Skidajuće i fiksne montaže
|
golf071 |
Objavljen 27.11.2012. 23:44
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Danas stigla montaza.Rusan svenk 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2012. 17:32
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Čestitam kolega na kupovini. Siguran sam da ćeš biti zadovoljan. Kolika joj je cena u Srbiji, ako nije tajna?
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 28.11.2012. 18:21
|

Veteran

|
Hvala kolega,oko250e je ovde,mene je kostala jeftinije zbog neke kompezacije.
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 04.12.2012. 20:20
|

Veteran

|
Danas stigao karabin sa upucavanja i nova montaza.Radi kao sat.
|
|
|
|
javor |
Objavljen 06.01.2013. 23:33
|

Član

Upisa: 61
Pristupio: 12.07.2012. 22:45
|
Evo dat ću i ja svoje skromno mišljenje o montažama.Mislim da su još uvijek najbolje kvalitetne švenk skidajuće montaže.Znam da je stvar ukusa,ali meni puška nije puška ako ne mogu da brzo skinem optiku,a ima slučajeva kad to treba učiniti.Evo samo jedan konkretni primjer...kolega ide na lajanje i promaši vepra na 15m..!Naravno,imao je fiksnu montažu.Ja na svojoj pušci imam Zbrojovkinu montažu i mislim da će služiti najmanje 30g.
|
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 07.01.2013. 10:25
|

Veteran

Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
EAW svenk montaza (ili njene kopije ) ako su montirane pravilno jesu dosta pouzdrane pri cestom skidanju radi pucanja sa mehanickim nisanom ili radi transporta.Decenijama unazad Evropski proizvodjaci optickih nisana i montaza pokusavaju naci resenje za najpouzdaniju montazu.Iz ovih pokusaja doslo se do zakljucka da je najpouzdanije resenje sprega predneg i zadnjeg gornjeg dela montaze u zajednicki nosac koji u ovom slucaju predstavlja optika.Ta veza treba biti fiksna i aksialno i radioalno te je kao resenje ponudjena sina koja je sastavni deo tela optike.Kod celicnih optika koje nemaju sinu resenje je nadjeno u letovanju poluprstenova za telo optike.Ti nacini su do danas najsigurniji nacini veze montaze sa optikom ali su i vrlo skupi.Americki pristup je bio jeftiniji i uglavnom se bazirao ili na fiksnoj montazi ili na jeftinim vezama tipa Viver ili na nekim dosta nesigurnim sistemima tipa Leopold QR.Za danasnje jeftine optike proizvedene uglavnom u Kini sa vrlo tankim zidovima tela optike i radjenim od mekog aluminijuma preporucljivije su ipak fiksne montaze ili svenk motaze sa jednodelnim gornjim delom za koji su pricvsteni prstenovi slicno Zrakovoj svenk montazi. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 07.01.2013. 10:26
|

Veteran

|
Joe the hunter kaže:
EAW svenk montaza (ili njene kopije ) ako su montirane pravilno jesu dosta pouzdrane pri cestom skidanju radi pucanja sa mehanickim nisanom ili radi transporta.Decenijama unazad Evropski proizvodjaci optickih nisana i montaza pokusavaju naci resenje za najpouzdaniju montazu.Iz ovih pokusaja doslo se do zakljucka da je najpouzdanije resenje sprega predneg i zadnjeg gornjeg dela montaze u zajednicki nosac koji u ovom slucaju predstavlja optika.Ta veza treba biti fiksna i aksialno i radioalno te je kao resenje ponudjena sina koja je sastavni deo tela optike.Kod celicnih optika koje nemaju sinu resenje je nadjeno u letovanju poluprstenova za telo optike.Ti nacini su do danas najsigurniji nacini veze montaze sa optikom ali su i vrlo skupi.Americki pristup je bio jeftiniji i uglavnom se bazirao ili na fiksnoj montazi ili na jeftinim vezama tipa Viver ili na nekim dosta nesigurnim sistemima tipa Leopold QR.Za danasnje jeftine optike proizvedene uglavnom u Kini sa vrlo tankim zidovima tela optike i radjenim od mekog aluminijuma preporucljivije su ipak fiksne montaze ili svenk motaze sa jednodelnim gornjim delom za koji su pricvsteni prstenovi slicno Zrakovoj svenk montazi. |
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2013. 12:49
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Što se tiče Leupold QR lično sam ga testirao i u principu posle skidanja i ponovnog postavljanja optike nećete dobiti originalni POI (tačku pogodka) ali neće izaći iz kruga prečnika od oko 5 cm na 100m u odnosu na prvobitno upucavanje u centar ovog kruga!
U suštini posle svakog skidanja i ponovnog postavljanja optike biće vam potrebni 2-3 klika po pravcu i visini da vratite originalni POI što i nije tako veliko odstupanje ako se ne puca na maksimalne daljine!
To i nije montaža predviđena za često već samo povremeno skidanje optike i ako se tako koristi funkcionisaće više nego jedan lovački vek!
Što se kopija švenk montaže tiče i njih smo takođe testirali i krajnje su nepouzdane 2-3 skidanja vratiće se u originalni POI a zatim ogromno odstupanje pa opet približno originalni POI! Pri svakom jačem padu ili potresu oprostite se od preciznosti!
Odlično rešenje su QRW ili slični prsteni na Pikatini šini a pri tom su mnogo jeftiniji od originalnih Švenk montaža. Prizvode ih Leupold, Warne, Wiver,MAC i mnogi drugi, odstupanja od originalnog POI kod njih ima posle skidanja i vraćanja ali je manje od 1,5 cm na 100m!
Bez premca su Suhl-ove originalne četvoronožne montaže ali cena zavrće uši!
Pored njih nešto jeftinije a jednako pouzdane Švenk montaže za koje ja znam su EAW, Steyr (ali proizvode se samo za njihove karabine) i Virtus!U praksi kod njih će te u 100 skidanja i ponovnog postavljanja u 99 puta dobiti originalni POI a samo u jednom slučaju malo odstupanje! Sve ostalo je samo bacanje para!
Inače pristalica sam varijabilnih optika i što čvršćih montaža na karabinu i u zadnjih 15 godina ne koristim mehaničke nišane i nisam osetio da mi nedostaju! |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 07.01.2013. 14:12
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
posedujem leupold QR montiran na zastavu m70 cal 22-250.do sada sam je sigurno deset puta skidao sa puske i nisam imao ni jedno pomeranje POI.grupe su ekstra mozda zato sto je cev jos relativno nova.da li neko od iskusnijih kolega zna da li to ima veze sa kalibrom odnosno trzajem puske jer se drogaru koji ima istu montazu na 300 WM POI pomeri svaki put kad je skine (ne puno ali se pomeri)? |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 07.01.2013. 20:04
|

