Statut L U Bačka Palanka - član 67."ovaj statut stupa na snagu u roku od osam dana od dana usvajanja na Skupštini, a primenjivaće se od dana upisa usklađivanja u Registar udruženja od strane nadležnog organa".
savo bp kaže:
Statut L U Bačka Palanka - član 67."ovaj statut stupa na snagu u roku od osam dana od dana usvajanja na Skupštini, a primenjivaće se od dana upisa usklađivanja u Registar udruženja od strane nadležnog organa".
Čudna odredba, iz kog razloga da se na taj način formuliše datum stupanja statuta na snagu.
Ostalo je još mesec dana, da izvršite preregistraciju, i da predate taj statut u APR. A treba i pravilnike da uskladite sa novim statutom.
slavaplana kaže:
nemoze od dana registracije vec 8 dana od usvajanja!
Tako nekako upravo i ja mislim i tako je obično u praksi, kod osnivanja novog udruženja stupa na snagu odma, a rok za registraciju sad više ne postoji, ranije je bio 15 dana, pa ako prođe ti ponovo dokumenta nova i tako, znam jedne kojima sam 4 puta prekucavo statut i ostala dokumenta.
savo bp kaže:
Znači, doneli ste novi statut, koji se ne primenjuje, a važi?
Ovo je baš lepo
Pa kako to?
svasta, pa svaki statut pocinje da bude pravosnazan 8 dana od objavljivanja.
Cak je u zakonu odredjeno da udruzenja ne moraju da se prijave u APR, naravno ako zele da imaju status pravnog lica onda moraju da se prijave u APR.
savo bp kaže:
To je formulacija stručnjaka iz LSV!
Smatra se da je potrebna verifikacija/prihvatanje Statuta od strane APR da bi se proverilo da li je sve po zakonu!
Inače sada sam malo pregledao pravnu praksu, koja kaže da se stari Statut ne primenjuje od dana stupanja na snagu novog Statuta!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
APR ne ulazi u sadržaj organizacionih i tehničkih odredbi Statuta nekog udruženja gradjana, nego gleda da li su ispunjeni formalni uslovi u statutu (naziv, sedište, delokrug rada, ciljevi, lice koje zastupa itd.).
Ako skupština usvoji statut, onda statut važi i primenjuje se. Što bi usvajala skupština statut, ako ga neće primenjivati, ili oročavati primenu, ili ograničiti primenu statuta nekom drugom radnjom (predaja u APR)? To nije dobro uradjeno. Šta ako taj novi statut nikad ne bude odnet u APR?
Odluke skupštine su obavezujuće za sve članove, ako je skupština usvojila statut, onda je jasno.
Vi tamo u BAP u vašem LU i LD imate stvarno vrlo specifičan način tumačenja i primene propisa .
Bez APR nema svojstva pravnog lica, i tu zakonodavac hoće da se osigura, normalno kroz statut da se zna ko je zašta odgovoran, te je i naložio kao obavezu da uz registraciju mora biti dostavljeno i dva primerka statuta, isto nalaže da se u slučaju bilo kakve statutarne promene one moraju evidentirati u APR, prema tome nema statusa pravnog lica bez statuta, normalno onoga koji se primenjuje, a ne nekog pre ili budućeg.
Ako ne bude statut odnet u APR pa po tome što u ovome piše on se nikada neće ni primenjivati to jest nikada neće ni stupiti na snagu, zato takva odrednica nije trebala ni da postoji, već kratko i jasno, danom usvajanja ovoga statuta prestaje da važi onaj i onaj statut ili već neki rok od 8 dana da bi se upoznalo svo članstvo za čim i nema potrebe ako je statut pre usvajanja prošao javnu raspravu.
APR je institucija, koja vodi registar, a ne ulazi u sadržaj statuta. U listu koji se popunjava prilikom podnošenja zahteva za registraciju, navode se samo oni podaci koje sam napisao u prethodnom postu - uostalom, pogledajte sadržaj tog zahteva za registraciju.
Odredbe statuta važe za članove, oni usvajaju statut, i na njih se primenjuje.
Kakvo bre crno oročavanje i uslovljavanje primene. Primenićemo statut ako se uradi ovo ili ono? Pa onda su mogli da kažu da se statut primenjuje od sledećeg pomračenja sunca, ista logika.
