Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
nidzamotocross
 Beži sama. ;) A de ti meni reci šta je sa životinjskim svetom u reonu od sela pa do vrhova planine? Tamo nema kanalizacija? Koliki uticaj na živi svet ima otpadna, raspadna organska materija životinjskog porekla (i mi smoživotinje zar ne?) koju stvara 20 objekata? I na koji uopšte način to šteti životinjama, u ovom slučaju srnećoj divljači?

Uopšte nema potrebe za povišavanjem tonova, ili prepirkama. Moja namera da neko iznese mišljenje o mom problemu koji se razlikuje od ''ravničarskog'' problema, pretvorila se u prepucavanje i iznošenje nelogičnih stvari. Ja sam laik, a verujem i ti u određivanju same štetnosti bilo kog faktora na srneću divljač, ali prostom logikom vođen, znam da se nijedna ovca ili koza nije otrovala korišćenjem stajskog đubriva, ili možda grešim?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

krilas
 ^ Da u pravu si, i ni u jednom trenutnku nisam podizao ton niti mi je to bila namera, laik jesam, nisam lovni strucnjak, ali sam malo prosao svetom i video sto sta, a imam i malo godina iza sebe , tako da imam i neko iskustvo, pa i svet vidim malo drugacije ( sto je i normalno) od tebe, a ako mislis da ono sto si napisao stvarno nema uticaja, odnosno ne skodi, onda su oni po Beogradu i ostalim gradovima i po belom svetu, bacili silne pare da bi napravili nesto sto nicemu ne sluzi jer sve moze i bez toga. A kao sto rekoh u ranijem upisu, uzrocno - posledicni odnos postoji i cesto se nemogu predvideti sve posledice . I dobar ti pogled!
Siroma

nidzamotocross
 Sve to stoji što si napisao. Jedan sam od mlađih na forumu, što ne znači da ne smem da pitam nešto ili da se uključim u diskusiju ako mi je nešto nelogično i neprihvatljivo. Sa druge strane očekujem da mi ti kao stručniji i iskusniji, objasniš u čamu grešim, šta ću oberučke prihvatiti, tako da nema potrebe za bilo kakvim prepucavanjem jer tako samo presipamo iz šupljeg u prazno.

Razumem ja o čemu ti pričaš, ali Beograd i jedna planina, su što se toga tiče kao nebo i zemlja. Zato i kažem, koliku bi štetnost nanela kanalizacija u koju idu celih dvadeset objekata. Mesta na kojima se izlivaju te materije, su razbacana u takvim planinskim naseljima, pa je uticaj još manji jer su količine otpadnih voda veoma male da bi naštetile populaciji bilo kojih živih bića, a kamo li populaciji srneće divljači.

Gazdovanje planinskim lovištem je jako teško, najviše zbog konfiguracije terena, pa je jako teško izneti hranu u nekim nepristupačnim delovima lovišta iako se mi dosta trudimo. Na sve to, džaba nama što se trudimo kada se ne trude lovišta koja nas okružuju, u većini njih, većina članstva za prihranu nije ni čulo, a kamo li da se to praktikuje stalno. Na drugoj strani, jako je teško gazdovati samom divljači, jer za neku zdravu populaciju srneće dviljači treba obezbediti dobar odnos između polova, treba vaditi škartove, bolesne jedinke, itd... To je u planini kakve su naše, dosta nepristupačne, jako teško... Na sve to dođu veliki snegovi tokom zime, gde divljači najviše treba hrane, ali jedino se ta hrana može isporučiti helikopterom...

