Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor kalibra

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor kalibra
DESPERADOS

DakiNS kaže:
Kolega, Zajcev je imao običaj da uzme pločicu sa nemačkog oficira ili vojnika kojega je pogodio u vojnom muzeju se još uvek čuva oko 150 pločica, na kraju krajeva u borbi eliminisati čak i 10 puta manje neprijatelja od strane jednog vojnika je izuzetan podvig e sada da li je propaganda ? Jeste ima i toga trebalo je u ona teška vremena sačuvati moral branilaca ali svejedno ne treba omalovažavati takvu legendu. Na kraju krajeva pokušaj nabaviti njegovu autobiografsku knjigu,možda onda propaganda pređe u stvarnostika

Ma nisam imao nameru da omalovazim ni lik ni delo Zajceva , nego i sam znas da istoriju pisu pobednici .
Mozda je on radio i pravio jos i vise nego sto je napisano ali mi to neznamo , a mozda je sve bilo samo prica da se digne moral vojsci .
Neka ga on neka pociva u miru , a mi idemo dalje.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

nemeza
 Vasili Grigorijevič Zajcev (23. mart 1915. - 15. decembar 1991. god.) bio je tokom Drugog svetskog rata sovjetski snajperista koji je za vreme Staljingradske bitke, u periodu od 10. novembra do 17. decembra 1942. god. ubio 225 neprijateljskih vojnika i oficira (uključujući i 11 neprijateljskih snajperista).
U periodu pre 10. novembra ubio je 32 neprijateljska vojnika koristeći običnu sovjetsku pušku tipa Mosin. Procenjeno je da je 28 snajperista koje je on obučavao izbacilo iz stroja preko 3.000 neprijateljskih vojnika. Neki izvori tvrde da Zajcev nije bio jedini ruski snajperista koji je imao ovakav učinak. Tokom bitke za Staljingrad istakao se još jedan ruski snajperista po nadimku "Zikan" koji je ubio 224 nemačka vojnika i čiji identitet nije poznat.
Zajcev je učestvovao u borbama sve do januara 1943. god. kada je doživeo povredu očiju. Međutim, profesor Filatov je uspešnom operacijom otklonio posledice povrede tako da se Zajcev po oporavku ponovo pridružio svojoj jedinici. Kraj rata je dočekao na reci Dnjestar u činu kapetana. Posle rata Zajcev je bio direktor fabrike u Kijevu.
Prema Entoni Bevoru, autoru knjige "Staljingrad", neki sovjetski izvori tvrde da su Nemci, tokom bitke doveli komandanta snajperske škole, majora Hajnca Torvalda (neki izvori tvrde da se prezivao Knig) u Staljingrad kako bi likvidirao Zajceva. Posle nekoliko dana potrage, Zajcev je opazio svog protivnika skrivenog iza parčeta izgužvanog lima i ubio ga. Ovaj navodni dvoboj dvojce čuvenih snajperista prikazan je u Holivudskom filmu "Neprijatelj pred vratima" (Enemy at the Gates).
Torvaldov optički nišan, navodno najomiljeniji Zajcevljev ratni trofej, izložen je u Muzeju oružanih snaga u Moskvi. Ipak, čitava priča nije zvanično potvrđena od strane učesnika događaja niti se spominje u sovjetskim ratnim izveštajima iz tog perioda, uključujući i izveštaje Aleksandra Ščervakova, iako su sve uspešne snajperske akcije objavljivane na sva zvona.
Zajcev je odrastao u Uralskim planinama gde je streljačku veštinu usavršio loveći jelene. Zajcev na ruskom znači zec. Snajperisti koje je obučio tokom rata bili su poznati pod imenom "zajčata" (zečići). Entoni Bevori, autor knjige "Staljingrad" napisao je da je Zajcev bio pokretač snajperskog pokreta u 62. armiji. U sklopu ovog pokreta organizovani su česti sastanci na kojima su razmenjivana iskustva i ideje i razmatrane nove taktike snajperskog ratovanja.
Pozdrav. Bye

Sremac75
 A kojom je puškom pucao posle 10. novembra?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

canis aureus

Sremac75 kaže:
A kojom je puškom pucao posle 10. novembra?