Ista logika, ali je stvar da su mnogi statuti pisani da bi se članstvo bukvalno rečeno prevarilo i da bi mu statutom nešto bilo nametnuto, posebno kad se članovi pišu dugački, a ista stvar pominje više puta, a najgore kad se statutom rešavaju stvari koje treba da se rešavaju pravilnicima, e tada se dobije jedna nedorečena kupusara koju svako tumači na svoj način, i manje više svi su u pravu i niko nije u pravu, statut treba da sadeži samo osnovne odrednice a ne da zalazi u slepo crevo, ali ovako je lakše manipulisati. Zar ne.
Lala kaže:
APR je institucija, koja vodi registar, a ne ulazi u sadržaj statuta. U listu koji se popunjava prilikom podnošenja zahteva za registraciju, navode se samo oni podaci koje sam napisao u prethodnom postu - uostalom, pogledajte sadržaj tog zahteva za registraciju.
Odredbe statuta važe za članove, oni usvajaju statut, i na njih se primenjuje.
Kakvo bre crno oročavanje i uslovljavanje primene. Primenićemo statut ako se uradi ovo ili ono? Pa onda su mogli da kažu da se statut primenjuje od sledećeg pomračenja sunca, ista logika.
pa to je fantasticno, mozes ubaciti svakojake uslove
-kad gadafi napusti libiju
-kad se izgradi juzni tok
-kad srbija udje u EU
-kad udruzenje dobije loviste na gazdovanje
-kad reprezentacija osvoji svetski kup u fudbalu
----ma gde bi nam bio kraj u uslovljavanju
Čitajući komentare nazvao sam gosp. Grdinića da vidim o čemu se radi kada je u naš Statut ubacio deo oko primene Statuta - citirao sam taj član negde ranije. objasnio mi je da on nije bio za to da tako stpoji u Statutu ali je,kako reče, Vlada rekao da to tako stoji jer akt mora da prođe A P R i na kraju šta znači sačekati nekoliko dana do registracije u A P R. raniji Statut je pretrpio izvesne promene ali ne drastične, odnosno samo onaj deo koji se mora uskladiti sa važećim Zakonom o Lovu i Divljači. Tvrdnja da gospodu u A P R ne interesuje ne stoji jer pouzdano znam da su neki Statuti vraćeni na dorađivanje. To mi je potvrdio i sam gosp. Grdinić.
Ja sam govorio, da APR ne ulazi u tehničko-organizacione detalje, tako sam već jednom i napisao, i tvrdim da je tako. APR zanima zakonski osnov za registraciju udruženja, i ostali elementi koji se nalaze u zahtevu za registraciju - ti elementi moraju biti u statutu, a ako nema nekog od tih elemenata, statut se vraća na doradu. Ne interesuje APR, da li vi imate 'kontrolore' lova ili nemate, u svom udruženju, APR ne ulazi u tu problematiku. To tvrdim.
A opet dolazimo u situaciju, da je 'neko rekao', pa i taj 'neko' može da pogreši, i u ovom slučaju, greši, a bogami i u nekim ranije pominjanim slučajevima su grešili. Možda ja nisam 'neko', možda i jesam, ali znam šta znam, a ono što ne znam, pitam onog koji je ovlašćen da tumači zakon.
I šta ćete sada, da li vaš novi statut onda važi, ili ne važi? Primenjuje se ili se ne primenjuje? Grdinić rekao da on nije bio za onu odredbu oko važenja, a Vlada rekao da je bolje tako; kome sada verovati više? A neki ljudi tamo na Srbijalov forumu, misle da tako ne može. Sremac pogledao u pravnu praksu, rekao da ne može, da statut važi i primenjuje se, kada se usvoji. Šta vam je sad činiti, Savo? Kako da menjate tu odredbu Statuta, vezano za važenje? Sazivati vanrednu skupštinu LU? Ili da ostavite tako, pa ako prodje, prodje?
Da pojasnim: kada je reč o udruženjima gradjana, APR gleda da li su ispunjeni zakonski uslovi za registraciju udruženja, po Zakonu o udruženjima gradjana. I to je ono što APR kontroliše - da li je statut u skladu sa zakonom o udruženjima gradjana!
Uvodjenje 'kontrolora' ili nečeg drugog, je deo statuta koji se bavi organizacijom LU, i načinom izvodjenja i organizovanja lova, a tu oblast reguliše Zakon o divljači i lovstvu i Pravilnici doneti na osnovu tog Zakona. APR ne kotroliše uskladjenost sa zakonom o divljači i lovstvu, za kontrolu uskladjenosti sa ZDL tog dela statuta i internih pravilnika je nadležna lovna inspekcija. Može da kaže i Marko i Janko drugačije, to je tako.
