Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
canis aureus
 Ova bijade osamljena, sama. Imala je povređenu nogu ... dal od kakvog psa mada ličilo je na nešto drugo ...

ČZ550 Swar na 8x
.243Win WinčesterovPP 6,5g
daljina 270m i odlazak sa mesta nastrela 10tak koraka
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

SUMO
 Jes, Svedjani.
Cestitam kolega. Ja po rebrima, otrci do 30 m i padne Smile

mrwa22250
 CaniseBravo 2,povredjene svakako treba vaditi.Daljina za respekat,a pogodak mozda pao malo nize-sve u svemuOdobreno.
Sumo i ja po rebrima,visoko iza plecke.Oce koji put i na doope da padnu.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

canis aureus
 mrwa22250 iveli 3

Jes ta izlJazna malKo niže 'vako na slJiKi a u suštinU nije prenisko s obzir' da ulJaz bijade mal' pod kičmu, iza plećke po rebrima Yes
više me je brinuo kosi hitac zbog poveće daljine i gađanja s jedno' brdo na podnožje drugo' brdo ... al bespotrebna briga Jaooo .243 the rules of the game Dim
(obe plećke su promašene, mada na izlazu je bilo, malo više nego obično, krvnog podliva ... jer je ustala, krenula ... ništa preterano al' tome se nisam nadao zbog daljine i manje brzine pri pogotku ...)

inače, ovo mi je bilo van "propisa" jer na srneću diBljač ne pucam preko 220 250m max iako redovno puknem na strelištu na 300 meteri i dobro znam kako to ide ... predatori su druga priča pa mogu i preko maxA ...

[xhide]ps. ... posle pogotka pad na mestu nastrela, pokušava da ustane, ustaje i pognuto prelazi desetak metara i pada ... a koJ ne vJeruje Confused[/xhide]
Dim

mrwa22250

canis aureus kaže:

s obzir' da ulJaz bijade mal' pod kičmu, iza plećke po rebrima Yes
...

U tom slucaju pad na mestu nastrela je neminovnost(kao sto tvrdih i ranije).Naknadno pomeranje mogucno,ali nikad dalje od 20-tak koraka.Steta na mesu minimalna bez obzira na u ovom slucaju podliv(koji se lako uklanja iole dobrim nozem).Power Point izgleda vise nego dobarOdobreno
Sto se tice max udaljenosti i eticnosti pucanja na daleko,moje je misljenje da to zavisi od nekoliko faktora.
Na prvom mestu je uvezbanost strelca i njegovo samopouzdanje,poverenje u oruzije i municiju.Na drugom mestu su uslovi(vremenski,svetlosni,preglednost.....)Sve ostalo nije po meni od velike vaznosti.
Ako je str.pratilac odabrao grlo,procenio daljinu i dao odobrenje za odstrel,a mi na toj daljini nikad nismo probali da pogodimo barem bure od 200l,eticnost se pokazuje uzdrzavanjem od odstrela.Ako sa druge strane 70% municije roknem po papiru(sa vrlo dobrim rezultatom) i imam odstrele predatora na pribliznim ili cak i vecim daljinama,smiren sam i skoncentrisan na hitac,nema nista neeticno u odstrelu i na 300m,narocito sa kalibrima polozene putanje-iako mnogi misle suprotno.Proba na strelistu nije slucajnost u mnogim lovistima koja drze do sebe,a po meni trebala bi biti obavezna svuda.Dzaba etika i srna na 80m,ako strelac nije koristio karabin tri godine,odnosno od zadnjeg puta kad je promasio ili ne daj Boze ranio.ika

SUMO
 Lepo citati, ali volEm sa reci na dela. Jedan sto se deklarise da puca ,,dokle oko vidi`` onomad promasi jelena. Celog.
Drugi od celog krupnog lopatara pogodi jedva ivicu dupeta ili ti buta a tamo mi pozira kanda puca iz ruke. Da places. Mnogo znam i videh, pa bolje da cutim

A najbolje oBoZaVam kad odem u Rusiju a tamo optika 4x40 Smile

krilas
 ^ Kolega Sumo jos da nam kazes da nije slucajno 308-ica na slici ?
Siroma

SUMO
 Jes jes, onaj njihov model veprOdobreno

SUMO
 I malo slika, da ne budem kao Canis - daj bre da te vidim(o)