Veteran

|
Kolega 270 potpuno si u pravu posebno za potrebu koriscenja mehanickih nisana.Kod leupold QR montaza(imao je licno na 9,3 x 62) je problem sto je napravljena od prilicno mekih materijala i svaki put kad je skines moras sve vise da zatezes leptire dok na kraju ne oblaznu.U krajnjoj liniji to je jeftina montaza jel u zemlji porekla(USA) kosta 40-tak dolara oko 30- evra komplet baza i prstenovi.Ja sam posle 20 metaka morao da je skinem jel se tliliko pocela da klima da vise nisam mogao da dotezem.Sada imam fiksnu celicnu montazu i miran sam. |
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2013. 22:07
|

Veteran

|
Leupold QR kao i STD i većina leupoldovih montaža napravljene su livenjem a ne mašinskom obradom zato i imaju nisku cenu! Materijal je žilav ali nedovoljno čvrst pa QR je i po preporuci proizvođača namenjena samo za povremeno a ne stalno skidanje i montiranje na karabin! Ja je imam ali je koristim kao fiksnu odnosno u opšte je ne skidam, a razlog što sam uzeo nju a ne neku drugu je:
1. Cena, plaćena je u Americi sa prstenima oko 90 US dolara!
2. I ako je STD duplo jeftinija i fiksna iz iskustva znam da je QR čvršća naročito u zadnjiem portu i uz to nemerljivo lakša za montažu!
3. Od Leupold jeftinijih montaža PRW je majka što se tiče čvrstine, ali kao i sve kros-slot montaže prstenovi pri zatezanju neznatno oštećuju zaštitu na optici isto kao i švenk i ostale montaže sa kros-slot prstenima, što se ne vidi dok se optika ne demontira i nimalo ne smeta ali šta ću kad volim da i kad skinem nekad optiku ona bude kao iz fabrike! |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 07.01.2013. 22:18
|

Član

Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
Kolege ja sam kupio Rusanovu skidajucu montazu za kip lauf iz 18 i dobio garanciu 10 godina. Ali zbog lose zavrsne obrade kip laufa majstor je morao da vrsi prepravke montaze jer nije mogla da se namontira bez prepravke.Prepravku je radio majstor Mitke u Trofej servisu u Zemunu i stavio pecat servisa u garanciju jer da bi garancija bila validna neophodan je pecat nekog servisa za oruzije.Karabin sam upucao skidao optiku vracao i za sad je sve u redu .
Sta vi mislite o ovoj montazi i o ovim prepravkama ?
Unapred hvala na odgovorima. |
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2013. 22:27
|