Mosin vintovkom ali sa optičkim nišanom

Bye
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Sremac75
 Pozdrav
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

kelt
 sa ovakvom malesnom stvarcicom Vasil Zajcev je usao u legendu. on PU-3.5, ovo je primjerak iz moje skromne kolekcije i jos uvek vrlo upotrebljiv, samo je ustupio mesto modernijim
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

270
 Uspeh nekog snajperiste naročito u gradskoj borbi pre svega leži u njegovoj veštini prikradanja, skrivanja i maskiranja pa tek onda u izboru oružja, kalibra, optike i streljačkih sposobnosti!
Tako ako u izboru kalibra ili oružija za lov isto biramo po uspehu nekog snajperiste koji ih je koristio totalno smo promašili!
Inače jedino Ruse smatram sklonije preterivanju od Amerikanaca što se ratnih uspeha tiče i sve je uglavnom stvar propagande, pa tako za Zajceva čiju slavu ne bih da osporim različiti izvori tvrde da je eliminisao od 200 pa sve do 400 Nemačkih vojnika. Lično smatram da je pravi broj znatno manji i od prve cifre!
Inače smatram da su Nemci imali superiornije i oružije i kalibar a naročito optiku od Rusa a i da su im izveštaji o uspesima snajperista mnogo tačniji od Ruskih! Famozni Hajnc Torvald ili ti Knig naj verovatnije nije ni postojao a i ako jeste nije nastradao u snajperskom duelu sem na filmu!
http://www.youtub...re=related

stojkuki
 Momci tema je izbor kalibra !
Zajcova i snajperiste pod drugu temu.

mpeca
  Svaki lovac mora da ima :
Fizicku kondiciju,
Odlican vid ,
Mentalno stanje,
Emotivnu ravnotezu- uravnotezenost.
Mora da ima i oruzje.Sa njime mora da se srodi stalno da sanjime vezba i trenira i to i na suvo bez pucanja a i na strelistu povremeno koliko mu to mogucnosti dozvoljavaju.
Oni koji to sebi mogu da priuste imaju dosta cevi i takodje i puno razlicitih kalibara. Lepo je i to , imati jednu za lisicu i vuka drugu za divokozu trecu za svinju i jelena ja to postujem i volim da vidim.
Jam lovim sa pasp u kalibru 8x57is saSBTGAME KING 14,26. On je moja produzena ruka.Mnogi smatraju da je zastareo da je prevazidjen da ima savremenijih kalibara sa manjim padom sa vecom udarnom snagom.Ja smatram da ako je pogodjeno tamo gde treba divljaci je svejedno dali je pogodio 3006 ili 8x57.
Srodite se satime sto imate lepo nisanite i polako povlacite obarac.Ako je pogodite u vitalni deo a to su mozak vratni deo kicme srce ili pluca divljac ce pasti a ako je pogodite u stomak ili kroz misic oticice daleko a najcesce ce i stradati posle nekoliko dana u mukama ja sam protiv toga!

DESPERADOS
 Svi mi znamo da pogodak pogadja a ne kalibar , ali eto opet komentarisemo sve i svasta.
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

gorance
 Mnogo različitih, pa čak suprotnih mišljenja....
Jednu od najbitnijih svari, kod odabira kalibra većina previdi. Kakvi su lovni tereni?
U vojvodini je verovatno potreban neki brži dalekometni kalibar sa optikom većeg uvećanja jer se pretežno lovi na čistinama i retkim šumama gde je moguće a nekad i neophodno pucati na većoj daljini.
Kod mene bi takva puška bila potpuni promašaj. Baš nešto razmišljam i nikako da se setim mesta gde sam lovio a da sam mogao da pucam na više od 100m. dalje se i ne vidi. Postoji samo jedna livada koja ima površinu od 6 hektara,sve ostalo su male parcele ispresecane šumama, međama....nemam optičku vidljivost na dalje.
DOBAR POGLED

