Podunavac kaže:
Da, to smo se razumeli. U tome i jeste stvar da udarač može da udari iglu samo kada je obarač povučen do kraja. Sva ostala otkačinjanja udarača iz bilo kog razloga presretač zaustavlja.
Lako je dvojici pametnih da se razumeju
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
sheytan kaže:
^ sem kada prilikom opaljenja jedne cevi opali i druga! A to se ipak zna desiti na 27-ici...
Kada je obarač (ili jedan od obarača) povučen do kraja u položaj za opaljenje presretač je otvoren (deaktiviran) i ako u tom momentu zbog nekog razloga dođe do otkačinjanja i drugog udarača može da dođe do opaljenja obe cevi. Ali to se na ispravnim puškama ne dešava, a i kada se desi cevi su uperene u sigurnom (željenom) pravcu pošto je povučen obarač za opaljenje jedne željene cevi. U svim drugim situacijama presretač sigurno hvata udarače i sprečava neželjeno opaljenje. Premda i ovo ne bi trebalo da se dešava pošto svaki udarač ima svoj presretač. Ja nisam video da neka IŽ-ovka opali obe cevi.
Ni ja ovo nisam video.
Međutim desila se jadna druga stvar. U pitanju je IŽ 27 SPORTING, nova puška skroz, bez ispaljenog metka.... Odem sa vlasnikom puške, inače dobrim prijateljem u Kovilovo da "overimo" pušku. Pucali smo trap municiju B&P, drugu seriju, znači otprilike do tog momenta puška je opalila max 30 do 50 patrona i šta se dešava... Prvi metak prijatelj promašuje, ponovno opaljenje i ništa, da bi posle 3-5 sekundi opalio i drugi metak.
Naša pretpostavka je da je kasnila igla ili kapisla... Da li je bilo šta pretpostavljeno moguće ili postoji neko drugo objašnjenje šta se desilo ?
Da napomenem da je posle toga u roku od pola sata ispaljeno još otpr 100-ak komada iste municije i sve je funkcionisalo kako treba.
I pitanje MNOOOGO bitno, kako se pravilno postupa iz ugla bezbednosti kada posle pokušaja opaljenja ne dođe do opaljanja ?
kimi kaže:
I pitanje MNOOOGO bitno, kako se pravilno postupa iz ugla bezbednosti kada posle pokušaja opaljenja ne dođe do opaljanja ?
Po balističarima, u tom slučaju metak ne treba dirati-vaditi iz cevi narednih 30-ak sekundi, jer u tom vremenu može doći do "naknadnog pucnja, pojave koja nastaje zbog neispravne kapisle ili zbog oslabljene udarne opruge." (mr. Dušan Bojović)
Kimi, ovo što si ispričao izgleda kao da je u pitanju KONZERVIRAtA puška, tj. da je mas' i sl. zaustavila udarni meKanizam. Ako je to to, ondaK nekog ozbiljnog pravila nema, tj. u svakom trenutq udarač može da krene napred i da nastane cirqs...
kimi kaže:
Po balističarima, u tom slučaju metak ne treba dirati-vaditi iz cevi narednih 30-ak sekundi, jer u tom vremenu može doći do "naknadnog pucnja, pojave koja nastaje zbog neispravne kapisle ili zbog oslabljene udarne opruge." (mr. Dušan Bojović)
Hvala, nisam znao proceduru ali sam pretpostavio da ne treba odmah rasklapati pušku. U svakom slučaju za većinu nas veoma korisna informacija koju bi svako trebalo da zna jer to može svakom da se desi.
kimi kaže:
Hvala, nisam znao proceduru ali sam pretpostavio da ne treba odmah rasklapati pušku. U svakom slučaju za većinu nas veoma korisna informacija koju bi svako trebalo da zna jer to može svakom da se desi.
Ovo je bilo jako dobro objašnjeno u priručniku za rukovanje vatrenim oružjem. Pa ko je položio u skorije vrijeme, trebao bi da se sjeća ... ;)
Samo sto stigoh kuci sa jedne slave na kojoj se uveliko pricalo o lovu. Kada pomenusmo temu puskar covek (gost na slavi) ishvali naseg kolegu sjeftica kaze da je Ivica jeftic izvanredan puskar da mu je pre neku godinu sredio Monte Karlo pusku i da je on prezadovoljan njegovim radom... Ja to cuh i evo ovde na forumu zelim da prenesem i ujedno pohvalim naseg kolegu sjeftica. Svaka cast kolega dobar majstor se uvek daleko cuje
Skoro mi pomenuti majstor iz Kg-a podmladio jedan Zastavin Hamerles.
Prezadovoljan sam .
Covek hoce i da odradi ali i ujedno i da pomogne korisnim savetom.
hvala drugari na lepim recima mada odlika pravog majstora je da ume da prizna da nesto nezna nekom sam pomogo kod nekog nije moglo mazda je neki drugi resio kvar pa je za toga taj majstor najbolji. covek se uci dok je ziv pozdrav
A skromnost je odlika pravog čoveka.B) Hteo bi da dodam da kolega Sjeftić nije samo dobar majstor nego i dobar čovek i drugar, što se već više puta pokazalo i na našem portalu. Mnogim je kolegama ponešta poklonio ili napravio gratis. Što je u današnje vreme veoma retka pojava.
Jedno kratko pitanje... Zašto ejektor izbacuje neispaljen metak? Ne dešava se svaki put ali svremena na vreme- znači ponavlja se povremeno.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6