Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: "Gebruder Merkel Suhl"

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
"Gebruder Merkel Suhl"
Podunavac

ssekir75 kaže:
само немој из пуног чока да пуцаш куглу. праву куглу (лопту), пуног пречника. сва јединачна зрна (бренери, како их још наши зову) имају зарезе који омогућавају пуцање и из пуног чока. неки то не препоручују, мада је свима јасно да ти зарези, ем што стабилизују зрно ротацијом, омућавају "дељање" приликом проласка кроз чокирану цев. ипак, није ти нужно чак ни то, кад данас постоје поткалибарна зрна по истој цени као и "пуни" калибар ("бренер" ).

Колико је мени познато кугле пуног пречника више нико ни не производи. Међутим постоје јединачна зрна намењена сачмарицама са олученим цевима која не смеју да се користе из чокираних цеви. Што се тиче стабилизције зрна ротацијом она јесте као таква замишљена, али у пракси се показала занемаривом. Тако да многи произвођачи уместо издужних пера са кораком увијања користе попречне прстене.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 таки је био стари идеалац Smile а кугле пуног пречника сам видо прошле године у некој радњи у ниш, али да ме убијеш сад не могу да се сетим ни где ни који је био произвођач Confused једино се сећам да је била бела провидна чаура као што користи белом.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Maksim
 Ljudi, sta ako na cevima puske nema nikakvih oznaka za cokove? Da li to znaci da su obe cevi pun cok? U pitanju je vec pomenuti Suhl 125. Koliko je takva puska upotrebljiva u lovu?

PEZ
 Kolega imaš li na cevima možda nekakvih brojčanih oznaka?
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Maksim
 Sem oznake kalibra (12/70), meseca i godine proizvodnje (180 - januar 1980 godine) i dva slova N (na svakoj cevi po jedno, to je valjda nitro zig), nikakvih drugih brojeva. Ima i na onom zubu koji spaja cev sa glavom puske broj 1 u trouglu, ali to je oznaka kvaliteta, koliko sam razumeo. Malo sam pretrazivao po internetu pod Suhl 125 i Suhl Thalmann 125 i tamo su sve puske sa oba puna coka (chokes full and full)

vlada lovac

Maksim kaže:
Ljudi, sta ako na cevima puske nema nikakvih oznaka za cokove? Da li to znaci da su obe cevi pun cok? U pitanju je vec pomenuti Suhl 125. Koliko je takva puska upotrebljiva u lovu?

Dali su obe cevi isti čok najlakše možes utvrditi provlečenjem četkice i štapa za čišćenje kroz jednu pa drugu cev, ako u jednoj cevi osetiš manje a u drugoj veće opterećenje prilikom guranja četkice u predelu čoka, biće ti jasno da su čokovi različiti jer se primećuje razlika izmedju polu čoka i punog čoka, a kasnije pucanjem u metu možeš to i potvrditi. Za neko preciznije odredjivanje suženja čokova ima samo komplikovanijih metoda od toga.
Naravno da je puška upotrebljiva za lov ma koje čokove imala, ako se ispostavi da obe cevi imaju jak čok biće idealna za daleka pucanja na grlice, golubove, divlje patke i guske u preletu, ili zeca i lisice na malo otvorenijem tipu lovišta, znači preporučena daljina pucanja u slučaju da su obe cevi sa punim čokom je izmedju 35 i 55m, može i koji metar bliže uz rizik promašaja ili većeg oštećenja divljači...

nidzamotocross
 Da se nadovežem na Vladin upis, za neke lovove u gustišu, na primer, gde se puca na blizu, da izbegneš promašaj ili razbijanje divljači možeš uspešno da koristiš disperzivnu municiju.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

ssekir75
 да установиш да ли су ти обе цеви истог чока најједноставније је да погледаш дебљину зидова на устима цеви, или још боље да премериш шублером. онда ће већ и моћи да се претпостави који су чокови.

жиг слово N ти је ознака да је пушка рађена за малодинми барут.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Za utvrđivanje čokiranosti cevi najbolje je premeriti promer usta cevi šublerom. Za kalibar 12 je propisani kalibar duše cevi od 18,2 do 18,6 mm, ali je uglavnom uzimana sredina 18,4 mm. Ako je promer usta cevi kod obe isti, znači da su i čokovi isti. Lično smatram da je desna cev manje čokirana od leve ali ne mogu da tvrdim 100%.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Kolega Maksim pogledaj ponovo dobro sve oznake na cevima. Možda je neko polirao metalne delove pa se sve oznake ne vide najbolje. Ovde na ovoj slici je jedna Suhl položara gde se dobro vide oznake čokiranosti odma iznad izvlakača.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 Ako covek nema subler ili ne ume da ga koristi Confused

Podunavac
 Pa nek zamoli nekoga da mu ih premeri. Valda neko ima šubler? I zna da ga koristi. Ako je digitalni još bolje.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 Ja googlao malo i naisao na par pusaka tog modela, kod obe duzina cevi 720mm i obe cevi pun cok, verovatno ima i drugih kombinacija, dok se ne premeri sve su nagadjanja

Maksim
 Subler stvarno nemam, pozajmicu sutra od drugara
Maksim priložio:
4100z.jpg

Podunavac
 Ništa bez šublera.
Tri prsta 2Kolce

hercegovac

Maksim kaže:
Subler stvarno nemam, pozajmicu sutra od drugara

Pogledaj na cijevima odmah iznad ove nalijegajuce povrsine koju si slikao. Tu je u dosta slucajeva stavljena oznaka cokiranosti. Zna bit jako sitno pa i povecalo dobro posluzi. Ponekad je izgrebno vjerovatno skidanjem i stavljanjem podkundaka.

vlada lovac
 Lepo ja reko da je sve ostalo komplikovanije od onoga sto smo predlozili ja i ssekir75, prodjose nekoliko dana i jos nista ne utvrdismo oko cokiranosti cevi Lupa

Maksim
 Ako je verovati kineskom subleru od 270 dinara, desna cev 17.1 mm, a leva recimo 17. Mislim volim ja usko, ako me razumete, ali da nije ovo preusko?

Podunavac
 Ovo definitivno jeste preusko i postoji greška u merenju (ili alatu). Ali sobzirom na rezultat verovatno jesu obe cevi pun čok. A prečnik usta cevi ne verujem da im je ispod 17,2 mm. Postoji super čok sa suženjem od 1,25 mm, ali koliko je meni poznato ovakvo suženje su u evropi koristili samo rusi i italijani na svojim puškama, a švabe nisu. Rusi su super čok koristili na trap puškama a italijani veoma retko na lovačkim. Super čok je najpogodniji za upotrebu granulacije sačme do 2,5 mm, dok na krupniju sačmu ima kontra efekat i povećava rasturanje sačmenog snopa. Iz super čoka se ne preporučuje korištenje sačme krupnije od 5 mm a naročito ne kugle.
Tri prsta 2Kolce

Maksim
 Ide ova puskica kod puskara, definitivno. Jel zna neko dobrog puskara u Beogradu?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
L.U."Fazan" Vranje LOVAČKA UDRUŽENJA 82 31.12.2017. 12:06
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,989 posete www.srbijalov.com