I jedna osnivacica lokalnog udruzenja

SUMO
 I ko voli da gleda - ulazna/izlazna. 22.250 Rem sp

mrwa22250
 Danas izadjoh sa lovocuvarom u nameri da odstrelim srnu.Jutro lepo ali kako dan odmice vetar pojacava.Divljaci zacudjujuce mnogo,u krdima po 6-10,jedan srndac bez rogovlja izdvojen sa srnom i jedna usamljena sa muskim lanetom.One sto su za pucanje ne daju nam prici,a ziceri sve lepsa od lepse ili muzjaci.Uzivamo u posmatranju i u jednoj grupi spazimo srnu,nesto sitniju u odnosu na ostale.Dobijam dozvolu za pucanje,koncanica iza plecke,kad u kadar ulece lane.Srna pravi kratak iskorak napred dovoljno da mogu pucati u vrat jer je bila na 70-80m,pucanj i odlazi ali se golim okom vidi krv koja se sliva niz vrat.Metak je presekao prednji deo vrata a da pritom nije zakacio kost i otisla je sa mesta pucanja nekih 50-tak metara i pala.
Zao mi sto ne nadjosmo jednu matoru koju vec dve sezone gledam bez laneta,ali sta je tu je.Dugujem zahvalnost lovocuvaru koji je imao strpljenja za trocasovnu potragu iako smo mogli zavrsiti za dvadesetak minuta da smo pucali prvo sto izadje.Raduje me porast brojnosti srnece divljaci kao dokaz da nije problem zica na Madjarskoj granici vec ona zica sto drzi ushi da ne otpadnuStari.
Eh da M70 22-250 i PPU.

zoranp
 Šta je iskustvo, nema bacanja mesa ni malo 😂😂... Bravo zwmara!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

DakiNS
 Lepo Mrwa i domaćinski, onu jalovu će Beybe opaliti za novu godinu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac
 Čestitam zemara. Bravo 2 Znači kolješ sa puškom. I to sa tim makar kakvim kalibrom. Grin
Tri prsta 2Kolce

mrwa22250

Podunavac kaže:

Čestitam zemara. Bravo 2 Znači kolješ sa puškom. I to sa tim makar kakvim kalibrom. Grin

Stidljivi tjorava koka ubode zrnce.Verovatno sam instinktivno pomerio desno,sklanjajuci koncanicu sa onog suicidnog laneta.Nekoliko puta sam zbog vetra odustajao od pucanja na daljinama na kojim sam redovno odstreljivao i lisice,a ova se namestila,em blizu em zavetrina od shume i...

tomo vrbas
 Svaka cast Bravo 2
Bice kobaja!Rotilj

canis aureus
 mrwo svaka čast na pogodak' !! Ćestitam Bravo 2
... dobro, da je boljŠi kalJibar bilo bi još boljO Confused ... Grin

[xhide]usudim se "na vrat" sam' kad nema vetra(kad su vremenski uslovi najidealniji), kad mi je poznata daljina(npr. izmerim daljinomerom) i da ista nije "preterana" tj da je do max 150m, da jedinka "dobro stoji" , da imam dobar oslonac ... iako do-obroo znaDem svoj karabin i mundžu ... prošle sezone sam im'o jedan takI odstrel a za ovu ćemo tek vidUti dal će se ispunit' uslovi ...[/xhide]
Dim

canis aureus
 ... bijadoše dobri uslJovi Elmer

160-170m bRez vetra s' oslonca(dvonožni)
Zbroja + Swar
.243Win WinchesterPP 6,5g
Confused
Dim

Podunavac
 Собзиром да ти пушка и оптика баш и нису нешта, као ни калибар, добро да си и погодио. Grin Честитам на поготку Канисе. Bravo 2 Него, јел ово улазна рана овако видљива?
Tri prsta 2Kolce

mrwa22250
 CaniseBravo 2,tuden sam i ja gadj,o ali zrnce maleno a bilo vetrica pa pomerilo malcice.Odlican pogodak na toj daljini.
Zemara mislim da se radi o izlaznoj rani,zrno je verovatno malcice liznulo kost pa otud kovrdzanje dlake na izlazu,sve u svemu clean kill,steta na mesu minimalna i 100%-tan pad u vatri.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,682,734 posete www.srbijalov.com