Veteran

|
srpko1 kaže:
Kolege ja sam kupio Rusanovu skidajucu montazu za kip lauf iz 18 i dobio garanciu 10 godina. Ali zbog lose zavrsne obrade kip laufa majstor je morao da vrsi prepravke montaze jer nije mogla da se namontira bez prepravke.Prepravku je radio majstor Mitke u Trofej servisu u Zemunu i stavio pecat servisa u garanciju jer da bi garancija bila validna neophodan je pecat nekog servisa za oruzije.Karabin sam upucao skidao optiku vracao i za sad je sve u redu .
Unapred hvala na odgovorima.
Neko je zeznuo u tolerancijama, ako je u delu gde montaža naleže na karabin verujem da je Rus poznat po nenadjebivoj preciznosti (pogledaj im samo pravoću šine na sačmaricama) krivac, ako sve funkcioniše kako treba nema razloga za brigu!
Inače ako nije tajna koliko je koštala ova montaža? Ako košta skoro koliko i Rus bolje da je prepravke izvršio na njemu a ne montaži! Bar bi ga standardizovao!!! |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 07.01.2013. 22:53
|

Član

|
270 kaže:
srpko1 kaže:
Unapred hvala na odgovorima.
Neko je zeznuo u tolerancijama, ako je u delu gde montaža naleže na karabin verujem da je Rus poznat po nenadjebivoj preciznosti (pogledaj im samo pravoću šine na sačmaricama) krivac, ako sve funkcioniše kako treba nema razloga za brigu!
Inače ako nije tajna koliko je koštala ova montaža? Ako košta skoro koliko i Rus bolje da je prepravke izvršio
na njemu a ne montaži! Bar bi ga standardizovao!!!
Montaza kosta 250e.
A zljeb na sini na karabinu je pri kraju siri tj cela sina se na kraju siri pa montaza nije mogla da legne na sinu pa je majstor prepravio montazu tacnije odstranio taj deo kanala na montazi u tom delu gde je sina sira od tog kanala na montazi.
Pokusah da vam objasnim kao laik pa ne zamerite ako objasnjenje nije naj jasnije.
I meni je bilo logicnije da se prepravi sina na pusci, al mi majstor rece da to nemoze da uradi i prepravi mi montazu pa me to sad kopka. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 07.01.2013. 22:56
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Bolje da si našao drugog majstora ,i ja bih šinu obradio a ne montažu,na montaži proveriš saosnost prstenova i to obradiš eventualno.
|
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 07.01.2013. 23:07
|

Član

|
Sniper Hunter kaže:
Bolje da si našao drugog majstora ,i ja bih šinu obradio a ne montažu,na montaži proveriš saosnost prstenova i to obradiš eventualno.
Sad bih i ja kod drugog majstora al je kasno. U svakom slucaju hvala na savetu.
A montaza nema prstenove vezana je za optiku Swarovski sinom. |
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2013. 23:15
|

Veteran

|
Montaža od 250 evrića pa Swarovski od .... evrića pa što se ne otvori tako i kad si karabin kupovao pa da nemaš problema narednih 100 godina, nego jeftinog Rusa??? |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 07.01.2013. 23:22
|

Veteran

|
270 kaže:
Montaža od 250 evrića pa Swarovski od .... evrića pa što se ne otvori tako i kad si karabin kupovao pa da nemaš problema narednih 100 godina, nego jeftinog Rusa???
Ih bre kolega pa najbolje je rusko oruzje.Ja kad bi to imao stavio bih Z6 Svaraovskog pa bog da te vidi.Pa kod bata Mitketa da mi sve to montira ima on tamo i glodalicu moze da prepravi sta hoces.Ako hoce. |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 07.01.2013. 23:31
|

Član

|
270 kaže:
Montaža od 250 evrića pa Swarovski od .... evrića pa što se ne otvori tako i kad si karabin kupovao pa da nemaš problema narednih 100 godina, nego jeftinog Rusa???
Pa zelja mi je bila vrhunska optika montaza i sve to na kip lauf, a kupih jeftinog rusa jer mi je i ovo sve preskupo
a i sam znas koliko kostaju vrhunski kipovi. A za rusa sam napravio lep kundak i potkundak i sasvim lepo izgleda, a sto se preciznosti tice tu nema greske prezadovoljan sam, za sad mu je jedina mana ta sina al to smo valjda resili a da i okidanje je tvrdo a majstor nehtede da ga omeksa kaze ako ga omeksa hoce sam da opaljuje prilikom zatvaranja. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 07.01.2013. 23:35
|

Veteran

|
srpko1 kaže:
270 kaže:
Pa zelja mi je bila vrhunska optika montaza i sve to na kip lauf, a kupih jeftinog rusa jer mi je i ovo sve preskupo
a i sam znas koliko kostaju vrhunski kipovi. A za rusa sam napravio lep kundak i potkundak i sasvim lepo izgleda, a sto se preciznosti tice tu nema greske prezadovoljan sam, za sad mu je jedina mana ta sina al to smo valjda resili a da i okidanje je tvrdo a majstor nehtede da ga omeksa kaze ako ga omeksa hoce sam da opaljuje prilikom zatvaranja.
He he kolega kolko para tolko i muzike ma samo nek ima usta da se puca a ostalo te bas briga. |
|
|