Zato i kažem, u odnosu na sve ovo, taj uzrok kanalizacije u mom slučaju, a i slučaju velikog dela lovišta južno od Save i Dunava, treba isključiti... Svako lovište vodi svoju politiku i ima svoju priču i probleme...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

davorcalic
 Možda to treba pitati stručnjake, one zadužene za NIR,oni znaju...
ika puc puc
Žena mi Makedonka....ena Shock

mrwa22250

davorcalic kaže:
ika puc puc

Da,da pogotovo onog strucnjaka sto potrosi silne novce na NIR o ishrani srnece divljaci.Nazalost,mnoge jedinke,cekajuci da im se napise sta i kako da jedu,uginuse od gladi.Ove preostale su u opasnosti da uginu od smeha,gledajuci na koja sranja lovci bacaju parePilot
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

davorcalic

mrwa22250 kaže:

davorcalic kaže:
ika puc puc

Da,da pogotovo onog strucnjaka sto potrosi silne novce na NIR o ishrani srnece divljaci.Nazalost,mnoge jedinke,cekajuci da im se napise sta i kako da jedu,uginuse od gladi.Ove preostale su u opasnosti da uginu od smeha,gledajuci na koja sranja lovci bacaju parePilot

ROFL
Žena mi Makedonka....ena Shock

nenadx
 Canis, možda si u pravu, te kako je uzrok lošeg stanja lociran ja odustajam od daljne konverzacije na ovu temu.
Finskogi
U Republici Srbiji, za lovnu 2012/2013. po podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, koje su dostavili šumarsko-lovni inspektori gustina matičnog fonda srbije bez AP u analiziranim lovištima (ne računajući lovišta u kojima nema srne) kreće se od 0,48 do 61,83 grla na 1.000 ha ( prosek 12,96 ). Najveće gustina populacije srne su u lovištima u severnim i istočnim delovima Srbije (Šumadija i Negotinska krajina), dok se idući ka jugu i jugozapadu gustine populacija smanjuju. Matični fond utvrđen brojanjem je72.485 Planirani odstrel po planskim dokumentima je 8.286 a realizovani odstrel je 4.187 il I 5,78 % od matičnog fonda
Optimalni fond po planskim dokumentima je 93.104 Gustina optimalnog fonda u analiziranim lovištima kreće se od 2,94 do 52,44 grla na 1.000 ha.
U AP Vojvodini matični fond utvrđen brojanjem je 59.971. Gustina matičnog fonda u AP Vojvodina u analiziranim lovištima (ne računajući lovišta u kojima nema srne) kreće se od 0,41 do 146,95 grla na 1.000 ha( prosek 29,91 ). Najveće gustine populacije srne su u lovištima na severoistoku pokrajine. Podaci o optimalnim fondovima i planiranom odstrelu ne postoje, jer nakon ustanovljenja lovišta na teritoriju AP Vojvodina nisu doneti planski dokumenti. Podaci o realizovanom odstrelu nisu dostavljeni.
Znači u Srbiji (bez AP Kosovo i Metohija) matični fond utvrđen brojanjem iznosi 132.456, a gustina matičnog fonda je 17,43 na 1000 ha
Gustina populacije srna u Republici Srbiji sa 17,43 na 1.000 ha, je manja za 22% od prosečne u Evropi (22,44 grla na 1.000 ha), odnosno za 5 grla na 1.000 ha. U Republici Srbiji bez AP s 12,96 na 1.000 ha, gustina je za 42% manja od prosečne u Evropi, odnosno za 9,5 grla na 1.000 ha. Na teritoriju AP Vojvodine sa 29,91 na 1.000 ha gustina je za 33% veća od prosečne u Evropi, odnosno za 7,5 grla na 1.000 ha.
Stopa odstrela u postotku od ukupne populacije u Republici Srbiji bez AP sa 5,78 posto, je više od 5 puta manja od prosečnih 30,19 posto u Evropi……
Dobar pogodak

IvicaL
 Evo da ne bude kako ja samo lovim lisice
lala, pa sta

IvicaL
 I kako je nase loviste samo bogato lisicama,...

malko sam zurno pucao pa je tacno po plecki, ovo je izlazna rana, pogodak na oko 70tak metara. Ne mogu reci da je pala u vatri, otisla je nekih 15m
lala, pa sta

mrwa22250
 Pa kud si zurio,bem ti lebac a ona na 70m.Vidi se i kroz kozu da su obe plecke mleveno meso.
Ali sta je tu je,cestitke na odstrelu kolegaOdobreno
Interesantan izbor"strucnog"pratioca,cini se,ovako sa fotke,da je u pitanju mladje grloConfused

