evra može da se kupi Zeiss ili Swarovski koji jeste bolji od Leupolda. Ja sam pisao o optikama nižeg i srednjeg cenovnog razreda koje su dostupne našim lovcima. Lako je biti pametan kad se ima para, ali većina ih nema. Koliki procenat naše lovačke populacije može da si priušti optiku za 1500-2000 evra? Šta sa njima? Ili da prilagode želje i mogućnosti ili da se prestanu bavilti lovom. Znači ovo prvo.
Ovde je konkretno tema Leupold pa se o Leupoldu i piše, a nije tema Swarovski, Zeiss, S&B, Kahles ili neki drugi. Videćeš na drugim temama da sam iz srednje cenovne klase preporučavao Meopta optike. Ali činjenica je da su našim lovcima najpristupačnije optike Bushnell, Leupold i Redfield koje su najprihvatljivije za manje para, a pogotovo ako se nabave direktno iz USA. Ovde je u zadnjim upisima totalno promašena tema.
Ličina Predrag
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 16:50
|

Mlađi član

|
U pravu si izvini molim te.
Ličina Predrag
|
|
|
|
Danijell |
Objavljen 13.03.2012. 16:56
|

Mlađi član

|
Ta cena je u americi a cena koju sam ja stavio je iz siegerta a oni nisu nista skupli od ketnera ili ostalih.cak i da ga ima negde jeftinije to nije vise od 100,max150 eura sto je i dalje kao cajs clasic.dok to stigne u evropu i dok se plate transport,carine,takse i svi moguci nameti ispada to mnogo skupje.mozda ce ispasti i jeftinije od 1840 eura ali za tako skupu optiku ja licno ne bih ni malo rizikovao.ja cu optiku da kupim kod mog prodavca pa ako nesto slucajno otkaze mogu da odem kod njega i da ga vucem za usi i smaram dok mi ne zameni optiku.ja sam se licno opekao sa garancijama na drugim stvarima.vec sam kukao,molio i plakao preko telefona i mejlova,vise necu pa makar me to kostalo 200~300 eura vise.kada budem kupovao optiku bice iz evrope tako da necu morati da narucujem preko bare i pre bih uzeo meoptu r1 nego tog leupolda,iste performanse za manje para.
sto se tice dnevnog lova meni zadovoljava potrebe i kinez od 200 eura ili neki baner,i sve sto promasim kinezom promasio bi i sa swarom.problem je sto je vecina kineza nepouzdana i jedan mi je otkazao u sred sezone i kostao me mnogo zivaca.za mene je tu leupold mozda resenje i tu bi mi zavrsio posao neki vx2 koji je 100% pouzdan.e sad,zasto bi dao 1400 eura za vx6 2x12~40 bez iluminacije koji je da se razumemo bez greske ali mi sve to zavrsava meopta r1 4x12~40 za 600 eura.
za cene u americi leupold je stvarno best bay ali u evropi je za mene ipak malo skup za ono sto nudi.
to su neka moja misljenja i iskustva i naravno da ne mora da znaci da sam ja u pravu ali mozda sam nekom pocetnku pomogao i razresio neku dilemu.kad nesto pocinjes(lov) kupis nesto pa onda vidis da si se zajebo i posle nekog vremena vidis sta ti ustvari treba pa ponovo kupis i sve tako dok ne naucis neke stvari.
treba znati sta su vam prioriteti u lovu pa tome se treba voditi pri kupovini optike ali i karabina.nisam bas ljubitelj univerzalnih stvari tako da ako najvise lovim nocu onda cu da kupim optiku namenjenu za to mada smo vecina nas u situaciji da moramo da pravimo kompromise.
na kraju leupold je dobra opcija za nekog ko lovi vise danju ali po evropskim cenama ja ga ne bih nikad kupio.
|
|
|
|
ivan djordjevic |
Objavljen 13.03.2012. 21:59
|

Član

Upisa: 126
Pristupio: 20.01.2012. 16:42
|
Pozdrav.Opet zanimljiva tema. Lepo je cuti razlicita misljenja i iskustva ali ne diskusije tipa"narodna predanja i umotvorine" posebno od lovaca koji love 12 god a lovci su od svoje pete godine. Prenosim svoja iskustva i iskustva svojih prijatelja iz grupe (vise stotina komada visoke divljaci) odstreljene sirom Srbije pod raznim okolnostima, a ne rekla-kazala. U jednom od predhodnih komentara naglasio sam da netreba uporedjivati optike razlicitih klasa. Leupold ne proizvodi samo VX-3 za koji ste vi izgleda jedino culi. Predlazem da probate VX-7 (kosta oko 1200e) sada ga je zamenio noviji model pa ga uporedite sa skupim evropskim optikama. Inace VX-3 ne kosta 1840e. siguran sam da ni sa najboljom optikom po mrklom mraku niko pa ni supermen nemoze razlikovati krmacu od vepra (u nekim lovistima ako bi ste odstreliti krmacu vodilju grdno biste se zamerili domacinu). Takodje tvrdim da nijedna optika nemoze da se uporedi sa kvalitetnom halogenom lampom pravilno montiranom i podesenom. Ovo naravno vazi za svinje dok pucanje na ostalu divljac bez jasne situacije o starosti, polu, jacini trofeja, i td ne spada u lov vec u senlucenje. Evo ja javno pozivam kolege koji tvrde suprotno da na nekom strelistu naravno nocu sve ovo isprobamo. Bitno je da bude nocu zbog teme a i zbog toga da onaj ko ne bude u pravu vodi na veceru;) Jos bih da dodam da je za nocni lov potrebna optika sa sto vecim objektivom (debljina tubusa nema nikakve veze) jer te optike imaju najveci C indeks (svetlosna jacina) to jest najvecu kolicinu svetlosti po kupe iz okoline.  |
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 22:10
|

Mlađi član

|
Ličina Predrag
|
|
|
|
Predrag2 |
Objavljen 13.03.2012. 22:19
|

Mlađi član

|
Kolega preterao si sa ovim upisom imaš žuti karton
Privremeni ban, 3 dana!
Srbijalov admin tim
Ličina Predrag
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 13.03.2012. 22:45
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
ih ne videh  
Puno si propustio! 
Srbijalov Admin Tim
|
|
|
|
Danijell |
Objavljen 13.03.2012. 23:57
|

Mlađi član

|
http://www.henke-online.de/?id=110
ovo je model od 50mm,od 56 mm sigurno nije jeftiniji nego je skuplji za par stoja.
i tako sam ja ispao supermen sa kriptona a kolega predrag koji isto vidi nocu kao ja je verovatno isto sa te planete.nisam ovde da bih se svadjao sa nekim jer od toga nemam nista kao ni da preuzmem ulogu nekog ucitelja ovde jer nisam aktivan clan i nema vremena da se time bavim.ocigledno da nekim redovnim clanovima imponuje uloga ucitelja pa se osecaju malo ugrozenim.nemojte da brinete jer ovde ulazim mozda jednom mesecno tako da ostajete glavni iako ne znate neke osnovne stvari kada se radi o optikama.
bez ljutnje |
|
|