Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
HANTER
 Po zakonu ima
Vrste oružnih listova
Član 16
Fizičkim licima, pravnim licima i preduzetnicima se izdaje oružni list za oružje iz kategorije B.
Vrste oružnog lista jesu:
1) Oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost;
2) Oružni list za držanje konvertibilnog oružja;
3) Oružni list za držanje i nošenje oružja;
4) Oružni list za pravna lica i preduzetnike.
Oružni list za držanje oružja za ličnu bezbednost izdaje se za pištolje i revolvere.
Oružni list za držanje konvertibilnog oružja izdaje se za gasne, startne i signalne pištolje, revolvere i puške.
Oružni list za držanje i nošenje oružja izdaje se za lovačko i sportsko oružje.

Ni meni nije jasno kako da se razdvajaju oružani listovi, zakon po meni jasno kaže koji je za šta
MIHAJLO

HANTER
 I nije mi jasno što kad menjamo oružani list da plaćamo takse za registraciju ponovo kad smo ih već jednom platili. jer zakon kaže:
Zamena isprava
Član 50
Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom.
MIHAJLO

dzudzubajac
 Za takse treba prvo da izađe uredba, pa će tek tada biti poznati iznosi koji će plaćati pri preregistraciji.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

HANTER
 Zakon o republičkim administrativnim taksama tj izmene usvojene su još u decembru mesecu i sad dok se ne formira skupština nema izmena, a takse sada glase ovako

Tarifni broj 32.
Za zahtev za izdavanje odobrenja, i to:
1) za nabavljanje vatrenog oružja sa olučenom cevi 5.360
2) za nabavljanje vatrenog oružja sa neolučenom cevi 2.560
3) za nabavljanje posebnog oružja 1.650
4) za nabavljanje oružja sa tetivom, odnosno vazdušnog oružja 1.650
5) za nabavljanje kombinovanog oružja 2.560
6) za nabavljanje delova za oružje 1.140
7) za nabavljanje municije 500
8) za bavljenje prometom oružja i municije koji podnose preduzeća i radnje, pre upisa u sudski registar, odnosno registar radnji 35.730
9) preduzećima i radnjama za popravljanje i prepravljanje oružja 31.890
10) za prevoz oružja, delova za oružje i municije 5.360
11) za promet ugovorene količine oružja i municije između preduzeća, odnosno radnji 5.360
12) za vršenje obuke u rukovanju vatrenim oružjem 31.890
NAPOMENA:
Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za zahtev za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, delova za oružje i municije za potrebe streljačke organizacije.
Tarifni broj 33.
Za zahtev za izdavanje oružnog lista, odnosno odobrenja za držanje oružja, i to:
1) oružnog lista za oružje sa olučenim cevima 5.360
2) oružnog lista za oružje sa neolučenim cevima 2.560
3) oružnog lista za posebno oružje 1.650
4) oružnog lista za oružje sa tetivom 1.650
5) oružnog lista za kombinovano oružje 2.560
6) odobrenja za držanje trofejnog oružja 770
7) odobrenja za držanje oružja za poslove fizičkog obezbeđenja i zaštite objekata 2.160
NAPOMENA:
Za zahtev za izdavanje duplikata oružnog lista u slučaju gubitka, plaća se taksa u iznosu od 25% od iznosa odgovarajuće takse za izdavanje oružnog lista iz ovog tarifnog broja.
Za zahtev za izdavanje duplikata oružnog lista u slučaju njegove dotrajalosti, odnosno oštećenja, plaća se taksa iz Tarifnog broja 1. uvećana za taksu iz Tarifnog broja 9. Odeljak A ove tarife.
Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za oružni list, odnosno za odobrenje, za oružje koje se nalazi kod streljačkih organizacija i streljačkih klubova.

Tako da su uzeli za takse iznose iz ''Tarifnog broj 33. tačka 1. i tačka 2.
MIHAJLO

dzudzubajac
 imamo 3 godine da preregistrujemo oruzje,sacekacemo jeftiniju uredbu :-)

Podunavac
 Зар је могуће да ће за гасне, стартне и сигналне пиштоље и револвере да издају оружне листове? Shock
Tri prsta 2Kolce

Baki58

Podunavac kaže:

Зар је могуће да ће за гасне, стартне и сигналне пиштоље и револвере да издају оружне листове? Shock
Kolega Podunavac: kod nas je sve moguce samo daj pare,para nikad dosta. Samo neznam kako ih nije sramota?
Branislav

mihailo
 Влада доноси

УРЕДБУ

о висини накнада за услуге које пружа Министарство унутрашњих послова
"Службени гласник РС", бр. 126 од 19. новембра 2014, 90 од 30. октобра 2015.