gorance
  Meni odlično odrađuje posao i 8x57.
Mada ako bih mogao, uvek bi izabrao dva karabina.
moj izbor bi bio štuc karabim u kalibru 9,3x62. i neka širokougaona optika uvećanja od 1-4.
ovaj kalibar je idealan za kratke distance, prašta i malo lošiji pogodak kod pogonskih lovova, ima veliku zaustavnu moć za krupnu i tvrdu divljač, dobro podnosi kraću cev....idealan za ove lovne terene na kojima lovim.
drugi karabin bi bio u kalibru 270 win. kvalitetna varmint cev, varijabilna optika uvećanja do 12x, širokog objektiva. ovaj kalibar mi se sviđa jer ne spada u magnum kalibre a opet ima putanju na većim daljinama ravniju i od 300WM, mek je za pucanje,precizan, dobro podnosi vetar, ne oštećuje meso preterano.....To bi mi bio izbor za neke druge terene gde bi trebalo uputiti hitac na daleko, za lov srndaća, vuka, muflona,jelena...divljači koja se po pravilu i lovi na većim daljinama.
Sa ta dva kalibra bi se mogle pokriti sve lovne situacije na evropskom kontinentu

DOBAR POGLED

DESPERADOS
 Slazem se da DVA kalibra zavrsavaju posao za sve sto ima kod nas .
Sa prvim 9.3x62 se slazem u potpunosti ali sa drugim vec nebih mogao , mada je to sve pitanje ukusa , zahteva , terena , trenutka itd..
Ali u svakom slucaju za naseg prosecnog lovca koji nece samo jednog univerzalca , dva karabina su vise nego dovoljna .
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

gorance
 možda ja i grešim, ali nisam ljubitelj malih kalibara iz grupe 22. znaju da odlično završe posao a znaju i da zabrljaju žestoko. izbor zrna ima po meni preveliki uticaj kod tih kalibara.
sad...svi navode kao pozitivnu stranu : VELIKI IZBOR ZRNA I ELABORACIJA''
a zaboravljaju da je za svaku različitu vrsto metka potrebno ponovno upucavanje optike
pa ne mogu ja pre svako izlaska u lov prepucavati optiku.
meni se lčino kalibar 270 sviđa.dovoljno snage za svu evropsku divljač,lepa položena putanja koja dosta kompenzira greške u proceni daljine, i ne veliki destruktivni učinak na divljači. mada svako bi prema svojim afinitetima mogao da izabere bilo koji... završiće posao i sličan evropski 7x64zatim 7x57,koji su zakonski dozvoljeni i za divlju svinju, kao i kalibri 6,5x57, 6,5x55, 243.
ispod 243 ne bih išao.
223 ili 22/250 nemaju nikakve prednosti nad ovima gore.
6,5 kalinri pokrivaju sve evropske lovove osim divlje svinje i medveda, a za njih imamo ovaj 9,3.
lepo je imati i deset karabina, ali nisam baš siguran da je praktično. čovek se navikne na jedan ili 2 maksimalno. kako da upamti balistiku za 10 kalibara i isto toliko municije.treba da upamti pad svakog zrna na različitim daljinama i da vrši korekcije nišanjenja..
ovde ne ubrajam profesionalne lovce.
DOBAR POGLED

223rem
 Za pocetnike puska u kalibru 12,i karabin u kalibru 30-06 ili 8x57 ali opet to sve u zavisnosti od terena na kome lovi.

Scorpion Hunter

grabovac223rem kaže:
Za pocetnike puska u kalibru 12,i karabin u kalibru 30-06 ili 8x57 ali opet to sve u zavisnosti od terena na kome lovi.

Bas tako B)

tomo vrbas
 Za pocetnika najbolja kombinacija LP u cal 16 jednocevka ili eventualno dvocevka a karabin 222 ili 223!B)

DakiNS
 Teško je dati paušalnu preporuku jer nije isto loviti u Banatu i na Kopaoniku,moja lična preporuka početnicima je da u svom okruženju pogledaju šta nose iskusniji lovci i to će im biti najboja preporukaika
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Scorpion Hunter

tomo vrbas kaže:
Za pocetnika najbolja kombinacija LP u cal 16 jednocevka ili eventualno dvocevka a karabin 222 ili 223!B)

Moze ovakva kombinacija pod uslovom da taj pocetnik ne lovi DS...

223rem
 To je tacno ja u mom krajui gde lovim,lovim sa kombinovanom jer je moj teren brdski sa dosta velikom sumom,strugom i veoma je tezak,i puca se najdalje na 100m,a u vecini slucajeva kad lovimo mi pucamo na svinju u hajku kad opkolimo na 20m.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor prve puške za početnika! LOVCI POČETNICI 1490 05.03.2023. 00:06
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

64,528,937 posete www.srbijalov.com