IvicaL
 Strucni pratioc je bio sluzbeni lovocuvar nema tu sta da se bira. A grlo nije mladno nego naprotiv. Dosta stara srna, a pored nje su bile dve mlade verovatno njene
lala, pa sta

Kale1204
 Cestitke na odstrelu!
Gledam sliku izlazne rane i sve nesto mislim da obzirom na mesto pogotka steta nije strasna...svakako bi bilo bolje da je pogodak pao 10-tak cm vislje...
Municija je PPU ili nesto drugo?

mrwa22250

IvicaL kaže:
Strucni pratioc je bio sluzbeni lovocuvar nema tu sta da se bira. A grlo nije mladno nego naprotiv. Dosta stara srna, a pored nje su bile dve mlade verovatno njene

U tem slucaju pardoniram,zato i rekoh,cini se sa fotke.Cestitam situaciju jos jedared.

Podunavac
 Od kako mu puška stigla sa popravke prešao i na visoku divljač.Grin Čestitke na odstrelu Ivice.Bravo 2 Ali čini mi se da je ova srna stigla iz Riđice. Sad više ne mogu u Mađarsku zbog žice pa begaju u Sombor.Grin
Tri prsta 2Kolce

mrwa22250

Podunavac kaže:
Od kako mu puška stigla sa popravke prešao i na visoku divljač.Grin Čestitke na odstrelu Ivice.Bravo 2 Ali čini mi se da je ova srna stigla iz Riđice. Sad više ne mogu u Mađarsku zbog žice pa begaju u Sombor.Grin

Tako je zemara,a ja je prepoznao pa rekoh,steta je jos je u punoj snazi(cim je vodila dva dobra laneta a u dobroj kondiciji)Smean
A sto se zice tice,sad nek vide truli evropejci kako ce bez nase srnetineJaooo

IvicaL

Kale1204 kaže:
Cestitke na odstrelu!
Gledam sliku izlazne rane i sve nesto mislim da obzirom na mesto pogotka steta nije strasna...svakako bi bilo bolje da je pogodak pao 10-tak cm vislje...

Da, municija jeste PPU i to ono lakse zrno od 5.8 gr
lala, pa sta

IvicaL

Podunavac kaže:

To je nemoguca misija. Iz Ridjice do Sombora moraju proci kroz neke atare gde kad se vidi srnetina i skolu zatvaraju i svi odose u poteru,...Smeko
lala, pa sta

canis aureus

IvicaL kaže:

Kale1204 kaže:
Cestitke na odstrelu!

PrvoM, čestitam na odstrelu Bravo 2
a ondaK, interesuje me kakav je krvni podliv oko mesta pogotka bio?
Koristio sam ranije SP PPU 5,8g(i sad ga koristim ali samo na strelištu) i nisam bio zadovoljan ... mnogo je ršuma pravio! Krvni podlivi su bili, u zavisnosti od pogotka, uglavnom veliki. Mnogo se raspadalo zrno. Premekano je bilo. Ponekad i po dva izlaza je pravilo ...
već sam pisao na drugim temama o ovome ...
možda su ga malo popravili?! Možda je tvrđe pa se ne raspada toliko?!
Inače, prezadovoljan sam preciznošću tog metka Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Kale1204

IvicaL kaže:

Kale1204 kaže:
Cestitke na odstrelu!

Pretpostavio sam da je to zrno u pitanju...koristio sam ga prethodne dve godine
i rekao bih da je dosta tvrdo, i lisice i srneca divljac su odvlacile po 50 i vise metara ako nije pogodjena plecka,kicma ili vrat.
Vremenom sam ustanovio da srnecu divljac sa tim zrnom treba gadjati u reon koren vrata-visoka plecka,pada u vatri a stete nema.

canis aureus
 Eto, kod mene baš obrnuto Confused
Možda je takva serija municije bila ... sa tim mekšim zrnima ... ko će ga znati.
Sad imam par kutija PPU 5,8g i nikako se nisam usuđivao da je ponovo oprobam u lovu već mi služi za strelište.
Hm, možda ću napraviti neko testiranje na strelištu da vidim kako će raditi ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,279 posete www.srbijalov.com