Члан 1.
Овом уредбом утврђује се висина накнада и начин њихове уплате за непосредно пружене јавне услуге, које у складу са законом и актима министра унутрашњих послова пружа Министарство унутрашњих послова (у даљем тексту: Министарство).

Члан 2.*
Накнада трошковa издавања вредносних образаца и регистарских таблица у бруто износу и фотокопирање документације износи:*

37. Оружни лист у који је уграђен микроконтролер – чип 1.500,00 дин.* 38. Дозвола за ношење оружја 1.500,00 дин.*
39. Оружни лист 132,00 дин.*

Од бруто износа наведених у ставу 1. тач. 1–38. овог члана на рачун Завода за израду новчаница и кованог новца број 980-333-07 уплаћују се следећи износи:*

37. Оружни лист у који је уграђен микроконтролер – чип 600,00 дин.*
38. Дозвола за ношење оружја 600,00 дин.*

Члан 16.
Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, а примењује се од 1. јануара 2015. године.

Накнаде из члана 2. ст. 1. и 2. тач. 37) и 38) наплаћују се почев од 5. марта 2016. године.
Накнада из члана 2. став 1. тачка 39) наплаћује се до 4. марта 2016. године

mihailo
 На основу члана 45. став 1. тач. 1) и 2) Закона о оружју и муницији („Службени гласник
РС”, број 20/15),

Министар унутрашњих послова доноси

ПРАВИЛНИК

о поступку издавања, изгледу и садржини образаца и исправа о оружју предвиђених
Законом о оружју и муницији

"Службени гласник РС", број 16 од 26. фебруара 2016.
Оружни лист

Члан 11.
Изглед и садржина образаца на којим се издају оружни листови, у којима је уграђен микроконтролер – чип, дати су у Обрасцима 9–12, који су одштампани уз овај правилник и који чине његов саставни део и то:

1) Оружни лист за држање оружја за личну безбедност издаје се на Обрасцу 9;

2) Оружни лист за држање конвертибилног оружја издаје се на Обрасцу 10;

3) Оружни лист за држање и ношење оружја издаје се на Обрасцу 11;

4) Оружни лист за правна лица и предузетнике издаје се на Обрасцу 12.

AcaNik
 Овако организација која се бори за своје чланове ради: пропагира оружје где год стигне!
http://www.kurir....ak-2193545

zoranp
 MILINA GrinGrin
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Lala
 VAŽNO OBAVEŠTENJE: TV emisija posvećena novim propisima o oružju i primedbama lovaca

Večeras, 01.04., na TV Kopernikus (K::CN) sa početkom u 20h emitovaće se uživo jednočasovna emisija posvećena problemima koje vlasnicima oružja, a pre svega lovcima i lovačkim organizacijama, donosi novi set propisa iz oblasti oružja i municije.

Gosti TV Kopernikus će biti istaknuti lovački radnici dr Branislav Živković, predsednik LU 'Jovan Šerbanović' iz Žagubice i član UO LSS, zatim Sanja Momčilović-Bognič, predsednica Damskog lovačkog kluba iz Bečeja i specijalista lovstva, i Zoran Petronijević iz NAOS - nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Očekuje se da u emisiji budu izneti argumenti protiv nekih odredbi Zakona o oružju, a naročito argumenti protiv više odredbi pratećih Pravilnika koji detaljnije regulišu Zakon, i koji po skoro nepodeljenom mišljenju lovaca i lovnih stručnjaka dodatno poskupljuju svako držanje oružja i bavljenje lovom, komplikuju procedure, a lovačke organizacije u bliskoj budućnosti te odredbe i propisi mogu da dovedu u situaciju da im se članstvo prepolovi, a možda i više od toga - da onemoguće normalno funkcionisanje lovačkih organizacija, korisnika lovišta koji vode brigu o divljači, čuvaju i održavaju lovišta koja im je ta ista država kao vlasnik poverila na čuvanje. Treba istaći da su neke od primedbi koje će biti iznete rezultat forumske diskusije na portalu Srbijalov, na temi 'Zakon o oružju', i rezultat prepiske i diskusija na Fejsbuku, na nekim od profila posvećenim lovu.

