Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na Velikog Tetreba

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na Velikog Tetreba
darkon
 Finnskogen, lepi ulovi, prelepe slike, a Skandinavija me oduševljava. Odobreno

Finnskogen
 Nije skroz tema ali je u principu staniste ptice o kojoj pricamo Smile
Evo malo zimskih slika tek da se ne zaboravi da i ovde ima snega Smile

Finnskogen
 i jos jedna od vikendice

Finnskogen
 Pauza na putu ka vrhu planine, nekim ucesnicima preko potrebna Smile
Finnskogen priložio:
401584_10150613227646337_232175384_n.jpg

golf071
 Slike kao sa razglednica.Svaka cast.Bravo 2iveli Postavi jos neku sliku da uzivamo svi.
Novine

Finnskogen
 evo jos par ... format je prevelik pa moram da komprimiram

Ovo je sever Svedske ali ovako izgleda gotovo citav pojas "tetrebovih" suma koji se proteze nekih 1500km u komadu uz Svedsko-Norvesku granicu
Finnskogen priložio:
1546032_10152741859736337_8780269878738855282_n.jpg

Finnskogen
 Borovnica i drugo bobicasto voce je omiljena hrana sumskih ptica kako ih ovde nazivaju
Finnskogen priložio:
bilde.jpg

Finnskogen
 Kakva je ishrana ptice vidi se po plavoj boji izmeta ( borovnica ) i jos neprovarenim tvrdjim plodovima biljke koja se ovde naziva "tyttebær" za koju sam ja dugo mislio da je brusnica ali to u stvari nije.

kada sam prvi put ugledao izmet tetreba mislio sam da je to morala uraditi neka veca zivotinja jer je zaista poveliko
Finnskogen priložio:
10384749_10152741889186337_1110506270232918746_n.jpg

Finnskogen
 Tipicno za mesto gde mozete pronaci pticu koja se obicno nalazi na rubu stare sume i jede sumske bobice koje tu bolje uspevaju zbog vece kolicine sunceve svetlosti nego u senci sume
Finnskogen priložio:
10646868_10152741887016337_7876170255473491553_n.jpg

Finnskogen
 "krzljava suma " na visni zbog zimne i vetra suma nikada ne naraste visa nego na slici
Finnskogen priložio:
76005_10150089682996337_2230214_n.jpg

Podunavac
 Zaista prelepi pejsaži.Odobreno Dali se tetreb lovi i olučenim cevima u Švedskoj i Norveškoj, i dali postoje neka ograničenja oko kalibara?
Tri prsta 2Kolce

Finnskogen
 postoji pravilo koje govori da je najmanji kalibar kojim se tetreb lovi iz olucene cevi 22 Hornet te postoje lokalna ogranicenja na vremenski period ( najcesce je lov karabinom dozvoljen tek od novembra zbog toga sto se ptica puca na drvetu a to znaci da pucac nema sigurnu pozadinu, pa iako su to retko nastanjeni prostori ipak na pocetku sezone ima vise ljudi u sumi nego kada zazimi te iz sigurnosnih razloga ceka novembar i zima)

ssekir75
 ван теме: финац, да ли је истина да се тамо срна лови сачмом 3,50мм?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Finnskogen
 Da. Srna je ovde sitna dilvljac ali od ( to je sada malo cudno ) od 25.09 i kao sitnu divljac dozvoljeno ju je loviti sacmom/karabinom. preporucena numeracija je US2 sto je 3.75mm ali nema ogranicenja pri izboru numeracije. Od 10.08 do 25.09 dozvoljen je lov samo na srndaca i on se tretira kao visoka divljac te je lov na njega dozvoljen samo olucenim cevima koja imaju energiju preko 980 J na 100 m. te i on ovo je zanimljivo od 25.09 postaje sitna divljac i lovi se sacmom/karabinom kao i srna do kraja decembra imao rogove ili ne.

Finnskogen
 Usput srneca divljac se do unazad deset godina slabo lovila te su im srndaci trofejno jaki i lepi (tamni i ikricavi ) mada se to sada iz korena promenilo odjednom bi svi hteli da lova srne pa je kvalitet rogovlja trenutno u opadanju ali jos uvek ima finih trofeja koji se i dalje u 98% slucajeva naplacuju po grlu kao meso a ne po bodovanju rogovlja

Finnskogen
 Evo jos jedne slike koja nema veze sa temom.

Ne znam da li je neko od vas imao priliku da to vidi uzivo ali prizor je zaista nestvaran, svetlo se razliva po nebu kao kad se benzin razlije po vodi. Fantastican prizor. nebo izgleda kao da je zivo
Finnskogen priložio:
039.jpg

ssekir75
 захваљујем! чуо сам, али ми било мало невероватно, па боље да питамо неког ко је тамо. иначе, једна од животних жеља ми је да видим аурору уживо Smile
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Milos88-Ivanjica
 Prelepe slike kolege iz Svedske i neverovatan podatak brojnosti ove prelepe ptice.Kod mene odnosno na planini Goliji obitava veliki tetreb.Po nekim procenama od 15-20 parova ove divljaci.A nekada je gusto naseljavao ovaj predeo Golije i njene obronke,jer mu je staniste idealno,od cetinarskih suma starih po nekoliko stotina godina,do izobilja sumskih plodova borovnice...Najbolje u prilog nekada solidnoj brojnosti ove divljaci na Goliji govore stare price da kada je kum posao kod kuma na slavu peske sa puskom od Prekog brda do Vucaka(obronci Golije) da je na slavu stigao sa odstreljena 3 velika tetreba.
LOV JE Passrbijaloviveli

Finnskogen
 Moram da pitam, da li danas kod vas postoje uslovi za reintrodukciju tetreba i da li ste o tome razmisljali.
Ako takvi uslovi postoje mogao bih da se raspitam ovde u institutu za prirodu da li bi oni bili spremni da pomognu oko toga, tj da se uhvati odredjen broj zivih jedinki u tu svrhu

Milos88-Ivanjica
 Druze uslovi postoje sigurno,bas su neki iz gazdinstva Srbija Suma kao i upravnik lovista planine Golija bili na predavanju o velikom tetrebu u Finskoj...Na slici koju je neki od kolega izbacio je Djordje Miljevic doticni upravnik inace prijatelj od mog oca,tako da cu se raspitati sta su uradili po tom pitanju,jer su uslovi i staniste za njega bogom dani,a i sumari koji su u reonu Golije a istovremeno su i lovocuvari volonteri primecuju izmet od tetreba na odredjenim lokacijama...Tebi u svakom slucaju veliko hvala,ako ti nije problem mogao bi da se raspitas kakve su sanse da nam u institutu kod vas izadju u susret.Veliki pozdrav
LOV JE Passrbijaloviveli

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Povratak velikog tetreba u Srbiji STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 5 16.10.2013. 19:44
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,544 posete www.srbijalov.com