Ljudi treba da razdvoje te dve stvari u svojoj glavi: registraciju i rad nekog udruženja. Registracija se vrši po jednom Zakonu, a rad, vezan za lov, se obavlja po drugom Zakonu.
'Kontrolori lova' nisu predvidjeni Zakonom o divljači i lovstvu. Ja bih, da sam na vašem mestu Savo, prvo uskladio Statut i pravilnike LU, sa Zakonom o divljači i lovstvu.
Neću više da pišem na ovoj temi, preterao sam. Izvinjavam se svim palančanima što sam im uzurpirao temu i što pišem o njiihovim problemima. Da ovo neko čita sa strane, garant bi mislio da sam ja član LU iz B.Palanke, koliko sam se raspisao . Ostavljam temu onima na koje se odnosi, ako ih zanima, neka pišu, ako ih ne zanima, dajte predlog za brisanje teme. Evo, sada su, dok pišem, najmanje 3 BAP lovca budu na forumu, i pišu o svemu drugom, a o svom LU ne pišu, pa šta će onda tema? Da Lala palamudi?
Ako vas ne zanima pisanje o problemima u vašem LU, dragi palančani, onda da ja lepo zaključam ovu temu, i da je obrišem posle?
Nemoj se na njih mnogo ljutiti lalo. Kao i svugde u srbiji tako i kod njih imas samo nekoliko ljudi koji nesto misle i pomalo pisu. Sve ostale nije mnogo briga. Samo ce sutra kada vec sve bude otislo u nepovrat lajati do zvezda ni sami ne znajuci na koga, kao , kao neko ce im nesto biti kriv.
Koliko ja citam na ovom forumu njih ima mnogo vise nego lovaca iz nekih drugih sredina. i posteno i hrabro su otvorili svoje teme i prozvali svoje lopove i bitange. Drugi cute i prepustaju se stihiji i apatiji, misleci da je nemoguce bilo sta sto su mocnici zacrtali promeniti. i mozda su u pravu. Smesno je i to sto se pravnici dva saveza nadebavaju , ko je kao dao kakvo tumacenje. Samo zamagljuju situaciju i bave se poslom za koji vise nemaju ingerencije a u pravo koliko se razumeju .... Grdinicu je najveca briga kako da smisli opravdanje za kandidaturu dozivotnom predsedniku, onom kome je najcesca uzrecica , ne znaju da je Tito umro, kanda ne zna ni on.
Ovi bivsi mocnici iz saveza iako su razvlasceni i dalje ne mogu da se uzdrze da se ne mesaju u ono sto vise nije njihov posao, narocito ovi iz LSV. i dalje seju smutnju medju clanstvom pokusavajuci da kod naivcina i dalje glume vazne i znacajne ljude, smetajuci i drzavi i udruzenjima da se ovaj i bez njih tako komplikovan posao privede kraju.
Dosta bre LOVACKI POLITICARI I DOZIVOTNI FUNKCIONERI DOSTA STE NAM POMAGALI. TITO je ipak umro, kazite to jednom tom vasem predsedniku.
Lalo , moram nažalost da prizna da je Stane u pravu!! Šta vredi da pišemo, a i šta ima da već nismo izneli ovde...I KOGA JE BRIGA ZA BILO ŠTA OD TOGA!!! ...jeli neko dokazao da smo nešto slagali??? jeli nek (osim nas nekoliko iz LU B Palanke ) uopšte napisao i jedne reči ovde, A SVI SVE ZNAJU I VIDE ??? jeli na kraju krajeva i tom kolegi Savi (bez uvrede) išta jasnije šta se radi , iako je već 50 godina u lovstvu???? odgovor je na sva pitanja NE!!..pa šta brate da pišemo više...što se mene tiče možeš ovu temu komtno zaključati, jer ova država je onakav kakva, je i većina, a većina nažalost gleda da je dobro samo njenoj guzici!!!!!...samo nažalost sve je to tako jadno i kratko da niko ne razmišlja dokle će tako moći!!! TUGA, KUKAVIČLUK I SRAMOTA ZA SVE ONE KOJI OVO ČITAJU I ZNAJU ŠTA SE RADI , A ŠUTE I NEŽELE DA PODIGNU GLAS ILI PROMENE NEŠTO !!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?