Ovo je, koliko je poznato, prvi medijski nastup nekih lovnih radnika posvećen problematici oružja i municije, koji je silom prilika iniciran već pominjanim setom propisa iz ove oblasti, a može se reći da je nezadovoljstvo ovaj put krenulo 'od dole', iz baze, od samih lovaca, a da su neki od lovačkih funkcionera ćutke prešli preko donošenja ovih propisa i maltene ignorisali dešavanja, umesto da su reagovali onako kako se od njih, u skladu sa njihovim položajem i funkcijama, očekuje. Ovaj medijski nastup lovnih radnika treba posmatrati u kontekstu skoro opšteg nezadovoljstva lovaca i ostalih vlasnika oružja novim propisima i predstavlja, zašto ne reći, jednu vrstu pritiska na nadležne organe da još jednom razmotre i preispitaju neke odredbe koje nisu u interesu vlasnika oružja.

Program TV Kopernikus možete pratiti preko kablovske mreže, a moguće je program uživo pratiti i preko interneta, u live stream pomoću pretraživača Mozzila Firefox. Za praćenje preko interneta potrebno je instalirati Video LAN VLC media player koji se može besplatno preuzeti sa linka: http://www.videolan.org/vlc/

Nakon instalacije VLC media playera možete pratiti uživo TV program. Link za praćenje TV Kopernikus preko interneta (aktivirajte sve plug-in): http://www.navidiku.rs/tv-uzivo/koper...televizija

Potrudićemo se, ukoliko bude moguće, da dobijemo dozvolu da članovima i gostima Srbijalov portala omogućimo da naknadno pregledaju snimak cele emisije, u zavisnosti od tehničkih mogućnosti i dozvole TV Kopernikus.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

kaludra
 ovu emisiju ko da je pravila udba ozna iliti bia
o svenu pricaju samo ne o zom-u

tomo vrbas
 Kako da nadjem taj kopernikus na netu jer i ja imam SBB?

dzudzubajac
 niste ništa propustili

voditeljka nije bila u materiji, očajno je vodila emisiju i konstantno upadala ljudima u reč

Lala
 Tomo, objašnjeno je sve u mom prethodnom upisu kako da gledaš preko interneta, imaš i linkove pa samo klikni na ta zelena slova i ideš direktno tamo gde treba (prvo instaliraš plejer, pa onda gledaš).

Evo informacija da će cela emisija biti reprizirana u NEDELJU u 13:50.

Još jedna informacija: Bane Živković je otkazao učešće u emisiji svega dva sata pre početka, a razlog je ako sam dobro obavešten smrtni slučaj. Ne znam šta bih rekao... Na kraju od 80.000 lovaca (muških) ostade Sanja lovkinja sama? Blam.

I za kraj još jedna informacija: skoro je sigurno da će vrlo brzo biti emitovana još jedna emisija kao nastavak ove prve emisije o Zakonu o oružju, jer zbog obilja tema tih sat vremena je zaista bilo nedovoljno da se iole ozbiljnije zagrebe u problematiku. Ovako je ispalo da taman kad se emisija zahutala i kad je trebalo da se krene sa suštinskim problemima koji su mnogo dublji i dalekosežniji nego problemi koji se tiču nas pojedinačno, onda isteklo vreme emisije, jbg.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

sasaruma
 Voditeljka je mogla malo bolje da se spremi za ovu emisiju jedva je uspela da predstavi goste.Gostima je dato jako malo prostora da objasne sustinu problema jer je vecinu vremena potrosila voditeljka stavljajuci svoje novinarske nesposobnosti u prvi plan.Ali opet vazno je da se krenulo u borbu protiv ove nakarade od zakona.

DakiNS
 Da li me sećanje vara ili je Bane i prošli puta kada je bilo nešto jako važno za lov , otkazao jer je imao smrtni slučaj ,
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

viktor
 U ovakvim slucajevima treba predvideti 2-3 zamene za nedaj boze.
Nije mi jasno zasto jedan covek predstavlja 80000 lovaca, u ovako teskoj situaciji ,neverujem
Da on zna sve da objasni.(potrebe i probleme sa kojima se lovci susrecu)-mi kao da imamo zid ispred nosa i neznamo kako da ga zobidjemo? I zato stalno sto stojimo u mes tu.
Ja mislim da mi nemamo (bar do sada ) pravog predstavnika koji se bori za nasa prava ,sto dovodi do zakljucka da nismo uopste ozbiljni!!!.
Confused

AcaNik
 Проблем је што није било представника некога из званичног врха МУП-а или власти. Исто тако је могао и неко да представља власнике легалног наоружања.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 30
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,631,000 posete www.srbijalov.com